Dodaj do ulubionych

Choroby Tarczycy i hashimoto

25.07.24, 16:18
Witam. Mam takie zapytanko . Czuje się słabo. Mam zawroty glowy, nie mogę zasnąć, moje włosy wypadają, pocę się nadmiernie,jest mi wiecznie duszno, ile bym nie spała,tak ciagle jestem śpiącą i zmęczona. Robiłam ostatnio wyniki tsh ,ft3 I ft4
TSH 0.958 norma 0.35-4.94
Ft3 4,83 pmol/l norma 2.43-6.01
Ft4 11.71 pmol/l norma 9-19 niby mieszczę się w tych widełkach ale czy możliwe abym faktycznie tarczyca była problemem mojego złego samopoczucia ? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 25.07.24, 17:06
      Wyniki masz ft3 -67% a ft4-27% normy przy takich wynikach nie możesz się dobrze czuć oba hormony powinny być obok siebie i najlepiej powyzej 50% normy u ciebie wina jest za małe ft4.gdyby było obok ft3 było by dobrze ale dla lekarzy norma to zawsze norma i nie widzą problemu trzeba by zrobić jeszcze kilka wyników anty tpo i anty tg do tego Wit B12 D3 i ferrytyne ,trab anty-tshr i wtedy można by coś powiedzieć czy znajdziesz lekarza takiego co się tobą zajmie nie wiem ale ci co się leczą już długo i mają o tarczycy pojęcie każdy ci powie że hormony ft4 i ft3 muszą być obok siebie i muszą być powyżej 50% normy i wtedy każdy się czuje dobrze u ciebie jest dużo wyższe ft3 od ft4 i dlatego masz takie objawy jakbyś miała nadczynność pozdrawiam
      • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 25.07.24, 17:55
        Dziękuję ślicznie za odpowiedź, zrobię dalsze badania. Pozdrawiam
        • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 09:38
          Długo się tak czujesz? wink
          • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 10:51
            No już dość długo, zrobiłam sobie sama na początku badania bo mój poprzedni lekarz olewał wgl to co do niego mówiłam. Po drugiej ciąży czyli 4 lata już, mam anemie . Co sobie uzupełnię żelazo to znowu po jakimś czasie mi spada i tak w kółko do teraz. Zmieniłam lekarza rodzinnego i zrobiłam sobie ferrytyne ktora wyszła mi prawie 0.... biorę już sporo czasu żelazo (takie szoty w buteleczce) ale dalej czuje się tak jak się czułam. Ja rozumiem ,że potrzeba czasu ale czuje się dalej tak samo a nawet jeszcze gorzej
          • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 10:53
            4 września ide dalej na wyniki, zainteresowałam się tarczyca bo u mnie w rodzinie ciocia ma nadczynność i brat niestety też... a mnie co rusz a to zawroty glowy, a to wiecznie się pocę , a to serce nie miarowo bije i tak w kółko coś
            • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 11:08
              Mam tak samo już 2 rok niestety kilku lekarzy przerobiłam każdy mówi że tarczyca ok więc sama nie wiem objawy mam identycznie prawie uncertain
              • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 11:32
                Ferrytyna na poziomie 0 to jest jakaś masakra kobieta powinna mieć ok 100 żeby się czuć dobrze i do tego wyniki tarczycy nie za dobre współczuję tylko mogę sobie wyobrazić jak się czujesz ale dla lekarzy norma to zawsze norma i nie widzą problemu
                • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 11:56
                  Lekarz zawsze tylko sugerował się hemoglobina i poziomem żelaza , te znowu wychodziły mi w normie albo z małym niedoborem i dopóki nie zbadałam sama ferrytyny to do tej pory nie wiedziałabym że jej poziom jest bliski 0
                • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 12:17
                  To moje ostatnie wyniki
                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 12:19
                    Chyba kiepsko widać
                    • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 12:36
                      Dlatego ja zawsze wszystkim powtarzam że ferrytyna pokazuje ile mamy żelaza w organizmie i do tego B12 i kwas foliowy mają bardzo duże znaczenie a z tym lekarzem endokrynologiem to jest tak jak trafić 6 w totka reszta nie będzie widzieć żadnego problemu
                      • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 13:15
                        Witamina b12 mam wynik 293 norma 191-663 wiec chyba nie jest źle
              • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 11:55
                Dokładnie . Zobaczymy co wyjdzie po następnych wynikach. Ale na pewno zapisuje się do endokrynologa i zobaczymy co powie,chociaż ciężko teraz o dobrego lekarza
                • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 13:18
                  Proszę dać znać co i jak,bo sama szukam i ciężko
                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 13:24
                    W poniedziałek mam wizytę u endo , dam znać po, mam nadzieje,ze znajdziemy jakieś rozwiązanie
                    • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.07.24, 15:40
                      Dobrze, moz akurat mi Pani podpowie smile
                      • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 29.07.24, 18:20
                        Nic się dzisiaj nie dowiedziałam bo nie dojechałam na wizytę u endo. Korek mnie przetrzymał i po zadzwonieniu i poinformowaniu lekarz mnie nie przyjął bo wiadomo miał już ustawione wizyty. W czwartek jadę. Wyjadę wcześniej i zdążę.
                        • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 30.07.24, 20:52
                          Szkoda, ale oby coś doradziłwink)
                          • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.08.24, 21:33
                            I jak po lekarzu?smile
                            • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.08.24, 16:31
                              Ogólnie to lipne miał podejście. Czuć było że miał zlewkę na to co ja do niego mówię. 5 minut na pacjenta miał. Zrobił usg tarczycy i stwierdził że jest ok. Jedyne co powiedział że to T4 mogłabym miec większe ale on nie wiązałby tego z moim złym samopoczuciem bo to na pewno nie od tego.... we Wrześniu będę robić kolejne wyniki więc sobie sprawdzę jeszcze raz co jest i jak to się ma do wynikow które już mam za sobą.
                              • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.08.24, 11:00
                                Tsh mam takie samo prawie , byłam ciekawa czy pomógł coś a zalecił gdzie się udać?
                              • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.08.24, 14:24
                                Czyli zauważył problem ale nic z tym nie zrobił 🤦🤦🤦🤦🤦🤦
                                • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.08.24, 23:26
                                  Mamy całkiem podobne wyniki
                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.08.24, 07:26
                                    Nic nie zlecił, stwierdził żeby się już tarczycy nie czepiać
                                    • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.08.24, 19:50
                                      U mnie tak samo,że to nie tarczycasmile a gdzie szukać dalej to nic...
                                • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.08.24, 07:26
                                  Dokładnie
                                • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 17.08.24, 20:41
                                  Dostałam tylko taka karteczkę
                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 19.08.24, 07:38
                                    Pójdzie Pani do innego lekarza?smile
                                    • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 19.08.24, 16:26
                                      Tak, oczywiście, teraz w srode mam wizytę u kardiologa bo serduszko troszkę wariuje, nie biję tak jak trzeba i jest mi słabo.... we wrześniu już będę powtarzać wyniki ,żeby sprawdzić.
                                      • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.08.24, 22:59
                                        Ciekawe co Pani doradzi smile
                                        • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 21.08.24, 12:15
                                          To właśnie od tarczycy są takie objawy i to pokazują wyniki jeśli twierdzi żeby dać sobie spokój z tarczyca to niech cię skieruje do takiego lekarza co ci pomoże a nie jeden będzie zganiać na drugiego a efektów zero endokrynologia w Polsce leży na ziemi niestety a spotkać dobrego endokrynologa graniczy z cudem
                                        • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 21.08.24, 21:55
                                          Jutro jadę założyć holtera, tyle jak narazie wiem. Jutro chyba wybiorę się na wyniki
                                          • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 23.08.24, 20:22
                                            Moje za każdym razem inne
                                            • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 23.08.24, 22:13
                                              Wyniki w normie. Za to ferrytyna jeszcze nizsza niż była ( gdzie prawie 3 miesiące brałam żelazo.) Dramat.
                                              • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 23.08.24, 22:17
                                                Najlepsze jest to,że hemoglobina w normie. Leukocyty lekko zanizone. Reszta git. Tsh 1.024 norma 0.35-4.94 ft3 4.30 norma 2,43-6.01 ft4 12,82 norma 9-19 a ferrytyna 5,81 norma 4.63-204
                                                • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 23.08.24, 22:18
                                                  Dodam,że wcześniej miałam ferrytyna ponad 8. Po braniu żelaza spadło
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 24.08.24, 11:07
                                                    Bierzesz jakies suplementy ? A jak po holterze
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 24.08.24, 12:42
                                                    Brałam przez ponad 2 miesiące już żelazo, od 3 lat mam nawaracajaca anemie , co brałam żelazo jak mi hemoglobina spadła to po skończonej kuracji znowu żelazo spadało i tak brałam co 3 miesiące, miesiac spokój i na nowo.
                                                    biorę slowmag b6 i witaminę d3 i to żelazo nadal , dzwoniłam do lekarza POZ i nakazał zrobić gastroskopie i kolonoskopia na cito. W poniedziałek się zapisuje. Wyniki holtera będę miała po weekendzie
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 24.08.24, 12:45
                                                    Ferrytyne zbadałam oczywiście sama bo lekarz nie nakierował mnie. Dotychczas robiłam tylko morfologie i żelazo. O ferrytynie lekarz nie wspominał. Sama się zastanawiam co jest problemem że mój organizm nie ma już praktycznie tego żelaza w zapasie. Odżywiam się zdrowo a tu dalej klops. No cóż. Będziemy się dalej badać i szukać przyczyny
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 24.08.24, 21:01
                                                    Przy niedoczynności właśnie są braki ferrytyny B12 D3 kwasu foliowego ale też można brać dużo żelaza które poprostu się nie wchłania twój wynik ferrytyny np 8 to jest jakaś masakra przy takiej ferrytyne też będziesz mieć mnóstwo objawów trzeba iść to hematologa żeby się tym zająć
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 25.08.24, 00:27
                                                    Tak ,wiem . Szukam już też hematologa i od razu będę się zapisywać
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.08.24, 09:40
                                                    Dużo zdrówka życzęsmile a gastroskopia czemu ?.ze może jakaś bakteria czy coś?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.08.24, 17:51
                                                    Tak. Albo jakaś bakteria, albo celiakia czy pasożyty . No zobaczymy
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.08.24, 17:51
                                                    Dziękuję bardzo i również życzę dużo zdrówka 🙂 a te nam się przyda
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.08.24, 09:27
                                                    Też miałam gastro i się męczę z zapaleniem żołądka
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.08.24, 21:44
                                                    No ja mam nadzieję,że badania coś wykażą bo się tylko męczę
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 28.08.24, 06:08
                                                    Masz tez bóle głowy ?smile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 28.08.24, 17:43
                                                    Tak,często mnie głowa boli
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 28.08.24, 19:42
                                                    Nie słuchać idioty. Powtarza się w koło bez sensu. Jak nie za mało a zawsze za mało bo musi być 70 proc wg debila. To jest idiota zwyczajny regularny debil. On nawet nie wie podstaw np od czego ewelka ma małe TSH przy niskich hormonach. Tu argumenty mu nie pasują bo zawsze mówił że tak przysadka reaguje na leki. A ludzie nie biorą i też tak mają . On nie słyszał np o roli cytokin zapalnych i innych
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 28.08.24, 20:09
                                                    Jak u Pana samopoczucie?
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 29.08.24, 13:26
                                                    Cóż różnie. Ostatnio ciśnienie poty gorąco typowo dla nadczynności . TSH 0,5 ft4 21 proc ft3 było duże ale spadło. Dr mówi że nie tarczyca tylko. Coś mówił o metabolizmie zespole metabolicznym insulinie i z tego wzmożonej konwersji . Dał mi metformine ale ciężko bo gania mnie po niej . Dzień standard. Rano ciśnienie po wzięciu za ok 3 godz poty ciśnienie spada ale tętno 90-100 . Kazał zrobić badania tarczycy i całkowite hormony oraz jakieś chromogranine a. Czekam na wyniki tych pozostałych bo tarczycowe mam. To dziwne że przy TSH 0.78 ft4 było 35 proc a przy TSH 052 teraz 21 proc . Wychodzi że wyższa dawka obniża ft4. To na pewno wyniki przecież jasno pokazują. Dr mówił że czasem tak jest że im więcej tym degradacja się wzmaga . Wnioski są jasne . W dzień jakby za mocno działa euthyrox a wieczorem i w nocy już za słabi . Niestety nie chce się odłożyć na później
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 29.08.24, 20:34
                                                    🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 31.08.24, 20:04
                                                    To z tego co Pan pisze też ma Pan niskie hormony tsh też nie są wysokie
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 31.08.24, 21:23
                                                    Bo euthyrox nie służy podnoszeniu hormonów . Podniosą się na chwilę TSH spadnie i znów będą niskie . I tak w koło aż TSH będzie zero . Dopiero wtedy mogą się podnieść a to nic dobrego . Zresztą to jest opisane w ulotce konkretnie test supresyjny tarczycy . Euthyrox ma zastosowanie gdy TSH jest wysokie albo gdy jest wtórna niedoczynnosc. A zdanie Artura jest tu zupełnie bez znaczenia. I broń cię boże posłuchać go . Może sobie wypisywać że trzeba wiedzieć co zrobić(on akurat nie wie ) i jakieś inne pultania się ale to jakiś dzban jest i tyle.
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.09.24, 20:27
                                                    🤦🏻🤦🤦🏻🤦🤦🏻🤦🤦🏻🤦🤣🤣🤣🤣🤣🤣♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 03.09.24, 16:31
                                                    Nic dodać, nic ująć, omijać tego bandytę internetowego arturka. Nie zna podstawowych mechanizmów i pisze w kółko to samo aż mnie dziw bierze, że ktoś go o cokolwiek jeszcze może pytać. Tak jak Erwin wyżej pisał, za dużo euthyrox może powodować że organizm go za wszelką cenę stara się wydalić. Może dojść do zatrucia jak pewnie w moim przypadku gdy ft3 rosło razem z czerwonymi krwinkami oraz Alatem. I to samo było z witamina d. Watroba obciążona, nerki obciążone. Przy zespołach metabolicznych też jest podniesione ft3 i wszystko co ma wpływ na wzrost ft3 może ten wzrost powodować np. euthyrox, witamina d, cynk, selen. Jest też cos takiego jak izolowana t3 tyreotoksykoza czyli tsh w normie, ft4 w normie i tylko ft3 podniesione. Ja tak miałem jak siezatrulem witaminą d, wtedy ft3 miałem koło 100%.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 03.09.24, 20:05
                                                    A Pan Panie Michale bierze eurhyrox ?smile wow ft3 takie wysokiw to nie źle samopoczucie wtedy złe wtedy smile
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 03.09.24, 20:15
                                                    Od ponad 2 miesięcy nie biorę.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.09.24, 11:18
                                                    I jak ciężko tak po odstawieniu ?
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.09.24, 03:09
                                                    To nie takie proste . Samopoczucie zależy od ft3 głównie. Faktycznie niski poziom ft4 może podnosić ft3 ale leczenie tego stanu euthyroxem czy innym to nie da nic dobrego. Tak jest że jak za dużo to organizm zacznie degradować ft4. Bo jakby ft3 to jeszcze pół biedy. Dlatego też TSH jest ważne. Ja zawsze przy obniżaniu dawki mam problem wzrost ciśnienia . Przy podnoszeniu dawki uczucie głodu w żołądku . U mnie TSH pokazuje dobrze wpływ dawki. Więcej to spadek ,mniej to wzrost . Problem jest w wzroście ft3. Ale gdy podnosząc dawkę ft3 spada wtedy jest jeszcze gorzej. Więc dobry poziom to wtedy gdy po zwiększeniu dawki ft4 i ft3 wzrastają. Gdy ft3 spada to już z dużo .
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.09.24, 11:19
                                                    Skoro to nie działa to co wtedy robić? Gdzie szukać innego rozwiązania?smile
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.09.24, 11:37
                                                    Bo euthyrox nie służy do wyrównywania poziomów ft3 i ft4 żeby miały te same lub zbliżone procenty. Służy do tego żeby zbijać wysokie tsh lub utrzymywać w normie ft4, gdy przysadka nie działa. Ft3 i ft4 są w zupełnie innych stężeniach i są oznaczone zupełnie innymi jednostkami. To że 10 osób zauważyło że się dobrze czuło jak miało po 60% ft3 i ft4 to nic nie znaczy. Tak samo można znaleźć 10 osób, które czuło się dobrze jak miało ft4 40%, a ft3 60% lub odwrotnie. O samopoczuciu decyduje w 90% ft3, a nie ft4. Oczywiście jak są jakieś wątpliwości to trzeba tsh i ft4 kontrolować. Ale jak w moim przypadku gdy mam tsh około 2.0 od kilkunastu lat, a ft4 około 30%-40% i ft3 około 60% to jak można stwierdzić ciężko niedoczynnosc jak to zrobił internetowy bandytą. Przy ciężkiej chorobie tarczycy to tsh systematycznie rośnie a ft3 I ft4 spada. Arturek to jest mitomam i bandytą internetowy, szkoda na niego czasu.
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.09.24, 14:38
                                                    ♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.09.24, 19:53
                                                    Czyli wychodzi koniec końców że tarczyca okej ? Czy bardziej skomplikowane ?smile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 06.09.24, 10:24
                                                    U mnie tarczyca ok. Czekam na badania gastroskopi i kolonoskopi. Mam na 2 października oczywiście prywatnie. Bo na fundusz terminy na styczeń 😳 dramat
                                                    Ferrytyna dalej spada pomimo braniu żelaza doustnie. Dzisiaj wizyta u lekarza i chyba będę próbowała żeby mi wypisał zastrzyki z żelazem bo zawroty glowy coraz bardziej dokuczają ,już nie mówię o innych dolegliwościach. A jak U Pani samopoczucie ?
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 06.09.24, 20:52
                                                    Byla Pani u innego endokrynologa ?smile ja mam zapalenie żołądka wyszło mi w maju na gastro i cały czas biorę leki na żołądek staram się dietę trzymać też. Ale pierwsze mi nie służyły dostałam inne. U mnie zależy od dnia czasem pełno energi dobre samopoczucie a czasem porażka..
                                                    Jakie ma Pani objawy ?smile może ja się na coś naprowadze
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 07.09.24, 12:17
                                                    Ewelka o dobrym wyrównaniu hormonalnym nie świadczy tylko ft4 czy ft3 ale też TSH. Masz dobre a ft4 np mniej niż połowa normy. Tak bywa . Według tego Artura to skoro brak ft4 to trzeba brać go. Ok niech weźmie opakowanie na raz . Przecież szybciej wyrówna niedobór. A jak to służy to wiadomo że źle. On nic nie i z tego tu wypisywał to jemu ciągle źle a to nadczynnośc miał a to źle ft3 a to bierze oba hormony . Po prostu ignoruj bo zrobi ci krzywdę. To tak służy dobrze euthyrox że gorzej jest po zmianie dawki . Jak znajdę to tu wkleje co endokrynolog napisal
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 07.09.24, 12:19
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,149315989,149315989,Procentowe_wartosci_hormonow_wyjasnienie.html

Poczytaj sobie
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 07.09.24, 12:46
                                                    Tak czytałam to kiedyś, cały ten wąteksmile
                                                    A czy np tarczycy objętość ma znaczenie ?
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 07.09.24, 12:46
                                                    W tym przypadku
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.09.24, 17:39
                                                    Objętość tarczycy jakieś znaczenie ma . Niby nawet duża może być niedoczynna ale gdy nie ma jej wcale to tym bardziej nie wytworzy hormonów. Ale nawet maleńki fragment gdy jest np guzkiem może wytwarzać za dużo . Więc objętość to ostatni parametr brany pod uwagę . Jeśli ktoś myśli że obniżając TSH poprawi wydzielanie hormonów to nie poprawi a pogorszy. Tylko jeden wyjątek jest gdy trzeba brać i to dużo gdy TSH dobre . To niedoczynnosc wtórna. Nadmiar hormonów jest gorszy niż niedobór . I scalę nie musi tego być widać w poziomie ft4.
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.09.24, 12:08
                                                    Nie byłam u innego endo. Moje objawy to zawroty glowy, zmęczenie, szybka męczliwość, dodatkowe skurcze serca, włosy lecą. Ogólne osłabienie.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 09.09.24, 14:13
                                                    To co to może być uncertain bierze Pani witaminy ?
                                                    Bo jeśli jest mała tarczyca a nie wytwarza hormonow tsh np ok to co dalej działać
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 10.09.24, 18:44
                                                    Tak biorę. Cały czas żelazo, które mi się praktycznie nie przyswaja, dieta bogata w produkty z żelazem, zakwas z buraków pije, prócz tego biorę magnez i wit d3.
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 10.09.24, 18:46
                                                    Jutro jadę do lekarza, może zmieni mi żelazo doustne na zastrzyki bo pp doustnym już mi żołądek i jelita wywraca do góry nogami . U mnie niby tarczyca w normie,usg chyba też wyszło ok więc nie czepiam się już tarczycy
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 11.09.24, 19:54
                                                    Może ma Pani takie objawy właśnie przez anemię?smile
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.09.24, 15:49
                                                    Wszystkie objawy masz od tarczycy i anemię też bo przy niedoczynności jest brak witamin i minerałów w organizmie i za rok albo dwa wrócisz do tarczycy bo wyniki jeszcze bardziej się pogorszą masz za mało T4 w organizmie i to lekarz zauważył ale nic z tym nie zrobił przy takich wynikach nie można się dobrze czuć i będziesz szukać innych chorób których nie znajdziesz tak jak Ewelina a objawów będzie przybywać
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.09.24, 19:10
                                                    Objawy są przeróżneuncertain zapalenie żołądka nadal leczę biorę leki. Objawy nerwowe że się zastanawiam czy nerwicy nie mam...
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.09.24, 15:16
                                                    Sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytania męczysz się tyle czasu niepotrzebnie
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.09.24, 16:06
                                                    🤣🤣🤣
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.09.24, 17:59
                                                    ♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈♈
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 17.09.24, 07:15
                                                    Oj Panowie, po co się kłócić 😆
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 17.09.24, 10:30
                                                    Ja nie widzę kłótni. Widzę ignorancję Artura. Wie lepiej niż lekarz nie widzi badań i opiera się na tym że gdzieś komuś cos tam się zmieniło. Trochę mało. Gdy michaldino brał i nie pomogło to źle brał i w ogóle nie ma pojęcia . Patent na rację ma Artur. No ludzie o czym mowa? Ostatnio lekarz mi wyjaśniał że w szpitalu mają ludzi z zdrowa tarczycą i objawami niedoczynności potwierdzonymi badaniami. Dla Artura to niepojęta jak to niedoczynność i zdrowa tarczycą. A tak jest tak może być. Wyjaśnił to tak- w ciężkiej chorobie np zawał ,udar albo banalny covid czy infekcja organizm produkuje białka które wiążą hormony by stały się nieaktywne. Jest to mechanizm zabezpieczający przed obciążeniem organizmu. Zwie się to syndromem ess . I teoria się zesrała Arturowi. On nawet nie wie co zrobić by podnosząc dawkę nie było objawów nieprzyjemnych nawet nie wie dlaczego one są . Za to udziela się ochoczo. Człowieku lepiej milczeć choć pomyślą głupek niż mówić i rozwiać wątpliwości.
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 17.09.24, 12:38
                                                    No muszę się podpisać pod tym co napisał Erwin. Młotek arturosław nie wie wielu rzeczy w tym, że można mieć niedoczynnosc tarczycy ale organizm nie jest niedoczynny bo w tkankach ma wystarczająco ft3. Albo że organizm może być np częściowo w normie a częściowo nadczynny i tu rolę odgrywa wzmożona konwersja. Tłuk pozostanie tłukiem, tak ten świat jest skonstruowany. Najłatwiej coś sobie z góry założyć i pisać cały czas to samo opierając swoje diagnozy na rubrykach z życia na gorąco, pani domu albo Onetu. Wszystkie wpisy są takie same, w Wordzie ma 3 przygotowane odpowiedzi na wszystko i robi tylko kopiuj wklej. Na prawdę ewelka nie karm debila, bo i tak go nie słuchasz, a ktoś może się jeszcze przypadkowy zaplatać, który nie zna wątków i uwierzy w coś arturkowi. Trzeba żywot arturka zakończyć na forum i wszyscy będą bezpieczniejsi.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 17.09.24, 18:44
                                                    W takim razie jeśli tak jest to jak leczyć się? Jeśli np tarczyca zdrowa objawy niedoczynność, bardzo ciekawe to jest smile
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 17.09.24, 20:32
                                                    Musisz szukać przyczyny, pochodzić do lekarzy, porobić badania na własną rękę. Może znajdziesz przyczynę, może nie. Raczej nikt ci tu nie da odpowiedzi innej jak uzupełnienie braków jeśli jakieś masz i próba małych dawek euthyroxu żeby sprawdzić czy to coś da, chociaż przy twoim tsh to jestem sceptyczny.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 18.09.24, 10:45
                                                    Już robiłam trochę badań i wszystko ok wychodziło ewentualnie zbadać się na nerwice jeszcze innych pomysłów nie mam, chyba że z krwi tarczyca ok a np za mała jest .
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 18.09.24, 11:31
                                                    Próbuj na wlasną rękę, pójdź do kilku lekarzy, może coś się wyjaśni, może nie. Nikt ci tutaj gwarancji nie da poza idiotą arturkiem, który każdemu gwarantował uleczenie.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 18.09.24, 19:43
                                                    A u Pana jak.?smile
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 18.09.24, 20:16
                                                    Twoja przyczyną Ewelina to tarczyca i nie słuchaj idioty
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 18.09.24, 22:28
                                                    No niech nie słucha zwłaszcza ciebie. Zwykła infekcja może namieszać . Niedoczynność to i mnie orzekales. Niedoczynność gdzie w brzuchu jak w kotle głodny non stop skurcze cisnienie ale niedoczynność bo ft4 😆 . No daj już spokój panie.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 19.09.24, 07:21
                                                    Panie Arturze a co u Pana?smile
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 19.09.24, 09:31
                                                    Super 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 07:07
                                                    Po za głową
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 08:00
                                                    ♈♈♈♈
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 12:10
                                                    Może Pan coś poleca na zapalenie żołądka? wink
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 13:50
                                                    Artur poleca: 3 razy w tygodniu 50 mcg eyrhyroxu, 4 razy 75 mcg. Do tego szczypta novothyralu i popić szklanką wody niskodowej🤣🤣🤣
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 13:52
                                                    Ogólnie euthyrox, szczególnie brany w dawkach naprzemiennych jest zbawienny. Oczywiście najpierw trzeba przystosować organizm zanim zwiększy się dawki, może trwać nawet rok lub 2. Jeśli nie działa to twoja wina i trzeba próbować do skutku.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 15:47
                                                    Tylko, że nie biorę nawet szczypty 🤣😍 skoro tsh niskie takie mam i dobre dla lekarzy ft3 ft4 też..
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 18:03
                                                    Ja byłem u innego lekarza. Może i inaczej popatrzy. . Mam zrobić badanie metoksykatecholamin o ile szybko zrobię i iść na oddział Nie badać o ile oddział będzie szybciej. Ordynator po obejrzeniu badań na Cito wpisała w październiku . Nie wiem o co chodzi ale przy mnie rezonans kazała rezerwowac dla mnie Gdyby gorzej było dzwonić wczesniej
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 20.09.24, 19:59
                                                    A jak samopoczucie.?
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 22.09.24, 13:51
                                                    A różnie jest .
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 21.09.24, 21:08
                                                    No to coś z nadnerczami u ciebie podejrzewają.
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 22.09.24, 13:59
                                                    Nie z nadnerczami . Bo te były chyba kiedyś badane albo coś mi się źle kojarzy. Chodzi o wykluczenie guza chromochłonnego . A szpital ma ustalić dlaczego TSH nie wzrasta bo poziomy wyraźnie są za małe do ilości hormonów . Teoretycznie powinna być niedoczynnosc ale to nie tłumaczy dlaczego różnice tętna w ciągu dnia wynoszą +- 40 . Chodzi o ustalenie czy jest wtórna niedoczynnosc. A bardziej jej potwierdzenie . Bo według dr jak po wyższej dawce wzrosną hormony trochę to raz że za mało wzrastają a zaraz się obniżają razem z TSH. Kategorycznie nie można zwiększać i mieć małego TSH gdy winna jest tylko tarczyca. Gdy nie tylko tarczyca a i przysadka wtedy nie ma wyjścia i trzeba zwiększać ale ryzyko że strony nadnerczy i innych hormonów przysadki jakieś powstaje . Więc trzeba to zrobić pod ścisłą kontrolą badan.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.09.24, 11:57
                                                    A duże dawki Pan bierze euyrthox teraz?smile
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.09.24, 19:52
                                                    Tak jak dotychczas do czasu diagnostyki zmiany lepiej nie robić . Chyba że było by coś bardzo niepokojącego. Ale u mnie jest coś jeszcze . Miewam ciśnienie z 2 dni wstecz 106/67 tętno 69 a dziś 162/112 tętno 122. I były wyniki robione tarczycy i bez znaczących zmian a skoki są. Może zrobię to badanie co zlecono bo tel był że są gotowi pobrać do probówki jakiej specjalnej która ściągnęli nową
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 26.09.24, 21:23
                                                    Nie mniej jednak uważam że żadne ft4 czy ft3 nie są wyznacznikiem . U mnie TSH reaguje prawidłowo. Im więcej euthyroxu tym niższe . Za to ft3 czy ft4 mają się nijak do dawki . Mogę brać i nic nie daje to po za objawami nadczynnymi. I o ile mogą pomóc przy TSH 1 czy 2 to w końcu gdy obniżyć szkodzą. Nie od razu choć gdy zbyt mało to nie ma problemu. Ale w końcu jest za dużo. Najlepiej to widać gdy po wzięciu za kilka dni zaczyna skakać ciśnienie.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.09.24, 11:38
                                                    W trakcie leczenia poczuł Pan się lepiej czy przed ?smile
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.09.24, 19:57
                                                    Po zaczęciu było mi gorąco ale żywszy później było ok już i się zepsuło . Kiedyś wyniki były inne TSH 1,5 i ft4 tak 15-16 a teraz TSH małe i ft4 małe a jak ft4 w połowie albo wyżej to fatalnie
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.09.24, 19:59
                                                    I po co idzie niedawno jest kiepsko ciśnienie skacze i ból w nadbrzuszu . Sraczka wymioty no spa pomaga na krótko. Ciągle jakby głód był w żołądku . A lekarz każe nie czepiać się żołądka dał na żółć coś
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.09.24, 20:31
                                                    Robił już Pan to badania ?wink
                                                    Jakie badania można jeszcze wykonać które mogą coś podpowiedzieć chodzi mi z krwi ? Rok temu badałam kortyzol i różne te witaminy, warto od nowa powtórzyć?smile
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 27.09.24, 20:45
                                                    Raczej nic to nie pomoże
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.10.24, 20:13
                                                    Jak u Pani samopoczucie?wink
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.10.24, 09:52
                                                    Zmienne . Coś brzuch nie tak jest. Podobnie jak wtedy gdy wykryto niedoczynnosc i dano hormon . Zaparcia a hormon wzmagał ruchy jelit i bóle były . Później minęło ale jak za dużo to było identycznie
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.10.24, 10:29
                                                    Bierze Pan jakieś leki na to ? A miał też np refluks albo coś żołądkiem spowodowane prawdopodobnie hormonami? wink
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.10.24, 14:12
                                                    Kiedyś miałem . Jak za szybko zwiększałem to początkowo nic po miesiącu wyniki podobne to znów zwiększone i było ok a nagle źle . Wyniki słabsze się zrobiły i biegunka . Nie jest to zrozumiałe skąd biegunka gdy hormony niskie ale dr kazał zmniejszyć i ustąpiło. Tylko zaraz trzeba było jeszcze więcej by wyniki się poprawiły. Ogólnie niedoczynnosc to zaparcia nadczynność biegunka. Ale nijak to z wynikami hormonów nie pasuje. Z TSH bardziej. . U ciebie bardziej prawdopodobne jest że euthyrox w małej dawce by pomógł niż że by zaszkodził. Niczym innym nie wyleczysz tyłu objawow. Leczenie jakimiś żołądkowymi lekami to jak brać Apap gdy ząb boli. Bez dentysty będzie bolał. Sama co możesz to jakiś kelp brać witaminki selen ale to niewiele pomoże
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.10.24, 19:07
                                                    To nie jest twój wątek nie rób śmietnika z forum tak ciężko to zrozumieć masakra
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.10.24, 19:46
                                                    No coś musi w tym być, znalazłam jakąś endokrynolog która niby objawy leczy, może umowie się na wizytę albo nie wiem już sama jak dalej ogarnąć
                                                  • artur111111 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.10.24, 20:00
                                                    Ewelina pisz w swoim wątku bo tak to jest wszystko zmieszane
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 12:23
                                                    A ja w szpitalu jestem . Niewiele się dzieje na razie . Rezonans dziś a wyniki mogą być dużo dni później . Krew na coś pobrali niby. Mocz. Był obchód. Prof mówił że jak długo trwa problem z niskim TSH i hormonami nie pasującymi do TSH to nie leczy się na podstawie wyników tylko też objawów bo wyniki są zaburzone i nie można się nimi kierować. A badania ft4 i ft3 też są zawodne . Trzeba na całość patrzęc. I nie sądzi by diagnostyka cokolwiek wniosła do leczenia choć jakąś przeprowadzą.
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 12:42
                                                    To nic odkrywczego nie powiedział. Problem jest taki, że tsh ty nie czujesz. Jeśli tsh jest ok to tylko odzwierciedla rzetelnie stan ft4 I ft3. Jeśli tsh nie jest ok, to nie ma znaczenia. Ty bierzesz cały czas dawki, które nie odpowiadają poziomowi tsh. Cały czas jesteś leczony jakbyś miał wtórna niedoczynność. A objawy masz takie jakbyś był na przedawkowaniu, a nie niedoborze. Jeśli lekarz zdiagnozowalby ci wtórna niedoczynnosc w co wątpię to i tak nic to nie wnosi do naprawy samopoczucia, bo i tak już jesteś leczony jakbyś miał wtórna niedoczynnosc. Dlaczego miałeś krwinki podniesione, dlaczego byłeś zatruty hormonem? Według mnie to nie tedy droga, jajby organizm błagał cię o hormon to chlonalby go jak gąbka i czułbyś się jak młody bóg. A twój organizm niejednokrotnie pozbywał się hormonu, a nie go chłonął.
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 14:15
                                                    To nie tak . Tylko weź i zbadaj dobrze. Mówię pobierzecie krew skoro badania mam mieć . A no to o 8 . Ja zaraz biorę lek. A to nie przeszkadza bierz pan. Teraz dr mówi że ft4 pod górną granicę jest . No po tabletce z 2 godz wcześniej to jest . To jutro od nowa ale będzie za duża dawka bo na 137 jest mało a na 150 będzie za dużo. A na pewno nie da się tak długo . Może 143 albo 4x137 i 3 razy 150 w tyg. Przeciwciała pomoc ogromne wyszły ale ile to nie wiem
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 14:19
                                                    Badanie po tabletce? Dobrzy fachowcy, ja pi..lę. No wysokie przeciwciala to ci mogą dawać wszystkie objawy jakie tylko można mieć i to akurat by się zgadzało.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 18:27
                                                    Dużo zdrówka dla Pana wink.oby lekarze doszli do tego co jest
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 22:06
                                                    A co jest . Będzie tak że w rezonansie nic . Wyniki jak we wtórnej Uznają że przysadka zmęczona i brać tak by wyniki były takie aby się jakoś czuć czyli TSH z 0,5 do 06 ft4 tak z 40 proc ft3 nie istotne bo co w krwi to mało znaczy . Leczyć jak coś dolega np ciśnienie . Dietę przeciwzapalną. Standard. Nie masz ft4 200 proc ani ft3 200 proc to nadczynności nie masz nie masz niedoczynności bo w normie hormon się mieści w ogóle to na pewno symulant i co tu gdybać. Badania zrobili jakieś i idź do Endo niech się martwi
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 23:39
                                                    No tak to jest, moja hematolog już ręce rozłożyła. Powiedziała żebym do hematologa poszedł bo ALT podwyzszony. Ale usg bardzo dobre wyszlo, inne parametry watrobowe w normie. Kiedyś już byłem u hematologa i niby ok. I tak człowiek wydaje kasę, rozwiązania nie dostaje, liczy że coś się naprawi. Szkoda się rozwodzić nad tym, bo ręce opadają.
                                                  • michaldinio Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.10.24, 23:45
                                                    *hepatologa
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 09.10.24, 07:21
                                                    A dziś zapytam bo ma być dr już moja a nie zastępczyni choć też ok. Wiem jedno ze gdy zbyt szybko zwiększać zbyt często albo gonić wynik ft4 przy spadku TSH to kończy się niewyjaśnionym stanem. Rano po tabl skok ciśnienia ale nie typowy dla tarczycy . Typowy to np 150/80 i pocenie ciepło. Taki stan to jeszcze ok. Nie. Wtedy ciśnienie jest np 140/105 tętno 60-70 . To wygląda jakby spadała konwersja w komórkach. Bo w krwi ft3 to daremne mierzenie . Albo jest w połowie albo wysokie a ogólnie zawsze wyższe. Jeśli ft4 ma być np 60 proc na czczo bez tabletki i ft3 podobne to nie ma to nic wspólnego z dobrym samopoczuciem. Człowiek jest jak naćpany albo jakby dostał jakiś zamulacz. Co ciekawe występują wtedy bóle stawów np kostki albo stawy śródstopia czerwone i bolesne w dotyku. Wystarczy wtedy obniżyć ft4 by wszystko ustąpiło. Tylko nieznacznie obniżyć bo jak o 25 to niestety będzie niedobrze. Aż zapytam ile tych przeciwciał i jakich bo jakoś mnie zaćmiło i zwyczajnie wkurzyła taka wypowiedź lekarz . Przeciwciała ale jakie ile dlaczego to już nic nie wyjaśniła.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 09.10.24, 07:18
                                                    A samopoczucie nadal źle prawda ?uncertain ale życzę zdrówka, bo jest najważniejsze. Długo Pan będzie?
                                                  • erwin444 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 09.10.24, 07:25
                                                    Nie długo . 3 doby trwa pobyt . Jutro wyjść mam i nawet gdyby mnie trzymali łańcuchami to wyjdę bo dla mnie to jest chore by badać bez potrzeby i nie to co potrzeba. A potrzeba stwierdzić czego po tabl jest skok duży hormonów a rano już mało pewnie . Czemu TSH nie pasuje do porannego poziomu ft4. Elementarne sprawy . To nie lepiej mocz badać co rano nie wiadomo po co.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 31.10.24, 17:36
                                                    Honorka i jak u Ciebie ?smile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 31.10.24, 19:37
                                                    A w sumie nic się nie zmieniło poza tym ,że zrobiłam kolonoskopie I gastroskopie. W kolono wszystko git, a w gastro- Helicobacter pyroli czy jakoś tak, wczoraj odebrałam wyniki. Nie czuje się ogólnie sercowo za dobrze. Zrobiłam holter ,wyszło 65 pobudzien komorowych. Niby mało a tak mnie dzień w dzień męczy ,że idzie zwariować. Szukam dalej, w poniedziałek wizyta u lekarza POZ. A jak u Ciebie ?
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 31.10.24, 20:21
                                                    I masz jakieś leczenie na helico? Ja zapalenie żołądka ale leki to różnie na mnie działały, a wzięłam się za dietę i w miarę ok. Ale też całe ciało jakby mnie bolało, też planuje kardiologa odwiedzić bo jakoś czuje jakby od serca , byłam ostatnio na ekg doktorka mówiła że nie widzi nic niepokojącego, żadnych odchyleń ale kardiolog elo zrobi a jakie dokładnie masz objawy od serca ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 08:51
                                                    Ja mam coś takiego jak skurcz, przeskakiwanie serca, nie wiem jak to dokładnie określić ale jest to dosyć męczące jeszcze jak te przeskoki trzymają cały dzień. Czlowiek wtedy nie do zycia, slabo,zawroty glowy i inne cuda wianki. Co do helicobacter to nie wiem jeszcze. Czekam na wizytę u lekarza POZ w poniedziałek i zobaczymy. Nie wiem czy te dolegliwości sercowe mogą mieć jakiś związek z tą bakteria czy nie.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 09:14
                                                    Wierze Ci, tak samo się męczę i już nie wiem gdzie się udać wyniki mam podobne do twoich więc się pytam czy doszłaś może co i jak, żebym się sama naprowadziła bylas usypiana na gastroskopii ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 14:57
                                                    Tak, byłam usypiana. Miałam gastroskopie I kolonoskopie za jednym razem ze znieczuleniem
                                                    Ale robiłam niestety prywatnie. Zapłaciłam za tą przyjemność 1700 zł (z wycinkami) masakra jakaś. Na fundusz chciałam się pisać, dzwoniłam do szpitali w okolicy i niestety terminy na kwiecien-maj. Więc zrobiłam prywatnie. Co też czekałam miesiąc.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 16:31
                                                    To ja gastroskopie miałam że znieczuleniem dało się wytrzymać, trwało krotko, wyszło mi zapalenie żołądka, rodzinna przepisywała mi leki ale po czasie nie pomagało, później poszłam kolejne leki , po których też nie czułam się dobrze... następna wizyta leki kupiłam stowrdzilam ,że nie będę brać, spróbuję z dieta jadłam lekko, zero smażonego rumianki woda przygotowana siemię glutek, bo też czytałam że leki ipp mogą rozwalać inne rzeczy, ostatnio znowu gorąco mi, jalby coś z sercem ,bóle mięśni, już odwiedziłam kilku rodzinyych 2 endokrynologow planuje jeszcze do kardiologa się zapisać, żeby serce zbadać
                                                    Wgl te objawy są dziwne, a ty jakieś masz jeszcze ? Bóle mięśni stawów? Bóle głowy?
                                                    I czy bolał się żołądek skoro masz tą bakterie ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 14:59
                                                    Bardzo chciałabym dojść do tego od czego to i zastosować prawidlowe leczenie. Byłam tez u kardiologa i przepisał mi znowu betabloker ale serce mam zdrowe , więc sama się główkuje czy brać czy nie bo jakoś tak podszedł do mnie trochę olewczo i to mnie trochę zraziło. Porozmawiam jeszcze z lekarzem POZ w poniedziałek na ten temat.
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 15:01
                                                    Moje jazdy z sercem zaczynają się od pierwszych dni plodnych , owulacja ,przed okresem i okres. Później się trochę wycisza ale nie likwiduje całkowicie. I tak miesiąc w miesiąc. Teraz jak się na to przyglądam bardziej to właśnie w drugiej połowie cyklu łapią mnie te jazdy. Jak mocno dokucza to biorę propranolol 10mg. Coś tam pomaga bo się trochę wycisza ale też nie całkowicie.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 16:32
                                                    O to muszę u siebie sprawdzić z tymi dniami, a czy jak czujesz serce boli cie jalby za łopatka ? Albo ramiona ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 01.11.24, 20:42
                                                    Tak. Zazwyczaj ciągnie mnie ramię lewe i lopatka
                                                    Objawy sercowe również mi się nasilają jak jest bardzo wietrznie lub na zmianę pogody. Wscieku idzie dostać
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 02.11.24, 07:36
                                                    Ja wtedy czasem za łopatka właśnie też czuje, jej jakby to dojść co to dolega uncertain jakieś zmęczenie bóle mięśni masz ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 02.11.24, 16:34
                                                    No zmęczenie głównie jak mi dokuczaja te przeskakiwania serca. Mam wtedy zawroty glowy, uczucie braku sił. Człowiek taki skołowany i puls do 100 bo ciśnienie zazwyczaj w normie
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 02.11.24, 22:00
                                                    Daj znać co lekarz powiedziałsmile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 02.11.24, 22:58
                                                    Ok. 🙂
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.11.24, 17:32
                                                    I jak ? A masz wgl objawy helio?smile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.11.24, 19:47
                                                    Hejka, co do objawów helio to zabardzo nie mam
                                                    Czasem mnie zamdli po jedzeniu ale to rzadkość. Co mam do tej pory to anemie oporna na stosowanie doustnych preparatów żelaza. Lekarz powiedział że to od tej bakterii. A co do samopoczucia w sferze sercowej to nie wiem. Ale mam Cicha nadzieję,że po leczeniu tej bakterii te zaburzenia rytmu serca też miną. Dostałam 2 antybiotyki, inhibitor pompy protonowej w tabletkach czy jakoś tak, tabletki na zobojętnienie kwasu solnego w żołądku jak się nie mylę i probiotyk. Antybiotyki mam brać razem 2 tygodnie. Reszta leków na 3 miesiące....masakra
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 04.11.24, 20:27
                                                    Ja też dostawałam te ipp leki brałam średnio mi pomagało na zapalenie żołądka, albo na chwilę.
                                                    Też mam nadzieję że od żołądka może z tym sercem u mnie, jutro się wybieram na badania bo mi wyszły jakieś zaniozne..uncertain
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.11.24, 11:32
                                                    Daj znać co i jak wink
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.11.24, 12:18
                                                    Rodzinna mowi że w normie, będę też kolonoskopię robić mam skierowanie, boję się tego badania, ile jest się uśpionym? Bo chyba będę szukać na usypianie
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.11.24, 14:13
                                                    Ja miałam dwa badania za jednym razem to byłam gdzieś z 45 min. Ale spokojnie , strach ma wielkie oczy, ja ogólnie polecam z uśpieniem, zero stresu , później tylko człowiek skołowany jak się obudzi ale z godziny na godzinę jest lepiej
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.11.24, 21:55
                                                    Mnie to uśpienie przerażauncertain
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 05.11.24, 22:32
                                                    Szczerze to mnie też przerażało. Jak pojechałam tam do kliniki to się trzęsłam jak galareta. Nawet jak mnie podłączyli di ciesnieniomierza i do tej aparatury co słychać serduszko to mi pikało jak głupie ze strachu.troche skurcze dodatkowe serca pomęczyły, ale nic nie mówili, dali leki do żyły i za chwilę zasnęłam.to były sekundy dosłownie
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 06.11.24, 07:15
                                                    Ja przed gastroskopia tak samo, taki stres uncertain A ten środek do picia się w aptece kupuje czy rodzinna przepisuje?smile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 06.11.24, 07:32
                                                    Mi dali receptę w klinice i musiałam sobie kupić, Ale lekarz też mi wypisał w razie w
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.11.24, 13:07
                                                    Dziękuję za odp. Czy szukasz jeszcze jakiegoś lekarza żeby pomógł z samopoczuciem ?wink
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 08.11.24, 21:10
                                                    Narazie się skupię nad wyleczeniem helicobacter a w miedzy czasie jeszcze chciałabym zrobic echo serca i jak wyjdzie wszystko w porządku, to zapewne będzie wina nerwicy
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 09.11.24, 21:34
                                                    W moim przypadku też myślę nad tą nerwica , te objawy wszystkieuncertain zapisałaś się już na echo?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 10.11.24, 20:31
                                                    Jeszcze nie właśnie ale muszę siąść i podzwonić popytać i zrobić
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 10.11.24, 20:32
                                                    Jak echo wyjdzie ok to serio chyba umowie się do jakiegoś psychiatry na wizytę, porozmawiam , może coś wypisze nie zamulającego, może i faktycznie to będzie najlepsze rozwiązanie z tego bo już tyle kasy wydałam na lekarzy ,że po prostu dramat
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 10.11.24, 20:33
                                                    Jeszcze jakby człowiek znalazl przyczynę To pol biedy, a tu lipa. Jak człowiek był w czarnej d*pie tak w niej dalej jest
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 11.11.24, 09:16
                                                    To właśnie jest najgorsze,że ceny wizyt są naprawdę duże + badania przyjdziesz lekarz spojrzy , powie, że w normie I zostajesz znowu gdzie byłaś. Ale masz jakieś takie objawy, które pasują do nerwicy ?smile
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 11.11.24, 10:23
                                                    No w sumie to aż tak to nie, u mnie wszystko głównie skupią się na tym sercu. Serce się potyka i czasem nie chce przestać z tym,że jak już to dokucza to mam ogólne takie uczucie niepokoju w klatce piersiowej. Mam ten propranolol 10mg jak nie mogę tego sama opanować to biorę tabletkę i jakoś powoli przechodzi to uczucie ale potykania nadal są. No nie wiem jak już go ugryźć. Lekarz mi zasugerował, że to może być nerwica serca. Wolałabym, żeby już mnie głowa bolała niz te problemy z sercem .
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 11.11.24, 10:47
                                                    Ja też tak mam że odczuwam taki niepokój, zdarza się że jakiś lęk..
                                                    Myślałam,że winna temu tarczyca chyba byłoby tak najłatwiej, ale skoro lekarze że wyniki są dobre, to chyba dam spokój tej tarczycy, myślałam że może za mała jest i dlatego też tak ale nie zwracają na to uwagi..
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 11.11.24, 14:19
                                                    Czasy takie,że człowiek nie da rady się nie denerwować i nie stresować... lekarzom łatwo powiedzieć mniej stresu. Gorzej to wykonać.
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 11.11.24, 15:53
                                                    A ile człowieka kosztuje stresu to,że coś mu dolega a nie wie co uncertain
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 12.11.24, 09:23
                                                    No dokladnie
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 12.11.24, 12:15
                                                    Może twój helicobacter ma też coś z tym wspólnego a mój żołądek? Może też jakoś to wpływa
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 12:28
                                                    Też o tym myślałam
                                                    Na fb na forum o arytmii, jedna babeczka wypowiadała się na temat właśnie ukrytego zapalenia w organizmie. Przebadała się bo też ja męczyła arytmia komorowa , ogólne zmęczenie i osłabienie i inne różne dolegliwości, okazało się, że miała właśnie helicobacter pyroli zapalenie żołądka i jak zaczęła leczyć to zaczęło jej się to wyciszać. Aż po leczeniu arytmia komorowa się już nie pojawiła. Więc mam taką Cicha nadzieję,że i mi w końcu to pomoże i przejdzie. Bo już tak męczą mnie te skurcze serca dzień w dzień, że nie idzie wyrobić...
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 16:12
                                                    Ja też tak pomyślałam o tym właśnie, czy to ma znaczenie bo jak czuję żołądek albo pieczenie to od razu w klatce dziwne też uczucie mam takie piekace jakby, czyli tarczyce zostawiasz w spokoju ? Czy myślisz że ona może mieć wpływ
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 16:49
                                                    Nie,tarczycę już zostawiam a skupiam się na wyleczeniu helicobakter , później zęby bo już też muszę zrobić. I zobaczymy
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 20:55
                                                    Ale widzisz niby powinno być minimum 50% a z tych wyników na początku widzę że brakuje, u mnie tak samo właśnie. Nie wiem gdzie to szukać
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 22:23
                                                    Cholera wie kogo słuchać. Trzeba by było znaleźć na prawdę dobrego endokrynologa ,żeby zajął się naszymi przypadkami
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 22:25
                                                    Endokrynolog niby powiedział mi ,że te ft4 mogłabym mieć większe ale nic sobie z tego nie zrobił. Taki stan olewczy. Wejść ,zrobic usg z wielkiej łaski zapłacić i wyjść
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 22:30
                                                    Zamiast spróbować poszukać problemu mojego złego samopoczucia, człowiek musiał sam się oczytać i zrobić pierwsze kroki w leczeniu swoich dolegliwości. To w takim razie po co mamy lekarzy jak nie potrafią zdiagnozować problemu. Ja dopóki się nie przepisałam od jednego lekarza rodzinnego do drugiego to tamten wcześniejszy cały czas mi wmawiał ze moje dolegliwości to nerwica to potęguje. No ale bez przesady... zero skierowań,zero badan, zero jakiegokolwiek pomysłu, żeby znaleźć przyczynę mojego złego samopoczucia. Dopiero ten drugi po leczeniu wielokrotnym mojej anemii, ferrytyne miałam coś na granicy 8 ,później 5( co brałam leki) hemoglobina 13.1 to nawet ładna
                                                    Ale utajona anemia była
                                                    Nie wiem jak teraz Bo nie robiłam wynikow a też szkoda mi kasy na te wyniki
                                                    Wole te pieniądze wydać na dzieci
                                                    Dlatego narazie znam przyczynę czegoś to będę leczyć w pierwszej kolejności to
                                                    A później zobaczymy
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.11.24, 07:20
                                                    Bo w normach się miesci to jest dobrze według nich a żeby pokierować nas dalej gdzie szukać to już nie. Nerwica, tutaj mi na forum pisali i dużo czytałam że mogą być podobne objawy jak przy tarczycy,żeby się pobadac i wykluczyć inne a później zająć się nerwica, a ja już tyle różnych objawów miałam, tylko pobadac wszystko to niestety finanse..A suplementujesz wit b d magnez ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 13.11.24, 22:32
                                                    Juz mnie to wszystko męczy. Człowieka jak boli glowa to weźmie tabletkę i po jakiś paru minutach ta tabletka pomoże. A tu nie wiadomo co
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.11.24, 07:21
                                                    Masz rację, mam tak samo..człowiek się dobija , od czego to
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.11.24, 09:34
                                                    Tak. Jak narazie suplementuje magnez ( slowmagb6) ale chyba jakoś słabo na mnie działa bo biorę go już z 4 lata odkąd poszłam do kardiologa z tymi dolegliwościami sercowymi i nakazał brać ten magnez. Ale nie wiem czy nie powinnam zmienić bo chyba za długo go biorę i może się organizm przyzwyczaił. Nie wiem nie znam się. Witaminę D3 też biorę wiadomo , potas to uzupełniam w sokach pomidorowych, myślę ,że nie jest źle. A od następnego tyg zaczynam leczenie helicobacter. Narazie leżę bo jestem sporo nadziębiona , jeszcze dostałam okres i moje serce wariuje , kota można dostać od tego
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.11.24, 09:38
                                                    Witaminy B nie biorę
                                                    A może to też błąd,nie wiem.
                                                    Piszą, że ashwagande można brać, na instagramie jest Apatil do kupienia, niby osoby z nerwica biorą i sobie bardzo CHWALĄ. NIE WIEM No najpierw przelecze tego dziada i po leczeniu jak nie przejdzie będę się martwić. A helicobacter czy też zapalenie żołądka też powoduje zmiany w sferze psychicznej czyli nerwicę, depresję, lęki, arytmie serca , kołatanie, i wiele innych
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.11.24, 18:20
                                                    Na helico dostałaś antybiotyk pewnie nie ? Ja też brałam długo witd b , kwas foliowy magnez a ostatnio przestałam bo nie wiedziałam czy mi nie zaszkodzi, już się zrobiłam przewrażliwiona 😅 nie wiedziałam, że helico albo zapalenie daje takie objawy psychiczne, myślałam,że tylko fizycznie dokuczają, a często robisz usg tarczycy ?
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 14.11.24, 20:06
                                                    Tak,dostałam 2 antybiotyki i IPP. Tarczycę wcześniej badałam wcześniej częściej
                                                    Ale samo tsh ,ft3 I ft4 ale wychodziły zazwyczaj w normie. Usg tarczycy też w porządku więc zostawiam tarczyce i zajmuje się leczeniem helicobacter.
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 11:46
                                                    A Ty jakie masz dolegliwości?
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 12:01
                                                    Pytasz o żołądek czy wgl całościowo?smile)
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 12:51
                                                    Całościowo wink
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 12:52
                                                    Wgl masz jakiegoś fb czy coś? Bo tutaj tak latanie i pisanie po tym forum to...
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 17:05
                                                    Taak , insta mogę podać tylko jak ? Bo nie chce tutaj podawaćbig_grin
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 18:08
                                                    Haha no właśnie nie wiem jak 😆 daj maila to Ci wyślę swój
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 18:09
                                                    Tak będzie prościej
                                                  • honorka98 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 15.11.24, 18:09
                                                    Albo ja wyślę Ci swój, honka504@interia.pl
                                                  • ewelka188 Re: Choroby Tarczycy i hashimoto 16.11.24, 07:37
                                                    Dobrze napisałambig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka