Dodaj do ulubionych

wizyty połóżnych

09.10.11, 20:40
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest z wizytami położnej w Ząbkach? Należę do przychodni na Orlej ale nigdy tam u gina nie byłam, jak to jest, po porodzie mam zgłosic, że urodziłam i wtedy położna przychodzi do domu? Czy to jest obowiązek- zgłosić dziecko, czy można to załatwić jeszcze przed porodem? No i jak długo się czeka na taką wizytę, ona jest jakos zaplanowana, czy położna przychodzi bez konsultacji, w wybranym przez siebie dogodnym terminie?
Obserwuj wątek
    • agness_paz Re: wizyty połóżnych 09.10.11, 21:09
      Jak urodzisz dziecko masz obowiązek zgłosić je do wybranej przez siebie przychodni. Najlepiej zrobić to jak najszybciej po porodzie, a nawet nie wiem czy nie trzeba tego zrobić w ciągu 7 dni od porodu - gdzieś tak kiedyś wyczytałam w jakiejś gazetce. NIe ma znaczenia to, że nie chodziłaś do gina na Orlą. Zarejestrowanie dziecka nie ma nic wspólnego z chodzeniem wczesniej do gina w tej czy innej przychodni.

JA urodziłam 3 m-ce temu i po zgłoszeniu dziecka w przychodni na Orlej (była to środa), po 2 dniach (w pt.) zadzwoniła do mnie położna i umówiła się ze mną na konkretną godzinę na poniedziałek. Pani położna była bardzo miła i wnikliwie przeprowadziła ze mną wywiad na temat mnie samej i dziecka :)
    • malutka.k Re: wizyty połóżnych 09.10.11, 22:15
      Spokojnie, nie ma terminu na zgłoszenie się do przychodni, nawet wątpię, żeby był taki obowiązek :) Jak my wróciliśmy ze szpitala, mąż poszedł do przychodni i synka zapisał, położna potem dzwoniła i umówiła się na wizytę. My dość długo czekaliśmy (2 tygodnie) ale akurat wtedy w przychodni były jakieś problemy, teraz pewnie położna przychodzi szybciej. Na pewno nie przyjdzie z zaskoczenia.
      Najlepiej zadzwonić do przychodni i się wszystkiego od nich dowiedzieć.
      Na marginesie - nie trzeba zapisywać dziecka do tej samej przychodni do której należą rodzice.
    • agrav Re: wizyty połóżnych 09.10.11, 22:47
      Polecam zapisać się do przychodni jak najszybciej. Akurat na Orlej jest fantastyczna położna. Polecam! Podaje swój nr tel i można do niej dzwonić z każdym problemem przy maleństwie.
      • gosiapatrycja Re: wizyty połóżnych 10.10.11, 12:44
        Potwierdzam położna z Orlej jest super. Ale przychodnia do bani. Nie ma dobrych pediatrów a panie z rejestracji to jakaś katastrofa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka