Dodaj do ulubionych

prowadzenie ciąży - dr Ostrowski

12.01.11, 23:06
Witam,

Wiem, że dr Ostrowski cieszy się dobrą opinią wśród pacjentek, ale mam pytanie do MAM, których ciążę dr Ostrowski prowadził. Koleżanka była u doktora w pierwszych tygodniach ciąży i przeraził ją stary aparat USG, który jest w gabinecie. Czy on faktycznie wykryje jakieś ewentualne wady u dziecka? Jak ogólnie dr Ostrowski prowadzi ciążę, tzn. czy z powagą interesuje się wszelkimi problemami przyszłych mam? Czy ewentualnie nie ma u niego problemu z otrzymaniem zwolnienia lekarskiego? Czy pacjentka otrzymuje na poczatku ciąży książeczkę ciążową, gdzie wpisywane są wszystkie wyniki badań itp. (wiem, że tak jest w prywatnych przychodniach)? W jakim szpitalu dr Ostrowski pracuje?
Proszę o wszelkie ZA i PRZECIW :)

Koleżanki nie przekonał aparat USG i zrezygnowała z doktora. Ja właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży i nie wiem czy zdecydować się na dr Ostrowskiego...
Obserwuj wątek
    • gosia620 Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 13.01.11, 09:33
      Witam
      dr Ostrowski prowadził dwie moje ciąże, jestem bardzo zadowolona. Według mnie jest to bardzo wnikliwy dr sprawdza bardzo dokładnie każde odchylenie wyników od normy. Przy pierwszej ciąży nie podobały Mu się moje wyniki to konsultował je z innymi lekarzami i skierował mnie do Instytutu Hematologii gdzie jestem w dalszym ciągu pod kontrolą (chociaż drugie dziecko ma już 4 lata), żaden lekarz internista nie zwracał na to uwagi tylko twierdzili że mam anemię a problem okazał się bardziej złożony. Przy pierwszej wizycie otrzymasz kartę ciąży do której będą wpisywane wszystkie wyniki badań i oczywiście będziesz musiała mieć ją zawsze przy sobie (w razie czego).A co do aparatu USG to jak ja chodziłam do dr to On ze sobą przywoził aparat, nie był on może super klasy, nie można było na nim zrobić USG trójwymiarowego czy nagrać obrazu na płytę. Myślę że aparat jest sprawdzony i patrząc na wnikliwość dr to nie pracował by na złej klasy sprzęcie. Bezbłędnie też określał też płeć dzieci więc to też coś znaczy. Mogę polecić dr Ostrowskiego z czystym sumieniem, ponieważ mam troje dzieci i pierwsza ciąża była prowadzona przez innego lekarz (co prawda 17 lat temu), ale wyniki badań miałam zawsze takie same to była ogromna różnica. Do tego pierwszego chodziłam prywatnie i ten to dopiero się nie interesował ciążą ale było to moje pierwsze dziecko i nie wiedziałam jak powinna być prowadzona ciąża.
      Pozdrawiam
      • agness_paz Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 13.01.11, 21:21
        Bardzo dziekuję za udzielone informacje. Myślę, że jednak zostanę przy dr Ostrowskim :)
        • lenek51 Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 13.01.11, 22:31
          ja również polecam dr. Ostrowskiego, prowadził moją ciążę i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. aparat rzeczywiście nie najnowszy ale spokojnie wszystko na nim widać i w razie czego dr. wysyła na USG trójwymiarowe, żeby sprawdzić dokładnie.
          dr. Ostrowski przyjmuje prywatnie w Zielonce bodajże i tam ma lepszy sprzęt.
          co do fachowości doktora niech świadczy fakt, iż moja ciąża była zagrożona ponieważ miałam dużą torbiel. dr. Ostrowski już przy badaniu ręcznym od razu ją wyczuł i dał mi leki na podtrzymanie, natomiast 2 tyg wcześniej inny lekarz przy takim samym badaniu nic nie stwierdził. gdybym nie poszła do dr. Ostrowskiego prawdopodobnie nie miałabym dziś cudownej córuni:)
          żeby zebrać więcej opinii zerknij tu:
          www.znanylekarz.pl/l-ostrowski/ginekolog/zielonka
          i tu: www.rankinglekarzy.pl/lekarz/3155/Leszek-Ostrowski/ginekolog/Zielonka
          • lenek51 Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 13.01.11, 22:34
            co do L4 - jeśli tylko są wskazania to nie ma problemu. polecam szczerze z doktorem pogadać o wszystkich problemach, mi nawet pomagał już po urodzeniu dziecka, nie tylko w sprawach związanych ze mną, ale też z dzieckiem.
            • kubamelbor Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 13.01.11, 23:18
              A ja OSTRZEGAM. Co prawda dr. Ostrowski nie prowadził mojej ciąży, ale zostałam do niego skierowana w ramach NFZ na usg ciąży. Badanie przeprowadzane było w przychodni w Ząbkach i niestety dr. nie wykrył istniejących ciężkich wad genetycznych płodu.
              Dowiedziałam się o nich dopiero na usg połówkowym u innego lekarza.
              Tak więc radzę się dobrze zastanowić !
              Ja również słyszałam o dr. Ostrowskim same dobre rzeczy, być może moja historia to nieszczęśliwy wyjątek. Proszę ją jednak wziąść pod uwagę przy tak poważnej decyzji.
              Serdecznie pozdrawiam i życzę eszystkiego dobrego.
              • ranoma Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 14.01.11, 10:21
                Czasami wady genetyczne wychodzą dopiero na USG połówkowym właśnie :( Wtedy są robione dokładne pomiary (kość udowa, kość nosowa itd) i wyklucza się bądź potwierdza wady genetyczne :(
                • bioo Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 15.01.11, 12:40
                  dr prowadził moje 2 ciaze, jako dr oki!!! i nadal bede do niego chodzic!!!
                  ale co do usg- rzeczywiscie mam watpliwosci, nie wyszla powazna wada wrodzona układu moczowego mojej córki :( ostatnie 3 miesiace spedziełam w CZD, mała miłaby operacje tuz pourodzeniu gdyby na usg wyszło, a wyjsc powinno bo wada powazna :(
                  • elisabe Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 17.01.11, 23:35
                    hmmm
                    Pan ten jest powszechnie wielbionym w Ząbkach lekarzem, choć tak naprawde nie wiem za co. niewatpliwie ma ładny usmiech i porzadne zazwyczaj buty:) Wizyty w jego gabinecie mają następujące plusy: darmowe skierowania na morfologie, mocz, tokso, darmowe usg (to bardzo uspokaja jeśli usłyszysz bicie serca dziecka i usłyszysz, że wszystko OK:) oraz L4.
                    Uwielbia czasem straszyć pacjentki, wtedy wystawia skierowania na dodatkowe badania u kolegów (prywatnie), nie należy z nim wchodzić w dyskusje, bo sie denerwuje - wykonuje wtedy sporo niepotrzebnych gestów, nawet może pokrzykiwać. Czasem też uspokaja dla równowagi. Informacje jakich udziela na poszczególnych etapach ciaży sa bardzo lakoniczne, wiecej dowiesz sie z netu. Jak troche poczytasz to niewatpliwie bedziesz "madrzejsza" od niego, co z łatwością zauważysz. Mam wrażenie, że robota w przychodni jest mu potrzebna dla celów promocyjnych aby naganiac sobie pacjentki do prywatnego gabinetu, jak już go polubią , bo jest taki fajny aj. NIE PRACUJE W ŻADNYM SZPITALU, czyli nie uczy się, nie weryfikuje stawianych przez siebie diagnoz i to jest duży minus.
                    Można do niego chodzić, ale ja radzę założyć drugą kartę i korzystać z usług innego lekarza.
                    • elisabe Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 17.01.11, 23:57
                      dodać muszę, że jest bardzo delikatny.
                    • lenek51 Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 18.01.11, 13:37
                      mam kilka uwag do twojej wypowiedzi:
                      - moim zdaniem nie straszy pacjentek, tylko w sposób żartobliwy informuje o powadze sytuacji, takie to jest jego "straszenie:
                      - zawsze z nim dyskutowałam i nigdy nie pokrzykiwał, tylko wysłuchał mnie a potem mówił co on o tym sądzi
                      - uważam, że ginekolog nie jest po to, żeby ci streszczał rozdział z książki o rozwoju płodu w danym trymestrze, po to jest net, książki, koleżanki żeby sobie o tym poczytać
                      - ja byłam u niego na pierwszej wizycie prywatnie, to powiedział mi, że skoro jestem z Ząbek, to mam do niego chodzić państwowo i jeszcze mnie zapisał na wizytę za tydzień, a jak sama dzwoniłam to terminy były 3 tygodniowe. nigdy więcej prywatnie u niego nie byłam!!!
                      - wystawia skierowania na dodatkowe badania i podaje namiary na znajome kliniki czy laboratoria, ale to twój wybór czy skorzystasz z placówek NFZ czy z prywatnych
                      - to że nie pracuje w żadnym szpitalu nie uważam za minus. myślą tak te pacjentki, które by chciały mieć znajomego lekarza w jakimś szpitalu, żeby móc się dostać w czasie porodu bez problemu braku miejsc i odsyłania do innych szpitali.
                      • elisabe Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 19.01.11, 00:14
                        > - moim zdaniem nie straszy pacjentek, tylko w sposób żartobliwy informuje o pow
                        > adze sytuacji, takie to jest jego "straszenie:

hehe myślisz ze można ciężarną poinformować w sposób żartobliwy, że np. nie słychać tętna płodu?

> - ja byłam u niego na pierwszej wizycie prywatnie, to powiedział mi, że skoro j
                        > estem z Ząbek, to mam do niego chodzić państwowo i jeszcze mnie zapisał na wizy
                        > tę za tydzień, a jak sama dzwoniłam to terminy były 3 tygodniowe
                        .

naprawdę uważasz, że to dobrze o nim świadczy?:)

> - wystawia skierowania na dodatkowe badania i podaje namiary na znajome kliniki
                        > czy laboratoria, ale to twój wybór czy skorzystasz z placówek NFZ czy z prywat
                        > nych
                        a czy dostałaś kiedykolwiek namiar na placówkę NFZ?

> - to że nie pracuje w żadnym szpitalu nie uważam za minus. myślą tak te pacjent
                        > ki, które by chciały mieć znajomego lekarza

przestań lepiej, a cóż to za ginekolog-położnik co 20 lat porodu nie widział?? nie wie jakie są obecnie metody itp?

mam wrażenie, że swoimi uwagami wystawiłaś facetowi gorsze świadectwo niż ja :D

• lenek51 Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 19.01.11, 20:29
                          Po pierwsze jeśli nie słychać tętna płodu to dr. by z tego na pewno nie żartował, a skoro zażartował tzn, że było słychać:)
                          Po drugie zapisał mnie do siebie wcześniej państwowo ponieważ tak jak pisałam w poprzednich wypowiedziach miałam zagrożoną ciążę i musiałam być co tydzień monitorowana, czy torbiel maleje. Gdyby wszystko było ok, pewnie poprostu powiedziałby: zadzwoń i zapisz się do mnie na kolejną wizytę w państwowo.
                          Po trzecie po porodzie musiałam przejść 2 operacje. Dr wysyłał mnie za każdym razem do swoich znajomych lekarzy (w tym jeden profesor), którzy nie przyjmowali mnie prywatnie tylko normalnie w szpitalu na tzw. dyżurze. I operacje też miałam robione z NFZ.
                          Po czwarte nie wiem od kiedy dr nie ma praktyki szpitalnej, ale nie sądzę by to było 20 lat, a nawet 5.

Ja natomiast twoje uwagi odebrałam jako atak na mnie i na moje wypowiedzi, także nie będę się już więcej do nich odnosić. A jak widać po forach internetowych większość wypowiadających odnosi się do dr. pozytywnie, więc to o czymś świadczy.
    • zabkowianka12 Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 03.01.12, 15:08
      Witam ja chciałabym się zapytać czy w Ząbkach dr. Ostrowski przyjmuje na ubezpieczenie czy trzeba płacić ? Bardzo proszę o odpowiedź i o adres przychodni w której on pracuje.
      • kiola Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 03.01.12, 16:25
        przyjmuje na nfz w przychodni na Orlej, czas czekania na wizytę średnio od 2 do 4 tyg.
        ja prowadzę u niego ciążę i jestem zadowolona, z czystym sumieniem mogę polecić Pana Dr
        • aleks-online Re: prowadzenie ciąży - dr Ostrowski 13.01.12, 13:01
          Moją ciąże również prowadził dr Ostrowski i z czystym sumieniem polecam. Na wizytę szłam ze spokojem i z ogromnym zaufaniem. Czuje się profesjonalizm i wiedzę. Pierwszą ciąże prowadzoną przez innego lekarza straciłam i usłyszała ze trzeba się jak najszybciej starać o kolejne dziecko, ze jest to lekarstwo na wszystko, a strata dziecka ze to tak się czasami dzieje. Na szczęście przeprowadziłam się w tym czasie do Ząbek i zmieniłam przychodnię.
          Dr Ostrowski postawił od razu diagnozę ze tylko operacja w tej sytuacji pomoże a bez niej kolejna ciąża też nie skończy się dobrze.
          Minęły dwa lata a ja jestem mamą ślicznej zdrowej dziewczynki. POLECAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka