Dodaj do ulubionych

Niedoczynnosc tarczycy euthyrox

06.12.22, 16:23
Witam mam problem lecze sie na niedoczynnosc 14 lat,2 lata temu mialam zwiekszona dawke na euthyrox 88
i ostatnio od 2 miesiecy zauwazylam objawy takie jak nadmierna potliwosc, spoznia sie okres, ból i uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej kolatania serca przemeczenie bol glowy i stawow czy to moga byc skutki niepozadane euthyroxu? Pare miesiecy temu mialam operacje usunietego duzego miesniaka. Aktualne badanie tsh 2,050 anty tpo- 3 czyli tez w normie. Czy powinnam zmniejszyc dawke euthyroxu z powodu tych działan?
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 06.12.22, 17:12
      Tarczycy nie leczy się na podstawie TSH tylko na podstawie TSH ft3 i ft4 muszą być te trzy parametry żeby coś powiedzieć na temat twojej tarczycy
    • kot82 Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 06.12.22, 17:34
      Tak wiem ale robiłam też FT3 i FT4 wyniki prawidlowe
    • kot82 Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 06.12.22, 17:36
      Zauważyłam gdy niebrałam euthyroxu przez 3 dni to objawy minęły dlatego myślę że mam albo działania niepożądane lub za duża dawka
      • artur11111111 Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 06.12.22, 17:51
        Musisz zrobić ft3ift4 wtedy będzie wiadomo to że były w normie nie oznacza że są dobre a to że odrzuciłas eutyrox to bardzo źle nie wolno tak robić a skąd wiesz że nie masz za mało tabletki własnie po to robi się cała trojke TSH ft3 i ft4 żeby zobaczyć czy dawkę podnieść czy obniżyć musisz zrobić nowe wyniki TSH ft3 i ft4 i wtedy będzie wiadomo taki lekarz który patrzy tylko na TSH nie wie co robi
        • kot82 Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 06.12.22, 18:08
          Dziękuję czyli możliwe że dawka może być za mała zrobię jeszcze raz badania. No niestety lekarz patrzy tylko na wyniki.
          • artur11111111 Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 06.12.22, 18:14
            Zrób wyniki wpisz tutaj i zobaczymy przy niedoczynności tarczycy trzeba też pilnować witamin bo mamy ich za mało przez zmniejszony metabolizm ważne są B12 D3 ferrytyna
    • malwinanatura Re: Niedoczynnosc tarczycy euthyrox 16.12.22, 14:18
      Doradzę, że najlepiej codziennie w domku trzeba kontrolować także poziom lh, można używać monitora płodności Afrodyta Smart

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka