dziunit 11.10.10, 09:30 Hej, Czy ktoś może potwierdzić, że ten ciężki sprzęt który dzisiaj 11.X.2010 ma wjechać na budowę jest od wind? Coś się dzieje w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przyborp Re: windy 11.10.10, 09:41 W zaszłym tygodniu Pan Michał Sz. powiedział mi że szyby juz są poszerzone i w tym tygodniu Schindler przywiezie windy i ma rozpocząc montaż. Podobno jest to firma która z reguły szybciej wykonuje zlecenia niz wynika z umowy ale jak bedzie to wiadomo pożyjemy zobaczymy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: windy 11.10.10, 10:02 w C2 nic jeszcze nie poszerzali, "wyciągnęli" tylko już z 2 tygodnie temu z wind jakieś części, ale i tak dużo zostało w środku Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: windy 11.10.10, 10:29 W budynku E tez nie widzialem aby robili cokolwiek z windami. Odpowiedz Link Zgłoś
popi33 Re: windy 11.10.10, 12:17 Właśnie teraz w budynku A na ostatnim piętrze ostro borują. Huk straszny siedzą w szybie i zabawiają się młotami udarowymi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coswstylunicka Re: windy 11.10.10, 15:56 W B1 już chyba poszerzyli. Parę ostatnich tygodni wiercili i wiercili... Ale montaż nowych wind się jeszcze nie zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 11.10.10, 16:04 Z ostatnich informacji to montaż wind powinien zacząć się za ok 2 tygodnie w budynkach C1 i C2, za następne 2 tygodnie w A i B1 Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 11.10.10, 16:36 a windy będą jeździły po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie czy jest szansa na ich szybsze uruchomienie? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 11.10.10, 16:55 Tego nie wiem ale na logikę to nie wydaje mi się aby pozwolono na korzystanie z wind przed ich odbiorem technicznym i uzyskaniem pozwolenia. To zbyt duże ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
malborcio Re: windy 11.10.10, 22:03 Witam. Dziś robili coś w szybie budynku E. Wyglądało poważnie. Przygotowują się do montowania:) Dziś robili całkiem sporo na osiedlu.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunit Re: windy 29.10.10, 10:39 podbijam temat. czy może ktoś powiedzieć, jak wygląda sytuacja z windami? gdzie są montowane? podobno w budynku E jeździ winda testowa? to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: windy 29.10.10, 10:50 C1- jeden wielki plac budowy jeśli chodzi o windy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunit Re: windy 29.10.10, 10:52 kerajm, ale coś się dzieje? w sensie windy są montowane czy nie ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 29.10.10, 11:18 Witam. W A prace z windami idą dość intensywnie już od kilku dni. W wolnej chwili przelecę się po innych budynkach i spróbuję zorientować jak wygląda w nich sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 29.10.10, 15:15 Jak już pisałem cały czas trwają prace przy windzie w budynku A. Wymienione są drzwi na parterze i pierwszym piętrze (wyżej nie chciało mi się wchodzić :-) ) W szybie zamontowane są już prowadnice (szyny) oraz szkielet windy. Taka sama sytuacja jest w budynkach C1, C2 oraz E ale w E nie ma jeszcze drzwi. Pozostałe budynki czyli B1, B2 i D na razie czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunit Re: windy 09.11.10, 16:45 podbijam temat. do końca listopada zostało około 3 tygodni. A to właśnie do końca obecnego miesiąca windy mają być zamontowane. Czy w którymś bloku winda jest już całkiem założona? Jakieś informacje ktoś ma? Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 09.11.10, 17:20 z tego co widziałem w piatek to zakładali liny w szybach windowych w bud A. Później wydaje mi się, że monter wjechał windą z poziomu -1 na parter. zapytałem go kiedy będą windy działały to sie tylko uśmiechnal i zabrał sie za robotę... Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 19.11.10, 15:13 Witam wszystkich. Z uzyskanych informacji wynika, że windy będą ukończone za tydzień i w tym terminie wchodzi inspekcja na odbiór techniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 06.12.10, 12:33 wiemy coś w kwestii wind i ich odbioru przez spec-komisję? dzięuję za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniv Re: windy 06.12.10, 16:23 wiadomo. Sprawa malo przyjemna, wszystko wydluza sie w czasie , odbioru na razie nie bedzie bo trafila skarga do panst nadzoru bud. i nie moze byc odbioru takze wind, skoro niektorzy mieszkancy przyznali sie pisemnie ze mieszkaja.. Pozostaje powiedziec dzieki. ..a jednak zaszkodzil ktos. Bez wind, garazy.. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: windy 06.12.10, 19:48 A co ma piernik do wiatraka? i skąd taka informacja? A tak poza tym to przecież na osiedlu nikt nie mieszka bo nie wolno. Z tego co widzę to wszyscy wykańczają mieszkania. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 07.12.10, 10:12 dzisiaj doszła do mnie też taka informacja, że ktoś "życzliwy" złożył donos do urzędu i się znów zaczynają problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: windy 07.12.10, 11:29 Czy ktoś się orientuje czy faktycznie może być problem ze zgłoszeniem osiedla do użytkowania w tym miesiącu w nawiązaniu do problemu, który wystąpił? Odpowiedz Link Zgłoś
33blue Re: windy 08.12.10, 13:36 czy ktoś z Was mógłby przybliżyć mi temat, jestem zaskoczona, o jaką skargę "życzliwego" chodzi, dlaczego będą problemy z zezwoleniem? pls o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzialalkaniezaduza Re: windy 08.12.10, 13:40 A w ogóle ktoś widział tą skargę? Jakiś skan ? Bo informacjom o takowej od dewelopera nie wierzę. Pewnie kolejna z jego strony gra na czas... Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 08.12.10, 14:16 Nie wydaje mi się, żeby to była gra bo takie rzeczy są do sprawdzenia. Z informacji, które posiadam wynika, że skarga została złożona i podpisało się pod nią kilka osób już zamieszkujących. Widzę trzy możliwości wyjaśnienia tej sytuacji. 1. Skargę złożył ktoś z zewnątrz, chcący zaszkodzić deweloperowi a podpisy są "wymyślone" bo nie sądzę aby ktoś podał, w którym lokalu zamieszkuje. 2. Również ktoś z zewnątrz lub nie, kto przekonał w jakiś sposób kilku mieszkańców do podpisania tej skargi. 3. Jacyś mieszkańcy doszli do wniosku lub zostali przekonani, że w ten sposób wpłyną na przyspieszenie prac, lub zgłoszenie osiedla do użytku. Odpowiedz Link Zgłoś
33blue Re: windy 08.12.10, 14:21 kruq dzięki, czy nie sądzisz jednak że trzeba wykazać się niesamowitą "inteligencja" by nakupczyć w swoim ogródku? trochę naciągane.. może to znowu generał? wniosek o upadłości nie przeszedł, to próbuje innymi siłami... ale czy wiesz coś, czy w związku z tą sytuacją GH nie złoży w 2010r. papierów o pozwolenie na użytkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 08.12.10, 14:34 Owszem, dlatego tak jak pisałem w punkcie pierwszym, możliwe że podpisy są spreparowane. Chociaż z drugiej strony ludzka głupota też nie zna granic więc nigdy nic nie wiadomo. Na razie nie wiem nic więcej. Jeżeli uda mi się uzyskać jakieś informacje to jak najszybciej się nimi podzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: windy 06.12.10, 19:47 kruq_1 nie wiem skąd masz takie informacje, ale proszę Cię jak nie wiesz to nie pisz. W bud. D prowadnice wind zamontowane zostały ok. 1 miesiąc temu, drzwi zostały wymienione, 2-3 tyg. temu wraz ze szkieletem widny. Zakończono prace wykończeniowe tj. położone płytki podłogowe, obrobione ściany. Zostało tylko położyć fugę, wstawiś pulpity sterowania i hulaj dusza... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 06.12.10, 19:51 Informacje uzyskalem od pracownikow montujacych windy. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniv Re: windy 08.12.10, 15:08 odnośnie możliwosci obejrzenia pisma, skanu.... Pytalismy developera - dostep do pisma nie jest możliwy, także trudno ocenić czy istnieje w 100%. Biorąc pod uwagę emocje, jakie kierowały naszą rozmową z developerem - myślę, że pismo zostało jednak złożone ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: windy 09.12.10, 09:25 Informacja od dewelopera, jaka uzyskałem: "Nieoficjalnie wiemy, że ktoś regularnie śle skargi do nadzoru budowlanego z różnymi uwagami np. ze osiedle jest zamieszkałe itp. Dlatego np. po ostatniej wizycie PINBu osiedle zostało zamknięte i wprowadzony został zakaz parkowania. Oficjalnie PINB ma prawo kontrolować każdą budową w każdym okresie jego trwania." Odpowiedz Link Zgłoś
star_24 Re: windy 09.12.10, 09:56 Ale czy w związku z tymi skargami występują jakieś trudności w dalszym prowadzeniu prac na osiedlu i odbiorze technicznym wind oraz całego osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia-13135 Re: windy 10.12.10, 10:29 Zastanawiam się jakim trzeba być człwiekiem żeby w ten sposób postępować. Na osiedlu mieszka bardzo dużo ludzi więc nie można myśleć tylko o sobie jeśli to jest prawda że ktoś donosi to mam nadzieje że spotka go za to kara. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: windy 10.12.10, 10:56 Mieszkać to wszyscy będą jak osiedle będzie oddane do użytku. Teraz to każdy się tylko wprowadza, mebluje, urządza. Czekamy na pozwolenie na użytkowanie i wtedy już zamieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 17.01.11, 10:51 Ostatnio Kruk pisał, że windy miały zostać uruchomione w zeszłym tygodniu. Czy już działają? Odpowiedz Link Zgłoś
magloit Re: windy 17.01.11, 13:02 Windy nadal nie działają. Wszystko jest wnoszone na plechach. Tylko panowie, którzy wykańczają mieszkania mogą przewieź materiały. Przeszłam się wczoraj po budynku E, cała dyspozytornia do wind była otwarta i można samemu sobie uruchomić windę. Czy ktoś nad tym panuje? - pytanie do VP Odpowiedz Link Zgłoś
jan_baranek Re: windy 25.01.11, 20:38 Co Ty za propagandę uprawiasz ? Wszyscy oficjalnie piszą , że mieszkają a Ty obracasz kota ogonem ? Meble wnosimy :-) w święta bożego narodzenia ? ja mieszkam od września i nie będę tego ukrywał. Mam oficjalną zgodę Developera samego pana prezesa i tego się trzymam. Chyba , że robisz propagandę dla nadzoru ? albo ukłon w stronę GH Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: windy 25.01.11, 20:46 że tak zapytam - kim ty jesteś ? nie zaglądam na forum zbyt często ale jakos nie kojażę osoby: jan_baranek sposób wypowiedzi jakos znajomo wygląda ! Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: windy 25.01.11, 20:48 nie uprawiam żadnej PROPAGANDY..napisalismy co nam powiedzieli w biurze o prądzie i o windach i że denerwuje mnie to, że wykonczeniowcy i mieszkańcy niszczą ściany na klatce, nie zrozumiałeś zupełnie mojego postu, przykro mi ( też niestety tu mieszkam od wakacji) Odpowiedz Link Zgłoś
magloit Re: windy 21.01.11, 15:35 windy mają działać tylko w weekendy. Pozdrawiam sąsiadów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 21.01.11, 16:32 Witam. Rozumiem, że masz tą informację z biura. A od kogo konkretnie i czy wyjaśniono dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 24.01.11, 09:10 czy ktoś z sąsiadów jechał już w ten weekend windą? Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: windy 24.01.11, 09:16 ....jakie windy to pewnie jakiś żart był. Całą niedziele w budynku C1 nie było prądu, działała tylko jedna z trzech faz. Ostatecznie przedstawiciele GH wyłączyli telefony aby mogli spokojnie wypocząć. Strach będzie uzywać windy w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 24.01.11, 12:31 Windy raczej nie będą właczone póki będziemy na prądzie budowlanym, ponieważ nasze "erbetki" mogą nie wytrzymać takiego poboru. Odpowiedz Link Zgłoś
3_1415qr Re: windy 24.01.11, 13:17 ..i właśnie podobno z tego powodu, sam pan prezes podjął decyzję o tym, żeby nie uruchamiać wind, póki nie będzie skończone przyłącze energetyczne- "pod koniec tygodnia" - czyli znowu nie wiadomo kiedy... Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: windy 25.01.11, 19:23 też dostaliśmy taką informacje ( szerzej w temacie " brak prądu") gdyby uruchomic windy w weekendy, trzeba wyłączyć światło w garażach, klatkach schodowych bo "prąd budowlany tego nie wytrzyma.." a my możemy poczekać aż uporają się z pracą..a przy okazji wykończeniowcy wykończą beznadziejnie ale pomalowane klatki ( pełno już rys) i mieszkańcy też do tego się przyczyniają wnosząc po schodach swój dobytek (niestety chyba nie myslą w tym momencie, że sami tu będą mieszkać) a można by było spokojnie przetransportować to wszystko windą- gdyby nasz developer pracował rzetelnie, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: windy 26.01.11, 11:26 Z tego co się dowiedziałem w biurze budowy nasz "kochany" Developer podpisał (podpisze) umowę dotyczącą nadzoru nad eksploatacją WIND za jedyne 7,000 złotych miesięcznie ? Jak tak dalej pójdzie to nasze opłaty miesięczne będą musiały zostać podwojone (przez developera) w stosunku do tych o których wcześniej zostaliśmy poinformowani. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 26.01.11, 12:59 Witam. Smile, takie pytanie, jakie były wcześniejsze informacje na temat kosztów utrzymania wind? Na ten temat nie słyszałem ani słowa, podobnie jak część innych mieszkańców. Nie mam pojęcia jakie są stawki za tego typu usługi ale tak mi się wydaje, że za 7 wind to nie jest zbyt wygórowana kwota, szczególnie że na mieszkanie wychodzi po 35 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
gordonblue3 Re: windy 26.01.11, 22:40 my w "starym" mieszkaniu płacilismy 250 zł za windę ( konserwacja) a lokali w bloku było 108 więc było dużo jeżdżenia, więc kwota 7000 tys jest kwotą olbrzymią..., według wcześniejszych informacji ktore developer nam przekazał miał płacić 900 złotych za windę czyli 6300,mieli negocjowac cenę a tu co..7000 tys,kpina, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: windy 30.01.11, 14:54 Czy ktoś wie czy w ten weekend działają windy? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 30.01.11, 18:24 Witam. Nie wiem po co była informacja o działaniu wind w weekendy, sądzę że to jedna ze zwykłych tutaj "fam" puszczonych bez przemyślenia albo konkretnych ustaleń, ale windy nie ruszą dopóki osiedle będzie na prądzie budowlanym. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: windy 31.01.11, 14:16 Pojecia nie mam :-) A tak na poważnie to wyjaśnienie wydaje się logiczne. Do tej pory i tak było sporo problemów z prądem więc dodatkowe obciążenie "erbetek" mogłoby tylko zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś