Dodaj do ulubionych

ZĄBKI DO WAWY

30.03.12, 11:56
Co sądzicie na temat referendum przyłączenia Ząbek do Warszawy?
Może lepiej jak Ząbki stałyby się dzielnicą Warszawy. Pierwszym pozytywnym skutkiem byłoby przeniesienie Ząbek do I strefy biletowej. A w perspektywie czasu może rozwinęłaby się infrastruktura
Obserwuj wątek
    • pajda8207 Re: ZĄBKI DO WAWY 30.03.12, 12:07
      było już na ten temat.

użyj "Szukaj na forum" zanim otworzysz nowy wątek
      • raptor73 Re: ZĄBKI DO WAWY 30.03.12, 19:17
        Było i jak zwykle skończyło się pyskówką i trolowaniem :)
        • cliooooo Re: ZĄBKI DO WAWY 30.03.12, 19:50
          To zacznijmy merytorycznie:-)

Ja nie chcę do Wawy.
          Jako podrzędna dzielnica mielibyśmy mały wpływ na to, co się tu dzieje (czyt. buduje, inwestuje itp).
          Rada Dzielnicy ma bardzo mało do powiedzenia w stosunku do Rady Miasta.

Pewne plusy byłyby, z pewnością, jak choćby konieczność zapewnienia komunikacji miejskiej, ale obawiam się, że te plusy nie zrekompensowałyby minusów.

Teraz możemy wybierać ludzi, którzy wg nas coś robią pozytywnego i działają dla rozwoju miasta, wybierając władze samorządowe Warszawy mielibyśmy na to o wiele mniejszy wpływ.
          No i w Warszawie, wybory samorządowe są w o wiele większym stopniu upolitycznione - klucz partyjny decyduje o wszystkim. W Ząbkach mamy szansę osobiście poznać kandydatów i ich rozliczać z ich pracy na rzecz miasta.

• anty-pajdotroll Re: ZĄBKI DO WAWY 30.03.12, 22:52
            cliooooo napisała:

> To zacznijmy merytorycznie:-)
            >
            > Ja nie chcę do Wawy.
            > Jako podrzędna dzielnica mielibyśmy mały wpływ na to, co się tu dzieje (czyt. b
            > uduje, inwestuje itp).
            > Rada Dzielnicy ma bardzo mało do powiedzenia w stosunku do Rady Miasta.
            >

I znowu te same bzdury w kółko do zrzygania powtarzane. A przeciętna, 4- osobowa rodzina z tytułu zafundowanych przez miejscową kochaną władzę w nieprzyłączonych Ząbkach podwyżek cen wody i likwidacji I strefy ZTM zapłaci przynajmniej 2000 zł więcej rocznie. Ale co to obchodzi przywiązanych do miejscowego koryta??
            • mateo.12345 Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 10:01
              anty-pajdotroll napisał:

> I znowu te same bzdury w kółko do zrzygania powtarzane. A przeciętna, 4- osobow
              > a rodzina z tytułu zafundowanych przez miejscową kochaną władzę w nieprzyłąc
              > zonych Ząbkach
              podwyżek cen wody i likwidacji I strefy ZTM zapłaci przynaj

Większych bredni i bzdur nie słyszałem.
              Po pierwsze w dzisiejszych czasach przeciętna rodzina to 3 osoby
              Te 2000 zł to chyba z kosmosu, chyba że masz domek i codziennie podlewasz trawnik.
              Robisz z siebie dziada mówiąc o tej II strefie, nie dziaduj, nie dziaduj
              • attiya Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 10:10
                dlaczego bzdury?
                oszczędzam wodę ale w skali roku płacę około 650 zł więcej, to wcale nie mało
                • andresky Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 10:49
                  Problem polega na tym, że wraz z kosztem życia w danym miejscu powinna iść jakość życia.
                  W Ząbkach płacimy coraz więcej (za wodę, za dojazd) ale komfort życia nie idzie jakoś do góry.
                  Dla mnie jest bez znaczenia, czy będą tą Ząbki czy Warszawa - dzielnica Ząbki. Interesuje mnie czy dalej za marną obsługą ze strony PGK będą szły coraz wyższe ceny i czy komuś nie przyjdzie do głowy zlikwidować jakiegoś autobusu i odciąć Ząbki od świata
                  • agnieszka79dwa Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 11:39
                    Dokladnie!!!
                    ale w dzielnicach Warszawy wiecej sie dzieje niz u nas...
                • cliooooo Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 10:56
                  attiya napisała:

> dlaczego bzdury?
                  > oszczędzam wodę ale w skali roku płacę około 650 zł więcej, to wcale nie mało
                  >

Cytat attiyi z innego wątku:

"nie jestem z Ząbek"

Po co się więc wypowiadasz na temat Ząbek i tutejszych cen?

• attiya Re: ZĄBKI DO WAWY 01.04.12, 15:26
                    bo nie jestem
                    urodziłam się gdzie indziej, identyfikuję się z moim miastem, nie z tą wsią
                    ja tu tylko mieszkam
                    mimo meldunku
                  • attiya Re: ZĄBKI DO WAWY 01.04.12, 15:26
                    a poza tyn płacę tu podatki, więc nie widzę powodu aby się nie wypowiadać
              • agnieszka79dwa Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 11:37
                II strefa to dzadowanie???????
                To obowiazek zeby byla I strefa!

Ponieważ żabki się rozwijają!!!

wiesz co to znaczy ze wiekszosc bedzie jezdzilo autobusami zrezygnuje z pociagu to bieda w polsce ciezko ludziom sie zyje ale TY tych problemowi widac nie rozumiesz pewnie radnym jestes ze tak piszesz. wracajac do tej strefy ci ktorzy zrezygnuja z pociagu beda jezdzic autobusami a tam juz miejsca nie ma!
          • agnieszka79dwa Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 11:33
            RZECZYWIŚCIE ROZLICZAMY NASZYCH RADNYCH CIEKAWE JAK I KIEDY??? mASAKRA CO ONI ROBIĄ MAM BARDZO DOBRE PORÓWNANIE BO POCHODZE Z MEZEM Z INNEGO MIASTA. u MOJEGO MĘZA TO DZIALAJA RADNI DOPIERO SKUTECZNIE I U MNIE TAK SAMO WSPANIALY BURMISTRZ A TU??? SZKODA SIE KUPIAC NAD TYM PROBLEMEM!

jAK WEJDZIEMY DAJ bOZE JAK NAJSZYBCIEJ DO wARSZAWY TO WRESZCIE BEDZIE CZYSTO BO BEDA PIENIADZE PUKI CO ZABKI TO SLAMSY ZOBACZ WSZEDZIE WORY SMIECI NIEKONTROLOWANE DZIALKI WSTYD, PRZECHODZIC MIASTEM!

A DRUGA SPRAWA TO WARTO WEJSC DOZABEK ZEBY PRZYNAJMNIEJ BYLY JESZCZE DODATKOWO DWIE LINIE AUTOBUSOWE BO PUKI CO TO W 1456 NIE MOGLAM W TYM TYGODNIU WSIASC I SPOZNILAM SIE DO PRACY.

CO RAZ WIECEJ LUDZI MIESZKA W ZABKACH A CO SIE ZMIENIA ????

PRZYLACZCIE NAS JAKNAJSZYBCIEJ DO WARSZAWY1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • cliooooo Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 12:27
              agnieszka79dwa napisała:

> RZECZYWIŚCIE ROZLICZAMY NASZYCH RADNYCH CIEKAWE JAK I KIEDY??? mASAKRA CO ONI R
              > OBIĄ MAM BARDZO DOBRE PORÓWNANIE BO POCHODZE Z MEZEM Z INNEGO MIASTA. u MOJEGO
              > MĘZA TO DZIALAJA RADNI DOPIERO SKUTECZNIE I U MNIE TAK SAMO WSPANIALY BURMISTRZ
              > A TU??? SZKODA SIE KUPIAC NAD TYM PROBLEMEM!
              >
              > jAK WEJDZIEMY DAJ bOZE JAK NAJSZYBCIEJ DO wARSZAWY TO WRESZCIE BEDZIE CZYSTO BO
              > BEDA PIENIADZE PUKI CO ZABKI TO SLAMSY ZOBACZ WSZEDZIE WORY SMIECI NIEKONTROLO
              > WANE DZIALKI WSTYD, PRZECHODZIC MIASTEM!
              >
              > A DRUGA SPRAWA TO WARTO WEJSC DOZABEK ZEBY PRZYNAJMNIEJ BYLY JESZCZE DODATKOWO
              > DWIE LINIE AUTOBUSOWE BO PUKI CO TO W 1456 NIE MOGLAM W TYM TYGODNIU WSIASC I S
              > POZNILAM SIE DO PRACY.
              >
              > CO RAZ WIECEJ LUDZI MIESZKA W ZABKACH A CO SIE ZMIENIA ????
              >
              >
              > PRZYLACZCIE NAS JAKNAJSZYBCIEJ DO WARSZAWY1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jaka żenada...
              "Przyłączenie" do Warszawy nie pomoże;-DDD

• corrida_pl Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 14:39
                pomoże czy nie tego nie wiemy

ale na pewno wpłynęłoby na zmianę obecnych przy korycie, którzy obecnie maja jakieś dziwne zapędy do tworzenia księstwa ząbkowskiego...
                • attiya Re: ZĄBKI DO WAWY 01.04.12, 15:28
                  hehe...księstwa :D
                  chyba wsi z jego sołtysem na czele :D
    • agnieszka79dwa Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 11:27
      Jestem za!!!!!!!!!!!!!!!!!
      MOJA RODZINA CZEKA TYLKO NA TO!!!
      • mateo.12345 Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 13:24
        Ja jestem za oderwaniem południowych ząbek od reszty miasta, nowa miejscowość może nazywać się Ząbki Południowe
        • corrida_pl Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 14:40
          ciekawe jakie są wpływy do kasy miasta z tzw ząbek południowych i północnych...
          • pajda8207 Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 15:33
            corrida_pl napisał:

> ciekawe jakie są wpływy do kasy miasta z tzw ząbek południowych i północnych...

ciekawe.

Biorąc pod uwagę, że większość (jak się deklarują) nie płaci podatków w Ząbkach, to pewnie niewielkie.
            • anty-pajdotroll Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 17:35
              pajda8207 napisał:

>
              > ciekawe.
              >
              > Biorąc pod uwagę, że większość (jak się deklarują) nie płaci podatków w Ząbkach
              > , to pewnie niewielkie.

mają płacić za wypisywanie bzdur przez kolejnego "urzędowego" trolla?
              • insignia928 Re: ZĄBKI DO WAWY 31.03.12, 19:03
                jestem za przyłączeniem. w końcu, kasa unijna dla Ząbek się skończy (na te inwestycje co są realizowane i będą realizowane to już Ząbki tę kasę "urwały"). Nie będzie to trwało w nieskończoność. Teraz z ekonomicznego punktu widzenia nic nie pozostaje tylko przyłaczyć się do Warszawy.
                Co do Warszawyi zarzutów co do władzy lokalnej "z mianowania politycznego" jak ktoś na początku napisał w swoim poście, to pragnę przypomnieć, że wspaniały betonowy powiat Wołomiński, i nasze Ząbusie cudowne szczycą się bardzo oczywistymi koneksjami i mianowaniami politycznymi; Wystarczy przeczytać uważnie artykuły burmistrza, żeby bardzo precyzyjnie okreslić dyskurs;-)
    • t.g Re: ZĄBKI DO WAWY 02.04.12, 17:16
      Ja nawet rozumiem tych wszystkich gardłujących za przyłączeniem, szczególnie takich co "po 25 latach w Warszawie..." czy "tylko w tej wsi mieszkającym..."

Pewnie, w tej wsi Ząbkach tanio się kupiło mieszkanie w jakimś bloku, a teraz fajnie byłoby gdyby ceny mieszkań się zrobiły warszawskie ;P

To trzeba było zostać, nie musielibyście się przyłączać, nadal byście sobie w Warszawie mieszkali.

A ja nie po to się z Warszawy wyprowadziłem (po ponad 30 latach), by teraz tam wracać, jako podrzędna, peryferyjna dzielnica.

JESTEM NA NIE!
      • andresky Re: ZĄBKI DO WAWY 02.04.12, 19:25
        t.g napisał:

> Pewnie, w tej wsi Ząbkach tanio się kupiło mieszkanie w jakimś bloku, a teraz f
        > ajnie byłoby gdyby ceny mieszkań się zrobiły warszawskie ;P

Gratuluję podejścia do sprawy. Na pewno można na tym zbić straszne kokosy. Nie węsz spisku tam, gdzie go nie ma. Według Ciebie grupa ludzi kupiła mieszkanie w Ząbkach, a teraz lobbuje za przyłączeniem do Warszawy, by zarobić kilka tysięcy?? Absurd...

Powiat wołomiński jest jak każdy widzi. Specjalnym powodem do dumy on nie jest. Ząbki mają tego pecha, że położenie co prawda warszawskie, ale stosunki wołomińskie...

Aby było lepiej, Ząbki nie muszą koniecznie przyłączać się do Warszawy na prawach dzielnicy, mogłyby wejść do powiatu warszawskiego a nie klepać biedę z Wołominem.

Pierwsza strefa dla autobusów ZTM w Ząbkach wybitnie świadczy o tym, że geograficznie zdecydowanie bliżej nam do Warszawy.
        • t.g Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 07:49
          andresky napisał:

> Gratuluję podejścia do sprawy. Na pewno można na tym zbić straszne kokosy. Nie
          > węsz spisku tam, gdzie go nie ma. Według Ciebie grupa ludzi kupiła mieszkanie w
          > Ząbkach, a teraz lobbuje za przyłączeniem do Warszawy, by zarobić kilka tysięc
          > y?? Absurd...

Nie węszę spisku, wiesz co to ironia? ;)
          Bo jakoś tak się dziwnie składa, że większość raz po raz podnoszących kwestię włączenia Ząbek do Warszawy mieszka tu od roku, dwóch i natychmiast chciałaby zmieniać na swoje.

Ja nawet nie miałbym nic przeciwko referendum w tej sprawie, ale podejrzewam że wynik byłby dla zwolenników przyłączenia negatywny, choćby sądząc po wyniku ostatnich wyborów samorządowych.
          Oczywiście nie wyobrażam sobie, by w referendum mogły brać udział osoby związane z Ząbkami przez pomyłkę, nie widzące potrzeby zameldowania się, czy choćby partycypowania w kosztach (podatki) od min. 2-3 lat.
          • michal0510 Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 08:31
            > Oczywiście nie wyobrażam sobie, by w referendum mogły brać udział osoby związan
            > e z Ząbkami przez pomyłkę, nie widzące potrzeby zameldowania się, czy choćby pa
            > rtycypowania w kosztach (podatki) od min. 2-3 lat.

Najlepiej zameldowani od conajmniej 10 lat w Ząbkach, praktykujący katolicy.
            • corrida_pl Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 08:57
              michal0510 napisał:

> > Oczywiście nie wyobrażam sobie, by w referendum mogły brać udział osoby z
              > wiązan
              > > e z Ząbkami przez pomyłkę, nie widzące potrzeby zameldowania się, czy cho
              > ćby pa
              > > rtycypowania w kosztach (podatki) od min. 2-3 lat.
              >
              > Najlepiej zameldowani od conajmniej 10 lat w Ząbkach, praktykujący katolicy.

No i oczywiście zapisani do PIS
              • t.g Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 10:40
                Robicie se jaja, a czy naprawdę uważacie, że o przyszłości miasta, o jego przyłączeniu bądź nie, do metropolii powinni decydować ludzie, którzy mają wszystko gdzieś, nie nie chce im się meldować "bo nie"?
                Jeśli tak, to po prostu zwykłe z Was trole.
                Choć zdaje się prawo daje możliwość głosowania w referendum wszystkim zameldowanym, nawet dwa dni wcześniej. Ale niezameldowanym już nie.

Z pisem nie mam i nie chcę mieć nic wspólnego, nie jestem fanem Perkowskiego, uważam że to narcyz i megaloman, ale dostrzegam też pozytywne zmiany za jego kadencji.
                I skoro na niego głosowało jakieś 3/4 wyborców, to i w referendum raczej próba przyłączenia by przepadła.
                • michal0510 Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 14:28
                  Postulat, żeby o takich sprawach decydowały osoby płacące podatki od conajmniej 2-3 lat jest nieco absurdalny. A co jak ktoś płaci od roku, ale ma dochody powiedzmy na poziomie 500 tysięcy zł rocznie?
                  Jedynym kryterium jest stałe zamieszkiwanie na danym obszarze i nigdzie nie jest określone, że trzeba być zameldowanym. A w referendum lokalnym mają prawo brać udział osoby stale zamieszkujące na obszarze danej jednostki samorządu terytorialnego, posiadające czynne prawo wyborcze do organu stanowiącego tej jednostki.
                  • insignia928 Re: ZĄBKI DO WAWY 04.04.12, 10:21
                    zgadzam się z @michal0510 w 100%.
                    ktoś może nawet mieszkać w ząbkach i 30 lat, palić smieci, hodować gołębie i korzystać z MOPSU i to oznacza że płaci podatki w ząbkach i ma większe prawa do wypowiadania się w referendum? niby z jakiej racji?
                    to ja proponuję (rozumując dalej tym tokiem) że takie osoby należy bezwzględnie pozbawić możliwości oddania głosu w referendum, ponieważ do utrzymania gminy sie nie dokładają, a Ci, coosiągają większe dochodu a co za tym idzie,- płacą wyższe podatki powinni mieć większe udziały w referendum ponieważ całą tą patologię utrzymują;-)
                    • cliooooo Re: ZĄBKI DO WAWY 04.04.12, 20:38
                      insignia928 napisała:

Ci, coosiągają większe dochodu a co za tym idzie,- płacą w
                      > yższe podatki powinni mieć większe udziały w referendum ponieważ całą tą patolo
                      > gię utrzymują;-)

Takie podejście do wartościowania ludzi w zależności od tego, ile posiadają już w przeszłości było:-)

Ale w obecnych demokracjach jest tak, że jeden obywatel (a obywatelem jest każdy pełnoletni, niezależnie z jakiej warstwy społecznej pochodzi) ma jeden, i to równoważny głos.

Patrząc, co się w całej Polsce dzieje, też zaczynam nad tym ubolewać.
                      • insignia928 Re: ZĄBKI DO WAWY 04.04.12, 23:01
                        nie podoba się podejście do wartościowania ludzi w zależności od dochodu/wysokości podatku?
                        cóż, trudno.
                        a mnie szczególnie się nie podoba podejście do wartościowania ludzi wg czasu zameldowania i klasyfikowania tych , co są zameldowani od 6 miesięcy do roku jako tych, co mają mniej praw w sprawie referendum (takie poglądy też na tym forum były prezentowane).
                        a już skrajnie negatywnie postrzegam, gdy takie podejście prezentuje nasz miłościwie panujący burmistrz.Co, uważam, piastującemu urząd publiczny nie przystoi.
                        • warszawa_zabki Re: ZĄBKI DO WAWY 30.12.13, 19:03
                          Czy cokolwiek rusza się w sprawie. Może 23 luty, to odpowiedni moment aby zadać pytanie mieszkańcom?
    • cliooooo Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 11:14
      I jak zwykle dyskusja kończy się pyskówką...
      Po co te inwektywy, obraźliwe określenia Ząbek itp?

Każdy miał swoje powody, żeby tu zamieszkać, albo się stąd nie wyprowadzić.

A miało być podawanie argumentów za i przeciw przyłączeniu Ząbek do Warszawy (nawet subiektywnych).
      Jak zwykle jednak emocje forumowiczów i, niestety, kompleksy niektórych doszły do głosu.

Taki jest właśnie poziom debaty publicznej w całym kraju.

Ale trudno się dziwić, skoro taka sama durna papka płynie codziennie z telewizorów.
      • mateo.12345 Re: ZĄBKI DO WAWY 03.04.12, 14:03
        Mam wrażenie że niektórych to chyba ktoś siłą zmusił do zamieszkania w Ząbkach. Pewnie rodzice kupili mieszkanko dziecku a dziecko chciało do stolicy. W związku z tym nienawidzą Ząbek i łapiąsię wszystkich sposobów aby stać się''Warszawiakiem""
    • malezeby Re: ZĄBKI DO WAWY 04.04.12, 10:57
      Ubawiłam się, najbardziej mi się podoba propozycja oderwania Ząbek południowych. Zróbmy wojnę secesyjną! Południe kontra reszta :P
      • anty-pajdotroll Re: ZĄBKI DO WAWY 04.04.12, 11:18
        malezeby napisała:

> Ubawiłam się, najbardziej mi się podoba propozycja oderwania Ząbek południowych
        > . Zróbmy wojnę secesyjną! Południe kontra reszta :P
        >

Przecież to otoczenie burmistrza wywołało tą wojnę!!! Nie mieszkańcy.
    • kuba123458 Re: ZĄBKI DO WAWY 05.04.12, 14:06
      Jestem jak najbardziej ZA. W podatkach to i tak niczego nie zmieni, a będziemy przynajmniej w I strefie. Nie będą nam potrzebni NIEKOMPETENTNI negocjatorzy umów (np z PKP) - granda!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka