Dodaj do ulubionych

WSTYDZĘ SIĘ CIEBIE, POLSKO

04.11.16, 10:20
www.krytykapolityczna.pl/felietony/20161103/wstydze-sie-ciebie-polsko
Obserwuj wątek
    • podjadek57 Re: WSTYDZĘ SIĘ CIEBIE, POLSKO 04.11.16, 14:47
      A no wstyd, qrwa jaki wstyd.
      Z tymi Stanami to bym nie przesadzał. Z tego co czytałem jest różnie, w różnych miejscach.
      W lecie na imprezce pewien Polak antysemita (było przerabiane z nim kiedyś), z zawodu wykonywanego - dr historii średniowiecza, opowiadał o murzynach w Detroit, jakie to stanowią obciążenie i zagrożenie. A argumentem było, że był i widział. Nieśmiało zaoponowałem wskazując, że czarni nie są winni temu bo są czarni. A on znowu, że był i widział więc wie jak jest. Na imprezce było ok. 10 osób, tylko jedna osoba mnie nieśmiało wsparła. Reszta słuchała i milczała w tym drugi koleś też historyk tylko mgr.
      Na szczęście tak mi się życie obecnie ułożyło, że nie jest mi dane być reprezentantem Polski poza jej granicami, w kraju w miejscach publicznych przy mnie jakiegoś hamowa jeszcze nie spotkałem, zawodowo jak wcześniej bywało też już nie.
      • diabollo Re: WSTYDZĘ SIĘ CIEBIE, POLSKO 05.11.16, 02:59
        Oczywiście, czcigodny Podjadku, ludzie wszędzie są tacy sami.
        Polski rasizm w niczym nie ustępuje innym rasizmom i ksenofobicznych fobiom.

"Byt kształtuje świadomość" jak to sformułował był śp. pan Carl Marx.
        Ekonomiczny byt 60% polskiego społeczeństwa jest na tyle ciężki, że nie można się dziwić jego faszyzacji.

Kłaniam się nisko.
        • oby.watel Wstydzę się 05.11.16, 10:12
          Jeśli można głęboko wierzyć, że nieśmiertelny bóg z mężatka miał syna, którego powiesili, umarł, choć był nieśmiertelny, ale ożył, bo jest nieśmiertelny i teraz zasiada po prawicy samego siebie, bo jest składnikiem większej całości, to można uwierzyć, że się jest lepszym od czarnucha, żółtka, czerwonoskórego czy brodatego.

Jeśli można wstydzić się za wyznaczony przez Stalina w Jałcie obszar na mapie noszący nazwę Polska, to można uwierzyć, że za wszystko ponosi winę neoliberalizm i turbokapitalizm, a świat byłby zdecydowanie lepszy gdyby nie był taki zły.
      • grzespelc Re: WSTYDZĘ SIĘ CIEBIE, POLSKO 05.11.16, 12:50
        Od jakiegoś czasu mam zwyczaj reagować na wszelkie przejawy ksenofobi i rasizmu w moim otoczeniu, i to nieraz dosyć ostro, co prowadzi czasem do kłótni, ale uważam, że innej drogi nie ma. Nawet się zdarzyło, że o mało, a pierwszy raz w dorosłym życiu bym się pobił, z jakimś faszystą.
        • oby.watel Re: WSTYDZĘ SIĘ CIEBIE, POLSKO 05.11.16, 14:01
          I przyznałby Ci racje, gdybyś dokopał jemu, a przyznałbyś ju racje, gdyby dokopał Tobie? Byłem niedawno w zoo z dzieckiem. Małpy przekonują do swoich racji wyłącznie w ten sposób...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka