Dodaj do ulubionych

Od czego zacząć?

25.09.14, 23:46
Witam, od wielu lat mam niedoczynność tarczycy. Jest to wynikiem naświetlania. Mniej więcej od dwóch lat jestem na stałej dawce eutyroxu.
W marcu 2013 r: TSH 0,70 (0,25-5,0); ft4 19,93 (10,6-19,4) i wtedy endokrynolog po raz ostatni zmieniła (zmniejszyła) mi dawkę. Od tej pory biorę 3x88, 4x75 eutyroxu.
W październiku 2013 r: TSH 0,39 (0,25-5,0), FT4 14,36 (10,6-19,)
Marzec 2014; TSH 0,387 (0,27-4,2)
wrzesień 2014 r: TSH 1,06 (0,27-4,2).
Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Od czego po kolei zacząć (endokrynolog za 2 tygodnie, ale nie potrafi całościowo spojrzeć). Wyraźnie widać, ze coś się dzieje, skoro TSH tak wzrosło w ciągu pól roku. Mam rację? Dorobić pozostałe hormony? Nie zrobiłam ft4, bo byłam przekonana, ze jest dobrze. Nieźle się czuję, mam energię, tyle, ze bardzo wychodzą mi włosy, no i wciąż bezsenność (ale to od lat), no ale stresy rodzinne mnie nie opuszczają. Dodam, ze kilka lat temu miałam robione przeciwciała i nic na hasi nie wskazuje (zrobiłam je sama, bo lekarka mówiła, ze widzi na usg, ze wyraźnie tarczyca jest popromienna- miałam naświetlane śródpiersie). Doradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Od czego zacząć? 26.09.14, 04:32
      A dlaczego miałaś napromieniowaną klatkę piersiową? Możesz napisać ciut więcej?

Możesz mieć niedobory klasyczne przy niesprawnej tarczycy.
      Czy łykasz jakies suplementy? Mnie na bezsenne noce pomaga magnez, poczytaj o tym smile
      (no cóż, dzisiaj nie wzięłam smile)

A do tego sprawdziłabym klasykę gatunku, czyli tsh, ft$ i fT3 (wiesz, że badamy krew rano i przed przyjęciem tyroksyny?), ferrytynę, wit. B12 i wit. D3 25oh.

Na koniec dodam, że dawki mieszane, raz niższe, raz wyższe, nie służą na ogół naszemu samopoczuciu... Ja bym wyrównała dawkę na jednakową codziennie, bez skoków.
      • pies_z_laki_2 Re: Od czego zacząć? 26.09.14, 04:33
        Ooops, miało być fT4 smile
        • alfa36 Re: Od czego zacząć? 20.11.14, 23:23
          Czas minął a ja nie zrobiłam nic... Ale ponieważ mam zamiar się za siebie zabrać to mam pytanie: czy powtórzyć badanie przeciwciał? Miałam je robione kilka lat temu, były w normie. Badałam, choć lekarka podkreślała, ze tarczyca popromienna. W 2006 r miałam naświetlane środpiersie i okolicę nad obojczykiem z powodu ziarnicy zlosliwej.
          • alfa36 witamina d 25.11.14, 11:29
            Odebrałam wynik. Wartość niska, tj. 21 a norma (ta niska) od 20 do 30, a prawidłowa od 30 do 50. Czy to znaczy, że mam coś działać? Czy odpuścić? Te normy się zmieniły? Wszędzie czytam, ze od 30 norma a na moich wynikach od 20 z dopiskiem, ze od 5 czerwca wartości referencyjne uległy zmianie (ale czy tylko w tym labie?)
            • pies_z_laki_2 Re: witamina d 26.11.14, 11:05
              Po słonecznym lecie powinnaś mieć znacznie wyższy wynik, tak więc ja bym na twoim miejscu postarała sę podnieść poziom D3 przez zimę.
              Normy są od lat podobne, w sumie Hashimotki powinny mieć poziom w środku przedziału, a ten sięga setki, czyli dobrze byłoby mieć wynik ok. 50 smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka