Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

19.06.15, 19:51
Witam serdecznie, jestem 6 miesięcy po porodzie, od dwóch lat leczę się na tarczycę. Przed zajściem w ciążę moje tsh było w granicach trójki. W czasie ciąży przeszłam w lekką nadoczynność na niskiej dawce- euthyrox 25. Moje obecne wyniki wyglądają następująco:
tsh 0, 747 (norma 0, 550-4, 780) , ft3: 2, 84 pg/ml ( norma 2, 30- 4, 20), ft4: 0, 99 ng/dl ( norma 0, 89- 1, 76), ATG: 69,2 U/ml (norma mniej niż 60), ATPO mniej niż 28, 0 ( norma mniej niż 60). Przy takich wynikach pani doktor zaleciła przyjmowanie dawki euthyrox 25 ( ze względu na obraz usg sprzed trzech lat "rozrost tkanki włóknistej"). Dodatkowo: ferrytyna 37,12 ng/ml (norma 13-150), żelazo: 86,5 ug/dl (norma 37-145), wapń: 9,42 mg/dl (8,4-10,2), glukoza 88,6 mg/dl (60-99). Czy powinnam przyjmować jakieś suplementy? (obecnie karmię piersią). Bardzo proszę o interpretację wyników. Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: prośba o interpretację wyników 19.06.15, 21:56
      Witaj na Forum!

Gratuluję potomka!

Wyniki masz słabe, jak się czujesz? Zarówno FT4 i FT3 są bardzo niskie.
      Dawkę masz symboliczną. Ferrytyna taka sobie. Glukoza super. smile

"Tkanka włóknista"
      • cebulka25 Re: prośba o interpretację wyników 19.06.15, 22:31
        Dziekuje za odpowiedzsmile czuje sie nie najlepiej, ciagle zmeczona, ospala, mam dusznosci, kolatania serducha.Zastanawiam sie co mozna zrobic by poprawic wskazniki ft3 i ft4...
        • harmoniak Re: prośba o interpretację wyników 19.06.15, 22:35
          To bardzo proste. Zwiększyć dawkę euthyroxu, np. do 50 smile. Lekarz może być niechętny, bo masz niskie TSH. Jednak z takim FT4/3 naprawdę ciężko normalnie żyć.
          • cebulka25 Re: prośba o interpretację wyników 19.06.15, 22:50
            Gdy mowilam Pani doktor o swoich objawach stwierdzila, ze ' to nie od tarczycy', gdyz- dodala ' leczona tarczyca nie daje objawow'. I tu sie zgodze- pod warunkiem ze dawka jest dobrze dobrana big_grin Bylam u jednej z najlepszych specjalistek w tej dziedzinie...za wizyte zaplacilam 180 zl i wizyta ta nic nie wniosla w poprawe mojego stanu zdrowiasad
            • harmoniak Re: prośba o interpretację wyników 19.06.15, 22:55
              No sama widzisz, tyle kasy i brak efektu? Coś jest nie tak. Masz pechowe to TSH, jakoś słabo reaguje na niskie FT4/FT3. Bierzesz jakieś inne leki?

Skąd jesteś?

Zwiększenie dawki o 12.5 można wykonać samodzielnie, ale musi to być Twoja decyzja, bo forum nie leczy, a doradza smile
              • cebulka25 Re: prośba o interpretację wyników 19.06.15, 23:04
                Faktycznie moze warto zebym przemyslala zwiekszenie dawkismile teraz w trakcie karmienia biore tylko euthyrox 25 i witaminy ( omega 3, falvit i magnez). Przed zajsciem w ciaze przyjmowalam metformax ( byla podwyzszona insulina), luteine- niski progesteton i bromergon- wysoka prolaktyna. Jestem z Warszawy. Bardzo bym chciala trafic na lekarza patrzacego calosciowo na organizm ale nie wiem, czy to jest realnewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka