Dodaj do ulubionych

Prośba o interretacje wyników

28.03.17, 21:29
Hashimoto od 2011 obecnie letrox125.
Tsh 3.26 n 0.34-4
Ft3 4.52 n 2.5-3.9
Ft4 0.82 n 0.58-1.64
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Prośba o interretacje wyników 29.03.17, 07:51
      Nisko. Wskazana jest większa dawka, ale trzeba podnosić ostrożnie, najlepiej z użyciem tabletek 25 mcg i podnosić o 1/4-1/2 tabletki i moim zdaniem docelowo dojść do 150 mcg. Ile warzysz?
      • mama_dorota Re: Prośba o interretacje wyników 29.03.17, 09:29
        Rety, co za byk!

Miało być "ile ważysz"?
    • muktprega1 Re: Prośba o interretacje wyników 29.03.17, 10:04
      Ft3 144.29% [ wynik 4.52, norma (2.5 - 3.9)]

FT4 22.64% [ wynik 0.82, norma (0.58 - 1.64)]

całkowicie zaburzona przemiana hormonów.
      1 - o której godzinie robiłaś-eś badania?
      2 - czy zachowujesz odstęp od tyroksyny na czczo i śniadanie co najmniej po 1/2 - 1h?
      3 - jakie leki bierzesz rano (do 4-5 h po tyroksynie)?
      4 - jaki masz poziom ferrytyny, B12, D3?
    • muktprega1 Re: Prośba o interretacje wyników 29.03.17, 11:08
      Ft3 144.29% [ wynik 4.52, norma (2.5 - 3.9)]

FT4 22.64% [ wynik 0.82, norma (0.58 - 1.64)]

całkowicie zaburzona przemiana hormonów.
      1 - o której godzinie robiłaś-eś badania?
      2 - czy zachowujesz odstęp od tyroksyny na czczo i śniadanie co najmniej po 1/2 - 1h?
      3 - jakie leki bierzesz rano (do 4-5 h po tyroksynie)?
      4 - jaki masz poziom ferrytyny, B12, D3?
      • marcelinam Re: Prośba o interretacje wyników 29.03.17, 21:01
        Mama Dorota i muktprega. W lipcu 2016 urodziłam. Normalnie od lat ważę ok 60kg, w ciąży przytyłam 5kg (w poprzednich po 18kg) a po porodzie ważyłam 61kg. Ostatnio dość mocno nie tyle co straciłam na wadze, co zeszlam z objętości. Tj by zeszła cała woda zatrzymana. Z rozmiaru l-xl zesxlam do m. Nie mam rygotystycznej Diety. Ale niestety od stycznia 2016 do marca 2017 zylam w ciągłym stresie ze względu ja sytuację rodzinną, ale już jest wszystko na dobrej drodze. Po porodzie wziekszylo mi się ciśnienie z 90/60 na 130/100 ale czuję sie o wiele lepiej przy takim ciśnieniu więc nie konsultowalam z lekarzem.
        Co do badań i leków:
        1. Badania robiłam ok 8.30 na czczo bez tabletki
        2. Tabletka rano na czczo, śniadanie po 1-4h zależy od dnia.
        3. Leków innych nie nie przyjmuje, czasami w ciągu dnia coś przeciwbolowego.ale to kilka godz po letroxie.
        4. Poziomy witamin nieoznaczone.

Odnośnie innych objawów to na pewno obfite miesiączki. Wypadanie włosów w normie. Skóra w normie. Inne tj zmęczenie, senność ciężko stwierdzić co jest spowodone tarczyca a co codziennymi obowiązkami (dzieci w wieku przedszkolnym i maluch, zarwane nocki, praca fizyczna, dom, zakupy itp)

Jedno do czego muszę sie przyznac to, to że kiedy w rodzinie działo się źle, a ja kilka dni spedzalam w łóżku zapominalam o przyjmowaniu lotroxu.
        • marcelinam Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 10:15
          Muszę na pewno:
          1. Regularnie przyjmować letrox - zwiększać dawkę do 150?
          2. Wyeliminować stres
          3. Zbadać poziomy witamin

I co jeszcze by poprawić Ft3 i ft4?
          • muktprega1 Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 10:45
            >zwiększać dawkę do 150?

osobiście nie podnosiłabym dopóki nie znasz poziomu ferrytyny, B12, D3. Problem może (lecz nie musi) leżeć w brakach a nie w zbyt małej dawce. Np jeśli masz zbyt niski poziom fe, to nie zachodzi przemiana hormonów.
            Jak się czułaś ostatnio? Chodzi o to czy nie odczułaś drastycznej zmiany w swoim samopoczuciu? Ft3 ponad normę może równocześnie sugerować np rzut choroby, czyli wysyp przeciwciał (wtedy 1, 2 lub 3 hormony windują wysoko, często ponad normę)
            • marcelinam Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 11:12
              W poniedziałek wtorek idę robić badania przynajmniej żelazo i ferrytyne bo reszta płatna więc muszę poczekać do wypłaty. Może by tak zrobić antytpo (mam darmowe więc mogę porównać z pierwszymi jaki robilam). Co do samopoczucia naprawdę ciężko ocenić co jest spowodowane choroba a co życiem. 2 ostatnie miesiące meczyla małego.ospa plus rozległe zapalenie oskrzeli z gorączka 40st przez 3 tyg. W nocy przesypialam zaledwie godz może 2. Do tego dom i pozostałe dzieci w sumie 4, dodatkowo pracuje. Muszę być na chodzie więc w ciągu dnia kawa energetyk tab z kofeina. Jak się nie wspomoge kofeina to faktycznie moge przespac 24h i ciezko mnie dobudzic. Poza tym zmęczeniem i zmniejszeniem rozmiaru ubrań raczej nic eiecej nie zauważyłam. Do tej pory jak moalam skok tsh to objawialo się to luszczeniem skóry na czole i wysypem łupieżu. Ale odkąd zmieniłam szampon, a na twarz regularnie stosuje zabiegi urządzeniem do peelingu to tych objawów nawet nie mam.
              • mama_dorota Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 12:16
                Warto zbadać anty-TPO, jeśli możesz. Najlepiej jeszcze anty-TG i TRAb, jeśli możesz.

Nie ma szans, żeby się wyspała albo poszła nas spokojny spacer przynajmniej w weekendy? Mąż, mama, siostra, brat, koleżanka nie pomogliby trochę?
                • marcelinam Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 12:30
                  Tzn najczęściej w weekendy odsypiam cały tydzień. Teraz już jest trochę lżej to i w tyg cały dzień przeleze w łóżku nie robiąc nic. Spacerki też są w ciszy i spokoju w miarę jak najczęściej.
                  • mama_dorota Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 13:59
                    Czyli teraz spokojnie poczekamy na wyniki badań, które dasz radę wykonać. Najważniejsza ferrytyna. Z takimi wynikami i małymi dziećmi współczuję samopoczucia...
                  • mama_dorota Re: Prośba o interretacje wyników 31.03.17, 13:59
                    Czyli teraz spokojnie poczekamy na wyniki badań, które dasz radę wykonać. Najważniejsza ferrytyna. Z takimi wynikami i małymi dziećmi współczuję samopoczucia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka