Dodaj do ulubionych

Solidarité

14.11.15, 15:29

Ciśnie mi się mnóstwo wyrazów na usta powszechnie uważanych.

Siedem tysięcy (słownie : siedem tysięcy)-na tyle przystała w bólach Ewa Kopacz, a teraz skądś trzeba temu ministru wytrzasnąć gwarancje bezpieczeństwa, żeby tę kropelkę (siedem tysięcy) w morzu potrzeb ogarnąć.

Jak Polak doić kasę z Europy to dobrze, a jak Europa prosić Polaka o minimalny gest to Wielka Wolska Cała Biała.

Polska przyjmie uchodźców, gdy będą gwarancje bezpieczeństwa. Po zamachach w Paryżu stoją one pod znakiem zapytania - oświadczył Konrad Szymański, przyszły ministrem ds. europejskich. Wcześniej stwierdził, że "nie widzi politycznych możliwości wykonania decyzji o relokacji uchodźców":

Dziennikarze pytali Szymańskiego, czy przyjmiemy uchodźców. - Przyjmiemy, jeżeli będziemy mieć gwarancje bezpieczeństwa. To jest kluczowy warunek, dziś został postawiony pod ogromnym znakiem zapytania w całej Europie - odpowiedział.

Pytania pojawiły się po tym, jak przyszły minister na łamach portalu wPolityce stwierdził, że w obecnej sytuacji "nie widzi politycznych możliwości wykonania decyzji o relokacji uchodźców":

- Wyraźnie zmieniły się warunki polityczne względem tych, przy których podejmowano tę decyzję i warunek konieczny wykonania tej decyzji - czyli gwarancje bezpieczeństwa wszystkich osób, które będą objęte międzynarodową ochroną w Europie - dzisiaj są pod olbrzymim znakiem zapytania. Musimy je przywrócić, by wrócić do wykonywania tej decyzji - powiedział.

"Konieczność rewizji europejskiej polityki wobec kryzysu migracyjnego"

Przy okazji poruszył też kwestię unijnej decyzji ws. uchodźców, twierdząc, że "zamachy w Paryżu dokonują się w bezpośrednim kontekście kryzysu migracyjnego i francuskich bombardowań pozycji ISIS oraz pól naftowych, kontrolowanych przez islamistów".

Jego zdaniem oznacza to, że na nowo należy przemyśleć europejską politykę wobec uchodźców i imigrantów - przede wszystkim przez uszczelnienie zewnętrznych granic UE. Szymański postawił też pod znakiem zapytania sensowność przyjmowania przez Polskę imigrantów.

- Krytykowane przez nas decyzje Rady UE o relokacji uchodźców i imigrantów do wszystkich krajów UE mają wciąż status obowiązującego prawa UE. Wobec tragicznych wydarzeń w Paryżu nie widzimy jednak politycznych możliwości ich wykonania. Polska musi zachować pełną kontrolę nad swoimi granicami, nad polityką azylową i migracyjną. - stwierdził.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19186823,szymanski-przyszly-minister-ds-europejskich-polska-nie-widzi.html#Czolka3Img
Obserwuj wątek
    • gaika Re: Solidarité 14.11.15, 15:47
      Miłej lektury życzy Poseł Odnowiciel

www.facebook.com/kukizpawel/photos/a.774610832606639.1073741831.773389822728740/985027184898335/?type=3&fref=nf
      • grzespelc Re: Solidarité 14.11.15, 17:37
        mam nadzieję, ze tego gnoja nigdy osobiście nie spotkam, bo będę musiał mu napluć w twarz.
        • oby.watel Kukiz IQ 15 14.11.15, 17:51
          Dla prostaka wszystko jest proste.
    • uff.o Re: Solidarité 14.11.15, 16:26
      wstydzę się nawet tego że kiedyś byłem Polakiem! Ale to czas wyłażenia szydła z worka. Ewolucja trwa. Polska w obliczu tego kryzysu objawia najbardziej ohydny rodzaj pogardy wobec tego co ludzkie. A po atakach na Paryż wykorzystuje "nową" sttuację jako pretekst do wycofania się nawet z tego minimum przyjęcia jakichkolwiek uchodźców. Ale ja sobie tak myślę że tym uchodźcom którzy mieliby trafić do Polski lepiej będzie gdziekolwiek tylko nie w Polsce. "Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie."
      • podjadek57 Re: Solidarité 14.11.15, 21:25
        uff.o napisał:

> wstydzę się nawet tego że kiedyś byłem Polakiem!

Z łaski swojej, wstyd zostaw tym, którzy są Polakami, obejdzie się.
        • gaika Re: Solidarité 14.11.15, 22:56
          podjadek57 napisał:

> Z łaski swojej, wstyd zostaw tym, którzy są Polakami, obejdzie się.

Przykro mi Turbinowy Podjadku, ale ja mam tak, jak Uffo. Wstydzę się okrutnie (i złoszczę).

Straszna słoma wychodzi z butów naszym politykom –jak można o poranku, po wydarzeniach w Paryżu powiedzieć, że w tej sytuacji żadnych imigrantów za próg nie wpuścimy. Brak jakiegokolwiek wyczucia i dyplomatycznego i po prostu ludzkiego: żenada, obciach, wstyd. Tak radykalnej wsobności nikt nie zamanifestował, żadne państwo, ale przecież my jesteśmy special, nam nikt nie podskoczy=mistrzowie dzielenia i dekonstrukcji.

Już sobie nagrabiliśmy wcześniej w Europie, a dzisiejsze występy tylko pogorszyły sytuację.

I żeby nie było gołosłowia: Polska nachapała się jak żaden inny kraj i dalej będzie chapać. Uważam to, wobec postawy naszych władz i polityków, za demoralizujące.

ec.europa.eu/regional_policy/en/funding/available-budget/
          • oby.watel Re: Solidarité 14.11.15, 23:11
            A ja się nie wstydzę. Uważam się za człowieka i nie odpowiadam za tych, którzy mają coś do gadania nie mając nic do powiedzenia.
          • podjadek57 Re: Solidarité 14.11.15, 23:58
            Wybacz szanowny Uffo raczył był napisać, iż był Polakiem i tego się wstydzi.
            Jak ktoś uleczył się ze wstydliwej choroby np. syfa to powinien być dumny.

Nigdzie nie napisałem, że jestem dumny z reakcji polskich polityków na tragedię w Paryżu.
            Jak również z reakcji części moich rodaków.
            Z resztą Twojego wpisu zgoda. Ty piszesz o "naszych politykach" a to diametralna różnica.
            Dzisiaj powinienem skończyć moją obecność w internetach tym moim porannym wpisem:
            www.tokfm.pl/blogi/podjadek/2015/11/html-tag/1
            Przepraszam, szanownych.
            • diabollo Re: Solidarité 15.11.15, 08:20
              Czy wycięli Ci Twój wpis, bo tekstu nie znajduję, czcigodny Podjadku.

Kłaniam się nisko.
              • podjadek57 Przepraszam Uffo... 15.11.15, 09:16
                ... przepraszam Szanownych.
                Nie powinienem tak się odzywać.
                Wczoraj byłem maksymalnie wkurzony swoją bezradnością.
                ps.
                Ten sposób wyświetlania wpisów powoduje, że trudno mi odnaleźć wcześniejsze.
                Diabollo, moje dwa komcie są powyżej.
                Pzdr.
                • diabollo Re: Przepraszam Uffo... 15.11.15, 10:29
                  W tych przepełnionych medialnymi emocjami czasach, życzę Ci i nam wszystkim dużo zimnej krwi.

Kłaniam się nisko tym razem z Mediolanu.
                • gaika Re: Przepraszam Uffo... 15.11.15, 18:46
                  podjadek57 napisał:

> ... przepraszam Szanownych.
                  > Nie powinienem tak się odzywać.
                  > Wczoraj byłem maksymalnie wkurzony swoją bezradnością.

Sytuacja jest skrajnie emocjonalna, trudno więc, żeby się od emocji odcinać-to byłoby dopiero patologicznesmile

Natomiast to, co naprawdę mnie osłabia, to wykorzystanie sytuacji przez naszych polityków dla podtrzymania chorej agendy i wzmocnienia pozycji narodowców= podkręcanie histerii i nienawiści.

Bardzo podoba mi się postawa Francuzów (telewizja francuska przede wszystkim tłumaczy, dlaczego tak ważna jest jedność i racjonalność, zresztą wielu Francuzów to czuje), a co głupsze media podsycają, czego podsycać nie powinny.

Prezydenci i politycy wielu państw zastanawiają się właśnie nad strategiami dla Europy (i Syrii), za to Maliniak ma ważniejsze sprawy na głowie

Duda do uczestników Konferencji Smoleńskiej. "Raporty MAK i komisji Millera to hipotezy. Nie wytrzymują konfrontacji z naukową analizą"
                  "Trzeba uznać, że prace nad wyjaśnieniem przebiegu katastrofy smoleńskiej oraz jej przyczyn nie zostały zakończone" - pisze prezydent Andrzej Duda do zespołu naukowców uczestniczących w kolejnej już Konferencji Smoleńskiej i dziękuje im za "wierność etosowi pracowników nauki i wytrwałe dążenie do poznania prawdy".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19190771,duda-do-uczestnikow-konferencji-smolenskiej-raporty-mak-i.html?lokale=local#BoxNewsImg
                  • podjadek57 Re: Przepraszam Uffo... 15.11.15, 21:45
                    Szykuje się spory konflikt z UE, cała nadzieja w Grupie Wyszehradzkiej, wszystkich nie wywalą.
                    A tak poważniej, do powstania UE Polska się nie przyłożyła ale do jej rozpadu ma szansę.
                    Ponadto Szanowni Gaiko i pozostali forumowicze warto abyście wreszcie zmienili źródło informacji, nie dość że darmoszka to jeszcze trening w panowaniu nad nerwacją oraz wstrzymania używania słów powszechnie uważanych za obelżywe lub różnych poziomów niepełnosprawności intelektualnej:

Światowe lewactwo krytykuje Szymańskiego za wypowiedź o uchodźcach. „Polskie” media przerażone

• oby.watel Re: Solidarité 15.11.15, 11:08
              podjadek57 napisał:
              > Wybacz szanowny Uffo raczył był napisać, iż był Polakiem i tego się wstydzi.

Wybacz, ale nie było mowy o wyleczeniu się z czegokolwiek. Dlatego wierzę na słowo, że jak ktoś uleczył się ze wstydliwej choroby np. syfa to powinien być dumny. Bardziej jednak w moim mniemaniu powinien być z siebie dumny ktoś, kto wyrósł, wydoroślał i przestał wierzyć w bajki.
        • uff.o Re: Solidarité 17.11.15, 06:47
          nie jest to tak proste jak Ci się wydaje gdyż tu na Dalekim Zachodzie muszę się zbyt często tłumaczyć z głupoty Polaków. Taką dostałem od życia niewdzieczną rolę. Ale przecież nie oczekiwałem od Ciebie jakiegoś głębszego zrozumienia reperkusji z jakimi obecnie trzeba się borykać poza granicami bezpośredniej przynależności do kręgu wtajemniczonych. Gówno widać dopiero wtedy kiedy się na nie spojrzy z dystansu.

podjadek57 napisał:

> uff.o napisał:
          >
          > > wstydzę się nawet tego że kiedyś byłem Polakiem!
          >
          > Z łaski swojej, wstyd zostaw tym, którzy są Polakami, obejdzie się.
          >
          • gaika Re: Solidarité 17.11.15, 20:23
            uff.o napisał:

> nie jest to tak proste jak Ci się wydaje gdyż tu na Dalekim Zachodzie muszę się
            > zbyt często tłumaczyć z głupoty Polaków.

Otóż właśnie. Dziecko znajomej uczące się w Austrii zostało zaatakowane (słownie) przez nauczyciela na okoliczność antyimigracyjnych występów naszych polityków. Nauczyciel potem przeprosił, ale przecież chodzi o to, że poszła fama, a reakcja jest oczywista. Przecież nikt nie ciska mięsem w rząd polski, tylko w tych cholernych, nieużytych Polaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka