Dodaj do ulubionych

ZIMOWE POIDEŁKO DLA PTAKÓW

24.11.04, 07:36
Wszyscy z Was pewnie dobrze wiedzą jak trudno przetrwać komukolwiek bez wody.
I nie chodzi tu bynajmniej jedynie o letnią porę. W zimie również powinniśmy
dawać wodę ptakom. Jak dotąd nie udało mi się wymyśleć skutecznego sposobu na
jej niezamarazanie. Moje letnie poidełko zamarzło na dobre i nawet rozkucie
tafli wody na niewiele się zdało. Nie bardzo wiem, co z tym fantem zrobić -
macie jakieś sprawdzone sposoby?
Obserwuj wątek
    • mjot1 Ja mam! 24.11.04, 22:18
      Tak. Ja mam sposób niezwykle skuteczny na to by woda nawet w mrozy największe
      nie zamarzała w poidełkach.
      Oczywiście wyłączając noc jako porę w której wspaniała większość ptasząt i tak
      śpi.

Sposób ten to Moja Zdecydowanie Lepsza Połowa.
      Otóż Ona uważnie śledzi i ptaszęta i lustro wody i gdy tylko zauważy że coś
      jest nie tak natychmiast wyrusza z odsieczą, czyli z sobą jako lodołamaczem i
      imbrykiem podgrzanej wody.
      Zaręczam Wam, że jest to sposób niezawodny w każdych nawet najbardziej
      ekstremalnych warunkach.
      Jednak nie jest to takie proste...
      Trzeba mieć naprawdę baaaardzo dużo szczęścia.

Najniższe ukłony!
      Szczęściarz M.J.
      • cereusfoto Re: Ja mam! 25.11.04, 07:25
        No tak, trzeba mieć przede wszystkim DUZO WOLNEGO CZASU ( cały dzień na
        posterunku ). Ja nie mam tyle szczęścia, wychodzę o 6.30 i wracam o 16.30. Tak
        więc jest już prawie ciemno.
        P.S. A już myślałam, że odkryłeś jakieś nowe prawo fizyki...
        Pozdrowienia
        • sliwka1977 Re: Ja mam! 25.11.04, 11:36
          Eeeee może nie będzie tak źle, zapowiadają na grudzień ok. 20 stopni in plus.
          Hmmmm tylko czy rzeczywiście to nie będzie źle?
          • cereusfoto Re: Ja mam! 25.11.04, 13:55
            No co ty?! + 20 ??? Chyba w Hiszpanii....
            • sliwka1977 Re: Ja mam! 25.11.04, 14:11
              Nie powaga, tak slyszałam z wielu źródeł smile tylko czy to wyjdzie na dobre
              przyrodzie? mam obawy.....
    • uwazna Re: ZIMOWE POIDEŁKO DLA PTAKÓW 25.11.04, 15:44
      To jest trudna sprawa. Jeżeli poidło stoi na ogólnie dostępnym terenie, to
      można wynosić ciepłą wodę o mniej więcej stałej porze. Ptaki połapią się, że w
      tym czasie można się napić, a ciepła woda trochę dłużej utrzyma swój ciekły
      stan skupienia.
      Jeśli poidło jest na Twojej posesji, to można pokusić się o zainstalowanie
      grzałki akwariowej. To nie jest drogie. Naczynie można ustawić blisko budynku
      np. na parapecie. Przewód wpuścić do domu i grzać z sieci. Dobrze by było mieć
      grzałkę z termostatem. Jeśli poidło jest daleko od budynku, i tak ma zostać, to
      sprawdzić, czy grzałkę dałoby się przerobić na zasilanie z baterii. Ale to już
      do sklepu akwarystycznego trzeba by się wybrać z kimś, kto ma choć blade
      pojęcie o elektryczności. Chyba żeby trafił się zorientowany sprzedawca.
    • antrop Re: ZIMOWE POIDEŁKO DLA PTAKÓW 04.12.17, 19:12
      Z podgrzewaniem wody w zimie należy uważąć. DAłem w miskę ciepłej wody i przylecail kos tak sie ucieszył że woda jeast plynna i ciepła że wlazł do środka. Wypluskał się na całego no ale jak zaczłą sie suszyć to szybko zamrzł! Polecial ale co się z nim stało nie wiem. Taki pjnik pwonien mieś mozliwość włożenia dzioba ale nie reszty,
    • candy852 Re: ZIMOWE POIDEŁKO DLA PTAKÓW 13.12.18, 15:52
      To może pogrzewacz podstawkowy? ptak nie wykąpie się w rynience bo jest za mała a woda nie zamarznie.
      Podsyłam przykładowy podgrzewacz podstawkowy: allegro.pl/podgrzewacz-l-wody-do-poidel-24cm-dla-drobiu-20w-i7004545085.html
      • nukula4 Re: ZIMOWE POIDEŁKO DLA PTAKÓW 15.12.18, 12:53
        To rzeczywiście dobra rzecz ale poidło jest niezależne od ogrzewacza, jedno i drugie nie ma możliwości doczepienia do podłoża albo jakiegoś palika. To jest dobre na własnym podwórku. Ja potrzebuje coś takiego zamocować na balkonie w miejscu skrzynki na kwiaty. Teraz już zima ale na wiosnę zrobię drewniany podest, a do pojnika dokleję uszy dzięki którym będę mógł go przyczepić na balkonie - gołębie za..ją wodę. Grzałka jest elektryczna i chyba szczelna więc nie wiem gdzie by ją można było zahaczyć. Ci co to robią powinni pomyśleć! Myślę że zbyt byłby całkiem spory zwłaszcza gdyby całość była prosta w montażu i użyciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka