mjkg 13.12.09, 16:03 Mieszkam w Ząbkach od niedawna (Powstańców) i mam pytanie o jakość wody w ząbkach. Czasami jest tak że białe ubranie z pralki wychodzi żółte. A skóra po prysznicu jest tak sucha że lepiej nie mówić. Czy to norma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubertus339 Re: woda w Ząbkach 13.12.09, 17:55 Raczej chyba tylko w niekyórych rejonach jest taka woda ,poniewaz tam gdzie ja mieszkam(okolice stadionu) nie ma takich problemów z woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mikkayo Re: woda w Ząbkach 15.12.09, 12:40 No cóż... Nie ma się co oszukiwać - piwniczanka nam z kranów nie leci. Ale to przecież nie tylko w Ząbkach. Woda śmierdzi, jest twarda i zatruta chemią, która ma ją rzekomo uzdatniać. Wszystkim, których na to stać, polecam odwróconą osmozę. Nie ma się co truć. Odpowiedz Link Zgłoś
mjkg Re: woda w Ząbkach 15.12.09, 14:48 no dobra - odwrócona osmoza ok jeżeli chodzi o wodę do picia, a co z wodą do mycia i prania? Odpowiedz Link Zgłoś
brocante1 Re: woda w Ząbkach 15.12.09, 16:34 Mieszkam na Powstańców na osiedlu Kopernika i nie mam takich problemów z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Re: woda w Ząbkach 16.12.09, 15:50 Woda w Ząbkach pochodzi z dwóch ujęć. Północna część miasta zaopatrywana jest z warszawskiego wodociągu północnego (Zalew Zegrzyński). Południowa część Ząbek zaopatrywana jest z wodociągu centralnego (Wisła). Od kilku miesięcy trwają wstępne prace dotyczące wybudowania na terenie Ząbek własnego, głębinowego ujęcia wody wraz ze stacją jej uzdatniania. Procedura budowy stacji będzie jednak długotrwała. Na dzień dzisiejszy pierwszym realnym terminem jej uruchomienia są lata 2012-2013. Ponadto w okolicy ul. Powstańców wiele budynków wielorodzinnych posiada własne ujęcia np. Powstańców 15, Powstańców 60-62. bip.pgk.zabki.pl/pl/bip/jakosc Odpowiedz Link Zgłoś
mjkg Re: woda w Ząbkach 16.12.09, 20:02 jak rozumiem - własne ujęcia tak jak na Powstańców 15 = własne badania wody. Ciekawe czy można prywatnie zrobić takie badania i ile to kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
szeszol Re: woda w Ząbkach 16.12.09, 21:58 > Ciekawe czy można prywatnie zrobić takie badania i ile to kosztuje Nie wiem jak to ma się do budownictwa wielorodzinnego, ale ja dla domku jednorodzinnego robiłem badania wody po założeniu filtra (może to i nawet ta odwrócona osmoza). W każdym razie efekt miał być taki, że biała koszulka po praniu jest nadal biała ;) i jest, więc jestem zadowolony. Badanie wykonuje się w sanepidzie - Warszawa ul.Żelazna o ile się nie mylę i kosztowało wtedy (ok 2-3 lat temu) coś koło 300PLN , cena za full-zestaw, trochę upierdliwy jest fakt, że tej wody trzeba im dostarczyć dobrych kilka litrów. A co do samej wody w Ząbkach (pomijając tę z wodociągów) to trochę loteria co się trafi, miałem okazje pić wodę z różnych miejsc ze studni wierconych na różne głębokości i czasem z 10m była OK a czasem z 40m leciało żółte błoto. Można też do Wołomina oddać, ale oni i tak przewożą to do Wa-wy a doliczają sobie koszt transportu, więc prościej chyba bezpośrednio zawieźć. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
slaw Re: woda w Ząbkach 16.12.09, 23:06 Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Warszawie, Oferta badań wody: www.wsse.webserwer.pl/PageContent.aspx?MenuID=261&SubMenuID=100 Odpowiedz Link Zgłoś