rocco_waw 06.02.10, 11:37 czy ta nowa linia ruszy?? miał to być autobus 170 ..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ku-sy Re: nowa linia ztm? 06.02.10, 13:09 Ruszy, ale dopiero prawdopodobnie na wakacje. Tu masz odpowiedż burmistrza na podobne pytanie i mapka planowanej linii autobusowej. robertperkowski.pl/?co=show&nom=845 Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: nowa linia ztm? 06.02.10, 13:20 dzięki, szkoda że tak późno bo slyszałem coś o marcu.. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: nowa linia ztm? 06.02.10, 14:30 Nie jest w cale pewne czy to będzie 170 nadla poozstają dwa główne przeciwskazania do przedłużenia linii 170 do Ząbek - zbytnie wydłużenie linii, szczególnie po wąskich korkujących się uliczkach a więc brak możliwości utrzymania rozkładu - ten argument już troche osłabł po budowie ul. Zycha. - pozbawienie obsługi Elsnerowa który jest obszarem Warszawy i zgodnie ze statutem ZTMu należy mu się obsługa komunikacjna w pierwszej kolejnośći przed obsłgą miejscowości ościennych. A zrobienie 170 z rozdwojeniem końca (co drugi autobus jedzie do Ząbek, a co drugi na Elsnerów) chyba nikogo nie będzie satysfakcjonowało ze względu na częstotliwość kursowania Możliwe że to będzie jakaś nowa linia i raczej nie przelotowa prze całą Warszawę, może z pętlą na dworcu Wschodnim. Nie mam na ten temat żadnych świeżych informacji. A tak na prawdę to w tej chwili nic na pewno nie wiadomo . Szykują się gigantyczne zmiany tras w związku z budową metra. Na razie nic nie wiadomo które obecne linie ZTM będą kursować, a które będą zawieszone, jak będą pozmieniane trasy. Cyrk zacznie się po wakacjach. A w 2013/14 jak centralny odcinek metra ruszy znowu będzie kolejna rewolucja znaczy zostaną wycięte linie konkurencyjne dla metra, i pojawią się nowe dowozówki do stacji metra. Odpowiedz Link Zgłoś
route67 Re: nowa linia ztm? 06.02.10, 14:36 170 z pewnych wzgledów bardzo by mi pasowało, niemniej - obiektywnie rzecz biorąc - byłaby to zapewne kolejna po 145 linia "z nikąd do nikąd". Jeśli sie przesiadać z samochodu do KM to tylko jeśli linia bedize miała sensowny przebieg = włączenie Ząbek do Warszawy i szybkie połączenie z metrem = nie w tym życiu :) Ot moje spostrzseżenia. Jestesmy w większości zmuszeni do jazdy blachosmrodami (bo przecież nie rowerem przy totalnym braku ścieżek rowerowych). Jasne, że każda nowa linia jest plusem, ale nie oczekujmy cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
rocco_waw Re: nowa linia ztm? 06.02.10, 14:45 byłem pewien że to już było uzgodnione- że ta linia zostań przedłużona do marca.... Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: nowa linia ztm? 06.02.10, 16:23 rocco_waw napisał: > byłem pewien że to już było uzgodnione- że ta linia zostań > przedłużona do marca.... Z tego co wiem, to na razie ZTM nie powiedział NIE i czeka aż będzie gotowa trasa. Potem będzie sprawdzenie paramterów trasy - tzw. próbne przejazdy. Jak trasa zostanie zakceptowana, to odpowiedni dział ZTMu dostanie zadanie zaplanowania takiego połączenia. Ponieważ w Warszawie nie ma tzw. wolnych brygad więc zrobienie czegos nowego wiąże się z zabraniem abutobusów z innych miejsc. Analizuje się obciążenia lini, spóźnienia , obciążenia pętli i całą masę innych czynników Z tej analizy wyjdzie co ZTM może Ząbkom zaproponować tj jaka trasa, jaka częstotliwość, jaki tabor. Z tego wynikają wozokilometry a z wozokilometrów wynika suma jaką Ząbki muszą się dołożyć do tej trasy. Jak będzie akceptacja warunków, to Rada Miasta Ząbki musi zmienić budżet i zarezerwować środki, Rada Warszawy też musi zmienić budżet i uwzlędnić dodatkowe pieniądze z Ząbek oraz wyrazić zgodę na zawarcie umowy (a właściwe aneksowanie) Ząbkami. Potem już z górki, po tych formalnościach w ciągu miejsąca autobus powinien wyjechać na trasę, a w tak zwanym międzyczasie musi pojawić się brakująca infrastruktur oznakowanie przystanków, jakieś zaplecze sanitarne dla kierowcy na pętli, tabliczki kierunkowe aby kierowcy wiedzieli gdzie skręcić itp. Ciężko będzie przed wakacjami się wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: nowa linia ztm? 07.02.10, 01:44 rocco_waw napisał: > byłem pewien że to już było uzgodnione- że ta linia zostań > przedłużona do marca.... Nawet jeśli sprawa byłaby dogadana to nie ma drogi po której mogłaby jechać (ul. Maczka). Patrząc na to jak zima trzyma to wątpię by w marcu ulica była gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 07.02.10, 12:30 przedłużnie linii 170 daje tylko i włacznie szanse osobom z Szwoleżerów.....poprowadzenie tej linii wzdłóz nowego objazdu kolo zlewni ścieków i puszczenie jej ul.Janowiecką nie daje wiekszej szansy na podróż osobom mieszkającym dalej. nie wyorazam sobie ludzi z Powstańcówi okolic Skorupki maszerujacych w "wędrówce ludów" do ronda na Chełmzynksiej , czy gdzies w tamte okolice tylko po to, by utknąć w godzinach sczytu na Zabkowskiej od Naczelnikowskiej po Targową itd etc. z wyrazami ironii ........itd Odpowiedz Link Zgłoś
zabkowianin12 Re: nowa linia ztm? 22.02.10, 22:31 witam to jeszcze długa droga zanim ta linia zawita w ząbka a myślałem że będę miał dogodny dojazd do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj_zabki Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 07:57 wolfigen napisał: > nie wyobrażam sobie ludzi z Powstańców i okolic Skorupki maszerujących w "wędrówce ludów" do > ronda na Chełmżyńskiej, czy gdzieś w tamte okolice tylko po to, by utknąć w godzinach szczytu na > Ząbkowskiej od Naczelnikowskiej po Targową itd etc. Przecież ta nowa linia 170 ma jechać przez Powstańców? Problem w tym, że teraz nie ma zbytnio po czym jechać. Widziałem taką mapkę Powstańców a później pętla Kopernika, Szwoleżerów, Maczka i z powrotem Powstańców. Więc nie widzę problemu dla osób mieszkających na Powstańców. Osoby mieszkające na Skorupki mają dosyć blisko do 145 i 199. Większym problemem chyba będzie budowa metra na Targowej. Tam dopiero się będą działy dantejskie sceny. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 08:08 Czas pomyśleć o dojeździe od strony Marsa. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 08:08 ratatuj_zabki napisała: >> > Przecież ta nowa linia 170 ma jechać przez Powstańców? > masz racje. popełniłem "czeski błąd" pomyślałem o Szwoleżerów i tamtych okolicach a napisałem o Powstańców. 170 jadące wzdłuż Powstańców niczego nie rozwiązuje komunikacyjnie. pozostawia cały obszar poza. a przeciez idea jest polepszenie ,a nie tylko quasiwydłużenie linii na potrzeby kilkunastu bloków. to takie działania pod publike. niczym ostatnie odcinki metra pod Kasprowicza, choć wiadomo, ze obok jest tylko las bielański,a centrum tamtych okolic to Broniewskiego i Chomiczówka. lub jak słynny most Świętokrzyski.....owszem bardzo ładny, tyle ,że niczego nie zmienił w komunikacji na miejscu starego mostu wojskowego... itd etc Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 08:20 jesli władze w-wy, zabek i innych okolicznych miejscowosci chcą coś zrobic konkretnie. powinny wreszcie skończyć z improwizacjami i doraxnymi ruchami wyborczymi. żeby nakłonic mieszkańców do przesiadania się z własnych aut na komunikacje miejską należy mysleć i działac kompleksowo. nie w pojedynke i w oderwaniu jednego elemntu od drugiego. układ ulic jest jaki jest, budynki stoją jak stoją. i nic tego już nie zmieni. przebudowy, estakady itp kosztuja gigantyczne pieniądze i trwaja latami. natomiast reorganizacja komunikacji zbiorowej to sprawa w porównaniu z tamtymi tania, szybka do realizacji. tyle ,że wymaga nieco ruszenia tyłka z urzędniczego fotela. a jak wiadomo najlepiej sie deliberuje latami nad megabudowlanymi pomysłami itp. bo to daje rzekomy prestiż. kto przetnie wstegę i kto podpisze kontrakt. mieszkańcy w tym wszystkim liczą się najmniej. chyba ze nadchodza wybory-wtedy to trudn zebrac wszystkie gruszki jakie rosna na okolicznych wierzbach. ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj_zabki Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 09:04 wolfigen napisał: > jesli władze w-wy, zabek i innych okolicznych miejscowosci > chcą coś zrobic konkretnie. powinny wreszcie skończyć z > improwizacjami i doraxnymi ruchami wyborczymi. żeby nakłonic > mieszkańców do przesiadania się z własnych aut na komunikacje > miejską należy mysleć i działac kompleksowo. Znowu kolejny wolnomyśliciel. Napisz coś konkretnego. Jak twoim zdaniem ma wyglądać komunikacja autobusowa w Ząbkach, czy ogólnie komunikacja zbiorowa. Tylko szczegółowo bez lania wody. Mi osobiście odpowiada to co jest. Mam prawie pod nosem 199 a potem przesiadam się do kolejki i jadę nią za darmo na karcie ZTMu. Problemem jest ścisk w pociągu do Wileńskiego. Dla mnie to są właśnie konkrety. Na metro w Ząbkach raczej nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
mpw_3 Re: nowa linia ztm? 27.02.10, 20:09 Nic nie jest za darmo. Miasto (czyli podatnicy) płaci za możliwość podróżowania pociągiem na kartę miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
zabkowianin12 Re: nowa linia ztm? 28.02.10, 22:07 a nie można dołączyć do tych pociągów jeszcze jednego składu Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: nowa linia ztm? 28.02.10, 22:32 A skąd Koleje Mazowieckie mają wziąć dodatkowe składy? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 02.03.10, 12:15 z remizy kolejowej ,co stoi koło tłuszcza.lub gdzie indzej....koło wolsztyna obok poznania jeżdza od lat pociągi ciagnięte przez PAROWOZY! , i nie jest to niczym szczególnym ! polskie koleje dawno temu straciły jakikolwiek honor zawodowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 08:36 wolfigen napisał: >niczym ostatnie odcinki metra > pod Kasprowicza, choć wiadomo, ze obok jest tylko las > bielański,a centrum tamtych okolic to Broniewskiego i > Chomiczówka. lub jak słynny most Świętokrzyski.....owszem > bardzo ładny, tyle ,że niczego nie zmienił w komunikacji na > miejscu starego mostu wojskowego... A na Kabatach to lasu nie ma? Jak budowano metro, to przecież tam pole było... W tym rzecz, że metro przyciąga kreuje infrastrukturę wokół siebie i przyciąga ludzi, dlatego buduje się kolejne wielkie osiedla przy Hucie (Młocinami to za bardzo nie można tego nazwać). Taka ulica Żeromskiego czy Marymoncka ma tramwaj. > itd etc Odpowiedz Link Zgłoś
agusiadab Re: nowa linia ztm? 24.02.10, 21:53 >A na Kabatach to lasu nie ma? Jak budowano metro, to przecież tam pole było... > W > tym rzecz, że metro przyciąga kreuje infrastrukturę wokół siebie i przyciąga > ludzi, dlatego buduje się kolejne wielkie osiedla przy Hucie (Młocinami to za > bardzo nie można tego nazwać). > Taka ulica Żeromskiego czy Marymoncka ma tramwaj. > > > > itd etc nie widziałam żeby żeromskiego jeździł tramwaj:):) chyba że w Łodzi........ Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 08:39 agusiadab napisała: > >A na Kabatach to lasu nie ma? chodzi o rzecz banalnie prosta...na kabatach las stanowi koniec trasy metra..na bielanach stanowi natomiast całą wschodnią pierzeję ostatnich kilku przystanków metra... czyli metro wozi ludzi do lasu. a centrum żoliborza i okolic mieści się 3 km w lewo...i powiększa nadal w tamtym kierunku.a nie przeciwnie.moze za lat .....40 cos się zmieni.ale ja zyje tu i teraz. i interesuja mnie rozwiązania na tu i teraz w perspektywie przewidywalnej : czyli lat 15.. gdy mieszkalem wiele lat w berlinie i amsterdamie.. zanim wykopali dziure w ziemi, zrobili 6 objazdów wokół, zmienili organizacje ruchu, opracowali plan wymiany rur i kabli za jednym zamachem...a tramwaje, s-bahn und u-bahn, busy i prywatne auta,,,nadal mogły po remoncie jeździć jedno nad drugim..i jakieś takie mam wspomnienia : wieczorem w berlinie. mało aut prywatnych. bo nikomu sie nie chce. a czemu się nie chce? no bo po co jechac swoim i nie wypic potem sznapsa skoro mozna znapsa wypić i wrócić w środku nocy z charlottenburgu na koepenick w ciągu 19 minut Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 08:44 dodam tylko:berlin ma 23 rzeki i kanały..jest usytuowany na podziemnym jeziorze . zniszczony był jak warszawa..do zera. komuna też tam była. mieszka tam około 5 milionów ludzi .nie licząc potsdamu i okolic itp..a w warszawie? deliberuje się nad sprawami oczywistymi latami i zmusza ludzi o uległości wobec miasta.a czemu zmusza?..........bo polak ma poddaństwo we krwi. choc głosno krzyczy ,ze jest buntownikiem. i guzik mu z tych buntów wychodzi. chyba , że : 200 tys zabitych jak poczas powstania....a potem modły narodowe. kwiatki, znicze i dziurawe asfalty Odpowiedz Link Zgłoś
michal0510 Re: nowa linia ztm? 23.02.10, 09:01 170 jadące wzdłuż > Powstańców niczego nie rozwiązuje komunikacyjnie. pozostawia > cały obszar poza. Ale planowana trasa ma zaczynać się z tego co pamiętam na Maczka, a potem autobus ma skręcać w Powstańców. Z powrotem natomiast wracać ma Powstańców, Kopernika, Szwoleżerów do pętli na Maczka. To jakby nie patrzyć największe skupiska budynków mieszkalnych w tej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
meggy.kotka Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 09:29 każdemu nie da się dogodzić podejrzewam że jakby 170 jechało ulica na której mieszka wolfigen to wtedy byłby zadowolony i nie narzekał że autobus będzie zbierał ludzi z osiedli przy Powstańców a nie z jego pewnie najlepiej jakby autobus jeździł po starych Ząbkach i dowoził ludzi do stacji a my to sobie na Powstańców możemy gnić tamta strona ma pociąg a ta będzie miała autobus - tak cieszymy się że będziemy mieli wreszcie jakąś alternatywę Odpowiedz Link Zgłoś
szeszol Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 10:35 > a my to sobie na Powstańców możemy gnić > tamta strona ma pociąg a ta będzie miała autobus - tak cieszymy się że będziemy > mieli wreszcie jakąś alternatywę A ja naiwny zawsze myślałem, że linia kolejowa biegnie przez środek miasta i każda strona ma do niej tak samo blisko (lub daleko), a tu taka niespodzianka ;) - moja jest w całości :). Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 10:45 szeszol napisał: ka > żda strona ma do niej tak samo blisko (lub daleko), a tu taka niespodzianka ;) > - moja jest w całości :). > > Pozdrawiam > Tomek niektórzy z userów stwierdzili ,ze skoro moja 199 pod nosem. znaczy cała komunikacja jest ok... ja na przykład mieszkam w Rembertowie od 3 lat.....to o mnie ;powinny Ząbki dymac? skoro mam S.K.M.? Odpowiedz Link Zgłoś
meggy.kotka Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 11:32 szeszol napisał: A ja naiwny zawsze myślałem, że linia kolejowa biegnie przez środek miasta i każda strona ma do niej tak samo blisko (lub daleko), a tu taka niespodzianka ;) - moja jest w całości :). więc wyjaśniam Powstańców to ostatnia ząbkowska ulica (na dodatek głownie są na niej wielkie osiedla) mamy środek którymi nie ma problemu z komunikacją bo ma PKP 199 i drugi koniec - okolice Kochanowskiego - ale oni z kolei maja bliżej do Radzymińskiej (skąd mają całkiem dobry dojazd) mieszkańcy Powstańców mieli taki wybór: 145, samochód albo teleportacja teraz pojawi się 170 które daję nam jakąś alternatywę komunikacja nie jest OK i nie będzie Ok jeszcze przez długi czas ja poprostu się cieszę że w końcu coś się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 11:45 meggy.kotka napisała: > szeszol napisał: > >> ja poprostu się cieszę że w końcu coś się dzieje tak samo ciesza się ludzie w Polscre z tego ,ze zyją...gó** ,maja i bardzo sobie je cenią. ! taki naród. a syf i smieci w zasiegu wzroku, nikomu nie przezkadaja. miałem 10 lat działkę na przeciw Powstańców.........wszystko było fajnie, póki sie nie sprowadziło bydło z tamtych bloków. a wczesniej miałem bydleta z wykwaterowanych miesxkan na pradze ........ale syf prawdziwy mam odkąd mam pod ulicy adresem 5 bloków z Powstańców.............proste? proste to fakty Odpowiedz Link Zgłoś
meggy.kotka Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 12:04 bardzo niegrzecznie tak obrażać (to tylko śwaidczy o Pana kulturze osobistej) i proponuję czytać ze zrozumieniem cieszę się nie ze wszystkiego a z tego że dzieje się coś z komunikacją bo tego dotyczyła moja wypowiedź a jeśli Panu nie odpowiada sąsiedztwo Powstańców to teraz dobra okazja na sprzedaż, chętnych nie będzie brakowało a niewielką sumę ze sprzedaży polecam zainwestować w książkę "Dobre maniery" i "Sztuka konwersacji" Odpowiedz Link Zgłoś
szeszol Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 12:05 > więc wyjaśniam Powstańców to ostatnia ząbkowska ulica (na dodatek głownie są na > niej wielkie osiedla) Ale ja doskonale wiem gdzie jest ulica Powstańców, bo za długo tu mieszkam :), żeby tego nie wiedzieć. To czego nie lubię to sztuczne podziały typu 'stare', 'nowe' 'te' 'tamte' - miasto to miasto. > mieszkańcy Powstańców mieli taki wybór: 145, samochód albo teleportacja > > teraz pojawi się 170 które daję nam jakąś alternatywę > No i bardzo dobrze, że się pojawi alternatywa - ja jestem jak najbardziej za. To jak będzie jeździł to nie mój temat, bo ja na zazwyczaj dostarczam się do PKP na autonogach. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 12:56 ja mieszkam w Zabkach od -'86 roku..i tylko mieniam ulice.i co? i nico.. od tej pory juz nie uczestnicz e w wyborach samorzadowych...bo to tylko bajki i oszustwa Odpowiedz Link Zgłoś
meggy.kotka Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 13:01 nadal proponuję zmianę miejscowości może to pozwoli na trwałe uwolnienie się od "bydła" z Powstańców Odpowiedz Link Zgłoś
ku-sy Re: nowa linia ztm? 25.02.10, 17:52 wolfigen napisał: "ja na przykład mieszkam w Rembertowie od 3 lat....." "ja mieszkam w Zabkach od -'86 roku..i tylko mieniam ulice.i co? i nico.." To w końcu gdzie Pan mieszka :))) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
zabkowianin12 Re: nowa linia ztm? 27.02.10, 11:15 a ja mieszkam od miesiąca i bardzo wyczekuje tej lini Odpowiedz Link Zgłoś
michal0510 Re: nowa linia ztm? 01.03.10, 16:07 Na stronie Siskomu znajduje się ciekawy dokument dotyczący planowanej modernizacji i rozbudowy koleji w aglomeracji warszawskiej siskom.waw.pl/komunikacja/kolej/analiza-potokow-pasazerskich.pdf Na stronach 44-50 znalazło się kilka rozwiązań, które mogłyby znacząco wpłynąć na poprawę komunikacji Ząbek z centrum Warszawy, jak choćby utworzenie przystanku Warszawa Łodygowa, czy Warszawa Chełmżyńska na e20 Warszawa-Terespol, przystanku Warszawa Utrata, nowych przystanków kolejowych Warszawa Radzymińska i Warszawa Radzymińska II usytuowanych na wiadukcie kolejowym przy Tesco i pod wiaduktem na lk 6 Warszawa - Tłuszcz. Na realizację, jeśli do niej dojdzie, trzeba pewnie poczekać jeszcze ładnych parę lat, ale założenia wyglądają obiecująco. Odpowiedz Link Zgłoś
soki77 Re: nowa linia ztm? 01.03.10, 21:21 Dzisiaj o 6:00 rano jak jechałem do pracy (KS.ZYCHA>JANOWIECKA itd.) jechał autobus ,,PRZEJAZD TECHNICZNY,,. Może ZTM testuje trasę :) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: nowa linia ztm? 01.03.10, 21:27 Najprawdopodobniej był to wyjazd na linię z zajezdni na ul. Klementowickiej (PKS Grodzisk). Odpowiedz Link Zgłoś
wolfigen Re: nowa linia ztm? 02.03.10, 12:12 przewaznie jest to albo wyjazd , albo zjazd do zajedni po tak zwanym "dodatku"..mozna co prawda uzywac innych "wyświetlaczy" , ale sa one dalej na tablicy pixel..i nikomu sie nie chce ich szukac , dla nadzoru ZTM .to wystarczy dla dozwolonego zjazdu do zajezdni.nie ma sie co "domyslac" po napisach w warszawskich autobusach, ponieważ one niczego konkretnego nie oznjaczjąm poza tym ,że nie jest to kurs dla psażerów ! Odpowiedz Link Zgłoś