Dodaj do ulubionych

Cisza wyborcza

20.11.10, 11:52
Dzisiaj 20 listopada o godz. 11.40 , zostały podrzucone pod moje drzwi , ulotki wyborcze kandydata PIS : Ryszarda Walczaka . Jak to się ma do ciszy wyborczej ??? Niby niezależny , ale startuje z logo Pis ! Ma "taki piękny zyciorys" ! Zapomniał tylko dodać , że ma ukończoną szkołę zawodową dla pracujących . Czy ktoś zainteresuje się ewidentnym łamaniem prawa ???
Obserwuj wątek
    • el_caminino Poinformuj policję 20.11.10, 12:09
      W czasie ciszy wyborczej nie wolno prowadzić agitacji wyborczej na rzecz kandydatów, ani podawać do wiadomości publicznej wyników sondaży wyborczych. Zabronione jest m.in: organizowanie pochodów, manifestacji, rozdawanie ulotek, rozwieszanie plakatów, zachęcanie do głosowania na poszczególnych kandydatów.

Za czynną agitację grozi grzywna w wysokości do 5 tys. zł. Większa kara grozi osobie, która podczas trwania ciszy wyborczej opublikuje wyniki sondaży wyborczych; grzywna finansowa w tym przypadku może wynieść od 500 tys. zł do 1 mln zł.

Gdy wyborca zauważy złamanie ciszy wyborczej, powinien poinformować o tym policję lub prokuraturę.
      • kalbud Re: Poinformuj policję 20.11.10, 12:25
        Dzwoniłem do straży miejskiej , ale nikt nie odbiera telefonu . Zadzwoniłem na policję i zgłosiłem ten fakt . Dyżurny obiecał to sprawdzić.
        • el_caminino Re: Poinformuj policję 20.11.10, 12:31
          Więcej na temat przypadków łamania ciszy wyborczej można przeczytać na wp lub onecie, ja własnie stamtąd mam tę informację, co robić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka