Dodaj do ulubionych

Czy to może Hashimoto?

19.07.22, 08:03
Dzień dobry, piszę, ponieważ już przeczytałam kilka wątków "tarczycowych" i również ja proszę Was tutaj o pomoc w zinterpretowaniu wyników moich badań. W czwartek wizyta u Endo:
TSH 1, 33. N: 0.350 - 4, 94.
FT3. 2,96 (,wg kalkultora 83.08 %) N: 2,88-3,18
FT4 0.80 ( 12.82%) N: 0.70-,1,48.
ATPO 6.29 IU/ml, N: ,O-5.61. (podwyższone).
ATG <3, N: 0 - 4,11 (zupełnie nie wiem jak to zinterpretować). Wydaje mi się że ich nie ma za wiele.
Wit. D 25
Samopoczucie do kitu. Czego mogę się spodziewać po wizycie u Endo? Czy to już świadczy o Hashimoto? Chciałbym w przyszłości niedalekiej starać się o dziecko. Będę niezmiernie wdzięczna za wszelką pomoc 😊
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Czy to może Hashimoto? 19.07.22, 09:22
      Możesz się spodziewać że powiedzą ci że jesteś zdrowa bo nasi lekarze patrzą na TSH które jest totalnym błędem TSH jest parametrem przysadki mózgowej a nie tarczycy ty masz duże ft3a małe ft4 czyli twoja tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo tak nie może być ft4zawsze musi być troszkę większe od ft3 u ciebie jest odwrotnie i na dodatek jest duży rozrzut między ft4 i ft3 nie możesz się dobrze czuć musisz podnieść ft4 tak żeby hormony się do siebie zbliżyły ale przekonać lekarza będzie bardzo trudno żeby ci przepisał eutyrox bo masz bardzo ładne TSH a na hormony ft3ift4 u nas lekarze nie patrzą może jak powiedz że chcesz się starać o dzidziusia popatrzą inaczej na twoje hormony ft3ift4 które dla nas są najważniejsze u ciebie są kiepskie powinny być na poziomie 65-75% normy więc widzisz ile ci brakuje ft4 tym bardziej jak zajdziesz w ciążę cały czas będzie trzeba podnosić dawkę żeby dziecko dobrze się rozwijało na twoim miejscu najpierw bym znalazł endokrynologa który zna się na rzeczy i najpierw uzupełnił hormony na odpowiednim poziomie bo gdy zajdziesz w ciążę twoje ft4 będzie poniżej normy a to jest bardzo ale to bardzo źle dla płodu tak więc potrzebujesz eutyroxu
      • zmeczona_33 Re: Czy to może Hashimoto? 19.07.22, 09:34
        A jak się do tego wszystkiego ma ATPO ponad normę?czy to o czymś świadczy? Czy można tym parametrem przekonać jakoś lekarza do leczenia? To jest już mój trzeci endokrynolog, z polecenia, podobno nie bagatelizuje pacjenta i nie patrzy tylko na normy... Mam szczerą nadzieję że ktoś wreszcie potraktuje mnie poważnie.
        • artur11111111 Re: Czy to może Hashimoto? 19.07.22, 10:22
          To pokazuje że masz minimalny stan zapalny tarczycy najważniejsze są hormony ft3ift4 jeśli na nie popatrzy a zna się na rzeczy da ci receptę na eutyrox i będzie coraz lepiej tym bardziej jak mu powiesz że planujesz ciążę powinien od razu dać receptę na eutyrox
          • zmeczona_33 Re: Czy to może Hashimoto? 19.07.22, 10:54
            Mam nadzieję że wreszcie ktoś potraktuje mnie poważnie, bo jak do tej pory, każdy podchodził do moich objawów z przymrużeniem oka i traktował jak hipochondryka z wymyślonymi problemami. Moje FT4 na przestrzeni lat zawsze było takie niskie. Ciągle słyszałam tylko o subklinicznej niedoczynności. W ciąży brałam euthyrox ze względu na wykrytą wtedy niedoczynność. Moją gin też jest Endo, więc oprócz nadchodzącej wizyty mam zamiar też u niej skonsultować te wyniki, ciekawa jestem jak ona się do nich ustosunkuje.
            • artur11111111 Re: Czy to może Hashimoto? 19.07.22, 11:06
              Jeśli brałaś w tedy eutyrox trzeba było go brać cały czas tylko zmniejszyć dawkę bo po ciąży tak trzeba zrobić dziecko zabiera dużo hormonów i dla tego to jest takie ważne aby w ciąży robić wyniki ft3 i ft4 częściej i dokładanie tabletki co jakiś czas i tak trzeba robić przez całą ciążę po urodzeniu znowu się delikatnie zmniejsza dawkę bo hormonu już tyle nie potrzebujesz ft4 to jest zapas jaki masz w organizmie a ft3 to ile bierzesz z tego zapasu czyli widzisz że zużywasz więcej niż masz zapasu po jakimś czasie zapasu braknie i wtedy już nie jest wesoło
              • zmeczona_33 Re: Czy to może Hashimoto? 20.07.22, 00:15
                Myślę, że chyba wtedy porzuciłam ten temat bo zwyczajnie zajęłam się dzieckiem i ogarnianiem życia na nowo. Jak tak przestudiowałem swoje wyniki na przestrzeni lat, to FT4 zawsze miałam poniżej normy lub w dolnej granicy. Ale nie trafiłam na nikogo, kto by spojrzał na to holistycznie. Miejmy nadzieję że w czwartek odzyskam wiarę w endokrynologów 🙂

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka