10.10.10, 02:01
Tuż po godz. 13 na ulice Lublina wyruszyli zwolennicy intronizacji Jezusa Chrystusa na Króla Polski. Manifestację rozpoczęli mszą świętą w kościele garnizonowym przy al. Racławickich. Trzymali transparenty z hasłami: "Jezus Królem Polski" czy "Marsz dla Chrystusa Króla Polski". Mają też biało-czerwone kokardy.

To byłaby już druga w historii Polski unia. Pierwsza z Litwą Litwie nie wyszła na zdrowie. Teraz pora na unię z Izraelem, w którym Jezus już jest królem. Nic to, że Żyd. To będzie naprawdę jedyny w swoim rodzaju twór - unia dwóch państw leżących na dwóch różnych kontynentach ze stolicą w Watykanie.
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Rycerze 10.10.10, 12:34
      oby.watel napisał:

>Teraz pora na unię z Izraelem, w którym Jezus już jest królem.

?????????????????????????????????????????????????????????????
      No i dlaczego Obywatelu kolportujesz wierutne kłamstwa?

Jezus na pytanie zadane przez Piłata: czyś jest królem Żydowskim - opowiedział: królestwo moje nie jest z tego świata.
      Jak wiemy - Żydzi przez wieki oczekiwali zapowiedzianego przez proroków Mesjasza. Wyobrażali sobie, że będzie to wielki król, który poprowadzi ich do wielkich zwycięstw militarnych i zapewni im wieczne mocarstwo przynależne narodowi wybranemu. Dlatego też gdy spotkali kogoś kto nosił znamiona Mesjasza - sądzili że jest (lub będzie) również całkiem ziemskim królem. Zwłaszcza, że w czasach Jezusa Palestyna była prowincją rzymską, zarządzaną przez obcych. Gdy się jednak zorientowali że ten konkretny człowiek, Jezus, nie wypełnia ich wyobrażeń o Mesjaszu - zaczęli z niego szydzić - założyli koronę cierniową, na tabliczce szyderczo napisali: Król Żydowski.

Ale CO TO MA WSPÓLNEGO z dzisiejszym Israelem?????
      • kora3 Byc moze azerko chodzi o to, ze 10.10.10, 12:58
        katolicy zunaja swoja religię za pewnik, wiec niezaleznie od tego, czy Żydzi uznali Jezusa za któla, on jst Synem Bozym, a wiec i królem Izraela.
        Logika w tym jest, bo jesli masz rzech, naet jesli jestes załozmy niewierzaca i grzechw nie uznajesz, wg katolików, to i niezaleznie od tego, czy Żydzi Jezusa uanaja za Mesjasza On nim jest. Proste.
      • oby.watel Re: Rycerze 10.10.10, 13:11
        a000000 napisała:

> Ale CO TO MA WSPÓLNEGO z dzisiejszym Israelem?????

A z dzisiejszą Polską?

Ja rozumiem, że za pomocą cytatu biblijnego chcesz mi udowodnić, że masz rację. Ponieważ Biblia jest Pismem Świętym i zawarta w niej jest samiućka prawda, to ja też pozwolę sobie na kilka wyimków (dla ułatwienia pogrubiłem clou).

Na początek Mateusz: Jezusa zaś stawiono przed namiestnikiem. Namiestnik zadał Mu pytanie: «Czy Ty jesteś królem żydowskim?» Jezus odpowiedział: «Tak, Ja nim jestem».

Oddajmy głos Markowi: Piłat zapytał Go: «Czy Ty jesteś królem żydowskim?» Odpowiedział mu: «Tak, Ja nim jestem».

Łukasz też ma Ci coś do powiedzenia: Tam zaczęli oskarżać Go: «Stwierdziliśmy, że ten człowiek podburza nasz naród, że odwodzi od płacenia podatków Cezarowi i że siebie podaje za Mesjasza - Króla». Piłat zapytał Go: «Czy Ty jesteś Królem żydowskim?» Jezus odpowiedział mu: «Tak, Ja Nim jestem».

A Jan? No Jan też: Odpowiedział Mu Natanael: «Rabbi, Ty jesteś Synem Bożym, Ty jesteś Królem Izraela!» 50 Odparł mu Jezus: «Czy dlatego wierzysz, że powiedziałem ci: Widziałem cię pod drzewem figowym? Zobaczysz jeszcze więcej niż to».

No i oczywiście to, co raczyłaś byłaś po chrześcijańsku, czy wybiórczo przytoczyć: «Czy Ty jesteś Królem Żydowskim?» 34 Jezus odpowiedział: «Czy to mówisz od siebie, czy też inni powiedzieli ci o Mnie?» 35 Piłat odparł: «Czy ja jestem Żydem? Naród Twój i arcykapłani wydali mi Ciebie. Coś uczynił?» 36 Odpowiedział Jezus: «Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd». 37 Piłat zatem powiedział do Niego: «A więc jesteś królem?» Odpowiedział Jezus: «Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu».

I tak oto ewangeliści spisali słowa Jezusa, by wierzący mieli czym manipulować i przytaczać tylko te, które im akurat pasują. Amen.
        • a000000 Re: Rycerze 10.10.10, 14:23
          oby.watel napisał:

....

tylko, że Żydzi mówili o INNYM królowaniu, i Jezus mówił o zupełnie innym. O tym, które zostało ostatecznie określone słowami: królestwo moje nie jest z tego świata.

• oby.watel Re: Rycerze 10.10.10, 16:40
            Ja, ja, natürlich. Ja też tam byłem, miód i wino piłem i wiem co Jezus mówił. Otóż On mówił zupełnie co innego niż mówił. Bo jakby mówił to, co mówił - byłoby jedno chrześcijaństwo, jeden kościół. A tak są sto dwadzieścia trzy różne odłamy. A każdy z kościołów wie lepiej od drugiego co mówił Jezus gdy mówił to, co powiedział. Amen.

Aha. Czterech świadków zeznaje, że Jezus potwierdził, że jest królem, przy czym jeden z nich dodał, że Jezus coś wspominał o królestwie leżącym niewiadomogdzie. Może w Ameryce, ale w każdym razie nie na tym, znanym wtedy świecie. Z tego wynika, że Doda miała rację i oni wszyscy byli tak napruci winem i ujarani zielskiem, że nie wiedzieli co piszą i tylko a000000 wie jak było naprawdę?
    • kora3 Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 12:53
      Obywatelu smile
      Nie pojmuje w czym problem. W Polsce nie ma urzedu pt "król" wiec ogłozenie nim kogokolwiek z zyjacych, czy niezyjacych nie ma znaczenia merytorycznie.
      • oby.watel Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 13:16
        Niby nie ma urzędu, a Maryja jest królową Polski. Poza tym oni nie tylko domagali się Jezusa na tronie, ale także żądają domalowania orłu krzyżyków. Chciałabyś orła z krzyżykami i świeczkami w oczach?
        • kora3 Obywatelu drogi 10.10.10, 13:22
          demokracja polega na tym, ze domagac sie mozna czego się chce, byle nie było to sprzeczne z prawem, ba nawet zniany prawa mozna się domagaćsmile I bardzo dobrze. a to, czt z domagania się cos wyjdzie, to inna bajka.
          Nie, nie chcialabym, bo to sprzeczne przede wszystkim z nasza tradycją z godlem zwiazaną
        • witekjs Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 13:28
          Współczesne orły wojskowe mają krzyżyki.
          bestmilitary.pl/index.php?main_page=index&cPath=127_133
          • kora3 Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 13:36
            o proszę smile ja tylu owjskowych spotykam, a nigdy się az tak orzełkowi ie przyrzałam smile ciekawe dlaczego?smile
          • oby.watel Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 13:49
            witekjs napisał:

> Współczesne orły wojskowe mają krzyżyki.

I indiańskie pióropusze. O, wilki jest Manitou.
            • witekjs Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 18:39
              oby.watel napisał:

> witekjs napisał:
              >
              > > Współczesne orły wojskowe mają krzyżyki.
              >
              > I indiańskie pióropusze. O, wilki jest Manitou.
              >

pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polski
              www.wojsko-polskie.pl/articles/view/183
              forum.gazeta.pl/forum/w,31211,27406344,72497603,ORZEL_BIALY_w_super_portalu_dr_Tomasza_PIETRASA.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,31211,27406344,,Genealogia_Heraldyka_Weksylologia.html?s=0
              • oby.watel Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 20:25
                Dziękuję za ciekawe linki. Tylko nie rozumiem o co chodzi, bo nigdzie nie ma wzmianki, jakoby orzeł miał krzyżyk. Może w koronie orła piastowskiego można by się go od biedy doszukać.
                • witekjs Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 20:33
                  Krzyżyk był i jest w koronie.
                  Może zainteresują Cię te i inne, na ten temat linki smile

Pozdrawiam. Witek
                  • witekjs Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 23:53
                    Chyba nie udało mi się wysłać linków. Przepraszam.

www.wojsko-polskie.pl/articles/view/
                    www.wojsko-polskie.pl/articles/view/183
                    warsztathistoryka.uni.lodz.pl/heraldyka/wojskowe.pdf
                    pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polski
                    warsztathistoryka.uni.lodz.pl/heraldyka/orzel.pdf
                    forum.gazeta.pl/forum/w,31211,27406344,27406344,Genealogia_Heraldyka_Weksylologia.html
        • gaika Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 14:16
          oby.watel napisał:

> Niby nie ma urzędu, a Maryja jest królową Polski. Poza tym oni nie tylko domaga
          > li się Jezusa na tronie, ale także żądają domalowania orłu krzyżyków.

Nie tylko, nie tylko. Jeszcze prawa bożego jako państwowego.
          Ale pelerynki mają gustowne.

• a000000 Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 14:26
            gaika napisała:

> Nie tylko, nie tylko. Jeszcze prawa bożego jako państwowego.

wolno im. A Tobie może się to nie podobać. Homoseksualiści też się różnych dziwnych spraw domagają, jak np uznania ich "małżeństw"... jednym się to podoba, innym nie.
            Mamy demokrację. Każdy może się domagać swojego.
            • gaika Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 14:39
              a000000 napisała:

> wolno im. A Tobie może się to nie podobać. .

No to mówię, że mi się nie podoba. Twierdzisz, że mi wolno.
              • a000000 Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 15:20
                gaika napisała:

> No to mówię, że mi się nie podoba. Twierdzisz, że mi wolno.

oczywiście.
                a mnie się nie podoba i wizja państwa teokratycznego, i Jezus królem Polski, i śluby pederastów... i chamskie krzyki pod Pałacem... i wtrącanie religii do profanum...

i nieudolny rząd..... i niesłychanie słaba i skłócona opozycja...

i....o! prognozy pogody! to że zapowiadają zimę tysiąclecia. To mi się najbardziej nie podoba.
                • oby.watel Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 16:47
                  Jakież to dziwne, nie uważacie dziewczyny? Tacy pederaści jak tylko się skrzykną i idą w pochodzie domagać się praw, bo - jak mówi a000000 - wolno im, to zaraz pojawiają się w pobliżu pobożni parafianie z kamieniami, wyzwiskami i protestują przeciw. Ale gdy pobożni parafianie z transparentami się skrzykną i idą ulicą, bo - jak mówi a000000 - wolno im, to nikt się nie pojawia, nie obrzuca kamieniami, wyzwiskami, nie protestuje przeciw. Cud?
                  • gaika Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 18:19
                    oby.watel napisał:

> Jakież to dziwne, nie uważacie dziewczyny? Tacy pederaści jak tylko się skrzykn
                    > ą i idą w pochodzie domagać się praw, bo - jak mówi a000000 - wolno im, to zara
                    > z pojawiają się w pobliżu pobożni parafianie z kamieniami, wyzwiskami i protest
                    > ują przeciw. Ale gdy pobożni parafianie z transparentami się skrzykną i idą uli
                    > cą, bo - jak mówi a000000 - wolno im, to nikt się nie pojawia, nie obrzuca kami
                    > eniami, wyzwiskami, nie protestuje przeciw. Cud?

Lata wytężonej pracy i treningu. Już chyba ustaliliśmy, że cudów nie ma.
                    • kora3 a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten "pro 10.10.10, 20:42
                      blem" albo kultury niepoboznyc?smile

Mam takie zapytanie, czy ktoklwoek z was oprotestowałby demostracje pt. Czerwony Kapturek ksiezniczka Polski i ustanówmy krasoludki patronami Polaki? No niesmile
                      Powiedzmy sobie szczerze - ani ustanowienie Chystusa Królem Polski, czy Lotwy i Korony nic nie zieni,ani demostracje, zeby prawo boze uczynic państwowym smile Przeciez wszyscy to wiemy smile

To jesttroche tak, jak sie tu na forum uaktywni Arcyssmile ni przecie nikt na serioz jego wariackimi postami niepolemizuje, tylko or tak, dla rozrywki z nim poklika, ale jako rozmówcy nie traktuje gopowaznie, tylko z naleznym poblażaniemsmile
                      • karafka_do_wina Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 02:19
                        Mam takie zapytanie, czy ktoklwoek z was oprotestowałby demostracje pt. Czerwon
                        > y Kapturek ksiezniczka Polski i ustanówmy krasoludki patronami Polaki? No niesmile

nie, bo uznalabym to za jakis zart, wyglupy studentow czy cus. moze nawet podlaczylabym sie do tej zabawy wink

> Powiedzmy sobie szczerze - ani ustanowienie Chystusa Królem Polski, czy Lotwy i
                        > Korony nic nie zieni,

jasne, ze nie, ale brzmi niepowaznie, mimo ze demonstrujacy sa powazni. jest to lekko przerazajace. oraz idiotyczne. co to w ogole za zawlaszczanie Jezusa? zdaje sie, ze jest on bogiem wszystkich ludzi, a nie tylko Polakow, hę?
                        • oby.watel Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 12:36
                          karafka_do_wina napisała:

> jasne, ze nie, ale brzmi niepowaznie, mimo ze demonstrujacy sa powazni. jest to
                          > lekko przerazajace. oraz idiotyczne. co to w ogole za zawlaszczanie Jezusa? zd
                          > aje sie, ze jest on bogiem wszystkich ludzi, a nie tylko Polakow, hę?

Tym się właśnie objawia Jego boskość i wyróżnia wśród innych, że wszystkich jednakowo, ale Polaków bardziej.
                          • karafka_do_wina Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 14:20
                            nie zapominajmy rowniez, ze polska chrystusem narodow, a maryja krolową polski
                            • a000000 Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 14:25

> nie zapominajmy rowniez, ze polska chrystusem narodow,

co Ty tak wieszczem pojechałaś?
                              • oby.watel Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 14:48
                                Bo samoloty spadają.
                              • karafka_do_wina Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 15:24
                                a000000 napisała:
                                >
                                > co Ty tak wieszczem pojechałaś?

bo mesjanizm narodowy wciaz zywy. bardziej niz lenin.
                                • a000000 Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 15:30

> bo mesjanizm narodowy wciaz zywy.

ale już niszowy.
                                  • karafka_do_wina Re: a moze kwestia poblazliwego spojrzenia na ten 11.10.10, 23:51
                                    a000000 napisała:

>
                                    > ale już niszowy.

wizja tyleż optymistyczna, co nieprawdziwa.
                • gaika Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 18:17
                  a000000 napisała:

> oczywiście.
                  > a mnie się nie podoba i wizja państwa teokratycznego, i Jezus królem Polski, i
                  > śluby pederastów... i chamskie krzyki pod Pałacem... i wtrącanie religii do pro
                  > fanum...
                  >
                  > i nieudolny rząd..... i niesłychanie słaba i skłócona opozycja...
                  >
                  > i....o! prognozy pogody! to że zapowiadają zimę tysiąclecia. To mi się najbardz
                  > iej nie podoba.

No widzisz. I jak sobie tu upuścimy żółci, to będziemy milsi dla bliźnich.
                  • witekjs Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 20:11
                    gaika napisała:
                    > No widzisz. I jak sobie tu upuścimy żółci, to będziemy milsi dla bliźnich.

Myślałem, że masz rację, a jednak dzisiaj po raz pierwszy, od 17 lat doszło między nami do chwil milczenia, kiedy powiedziała mi Moja Ukochana, abym nie rozmawiał, z kilka dni o polityce z gośćmi...
                    Nie robię tego i Ona wie, bo nawet czyta moje poważniejsze "polityczne" posty do Was .
                    Niestety, reaguję niekiedy nadmiernie negatywnie w domu, po tym co widzę i słyszę w mediach... smile

Pozdrawiam Cię. Witek
                    • karafka_do_wina Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 21:51
                      zona ma racje. o polityce lepiej nie rozmawiac z goscmi, bo to niebezpieczny, zapalny temat. nie powinno sie tez rozmawiac o chorobach. lepiej zajac sie tematami przyjemniejszymi i zrelaksowac sie w towarzystwie smile
                    • gaika Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 22:36
                      witekjs napisał:

> Myślałem, że masz rację, a jednak dzisiaj po raz pierwszy, od 17 lat doszło mi
                      > ędzy nami do chwil milczenia, kiedy powiedziała mi Moja Ukochana, abym nie rozm
                      > awiał, z kilka dni o polityce z gośćmi...
                      > Nie robię tego i Ona wie, bo nawet czyta moje poważniejsze "polityczne" posty d
                      > o Was .
                      > Niestety, reaguję niekiedy nadmiernie negatywnie w domu, po tym co widzę i słys
                      > zę w mediach... smile

Spójrz jednak na to z optymistycznej strony-ciche chwile, to jednak nie ciche dni. Czyli terapeutyczna funkcja forum spełniona. smile
                      • witekjs Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 10.10.10, 23:14
                        gaika napisała:

>
                        > Spójrz jednak na to z optymistycznej strony-ciche chwile, to jednak nie
                        > ciche dni. Czyli terapeutyczna funkcja forum spełniona.
                        Dziękuję Tobie i Karawce do Wina za życzliwość.
                        Rzeczywiście były to tylko niespodziewane i szczęśliewie krótkie "ciche chwile".
                        Swoją drogą, jest to jeden z przykładów na to, jak polityka z religią, wpływają nawet, na nasze prywatne życie...

Pozdrawiam Was serdecznie. Witek
                        • karafka_do_wina Re: Jesli maja pozwolenie, to niech sobie idą :) 11.10.10, 02:22
                          > Dziękuję Tobie i Karawce do Wina za życzliwość.

alez prosze bardzo smile wlasnie pije sobie wino. czerwone. podobno bardzo zdrowe.
                          milego nowego tygodnia zycze oraz milych chwil z ukochana smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka