Dodaj do ulubionych

wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój

19.12.14, 17:56
dobry wieczór,
proszę o interpretację i ogólne pokierowani, niepokoję się.

Odebrałam dzis wyniki badań

TSH 5,92 0,27-4,2
FT4 tyrosyna wolna 16pmol/l 12-22
FT3 triodotyronina wolnaa 5,4 3,1- 6,8
Pciala p/peroksydazie tarczycowej 19,39 IU.ml <34
Pciała p/tyreoglobulinie 16.9IU/ml <115
i ferrytyna
28,73 ng/ml 13-150

oraz lipidogram
cholesterol całkowity
jednostki tradycyjne 182,80 mg/dl <190
jedn SI 4,73 <5,00

cholesterol HDL
jedn trad 52,7 mg/dl >45
jedn SI 1,36 mmol/l >1,2

cholesterol LDL 110mg/dl
jedn SI 2,85 mmol/l

Zrobiłam tez morfologię, jest bez szału.
Czy przed wizytą u lekarza endo zrobic jeszcze USB tarczycy (mam badanie sprzed 1,5 roku sad)?
Czy cos jeszcze badać?

Na co się w ogolnie psychicznie i finansowo;P przygotować?

Obserwuj wątek
    • djpa Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój 19.12.14, 19:50
      Tak, warto zrobić usg tarczycy smile
      Wygląda na niedoczynność tarczycy.
      Masz ładny cholesterol jak na niedoczynność tarczycy.
      Warto zbadać witaminę D3, ferrytynę i witaminę B12. Warto poszukać taniego laboratorium, zwykle im większe tm tańsze. Bada się metabolit 25-OH witaminy D3.
      Psychicznie przygotować się na to, że będziesz brała hormon tarczycy w tabletce, codziennie, dzięki któremu jeśli masz jakieś objawy niedoczynności tarczycy, to się zmniejszą.
      • karrioka Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój 19.12.14, 21:51
        dzięki.

już kilka lat temu miałamkłopoty z tarczycą.W badaniu usg wyszły guzk i -jednak, kiedy 1,5 roku temu powtarzałam USG znikneły. Miałam nadzieję, że to koniec przygody.

Objawy nadczynności mam, niesympatyczne - ciągle zimno, dreszcze, tyję mimo diet, jestem non stop wyczerpana i nieprzytomna.
      • karrioka Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój 19.12.14, 21:52
        ferrytynę zrobiłam - 28,73
    • djpa Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój 19.12.14, 19:51
      Dlaczego piszesz, że cholesterol jest kiepski?
      • karrioka Re: wysokie TSH, kiepski lipidogram, niepokój 19.12.14, 21:48
        wydwało mi się, że jak jest tak wgórnych granicach normy to kiepsko?
      • drogikocie pytanie o witaminę D 20.12.14, 15:12
        czy badanie witamin nie pokazuje przypadkiem zawartości głównie ostatnich posiłków?Czytam o tym, ale nie wynika mi, moze jestem zbyt skąpa;Pbo juz wydałam 300 zł na te badania i żal mi kasy trochę.
        • djpa Re: pytanie o witaminę D 20.12.14, 18:54
          I tak i nie.
          Badanie żelaza we krwi pokazuje ile żelaza się zjadło, a dokładniej wchłonęło się w ostatnich kilkunastu, kilkudziesięciu godzinach. Żelazo rdzewieje, we krwi mamy dużo tlenu i wody. To nietrwała rzecz.
          Z tego powodu polecamy badać ferrytynę jako bardziej wiarygodny wskaźnik pokazujący zapasy żelaza w organizmie. Tak się robi na świecie, nie mam pojęcia dlaczego w Polsce z uporem bada się żelazo.

Poza tym warto przed badaniami witamin i minerałów odstawić je na kilka dni.

Badać się powinno witaminę D3 metabolit 25-OH lepiej pokazujący zapasy tej witaminy.

Witamina B12 ogólnie nie za dobrze się wchłania, a jej zapasy w organizmie zwykle powinny wystarczyć na parę lat. Więc czy się jadło coś z B12 czy nie - nie ma dużego znaczenia.

Badania magnezu nie warto robić (choć jest tanie), lepiej poczytać o tężyczce i zrobić ewentualnie próbę tężyczkową.

Sód i potas są zupełnie tanie, w moim lab po 2zł. Ferrytyna 12zł, B12 też 12zł, magnez około 6zł. Tylko witamina D3 droga... 65zł. Może po nowym roku stanieje?

Niczego więcej nie badałam. Ale jeśli widzę białe plamki na paznokciach, to biorę cynk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka