Dodaj do ulubionych

Opłaty NOTARIALNE

05.06.10, 20:33
Witam, sąsiadów

mam pytanko - Czy ktoś orientuje się ile pieniążków trzeba szykować na opłaty
NOTARIALNE?

Pozdrawiam

Mieszkaniec bud. D
Obserwuj wątek
    • kerajm Re: Opłaty NOTARIALNE 05.06.10, 21:47
      Taksa notarialna ok 2.5 tys (w tej cenie, opłata za wpis do księgi,
      VAT)+Podatek od czynności cywilnoprawnych który wynosi 2% ceny
      mieszkania, płatny przy notariuszu jak się nie mylę.
      • przyborp Re: Opłaty NOTARIALNE 05.06.10, 22:16
        Za mieszkanie: Ok 2.5-3 tyś złotych za wszystko (w zależności od wartości
        mieszkania). Podatku od czynności cywilnoprawnych NIE płaci się od nowych
        mieszkań bo płaci się VAT który jest już w cenie mieszkania.
        Będzie jeszcze osobny akt notarialny sprzedaży garażu, pewnie ok 600-800zł.
        • kerajm Re: Opłaty NOTARIALNE 06.06.10, 10:23
          "przybor", mógłbyś przybliżyć mi ten temat PCC gdzie mogę te
          informacje znaleźć ja byłem święcie przekonany o tych 2 % a Twoja
          informacja to by była świetna informacja...pozdrawiam
          • przyborp Re: Opłaty NOTARIALNE 06.06.10, 15:18
            Witam,

Przeczytaj na dole:
            www.muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/kupno-mieszkania-umowa-i-dodatkowe-koszty,132_2680.html
            "W wypadku mieszkań kupowanych od dewelopera nabywca płaci VAT od wartości
            mieszkania i gruntu, co wyłącza tę część transakcji z obciążenia podatkiem od
            czynności cywilno-prawnych"

Więc opłaty w naszym przypadku to: taksa notarialna, opłaty sądowe oraz
            przypadku kupowania mieszkania na kredyt dochodzi opłata ustanowienia hipoteki i
            podatek Pcc od tej czynności ale to już nie u notariusza.

W przypadku mieszkania za ok 300tyś opłaty u notariusza będą wynosić ok 2900.

Pozdrawiam.
            • malborcio Re: Opłaty NOTARIALNE 16.06.10, 23:41
              Witam. Jestem z budynku E i mam pytanie dotyczące umowy
              przedwstępnej z developerem czyli GH. Jak wygląda sprawa z umową
              przedwstępną w formie aktu notarialnego?? Tak do końca nie wiem z
              czym to się je. Dzieki za odp..
              • faked Re: Opłaty NOTARIALNE 17.06.10, 09:31
                umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego to zobowiązanie obu
                stron do zawarcia ostatecznej umowy. Zabezpiecza to przed spadkami
                lub wzrostami ceny mieszkania. Jeżeli np. ceny mocno pójdą w górę to
                jeśli jest tylko zwykła umowa (bez aktu) to deweloper może ci taką
                umowę wypowiedzieć i sprzedać mieszkanie komuś innemu (za większą
                cenę). I odwrotnie. Jeśli ceny mocno spadną to Ty też możesz odstąpić
                od umowy i kupić mieszkanie taniej. Jeśli macie podpisany akt to
                takie zagrywki nie mogą mieć miejsca (a jeśli już to są kosztowne)

Drugi aspekt to ochrona Twoich pieniędzy. Jeżeli deweloper bankrutuje
                to Twoje mieszkanie przejmuje syndyk (bo mieszkanie nie jest wg prawa
                Twoje - będzie dopiero po ostatecznym akcie notarialnym). Bez względu
                na to jaką masz umowę należy ci się zwrot kasy zapłaconej za
                mieszkanie. Różnica jest taka, że jeśli masz akt to stajesz na
                początku kolejki a więc istnieje duże prawdopodobieństwo że kasę ci
                zwrócą (to też zależy od tego czy syndyk ma co upłynnić z majątku
                takiego bankruta). Jeżeli masz zwykłą umowę to stajesz na końcu
                kolejki (po bankach, firmach itp) i jest małe prawdopodobieństwo że
                dostaniesz całą kasę z powrotem (co też nie oznacza że nie dostaniesz
                jej w ogóle).

To tak w skrócie :)
                • malborcio Re: Opłaty NOTARIALNE 17.06.10, 14:35
                  Czy wiekszość osób na forum ma taką umowę podpisaną czy raczej
                  bazują na zwykłej?? Wie może ktoś ile kosztuje przepisanie takiej
                  umowy w formie aktu notarialnego??? I czy developer może pokryć jej
                  koszt?? Dzieki za odp..
                  • sosn_a Re: Opłaty NOTARIALNE 24.06.10, 22:24
                    o ile wiem to akt notarialny ma ok 30% mieszkańców - ja osobiście też /zawsze
                    jest to większa pewność/ :D
                    jeśli chodziło o podpisanie aktu (jeśli masz już zwykłą umowę) to deweloper
                    stawia 1 warunek - musisz wpłacić 10% wartości i potem nie ma żadnego kłopotu,
                    żeby dość szybko umówić się do notariusza (deweloper ma swojego, ale możesz
                    wskazać własnego). Koszt zawsze pokrywa nabywca mieszkania, niestety :( np. w
                    przypadku mieszkania o wartości ok 400 tys. będzie jakieś 1500 zł
                    Plus skorzystania z not. dewel. - jest taniej, przede wszystkim dlatego, że obie
                    umowy podpisujesz u tego samego notar., a poza tym on mając większość umów u
                    siebie ma mniej pracy w przygotowaniu kompletu dok, co też obniża koszt :)
                    ważne - korzystając z notar. dewelop. bardzo dokładnie czytaj umowę - pani
                    notariusz robi podstawowe błędy :) :) :)
                    • malborcio Re: Opłaty NOTARIALNE 24.06.10, 23:58
                      Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Nie sądzę, że Developer upadnie no
                      ale na naszym rynku wszystko jest możliwe. Lepiej się zabezpieczyć..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka