29.03.15, 21:47
Witam. Mam 24 lata, 4 miesiące temu urodziłam zdrowego syna. Od 3 tyg zauważyłam lekkie zgrubienie na szyi. Udałam się do lekarza rodzinnego, a ten zlecił badania na hormony tarczycy. Po odebraniu wyników okazało się, że zakres ft3 i ft4 jest prawidłowy jednak wynik tsh mnie zaniepokoil bo wynosi prawie 55. Proszę mi napisać, czy tak wysokie tsh jest możliwe? Czy może to błąd ludzki Pań w laboratorium...? Karmię piersią swojego syna, nigdy wcześniej nie miałam problemów z tarczyca. Wizyta u endo we wtorek, jednak ja nie potrafię o tym nie myśleć. Czy branie leków wyklucza karmienie naturalne? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Moje wyniki to: ft3 2.33(norma 2,3-4,2) ft4 1,15(0.89-1.76) i tsh 54,867 (0.35-5.5) Pozdrawiam Katarzyna
Obserwuj wątek
    • pat81 Re: Tsh>50 29.03.15, 22:56
      witam,
      ja dowiedziałam się o chorobie tarczycy po tym, jak wynik tsh wynosił 200,6. tsh na poziomie 55 jest jak najbardziej możliwe. Może wskazywać na poporodowe zapalenie tarczycy, które mija zazwyczaj samoistnie po kilku miesiącach, bądź na inną chorobę tarczycy (hashimoto, niedoczyność). Nie martw się na wyrost, wszystko będzie dobrze. Lekarz pewnie przepisze Ci sztuczne hormony, ale ich branie nie wyklucza kramienia naturalnego. Ja wyszłam z tsh 200,6, - mój wynik tsh obecnie to 0,86 - bądź dobrej myśli i się niepotrzebnie nie stresuj. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka