Dodaj do ulubionych

kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich

23.05.11, 14:40
Dzieci we wszystkich ząbkowskich przedszkolach uczą się języka angielskiego, natomiast po przyjściu do szkoły podstawowej nr 2 do kl.1wszystkie dzieci maja język niemiecki (zgodnie z wykazem podręczników przekazanych rodzicom do zakupienia), moje pytanie dlaczego dzieci są uczone innych języków w przedszkolu i potem innych w szkole, czy nie powinna być jakaś logiczna kontynuacja nauki ??? W dzisiejszych czasach język angielski jest najbardziej pożądany, niemiecki może byc tzw. drugim językiem.
wciskać w maluchy niemiecki to chyba nieporozumienie lub ....
Obserwuj wątek
    • zawsze.cypis Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 23.05.11, 17:15
      Tu się z Panią nie zgodzę, gdyż własnie w tej szkole jest logiczna kontynuacja. Moje dziecko chodzi do zerówki i już teraz ma język niemiecki. Stąd też prawdopodobnie ta decyzja Dyrekcji o kontynuacji języka.
      • jolanta_robert Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 23.05.11, 22:24
        No cóż, moje dzieci chodzą do przedszkola samorządowego, syn idzie do I klasy, w przedszkolu ma angielski, a teraz też ma mieć niemiecki, podobno wszytkie klasy I mają mieć niemiecki, dla mnie to również nieporozumienie, w jakim celu jest angielski w przedszkolach, skoro potem w szkole jest niemiecki
        • zawsze.cypis Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 23.05.11, 23:11
          ja to wogóle jestem zwolennikiem języków więc dla mnie osobiście byłoby najlepiej jakby moje dziecko miało w szkole 2 języki już od najmłodszych lat. Natomiast tak nie jest, w szkole ma niemiecki na angielski chodzi prywatnie i wcale sie nie mylą i uważam że nie ma żadnego problemu z tymi dwomai językami na raz
      • e-olenka Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 24.05.11, 08:27
        Mnie nie denerwuje czy to jest język niemiecki czy angielski, dla mnie niezrozumiałe jest dlaczego są zmienane języki do nauki, najpierw angielski w przedszkolu (prowadzonym przez UM), a potem niemiecki. Nie ma tu kontynuacji nauki języka, niestety tylko kilkuletnia nauka języka daje efekty, a zmiana co chwila to strata czasu i pieniędzy :(. Jeśli został już wybrany jakiś język to powinna być jego konsekwentna kontynuacja, co innego gdyby rodzice mieli jakikolwiek wybór, nikt w przedszkolu, a teraz w szkole mnie nie zapytał jakiego języka moje dziecko ma się uczyć i a ten język został zmieniony.
    • attiya Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 24.05.11, 08:28
      może szkoły nie stać na anglistę :-/
      zrozumiałabym język hiszpański, rosyjski ale niemiecki?
      i we wszystkich pierwszych klasach jest niemiecki?
      • zawsze.cypis Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 24.05.11, 19:26
        Strata pieniędzy w szkole państwowej? :) no cóż wydaje mi się że to przedszkola powinny robić rozeznania jaki jezyk jest w szkołach podstawowych i dostosowac się a nie szkoła do przedszkola.
        • e-olenka Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 25.05.11, 09:58
          zawsze.cypis napisał:
          no cóż wydaje mi się że to przedszkola powinny robić rozeznania jaki jezyk jest w szkołach podstawowych i dostosowac się a nie szkoła do przedszkola.

No tak, tylko że 4 lata temu, wtedy kiedy moje dziecko szło do przedszkola nie było języka obecego w klasie I w szkole, po reformie taki język jest wprowadzony i to właśnie szkoła powinna się dostosować do decyzji podjętej w gminie jakiś czas temu :). A kwestia języka niemieckiego, no cóż taka jego przydatność jak i np. fińskiego czy węgierskiego. Obecnie podstawą jest język angielski i hiszpański, a mówimy o podstawach. Inne języki można wybierać później
          • attiya Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 25.05.11, 11:08
            cóż, widocznie może germanista w szkole, to ktoś znajomy kogoś z urzędu albo dyrektora/rki....ja znam słowacki, muszę podpatrzeć czy nie znam kogoś tu czy tam, z chęcią dorobię trochę w szkole ucząc słowackiego. I niech mi nikt nie mówi, że słowacki nie przyda się dziecku - grunt, że ja pracę będę miała :D
            a poza tym nie rozumiem, nie ma możliwości wyboru języka w szkole? odgórnie jest to narzucane? Rodzic nie ma nic do powiedzenia? Zrozumiałabym jeszcze rosyjski - duży rynek zbytu, dobrze znać ten język albo chiński - nie oszukujmy się, język przyszłości ale niemiecki.... :-/
            • zawsze.cypis Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 25.05.11, 15:54
              drogie Panie! spokojnie mamy otwarte granice nikt nie wie jak naszym dzieciom sie ułoży w przyszlości - w koncu mamy te otwarte granice więc któż wie może pojdą za granicę się kształcić. Trochę rozumiem Wasze obawy bo sam miałem podobne rok temu. Jednak moje dziecko jest bardzo zadowolone, Pani jest młoda i aktywna także potrafi zachęcić do nauki
              • attiya Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 25.05.11, 20:00
                z całym szacunkiem ale to jednak angielski jest bardziej światowym językiem niż niemiecki i więcej ludzi się nim posługuje
                • zawsze.cypis Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 25.05.11, 23:01
                  oczywiście że angielski jest światowy ale zauważ też że powoli nie jest liczony juz jako język obcy Chyba każdy z nas "liznął" ten język i nawet szukając pracy to żaden atut że znasz angielski bo to wydaje sie być oczywiste. Natomiast często pytają o inne jezyki. Uważam że dzieci mają prawo poznawać różne rzeczy i dobrowolnie decydowac czego chcą się uczyc. Także pozwól dziecku poznać inny jezyk i niech ono zadecyduje czy jest bardzie bądź mniej światowe
                  • attiya Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 26.05.11, 12:37
                    o mamo, oczywiście, że pozwolę dziecku a nawet będę go namawiać do znajomosci, dobrej znajomości dwóch a nawet więcej języków - ale jeśli w szkole nie ma wyboru, bo wszyscy mają niemiecki, to wybacz....
                    dla mnie niemiecki na tym etapie jest porównywalny z węgierskim czy też ukraińskim. Albo rumuńskim. To nie jest język z zadatkiem na język międzynarodowy. Co innego rosyjski a nawet chiński - choć ten drugi na pewno nie od klasy pierwszej, raczej gimnazjum. I hiszpański. Ale nie niemiecki :-/
                    • zawsze.cypis Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 26.05.11, 15:07
                      Widzę że tu żadnej dyskusji nie będzie gdyz z góry założyłaś że niemiecki jest niepotrzebny i tyle. To że uważasz ten język za nie-międzynarodowy to wybacz ale świadczy o Twojej wiedzy na temat innych państw gdyż jest wiele w których spokojnie mozna porozumieć się w tym jezyku. Cóż tu wychodzi raczej jakiś uraz z dzieciństwa bądź uprzedzenie ponieważ nie dając szansy dziecku na poznanie tego języka z góry zakładasz że nie nauczy się nie polubi itd Zakonczmy tą romowę a jeśli potrzebujesz rad to jest jedna najważniejsza - Nie wysyłaj tam dziecka a bynajmniej nie do klasy z moim. Pozdrawiam
                      • attiya Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 02.06.11, 08:55
                        zawsze.cypis napisał:

> Widzę że tu żadnej dyskusji nie będzie gdyz z góry założyłaś że niemiecki jest
                        > niepotrzebny i tyle.

oj, za to widzę, że z Tobą dyskusja będzie na poziomie, ponieważ założyłaś/eś, że niemiecki to przecież przodujący język na świecie i bez jego znajomości to nawet nie powinnam się ruszać z domu :D

To że uważasz ten język za nie-międzynarodowy to wybacz al
                        > e świadczy o Twojej wiedzy na temat innych państw gdyż jest wiele w których spo
                        > kojnie mozna porozumieć się w tym jezyku.

Oj naprawdę, no popatrz, bo jakoś nigdy nie przypominam sobie, żeby wyjeżdżając z kraju bez znajomości niemieckiego mialam takie trudności w porozumiewaniu się :D

Cóż tu wychodzi raczej jakiś uraz z d
                        > zieciństwa bądź uprzedzenie ponieważ nie dając szansy dziecku na poznanie tego
                        > języka z góry zakładasz że nie nauczy się nie polubi itd

a tak, na pewno uraz - psycholog z ciebie jak z Ząbek miasto :D

Zakonczmy tą romowę a
                        > jeśli potrzebujesz rad to jest jedna najważniejsza - Nie wysyłaj tam dziecka a
                        > bynajmniej nie do klasy z moim. Pozdrawiam

oj, inaczej, to ty nie wysyłaj do jednej klasy swego dziecka z moim :D
                      • mieszkanieczabek-5 Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 02.06.11, 10:28
                        Jak uważasz że niemiecki jest potrzebny wyślij swoje dziecko do szkoły w Berlinie , fakt że w tym języku można było posługiwać się w prawie całej europie ale tylko w latach 1039- 1945, może tęsknisz za tamtymi czasami. Cywilizowane kraje i w tym Niemcy uczą się Angielskiego
                        • zabki2010 Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 02.06.11, 10:45
                          I tu węszę grubszy kant...
                          Skoro na terenie szkoły działa prywatna szkoła po płaszczykiem zajęć dodatkowych (płatnych!), a dyrekcja nie kwapi się do zatrudnienia anglisty, to znaczy że jest to napędzanie im klientów.

Wiadomo, że rodzice nie chcą tracić pieniędzy wydawanych na 3 lata nauki w przedszkolu i chcą kontynuować angielski.
                          Język, którego dziecko nie będzie się uczyć regularnie zostanie zapomniany, więc rodzice zaciskają zęby i płacą:-(

A, że ceny są wzięte z kosmosu, to inna sprawa.

Tak wygląda sytuacja przy braku konkurencji, skoro p. dyrektor nie wpuszcza innych szkół, aby mogły poprowadzić zajęcia angielskiego dla dzieci (a jest w Ząbkach więcej niż jedna szkoła językowa).

Monopolista może dyktować ceny.

Myślę, że warto zainteresować się tą sprawą, jaki biznes ma dyrekcja w takim postępowaniu.

• mieszkanieczabek-5 Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 02.06.11, 11:14
                            Płacisz prywatnie za angielski ale dziecku musisz powiedzieć że przede wszystkim musi sięskupić na nieniecki bo to on jest obowiązkowy. A pani dyrektor nie potrafi poszukać nauczyciela angielskiego. Potem dziecko idzie do gimnazjum a tam angielski i znów od podstaw.dziecko ma 18lat i niezna biegle żadnego języka tylko podstawy dwóch. Tragedia i brak kompetencji dyrekcji i dzieci skrzywdzone na starcie,
                            • e-olenka Proponuję petycję do organu prowadzącego czyli UM 02.06.11, 14:13
                              Jeśli są zainteresowani rodzice aby podpisać się pod petycją do burmistrza to prosze o kontakt na adres e-mailowy gazetowy, myślę, że przy przywołaniu rozsadnych argumentów i rzeczowej dyskusji można ten problem rozwiązać, jest na to jeszcze chwilę czasu.
                              Razem możemy wymóc angielski dla naszych dzieci :)
                              • zawsze.cypis Re: Proponuję petycję do organu prowadzącego czyl 05.06.11, 17:25
                                Drodzy Rodzice,
                                ja wcale nie mówię że angielski jest niepotrzebny ale znam tez realia i widzę że coraz bardziej niemiecki idzie na czołówki i w gimnazjum i tak sa 2 języki więc tak czy tak dziecko z tym językiem sie spotka. Poza tym długość nauki nie świadczy o poziomie jezykowym dziecka. chciałem powiedzieć że moje dziecko mając w przedszkolu angielski przez parę lat prawie nic nie umie a po 1 roku nauki teraz w zerówce zna piosenki i jest tak zakochane w pani która rozbudziła chęć poznania tego języka. Także wiadomo nam rodzicom chodzi o dobro dziecka więc zastanówcie się czy ten język obcy jest wazny dla was i za wszelką cenę chcecie by dzieci sie go uczyły czy lepeij w tak młodym wieku zaszczepić zainteresowanie jezykiem co własnie pani z niemieckiego robi. Co do tamtej szkoły prywatnej macie rację szkoła ta rządzi się swoimi prawami więc jesli by pisac taką petycję to może o to by burmistrz zgodził sie na dodatkowe zajęcia jezykowe z angielskiego bezpłatnie z naszych podatków
                              • attiya e-olenka 06.06.11, 09:39
                                nie masz aktywowanego konta gazetowego, z chęcią takową petycję podpiszę, proszę o kontakt
    • superangielski111 Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 31.05.11, 10:33
      Wiem, że z tą nauką niemieckiego jako języka obowiązkowego i "pierwszego" rodzice mają problem.
      Fakt, że jest to język dość mało popularny. Nie jest problemem zatrudnić anglistę, ale sytuacja obecna napędza klientów prywatnej szkole językowej, która prowadzi dodatkowe, płatne (i to dużo) zajęcia z języka angielskiego w tej szkole.
      Myślę, że jest to świadoma polityka, z niekorzyścią dla dzieci i kieszeni rodziców.
      • e-olenka Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 31.05.11, 15:17
        To teraz rozumiem :(.
        Bisiness is business, nieważne czy w ten sposób nie krzywdzi się innych, wszystko zgodnie z prawem.
        • mieszkanieczabek-5 Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 31.05.11, 20:56
          to prawdopodobnie nieudolność pani dyrektor gdyż tłumaczyli się że mieli problem ze znalezieniem nauczyciela angielskiego i to w dzisiejszych czasach ale jak wspominałem to decyzja pani dyrektor, tragedia. Oczywiście na terenie szkoły w jednej z sali prywatnie za opłatą można uczęszczać na angielski, być może pani dyrektor dostaje jakąś "prowizje". bo gdyby dzieci mieli obowiązkowo angielski to ta prywatna firma jezykowa chyba by splajtowała.
    • jolanta_robert Napisałam list do burmistrza 06.06.11, 18:51
      Podpisy będą zbierane w przedszkolach samorządowych, jeśli są inni rodzice chętni do podpisu to zapraszam.
      • mieszkanieczabek-5 Re: Napisałam list do burmistrza 19.06.11, 10:18
        A dodatkowo każdy zainteresowany może słać maile na skrzynke Burmistrza
    • e-olenka Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 27.06.11, 10:14
      Jeśli ktoś jest zainteresowany to dzisiaj (27.06) jest spotkanie w tej sprawie u Burmistrza o godz 16.40, chętnych zapraszam
      • omsukces Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 28.06.11, 21:00
        Szanowni Państwo!

Nazywam się Ola Ławeczko i reprezentuję firmę Sukces-Szkolenia Językowe, która prowadzi zajęcia językowe na terenie Ząbek, Marek i Warszawy.

W związku z bezpodstawnymi oskarżeniami na temat działalności naszej Firmy zmuszona jestem stanowczo zareagować.

Z pełną odpowiedzialnością oświadczam, że nie ma i nigdy nie było żadnego układu pomiędzy naszą firmą i Dyrektorami placówek, w których prowadzimy zajęcia i z którymi współpracujemy.

Nasza współpraca ze szkołami polega na tym, że odpłatnie wynajmujemy sale, w których prowadzimy nasze zajęcia.
        Korzyścią dla szkoły i jej uczniów, wynikającą z wynajmowania przez różne firmy (szkoły językowe, kluby sportowe, kursy prawa jazdy itp.) sal i innych pomieszczeń, jest pozyskiwanie dodatkowych funduszy dla placówki. W naszym przypadku jest to opłata wpływająca co miesiąc do kasy szkolnej S.P. nr 2 za pokwitowaniem.

Dodatkowo Sukces prowadzi także bezpłatne konsultacje językowe także dla uczniów,
        którzy nie korzystają z naszych zajęć.

Jedynym powodem tego że w S.P. 2 działa tylko nasza szkoła jest fakt, że możliwości prowadzenia zajęć są ograniczone liczbą dostępnych sal. Co roku liczba dzieci wzrasta, a szkoła się nie powiększa. My także nie jesteśmy w stanie zorganizować takiej ilości zajęć, na jakie mamy zapotrzebowanie .

Szkoła natomiast zgadza się na działania marketingowe innych firm. Na szkolnych tablicach informacyjnych bez problemu można znaleźć informacje i ulotki innych szkół językowych.
        W pobliżu placówki istnieją inne szkoły językowe, z których oferty korzystają także uczniowie S.P.2.

Sformułowania na temat wysokości naszych cen są również nieprawdziwe.

Głównym priorytetem naszej Firmy jest wysoka jakość prowadzonych przez nas usług, dlatego nasze grupy są max.7-osobowe, a średnia liczba kursantów w grupie to 5 osób.

Przyglądając się cenom zajęć na podobnym poziomie, łatwo można zauważyć, że nasze ceny nie odbiegają od innych ząbkowskich szkół i są znacznie niższe w porównaniu z warszawską ofertą. Faktem jest, że Sukces przyznaje też jedne z najwyższych rabatów na rynku np.: 7% dla osób zameldowanych w Ząbkach lub 10% zniżki na każdego członka rodziny uczącego się w naszej szkole.

Decyzja Dyrekcji S.P. nr 2 w Ząbkach w sprawie wprowadzenia języka niemieckiego w klasach pierwszych nie ma nic wspólnego z naszą działalnością.

Z tego, co wiem w S.P. nr 2 język angielski jest wprowadzany do klas 1 co dwa lata naprzemiennie z jęz. niemieckim tzn. w jednym roku szkolnym klasy 1-sze mają angielski, w następnym roku do klas 1-szych wprowadzany jest niemiecki.
        W ciągu 7 lat naszej działalności na terenie S.P. 2 nie zauważyłam, żeby co 2 lata, kiedy w programie szkolnym nie ma języka angielskiego, powodowało to wzrost ilości zainteresowanych naszą ofertą.
        Zarówno dzieci uczące się obowiązkowo jęz. angielskiego, jak i te uczące się innych języków korzystają z dodatkowych zajęć językowych. Jestem pewna, że każdy rodzic zdaje sobie sprawę z tego, że liczba zajęć w programie szkolnym, to zdecydowanie za mało.
        Pragnę dodać, że nasza szkoła posiada w swojej ofercie także kursy jęz. niemieckiego, jak i rosyjskiego.

Myślę, że wyjaśniłam Państwu wszystkie wątpliwości i mam nadzieję, że skorzystacie Państwo z naszych usług i sami się przekonacie o ich jakości.
        Jeżeli będziecie mieli jakieś zastrzeżenia, to powiecie nam o nich. Cały czas ulepszamy i poszerzamy naszą ofertę i wszystkie uwagi i spostrzeżenia są dla nas cenne.
        A jeżeli jesteście z nas zadowoleni, to nas po prostu pochwalcie 

Wszystkich tych, którzy napisali na forum nieprawdziwe informacje (także konkurencyjna szkoła-warto sprawdzić Nick), proszę żebyście nie wysnuwali bezpodstawnych wniosków tylko bezpośrednio o wszystko pytali. Nikt przecież nie lubi być szkalowany i bezpodstawnie pomawiany.
        Jest to nie tylko niemoralne, ale także niezgodne z prawem.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wakacji,

Ola Ławeczko

Sukces-Szkolenia Językowe
        Ul. Malczewskiego 6
        05-091 Ząbki
        tel. 608 550 234
        e-mail olaweczko@sukces-szkola.pl

• mieszkanieczabek-5 Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 29.06.11, 08:52
        Prośba, o małe streszczenie spotkania u Burmistrza, jakieś konkrety, wnioski
        • attiya Re: kontynuacja językowa w szkołach ząbkowskich 29.06.11, 22:01
          o własnie, takoż poproszę o streszczenie spotkania, niestety chyba za rzadko wchodze bo wybrałabym się na to spotkanie
          a co wpisu o stopień wyżej, to bez komentarza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka