11.07.13, 23:09
- Abp Hoser sugerował, że nie powinienem prowadzić dialogu chrześcijańsko-żydowskiego. W pewnym momencie dość emocjonalnie zapytał, czy jestem obrzezany. (...)

Czy warto zapłacić każdą cenę? I za obronę czego? "Gdyby ksiądz był posłuszny" - to teraz często przytaczany argument. Rozumiem, że posłuszeństwo nie polega na tym, że ksiądz jest własnością swojego biskupa, ale gdyby ksiądz był dyplomatą...

- To pytanie jest źle sformułowane. Co znaczy każdą cenę? Płacę wysoką cenę. Dla obrony godności i dobrego imienia zarówno swojego, jak i kogoś z zewnątrz, warto zapłacić wysoką cenę. I nie żałuję, absolutnie nie żałuję. Ani swojego zaangażowania w dialog z Żydami, ani swoich starań o pamięć o ofiarach Holocaustu, ani też swoich działań w obronie ludzi, których godność jest przez ludzi Kościoła podważana czy też szargana publicznie. Uważam, że warto, bym płacił taką cenę, jak do tej pory, nawet jeszcze wyższą.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,14261385,_Nagle_Abp_zapytal__Niech_ksiadz_powie__czy_jest_obrzezany_.html#BoxSlotIIMT

Zainteresowanie osobą abp. Henryka Hosera sprawiło, że wróciła sprawa jego wieloletniego pobytu w Rwandzie. I milczenia w kwestii udziału Kościoła Katolickiego w tamtejszym ludobójstwie. - Wśród katolickich duchownych byli tacy, którzy pomagali, chronili i ginęli ze swoimi parafianami. Ale byli też tacy, którzy mordowali i gwałcili. Czas się przyznać - mówi w Radiu TOK FM Wojciech Tochman, autor reportażu z Rwandy.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,14253684,Tochman__W_Rwandzie_byli_ksieza__ktorzy_mordowali.html#TRNajCzytSST
Obserwuj wątek
    • uff.o Re: Brudy 12.07.13, 04:14
      prawo prawem, ale mentalność kształtowaną od wieków cięźko zmienić. Swojego czasu byłem zainteresowny, wraz z moją lubą, wziąć ślub ekumeniczny. I podczas rozmowy z proboszczem lokalnej parafii we Wrocławiu, występowałem jako Starozakonny. W pewnym momencie śmiałem powiedzieć że Jezusa też lubię, na co poirytowany ksiądz tylko szczeknął: 'Niech się pan na coś zdecyduje. Albo albo.' No i prysł czar ekumenu. Nie można być wyznawcą czekających na Mesjasza i wyznawcą Jezusa jednocześnie. Ni chu ja. A przecież kabaliści nie raz jezdzili do Watykanu by wyjaśnić iż między mistyką żydowską a chrześcijańską nie ma wielkiej różnicy. Ale gadaj do ściany.
    • diabollo Re: Brudy 12.07.13, 20:00
      Czcigogni,
      Nie przejmowalbym sie tym, ze pan biskup interesuje sie stanem siusiaka swojego pana ksiedza. (Kogo z nas nigdy nie interesowaly szczegoly anatomicze narzadow rodnych bliznich niech pierwszy rzuci kamieniem).

Dramat polega na tym, ze faceci rzadzaci katozabobonem i robiacy za Glownego Ideologa polskiego spoleczenstwa, wykluczaja z polskosci kazdego, kto nie jest wyznawca katozabobonu, ale nawet "swojego", ktory pochodzi z rodziny nie-katozabobonnej. (Cytuje z pamieci: "czy ksiadz jest z TEGO narodu?").

Pomijam juz fakt, ze taka postawa gwalci Konstytucje Ojczyzny naszej, ale to tez sprawa osobista: KGK pracuje ideologicznie nad tym, zeby wypierdolic mnie z polskosci.

Klaniam sie nisko.

Pomijam juz drobiazg
      • uff.o Re: Brudy 12.07.13, 22:38
        tak czy owak przydałoby się sprawdzić czym ów biskup zajmował się tam w Rwandzie i gdzie maczał swoje świerzbiące paluszki. Nie mam nic przeciwko infantylizmowi, ale jeśli taki stetryczały gówniarz-psychopata decyduje o losie normalnych, uczciwych ludzi, to trzeba się głośno sprzeciwiać. I wydaje mi się iż zadaniem mediów byłoby pójść za tropem działania tego biskupa H. i ujawnienia jego dalszych osiągnięć na polu moralności i duchowości, a nie nakręcać jakieś miałkie lokalne skandaliki między politykami. W przeciwnym razie będą nam takie kupy biskupie rozmnażać się jak grzyby po deszczu, a potem będzie ich tak dużo, że ci normalni będą wsadzani nie tylko do domów emeryta, ale i do wariatkowa.
    • turbinowy Re: Brudy 12.07.13, 23:26
      Dwie sprawy.
      1. Wybaczcie, że powtórzę swój komentarz, który wrzuciłem na blogu Tok FM bo dotyczy tego samego:
      Do jakiego dna doszło.
      Dwóch księży się spotkało coś sobie w 4 oczy powiedzieli. Jednemu wszelkiej maści autorytety uwierzyły bo jest porządny. Czasami jednak, uważam, że warto ciut mniej gadać a w szczególności kiedy się nie ma świadków. Albo tylko gadać w obecności dyktafonu wink wszak już to weszło do normy dialogu w naszym kraju.
      Awantura w rodzinie patologicznej.
      www.tokfm.pl/blogi/dladobrawspolne/2013/07/ks_wojciech_lemanski_jest_zydem_i_co_z_tego_chrystus_byl_nim_tez_nawet_jezeli_ten_ksiadz_nie_jest_zydem/1
      2. Słyszałem u pana red. Łasiczki rozmowę z panem Tochmanem:
      bi.gazeta.pl/im/4/14252/m14252314.mp3
      "Przy okazji" ks. Lemańskiego wypłynął kolejny koszmar. W wywiadzie pada zarzut: "że byli też tacy katoliccy duchowni, którzy mordowali i gwałcili" a rodziny pomordowanych nie zrozumieją dlaczego JPII zostanie kanonizowany.
      Dopiero zaczął się podnosić dekielek puszki pedofilskiej a teraz kolejna puszka z kolejnym horrorem.
      • diabollo Re: Brudy 13.07.13, 13:26
        Czcigodny Turbinowy,
        wlasnie czytalem, ze pan biskup H. jak najbardziej przy swiadkach wykluczal pana ksiedza Lemanskiego z TEGO narodu jako obrzezanego.
        Klaniam sie nisko.
    • turbinowy Brudy ale też perełki :) 13.07.13, 00:25
      Kuria zaprzecza. "Imputowanie Księdzu Arcybiskupowi, że miałby dopytywać ks. Lemańskiego o znak obrzezania i o przynależność do Narodu Żydowskiego, jest bezsensowne z powodu braku motywów i celu" - czytamy w oświadczeniu.
      Kuria wie jak było w rozmowie tete-a-tete bo był przy tym Duch i uprzejmie doniósł.

Ale tu jest jeszcze lepsze:
      Pytanie byłoby bezsensowne. Są dokumenty
      "Imputowanie Księdzu Arcybiskupowi, że miałby dopytywać ks. Lemańskiego o znak obrzezania i o przynależność do Narodu Żydowskiego, jest bezsensowne z powodu braku motywów i celu. Byłoby to absurdalne również w świetle danych osobowych ks. Lemańskiego będących w posiadaniu Kurii Biskupiej (dokumenty Chrztu, Bierzmowania, życiorys)

www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,14268959,Kuria_oswiadcza__abp_Hoser_nie_pytal_o_obrzezanie_.html
      I już mam jasność w tym temacie.

--
      nikt nie jest doskonały ...
      • gaika Re: Brudy ale też perełki :) 13.07.13, 22:21
        Abstrahując od rozgrywek między żołnierzami, charakterystycznego pacyfikowania niepokornych w instytucjach totalitarnych, to KK celuje w naznaczaniu odmieńców, innych, gorszych, nie-naszych.

Przyznałabym rację, że bez dyktafonu ciężko się dziś poruszać w dżungli, ale przeczy temu ekspresowa i komediowa reakcja Kurii Która Zaprzecza.

Uderz w stół, a okaże się, że każdemu w stosownym czasie zajrzano w pieluszkę.
    • zawszekacperek Re: Brudy 13.07.13, 21:26
      Odpowiem nieco enigmatycznie.
      Arcybiskup Hoser tkwi w szczegółach. smile

Co zaś do sugestii Czcigodnego uffo w sprawie Rwandy, czy ktoś w KK modli się, za dusze tych kapłanów.?

Stroje liturgiczne prima sort. Paluszki lizać!

Kacperek
      • gaika Re: Brudy 13.07.13, 22:33
        zawszekacperek napisał:

> Stroje liturgiczne prima sort. Paluszki lizać!

Ideę getta dla Starszych Braci w Wierze w końcu obmyślił naczelny KK. Wszystko gra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka