Dodaj do ulubionych

nowe drogi w Ząbkach

01.02.11, 12:39
Wyżalę się...

Przez ostatnie 4 lata powstało bardzo dużo nowych dróg w Ząbkach, poczynając od Powstańców i Kopernika (jeszcze za kadencji poprzedniego Burmistrza) a kończąc na Kościelnej, Skrajnej, Maczka, Zycha, kawałku Reymonta i Powstańców. Akurat te wymieniam, bo często nimi jeżdżę. Bardzo się cieszę, że powstają nowe drogi, ale radość szybko mija gdy jeździ się tymi drogami i już po kilku latach użytkowania powstają dziury, zapadnięcia jezdni i studzienek. O ulicy Powstańców i Kopernika które zostały "wyremontowane" bodajże w 2006 roku nie będę pisał - to są modelowe fuszerki i modelowe wyrzucanie naszych pieniędzy w błoto. Ulica Szwoleżerów która była robiona niewiele wcześniej, też ma pełno dziur. Napiszę kilka zdań po pozostałych nowowybudowanych drogach:

- ulica Kościelna - Jedna z lepiej wykonanych dróg, może dlatego, że jest to ulica ślepa i ruch jest stosunkowo nieduży (przynajmniej bez udziału ciężarówek). Na tej ulicy problemem jest tylko nierówność w obrębie skrzyżowania z ulicą Powstańców (było to poprawiane tuż przed wyborami, ale nieskutecznie). Przydałyby się też pasy na przejściu dla pieszych na jezdni (czasami robi się je po prostu z kostki innego koloru).

- ulica Skrajna - To jest po prostu koszmar. Ulica ma około 2 lat, zaś wygląda jakby miała 20. Dziury w okolicach skrzyżowania z Piłsudskiego (naprawiane przed wyborami, ale bardzo niechlujnie), pozapadane studzienki. Rów zasypywany żwirem i gruzem, który nękał kierowców przez kilka tygodni to już robienie sobie kpiny z ludzi (już jest wyasafaltowany, ale estetyka na dwóję).

- ulica Zycha - Nowa ulica, ma chyba nieco ponad rok, a pojawiły się już pierwsze ubytki asfaltu, na razie niewielkie. Dodatkowo fatalne wrażenie robi zapadnięta studzienka, która była już co najmniej raz poprawiana, ale nieskutecznie. Przecież ludzie potrafią budować stadiony, kilkusetmetrowe wieżowce, a poprawnie założyć studzienki w asfalcie się nie da?

- ulica Maczka - na razie jest chyba ok, miejmy nadzieję, że wytrzyma bez remontów dłuuuugi czas.

- ulica Powstańców (od Reymonta do ronda) - asfalt nierówny, wystające studzienki w pasie zieleni. Ale generalnie póki co droga ok.

- ulica Reymonta (fragment od Szwoleżerów do Andersena) - nawierzchnia gorzej wykonana aniżeli Kościelnej (bardziej nierówna), odwodnienie na dwóję (wielka woda po każdym deszczu w jednym miejscu).

Nowe drogi są bardzo potrzebne i dobrze, że powstają, ale nie może być tak, że nasze pieniądze są marnotrawione. Co za sztuka wybudować drogę, w której dziury wychodzą w 3 lata po oddaniu? Ja się nie znam, ale moim zdaniem dobrze zrobiona droga powinna wytrzymać bez remontu 20 lat minimum. W przeciwnym razie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Czy liczy się ilość czy jakość? Jeśli miałbym wybierać, to wolę mniej dróg ale zrobionych DOBRZE. Przecież działając w ten sposób w Ząbkach nigdy nie będzie dobrych dróg, za 5 lat obecnie oddawane drogi będą straszyć dziurami i wymagać remontu. Czy stać nas na taki sposób "budowania" dróg?
Obserwuj wątek
    • raptor73 Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 13:03
      I tak pewnie żaden radny Ci nie odpisze, schowali się wszyscy po wyborach...
      Co do Powstańców to przed samym rondem też jest wielki syf z dziurami a ten kawałek też chyba był robiony..
      • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 13:23
        raptor73 napisał:

> I tak pewnie żaden radny Ci nie odpisze, schowali się wszyscy po wyborach...

Przykra sprawa :(

> Co do Powstańców to przed samym rondem też jest wielki syf z dziurami a ten kaw
        > ałek też chyba był robiony..

Nie, ten krótki kawałek od ronda do mniej więcej początku Kauflanda nie był robiony.
        • pi0trw Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 16:24
          > Nie, ten krótki kawałek od ronda do mniej więcej początku Kauflanda nie był robiony.

To jest w ogóle wstyd. Trudno mówić, że ulica Powstańców jest wizytówką południowej części Ząbek, ale jest jedną z najważniejszych - jeśli nie najważniejszą - dróg w tej części miasta. Tylko co z tego, skoro wjeżdżając w nią od strony ronda samochody oboma kołami wpadają w dwie śliczne dziurki. Naprawić się tego nie da, bo napraw się w Ząbkach nie robi, a do remontu brakuje porozumienia z właścicielem okolicznej działki.
    • wstachera Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 13:10
      Na kogo głosował Pan w wyborach burmistrza?

WS
      • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 13:20
        wstachera napisał:

> Na kogo głosował Pan w wyborach burmistrza?

Głosowałem na Pana Roberta Perkowskiego.
        • wstachera Re: nowe drogi w Ząbkach 02.02.11, 17:18
          tedglen napisał:

> wstachera napisał:
          >
          > > Na kogo głosował Pan w wyborach burmistrza?
          >
          > Głosowałem na Pana Roberta Perkowskiego.
          >
          Jest taka stara rzymską zasada
          Volenti non fit iniuria (łac. Chcącemu nie dzieje się krzywda).

WS
          • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 08.02.11, 18:05
            wstachera napisał:

> > > Na kogo głosował Pan w wyborach burmistrza?
            > >
            > > Głosowałem na Pana Roberta Perkowskiego.
            > >
            > Jest taka stara rzymską zasada
            > Volenti non fit iniuria (łac. Chcącemu nie dzieje się krzywda).

Ta rzymska zasada jest mało adekwatna do opisywanej sytuacji.

Jeśli przekona mnie Pan, że będzie Pan lepiej rządził miastem aniżeli obecny burmistrz, zagłosuję na Pana. Ma Pan jednak mało czasu, bo tylko niecałe 4 lata.
            • wstachera Re: nowe drogi w Ząbkach 08.02.11, 19:05
              tedglen napisał:

> Jeśli przekona mnie Pan, że będzie Pan lepiej rządził miastem aniżeli obecny bu
              > rmistrz, zagłosuję na Pana. Ma Pan jednak mało czasu, bo tylko niecałe 4 lata.

Powiem dość brutalnie. Po co ja mam Pana do siebie przekonywać?

Miasto Ząbki to również Pana majątek, Pana podatki, Pana codzienne życie.
              W wyborach przekazuje Pan ten majątek do dysponowania komuś na 4 lata.
              Albo Pan go przekaże osobie kompetentnej albo nie.
              Jakimi kryteriami się Pan kieruje w przekazywaniu tego majątku?
              Programy i wyborcze obietnice?
              Kto coś ładniej powie, zatańczy albo zaśpiewa?
              Większość ludzi tak w Polsce głosuje i dlatego wygrywają nie ci, którzy coś pootrafią i już to pokazali, ale ci którzy więcej naobiecują.

Moją działalność zna Pan bardzo dobrze. Wszelkie jej plusy i minusy.
              18 lat temu odpowiadałem za najtrudniejszą i największą inwestycję w historii Ząbek - kompleksową telefonizację miasta. W ciągu 2 lat wykonana została kanalizacja teletechniczna w każdej ówczesnej ulicy. Położono setki kilometrów kabli. Wykonano 4 tysiące projektów, z których każdy musiał być uzgadniane w ZUD. Na terenie Ząbek pracowało jednocześnie około 200 pracowników. Ząbki były w tamtym czasie najlepiej stelefonizowaną gminą w okolicy Warszawy. Dzięki temu rozwinął się handel. ect

Kiedy 4 lata temu kandydowałem na burmistrza, wolał Pan poprzeć osobę, która nie miała żadnych osiągnięć. Skończyła liceum gastronomiczne o specjalności kelner bufetowy. Potem nie mogła znaleźć pracy i tylko dzięki rodzinie załapała się do księgowości w Zakładzie Karnym Białołęka. Do dzisiaj nie ma tytułu doktora, chociaż już wtedy prezentowała się jako prawie doktor nauk ekonomicznych, a nie potrafiła odróżnić zlewni ścieków od oczyszczalni ścieków. I dzisiaj to wszystko widać. A Pan jak uczniak dał się na to wszystko złapać.

A dzisiaj Pan mnie obliguje do przekonywania do siebie.
              Tylko, że mi się już zwyczajnie nie chce zostawiać wszystkiego co wypracowałem m.in. dwóch firm, aby co 4 lata podlegać w wyborach ocenie tych, którzy wolą piekne obietnice i kolorowy kit niż fakty i merytorykę.

radny Waldemar Stachera
              • cocteau99 Re: nowe drogi w Ząbkach 10.02.11, 09:06
                wstachera napisał:

>
                > Kiedy 4 lata temu kandydowałem na burmistrza, wolał Pan poprzeć osobę, która ni
                > e miała żadnych osiągnięć. Skończyła liceum gastronomiczne o specjalności kelne
                > r bufetowy. Potem nie mogła znaleźć pracy i tylko dzięki rodzinie załapała się
                > do księgowości w Zakładzie Karnym Białołęka. Do dzisiaj nie ma tytułu doktora,
                > chociaż już wtedy prezentowała się jako prawie doktor nauk ekonomicznych, a nie
                > potrafiła odróżnić zlewni ścieków od oczyszczalni ścieków. I dzisiaj to wszyst
                > ko widać. A Pan jak uczniak dał się na to wszystko złapać.
                >
                > radny Waldemar Stachera
                >
                Pięknie! Nawet Pan sobie nie wyobraża, jak wdzięczny jestem za tak wyczerpujący opis... Skoro urzędująca władza ustawodawcza sadzi publicznie takie kawałki na władzę wykonawczą (jak wynika z kontekstu), czy to już jest dno??
              • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 21.02.11, 20:08
                wstachera napisał:

> Powiem dość brutalnie. Po co ja mam Pana do siebie przekonywać?

Czy sądzi Pan, że ludzie zagłosują na osobę, której nie znają i której nie ufają? Jeśli jest Pan odpowiednią osobą do sprawowania urzędu Burmistrza, to musi Pan przekonać do siebie mieszkańców. Innej drogi nie ma.

> Miasto Ząbki to również Pana majątek, Pana podatki, Pana codzienne życie.
                > W wyborach przekazuje Pan ten majątek do dysponowania komuś na 4 lata.
                > Albo Pan go przekaże osobie kompetentnej albo nie.

Tak. Dlatego też w wyborach wskazuję osobę moim zdaniem najlepiej nadającą się do sprawowania urzędu. Co prawda moje kryteria są subiektywne, bo wiele informacji dochodzi do mnie zniekształconych, być może wręcz nieprawdziwych...

> Jakimi kryteriami się Pan kieruje w przekazywaniu tego majątku?
                > Programy i wyborcze obietnice?

Tak, między innymi.

> Kto coś ładniej powie, zatańczy albo zaśpiewa?

Nie, raczej nie.

> Większość ludzi tak w Polsce głosuje i dlatego wygrywają nie ci, którzy coś poo
                > trafią i już to pokazali, ale ci którzy więcej naobiecują.

Którzy konkretnie ludzie z ząbkowskiej polityki Pana zdaniem coś potrafią i już to pokazali? Warto o tym pisać.

> Moją działalność zna Pan bardzo dobrze. Wszelkie jej plusy i minusy.

Właśnie nie, w Ząbkach mieszkam od niedawna (niecałe 2 kadencje samorządu).

> 18 lat temu odpowiadałem za najtrudniejszą i największą inwestycję w historii Z
                > ąbek - kompleksową telefonizację miasta. W ciągu 2 lat wykonana została kanaliz
                > acja teletechniczna w każdej ówczesnej ulicy. Położono setki kilometrów kabli.
                > Wykonano 4 tysiące projektów, z których każdy musiał być uzgadniane w ZUD. Na t
                > erenie Ząbek pracowało jednocześnie około 200 pracowników. Ząbki były w tamtym
                > czasie najlepiej stelefonizowaną gminą w okolicy Warszawy. Dzięki temu rozwinął
                > się handel. ect

To odległa przeszłość, aczkolwiek nie chcę umniejszać Pana zasług w tej kwestii.

> Kiedy 4 lata temu kandydowałem na burmistrza, wolał Pan poprzeć osobę, która ni
                > e miała żadnych osiągnięć. Skończyła liceum gastronomiczne o specjalności kelne
                > r bufetowy. Potem nie mogła znaleźć pracy i tylko dzięki rodzinie załapała się
                > do księgowości w Zakładzie Karnym Białołęka. Do dzisiaj nie ma tytułu doktora,
                > chociaż już wtedy prezentowała się jako prawie doktor nauk ekonomicznych, a nie
                > potrafiła odróżnić zlewni ścieków od oczyszczalni ścieków. I dzisiaj to wszyst
                > ko widać. A Pan jak uczniak dał się na to wszystko złapać.

Po 4 latach rządzenia obecnego Burmistrza zagłosowałem na niego w ostatnich wyborach. Dlaczego? Bo nie było lepszych kandydatów. Zaś Pan Perkowski mimo, że nie jest ideałem i wiele spraw zaniedbuje, zwyczajnie nie radzi sobie (co opisuję na forum, chociażby w tym wątku), to jednak jego zasługi w rozwój Ząbek są niepodważalne. Chociażby fakt pozyskania ogromnych funduszy na drogi, basen, tunel.

> A dzisiaj Pan mnie obliguje do przekonywania do siebie.
                > Tylko, że mi się już zwyczajnie nie chce zostawiać wszystkiego co wypracowałem
                > m.in. dwóch firm, aby co 4 lata podlegać w wyborach ocenie tych, którzy wolą pi
                > ekne obietnice i kolorowy kit niż fakty i merytorykę.

4 lata temu popełnił Pan świetną kampanię wyborczą, bardzo merytoryczną, pełną świetnych pomysłów (wiele z nich potem zaczerpniętych przez innych). Były spotkania z wyborcami, była duża aktywność na forum - masę pracy Pan w to włożył. Wśród nowych mieszkańców wygrał Pan, niestety elektorat Pana Boksznajdera wystąpił przeciwko Panu.

Demokracja polega na tym, że to właśnie ludzie oceniają rządzących. Dla niektórych liczą się fachowość, uczciwość dla innych kolor oczu kandydata. Nic lepszego niż demokracja ludzie jeszcze nie wymyślili... Skoro 70% wyborców zagłosowało na obecnego Burmistrza to chyba jednak jakieś powody mieli. Samymi obietnicami, pięknymi słowami, uśmiechami na co drugiej stronie CS nie da się wygrać wyborów.
                • ratatuj.1 Re: nowe drogi w Ząbkach 22.02.11, 22:08
                  tedglen napisał:

> Po 4 latach rządzenia obecnego Burmistrza zagłosowałem na niego w ostatnich wyb
                  > orach. Dlaczego? Bo nie było lepszych kandydatów. Zaś Pan Perkowski mimo, że ni
                  > e jest ideałem i wiele spraw zaniedbuje, zwyczajnie nie radzi sobie (co opisuję
                  > na forum, chociażby w tym wątku), to jednak jego zasługi w rozwój Ząbek są nie
                  > podważalne. Chociażby fakt pozyskania ogromnych funduszy na drogi, basen, tunel.

I to jest chyba sedno problemu. Burmistrz buduje drogi za miliony a ma ewidentne problemy ze zwykłymi dziurami w ulicach czy śmieciami na chodnikach. Cieszę się że na Maczka jest nowa, ładna droga, ale jak wiosną zobaczę na chodniku masę śmieci i trawę po kolana to zwyczajnie się wnerwię.
              • ratatuj.1 Re: nowe drogi w Ząbkach 22.02.11, 22:17
                wstachera napisał:

> potrafiła odróżnić zlewni ścieków od oczyszczalni ścieków.
                >
                > radny Waldemar Stachera

Moim zdaniem właśnie przez tego typu wypowiedzi nie został Pan Burmistrzem. Ludzie nie lubią osób agresywnych, Od razu biorą ich za awanturników.
                Pan Perkowski nie jest ideałem, ale jak wszyscy konkurenci od razu przegrywają z nim w wyborach czyli jak Pan to pisze z kelnerem bufetowym to tylko świadczy, że byli znacznie gorsi od niego, albo wręcz beznadziejni.
    • xil Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 13:36
      Niestety ale ten problem to nie tylko nasz problem, w zasadzie wszystkie drogi sa w ten sposob w tym kraju budowane. Nowe autostrady, ktore sa w ciaglym remoncie itd.
      Wezmy chociaz osatnio otwarty odicnek trasy S8, ktory jeszcze przed otwarciem wymagal remontu i jeżeli prawdą jest to jak ta droga została wykonana to za 2 lata tam będzie syf a dokładnie na tyle jest gwarancja, co też jest paranoją bo taka gwarancja powinna być minimum 10 letnia.
      Żeby to zmienić trzeba by wielu zmian w naszym prawie ale przecież politykom na tym nie zależy, łąpówki przy przetargach przecież muszą się inwestorowi zwrócić dlatego oszczędza później na budowanej drodze....
    • awawawaw Re: nowe drogi w Ząbkach 01.02.11, 17:24
      tedglen napisał:
      > - ulica Maczka - na razie jest chyba ok, miejmy nadzieję, że wytrzyma bez
      > remontów dłuuuugi czas.

Zapraszam po każdych opadach deszczu - najlepiej z kajakiem.
      • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 02.02.11, 11:37
        awawawaw napisał:

> > - ulica Maczka - na razie jest chyba ok, miejmy nadzieję, że wytrzyma bez
        > > remontów dłuuuugi czas.
        >
        > Zapraszam po każdych opadach deszczu - najlepiej z kajakiem.

Nie wiedziałem. Sądziłem, że przynajmniej ta ulica jest zrobiona dobrze. W którym miejscu dokładnie odwodnienie nie działa?

Skoro odwodnienie nie działa, to niechybnie za jakiś czas wyjdą dziury...
        • rtef Re: nowe drogi w Ząbkach 02.02.11, 14:08
          Tedgen już dawno o tym ktoś wspomniał. Zapraszam do lektury;
          "Wczoraj na tej waszej wspaniałej drodze Maczka omal nie złamałam sobie nogi. Wieczorem śpiesząc się do domu, wpadłam w dziurę na chodniku. (...) W tym mieście,nawet na nowiutkim chodniku, człowiek musi uważać, gdzie stąpa. A ta kałuża co pojawia się na ulicy Maczka po dużych opadach, to zapewne ma robić za spowalniacz? Szkoda, że tylko kosztem przechodniów. "
          forum.gazeta.pl/forum/w,97,118432700,118503450,Re_chodnik_przy_ul_Maczka.html
          A teraz tedglen przyznaj się, czy niewiedza o faktycznym stanie ul. Maczka była dla ciebie w rozważaniach na kogo oddać głos, na tak czy na przeciw?

• patryk_01 Re: nowe drogi w Ząbkach 02.02.11, 14:19
            Odpowiedź jest jedna - nie trzeba było głosować na pisiora!!!!!!!!!!!!
          • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 02.02.11, 15:49
            rtef napisała:

> A teraz tedglen przyznaj się, czy niewiedza o faktycznym stanie ul. Maczka była
            > dla ciebie w rozważaniach na kogo oddać głos, na tak czy na przeciw?

Ja nawet nie wiem jak duża jest moja niewiedza...
            • rtef Re: nowe drogi w Ząbkach 02.02.11, 17:23
              tedglen napisał:

>
              > Ja nawet nie wiem jak duża jest moja niewiedza...
              >
              ... pogratulować świadomości podjętych wyborów.
    • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 04.03.11, 10:28
      Co się dzieje z ulicą Skrajną? Przecież to jest jakiś koszmar, że nowa ulica tak szybko staje się ruiną!

Mając pełną świadomość, że na niewygodne pytania się nie odpowiada i nikt z Radnych ani Urzędników nic na ten temat nie napisze, zadam pytanie: czy ta ulica ma jeszcze gwarancję/rękojmię wykonawcy? Czy inwestor zawiadomił wykonawcę o złym stanie technicznym drogi? Czy zażądał usunięcia usterek?

Kiedy uszkodzenia jezdni zostaną naprawione?

Dlaczego nowa droga tak szybko niszczeje? Zawinił wykonawca czy inwestor? Co można zrobić teraz aby w przyszłości uniknąć takich sytuacji? Jak budować drogi aby nie marnotrawić naszych pieniędzy?

Czy nowe drogi buduje się dla statystyk i dla pochwalenia się w mediach czy też dla mieszkańców aby poprawiały jakość życia i długo służyły?
    • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 08.05.11, 23:24
      Bardzo ładnie wyglądają nowo powstałe ulice Kosynierów, Gajowa, Sosnowa. Zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć zrobionych kilka dni temu:
      photobucket.com/zabkikosynierowgajowasosnowa
      • chudzini Re: nowe drogi w Ząbkach 08.05.11, 23:56
        Ul. Rychlińskiego też niczego sobie, tylko jeszcze oznakowania brakuje.

Czekamy na nową ul. Jana Pawła II i 11 listopada, bo ta wygląda jak powierzchnia Marsa...

Na 3 maja jeszcze sobie pewnie poczekamy :(
      • kerajm Re: nowe drogi w Ząbkach 09.05.11, 07:56
        Piekne to rondo szkoda, że na powstańców/piłsudskiego nie ma takiego ronda :-(
      • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 10.05.11, 10:10
        tedglen napisał:

> Bardzo ładnie wyglądają nowo powstałe ulice Kosynierów, Gajowa, Sosnowa.

Już otwarte!
        • ratatuj.1 Re: nowe drogi w Ząbkach 10.05.11, 10:28
          tedglen napisał:

> tedglen napisał:
          >
          > > Bardzo ładnie wyglądają nowo powstałe ulice Kosynierów, Gajowa, Sosnowa.
          >
          > Już otwarte!

Jeździ się fajnie. Po przedłużeniu Sosnowej też śmignąłem. Chyba musisz uaktualnić mapkę z nowymi ulicami. Dla równowagi dodałbym też nową mapkę z ulicami na czerwono z dziurami jak kratery po bombach.
          • netgater Re: nowe drogi w Ząbkach 10.05.11, 10:46
            Radość z nowych ulic byłaby większa gdyby nie psuł tego fakt totalnego ignorowania stanu ulic już istniejących. Burmistrz woli chwalić się nowymi drogami, zapominając, że na ogólny obraz gospodarzenia wpływa też totalna degradacja "starych" ulic, tego że nic się z nimi nie dzieje po zimie. A w większości akurat muszę jeździć po tych starych.

--------------------------------------------------------------
        • gruby.andro Re: nowe drogi w Ząbkach 12.05.11, 16:13
          tedglen napisał:

> tedglen napisał:
          >
          > > Bardzo ładnie wyglądają nowo powstałe ulice Kosynierów, Gajowa, Sosnowa.
          >
          > Już otwarte!
          >

A ja naiwny myślałem, że budowa ul. Gajowej to jej budowa na odcinku co najmniej od Żołnierskiej do Zielenieckiej. Niedobry Pan Burmistrz, niedobry...
    • mat-go Re: nowe drogi w Ząbkach 11.05.11, 10:10
      Na wakacje mają zamknąć ul. Batorego od Sobieskiego do przejazdu. Ciekawe którędy wytyczą objazd, jak Jana Pawła II jest zamknięte a przy Wojska Polskiego będą prace przy tunelu. jestem ciekaw jak to wszystko zorganizują. :)
      • ratatuj.1 Re: nowe drogi w Ząbkach 13.05.11, 10:01
        mat-go napisał:

> Na wakacje mają zamknąć ul. Batorego od Sobieskiego do przejazdu. Ciekawe którę
        > dy wytyczą objazd, jak Jana Pawła II jest zamknięte a przy Wojska Polskiego będ
        > ą prace przy tunelu. jestem ciekaw jak to wszystko zorganizują. :)

Znając życie nie zorganizują, tylko zamkną. Trzeba będzie jeździć przez las lub przez Łodygową. Niezła będzie jazda.
        • tie100 Re: nowe drogi w Ząbkach 13.05.11, 10:34
          w tym roku o budowie tunelu to raczej można zapomnieć ;]
          • gruby.andro Re: nowe drogi w Ząbkach 13.05.11, 20:29
            Czyli jak się dobrze spręza z tunelem to ul. 3 maja wogole nie zrobią i pieniądze na ten cel wrócą do ministerstwa.
    • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 06.06.11, 10:45
      Czy wiadomo kiedy zostanie otworzona ulica Wolności? A może już jest otwarta?
      • ki-tty Re: nowe drogi w Ząbkach 06.06.11, 12:35
        Ulicą Wolności do soboty można już normalnie jeździć.Oby więcej takich pięknych tras w Ząbkach.
        • netgater Re: nowe drogi w Ząbkach 07.06.11, 09:43
          Od strony Makro stoi cały czas znak zakaz wjazdu, od Batorego nie zauważyłem nic takiego. Straż miejska lubi wyłapywać chętnych do przejażdżki nie otwartą jeszcze drogą, więc polecam póki co rower albo spacer.

--------------------------------------------------------------
          • attiya Re: nowe drogi w Ząbkach 07.06.11, 12:03
            pewnie jakowyś ksiundz musi poświęcić ulicę, bo bez tego ni hu hu jeśli chodzi o jazdę tą ulicą :-/
    • attiya Re: nowe drogi w Ząbkach 07.06.11, 12:02
      też jestem ciekawa, bo akurat tędy jeżdżę wiec chciałabym wiedzieć
      przy okazji JP II jest robiona w tak zastraszającym tempie, że obawiam się, że do końca roku się z nią nie wyrobią :-/
      • lucknow Re: nowe drogi w Ząbkach 07.06.11, 14:23
        Wolności też tak grzebali, grzebali, kopali, kopali, w błocie się taplali - przez kilka miesięcy. A potem w dwa tygodnie całą ulicę machnęli. I jest.
        • tedglen Re: nowe drogi w Ząbkach 07.06.11, 15:38
          ucknow napisała:

> Wolności też tak grzebali, grzebali, kopali, kopali, w błocie się taplali - prz
          > ez kilka miesięcy. A potem w dwa tygodnie całą ulicę machnęli. I jest.

Tak zazwyczaj bywa - najdłużej trwa to czego nie widać.
          • ratatuj.1 Re: nowe drogi w Ząbkach 07.06.11, 16:04
            tedglen napisał:

> ucknow napisała:
            >
            > > Wolności też tak grzebali, grzebali, kopali, kopali, w błocie się taplali
            > - prz
            > > ez kilka miesięcy. A potem w dwa tygodnie całą ulicę machnęli. I jest.
            >
            > Tak zazwyczaj bywa - najdłużej trwa to czego nie widać.

To chyba taka prawidłowość. Grzebanie się w ziemi trwa długo i jest mało widowiskowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka