oby.watel
01.10.10, 17:42
W Polityce ukazał się raport. Ponieważ nie wiem jak się ma cytowanie jednego czasopoisma na forum drugiego, a poza tym nie wiem, czy to kogokolwiek zainteresuje pozwolę sobie tutaj na kilka uwag.
Podobno człowiek musi w coś wierzyć. A przynajmniej większość ludzi. Więc wierzy. A wszelkiej maści hochsztaplerzy dwoją się i troją, żeby z tej wiary były jakieś korzyści. I tak oto w zaraniu dziejów pojawili się ludzie, którzy zaczęli zaspakajać popyt na wiarę. Ponieważ pilnie się uczyli wiedzieli więcej i potrafili tę wiedzę spożytkować z korzyścią dla siebie. Opracowali cały panteon postaci, które za coś odpowiadały, wmówili współplemieńcom, że mają wyłączność na kontakty z istotami wyższymi i zaczęli "pośredniczyć" w pobieraniu danin.
Minęły tysiące lat. Pojedynczy, niezorganizowani przedstawiciele istot dużomogących połączyli siły i stworzyli sprawnie działające koncerny "obsługujące" miliony wiernych. Ze względów praktycznych porzucono wielobóstwo. Choć nie wszędzie i nie do końca, bowiem okazało się na przykład, że Bóg jest co prawda jeden, ale potrójny!
Jak wiadomo w Polsce największych wpływów dorobił się koncern z siedzibą w Watykanie i znanym wszystkim logo. Jego wkład w rozwój, czy jak chcę złośliwi rozbój, jest powszechnie znany. Choć można by się było zastanowić, czy na przykład złodziejom ktoś by dał wiarę, że nie należy kraść, oszukiwać i w ogóle łamać prawa. Nie chodzi tu o złodziei w stanie spoczynku, lecz jak najbardziej czynnych. Można by przytoczyć inny, równie uprawniony, choć bardziej drastyczny przykład morderców. Nieuprawniony? Czyżby? Episkopat zabiega, by państwo oficjalnie uznało, że polski Kościół katolicki jest następcą prawnym Kościoła katolickiego III Rzeszy na terenach Ziem Odzyskanych!
Jeśli temat jest interesujący - reszta tutaj (uwaga! tylko dla dorosłych o silnych nerwach). Na koniec tylko kilka interesujących liczb dotyczących Polski:
28.546 księży
23.304 zakonnice
133 biskupów
14.418 księży katechetów
10.114 parafii