Dodaj do ulubionych

Szkoły podstawowe

07.02.11, 10:19
Witam, jakie macie zdanie o ząbkowskich szkołach podstawowych? Którą wybrać nr 1 czy nr 2? Proszę o wasze doświadczenia w tym temacie. Inetersuyje mnie zwłaszcza zerówka i 1 klasa, bo muszę podjąć trudną decyzję co będzie najlepsze dla mojej 6 latki.
Obserwuj wątek
    • e-olenka Re: Szkoły podstawowe 07.02.11, 13:27
      Wybór jest ograniczony rejonizacją szkół:
      www.sp2zabki.neostrada.pl/granica.pdf
      • rtef Re: Szkoły podstawowe 07.02.11, 16:07
        Warto pamiętać, że zerówka to nie klasa, jest to oddział przedszkolny przy szkole. Dla dzieci, które w 2011/2012 r. będą miały 5 lub 6 lat pójdą do zerówki, a gmina ma obowiązek ich przyjęcia. Nie można odmówić zerówki dziecku spełniającego powyższe kryteria, np. z powodu przepełnienia w danym rejonie. Wówczas gmina ma obowiązek znaleźć miejsce w innej zerówce na terenie gminy.
        Pisałem o tym tu
        forum.gazeta.pl/forum/w,97,121776740,121776740,Obowiazek_gminy_zerowki_dla_5_i_6_latkow.html
        • zawszeproblem Re: Szkoły podstawowe 13.03.11, 21:36
          Mam pytanie czy mozesz podać gdzie znajdę podstawę prawną o tym, ze gmina musi znależć miejsce dla dziecka w oddziale przedszkolnym na terenie gminy? Interesuję się tym ponieważ moje dziecko ma 5 lat w tym roku musi iść do odzdziału przedszkolnego ale w szkole w Majdanie jest 25 miejsc a 40 dzieci. Burmistrz nie zgodziła się na utworzenie dwóch klas ponieważ kiedyś postawiono szkołę w Ossowie mimo braku dzieci w tamtym rejonie, szkoła świeci pustkami bo rodzice dzieci z Ossowa sami puszczają je do Kobyłki do szkół i burmistrz na siłę chce od lat przerzucić nasze dzieci z 4 wsi w tamten rejon. Tak chce też zrobić i teraz. Nie postawili szkoły w Majdzanie gdzie powinna zostać wybudowana ale postawili w Ossowie gdzie nie było takiej potrzeby ani wskazań za ich błąd maja odpowiedzieć rodzice. Ossów należy do gminy Kobyłka dlatego pytam o przepis, ze w sowjej gminie ma zapewnić miejsce.
      • rtef Re: Szkoły podstawowe - ciekawy artykuł 07.02.11, 18:57
        Podbijam linkiem do ciekawego artykułu dla zainteresowanych
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9062471,Bedzie_szturm_szesciolatkow_z_Mokotowa_na_1__klasy.html
    • styska0 Re: Szkoły podstawowe 11.02.11, 13:03
      Ja z czystym sumieniem mogę polecić filię Szkoły Podstawowej nr 3 mieszczącą się przy ulicy Powstańców.Jestem pełna podziwu dla pracy pedagogów w tej szkole a zwłaszcza dla Pani, która prowadzi grupę 5 latków.Moje dziecko wcześniej przez 3 lata uczęszczało do prywatnego przedszkola i nie udało jej się tyle osiągnąć co teraz przez te 6 miesięcy ( postępy są ogromne ).Wcześniej długo zastanawialiśmy się czy to nie za szybko do szkoły w wieku 5 lat, czy da sobie radę, czy nie zginie w tłumie rozpędzonych uczniów ?Decyzji jednak nie żałuję i cieszę się , że że taką podjęłam.Szkoła jest naprawdę kameralna, nie ma takiego tłoku i przepełnienia jak w szkołach głównych, jest czysto i cieplutko . Dzieci są w stanie bezstresowo przejść przez próg szkolny w bezpiecznych warunkach i pod okiem kompetentnego personelu.Polecam.
      • tusia163 Re: Szkoły podstawowe 14.03.11, 08:34
        Drodzy, odpowiedzcie proszę gdzie posyłacie swoje 6 letnie pociechy? Zerówka czy I klasa? Jeżeli zerówka to w szkole czy w przedszkolu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka