Dodaj do ulubionych

Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI

29.09.15, 23:35
Hej, od bliżej nieokreślonego czasu odczuwam zmęczenie, brak sił i chęci do życia, wahania nastroju, uczucie zimna, bóle stawów, powracające infekcje (2 razy leczone zapalenie krtani i tchawicy w przeciągu 3 miesięcy), wypadają mi włosy, paznokcie się łamią, w krótkim czasie przytyłam kilka kg (mimo zdrowego trybu życia, bez zmian w diecie). Mam dopiero 18 lat, więc takie objawy raczej nie są normalne...
Całkiem przypadkiem lekarka rodzinna skierowała mnie na badania u endokrynologa, bo stwierdziła że wizualnie mam powiększoną tarczycę. Badanie USG: płat prawy: 15 x 14 x 45 płat lewy: 16 x 11 x 44, objętość całej tarczycy: 8.597 ml. Endokrynolog skierowała mnie na badania przeciwciał (ATG = 1589 IU/ml, norma: 0,00 - 115,00 ; ATPO = 398,20, norma: 0,00 - 34,00), badanie TSH i FT4 (TSH = 2,74 uIU/ml, norma: 0,25 - 5,00 ; FT4 = 0,89 ng/dl, norma: 0,93 - 1,71), potas, sód i wapń w normie. Powiedziała że mam Hashimoto i tarczyca wygląda fatalnie więc przepisze mi leki i w grudniu mam oznaczyć poziom TSH i witaminy D3. Od 5 dni biorę Letrox 75 po pół tabletki i czuję się coraz gorzej. Czy to możliwe że źle dobrano mi dawkę leku? W ciągu tych 5 dniu przytyłam aż kilogram, mam stany depresyjne i inne objawy. Czekać i brać systematycznie lek czy poszukać innego endokrynologa?
Obserwuj wątek
    • patria5 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 30.09.15, 08:31
      poczekać
      Hormon to nie lek p.bólowy , który zadziała po 15 minutach; do właściwej dawki niektórzy dochodzą po długim czasie - często metodą prób i błędów
      nie bardzo rozumiem czemu masz zaczekac do grudnia z badaniem poziomu wit D3... ja bym zrobiła badanie teraz - większość ma niedobory, które mogą mieć ogromny wpływ na samopoczucie ( m.in. stany depresyjne) - i w zależności od wyniku zaczęła suplementację ( badanie musiałabyś zrobić na własną rękę - koszt ok.50-60PLN; z wynikiem możesz iść do lekarza POZ po ew. receptę albo nabyć na własną rękę np. na All.....)
    • muktprega1 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 30.09.15, 22:32
      Od 5 dni biorę Letrox 75 po pół tabletki i czuję się coraz gorzej.

dostałaś od razu taką dużą dawkę? 37,5 może być za dużo na wprowadzenie, najczęściej zaczynamy od 25 tyroksyny a niektórym zdarza się, ze muszą zaczynać od 12 i dopiero potem stopniowo powiększają do dawki "docelowej".
      Chciałam przesłać 3 linki o wprowadzeniu tyroksyny, niestety jest to niemożliwe ze względu na zawirowania i zmiany na wszystkich forach gazeta.pl
      Opisz jak się czujesz? Czy masz palpitacje serca, lęki?

FT4 = 0,89 ng/dl, norma: 0,93 - 1,71

Ft4 masz poniżej normy, często przy takim wyniku wprowadzamy dawkę od 12 niekiedy 6 (to akurat Euthyrox), ale wtedy trzeba mieć tabletki o mniejszej gramaturze niż Twój Letrox 75.
      Jeśli masz te objawy o których napisałam, to będąc na Twoim miejscu od jutra wzięłabym 1/4 z 75 i dopiero jak organizm całkiem się wyciszy i dostosuje (kilka dni? tydzień) znowu brać 1/2
      Po miesiacu na dawce 37,5 trzeba sprawdzić wyniki TSH, Ft4 oraz Ft3. Hashimotki czuja się najlepiej w przedziale 60% dla obydwu hormonów.

> , bo stwierdziła że wizualnie mam powiększoną tarczycę. Badanie USG: płat pr
      > awy: 15 x 14 x 45 płat lewy: 16 x 11 x 44, objętość całej tarczycy: 8.597 m

no... raczej pomniejszoną, bo norma dla dorosłej kobiety to 13-18 ml, a Twoja "zjedzona" przez przeciwciała i stanowi już połowę normy smile
    • suzzy7 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 02.10.15, 17:49
      Dziękuję za odpowiedzi smile
      @patria5 Moja endokrynolog niestety bez konsultacji ze mną od razu zapisała te badania na grudzień, ale chyba pójdę wcześniej zrobić na własną rękę... Rozumiem że mam zrobić TSH, ft4 i wit. D3. Ferrytynę też oznaczyć?
      @muktprega1 Właśnie nie wiem dlaczego wypisała mi od razu taką dużą dawkę... Fakt, ft4 jest poniżej normy, ale moje TSH nie jest jakieś ogromne. Tej niedoczynności raczej nie widać mocno w wynikach badań, ale w samych objawach. Palpitacji serca raczej nie mam, jednak wszystko inne pozostaje bez zmian: lodowate ręce, zmęczenie, brak energii, niewysypianie się, rozregulowana i przedłużona miesiączka, wypadające włosy, tycie, duszności.
      Z tą powiększoną tarczycą chodziło mi o zanik dołków nad obojczykami (ogólnie ledwo widać te obojczyki), o to też chyba chodziło lekarce, ale jak widać okazało się całkiem inaczej wink
      • muktprega1 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 03.10.15, 23:42
        suzzy7 napisał(a):

> Rozumie
        > m że mam zrobić TSH, ft4 i wit. D3. Ferrytynę też oznaczyć?

wynik trójki tarczycowej, które badamy, to TSH (przysadka mózgowa) oraz obydwa hormony traczycowe Ft4 i Ft3. Za jednym wkłuciem zawsze warto sprawdzić D3 (25OH) i ferrytynę

> Tej niedoczyn
        > ności raczej nie widać mocno w wynikach badań, ale w samych objawach.

Oj widać, widać wink w Ft4 poniżej normy

FT4 -5.13% (minus!) = 0,89 ng/dl, norma: 0,93 - 1,71
        wraz z połową tarczycy daje objaw niedoczynności jak drut.

Skoro nie masz objawów sercowych to po prostu musisz przetrwać ten stan aż organizm się trochę przyzwyczai. Hormon działa bardzo powoli, a brakuje Ci go w każdym narządzie. Odpowiednio wysoka dobrana na Twoje potrzeby dawka dopiero spowoduje lepsze samopoczucie.

suzzy7 napisał(a):

> i serca raczej nie mam, jednak wszystko inne pozostaje bez zmian: lodowate ręce
        > , zmęczenie, brak energii, niewysypianie się, rozregulowana i przedłużona miesi
        > ączka, wypadające włosy, tycie, duszności.
        > Z tą powiększoną tarczycą chodziło mi o zanik dołków nad obojczykami (ogólnie l
        > edwo widać te obojczyki), o to też chyba chodziło lekarce, ale jak widać okazał
        > o się całkiem inaczej wink
        • suzzy7 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 04.10.15, 22:01
          Zrobię w takim razie wymienione przez Ciebie badania. Czytałam że TSH bardzo powoli się zmienia i na wynikach będzie widoczna sytuacja sprzed miesiąca. Leki biorę od 10 dni, kiedy więc powinnam iść na badania?
          Szkoda że moja endokrynolog tego nie zauważyła... Powiedziała że nie powinnam się tak gorączkować, bo nie mam niedoczynności i przyczyny moich problemów powinnam szukać gdzie indziej sad
    • muktprega1 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 05.10.15, 08:56
      Po 4-5 tygodniach (jakby nie było - miesiąc) po wprowadzeniu czy podwyższeniu tyroksyny dopiero będą widoczne zmiany w wynikach laboratoryjnych, hormon to wolnobieżny żółw wink
      • suzzy7 Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI 05.10.15, 23:35
        Dzisiaj zauważyłam kłucie w sercu, czy może być to spowodowane Letroxem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka