Dodaj do ulubionych

"gó...any" interes miasta

27.12.12, 14:04
skoro miasto wzięło na siebie sprzątanie i wywóz nieczystości od wszystkich mieszkańców w zamian za piracką opłatę, zwaną podatkiem śmieciowym, to niech się weźmie do roboty.
Przez święta śnieg stopniał i pojawiły się psie "gówna". Dlatego niech Perkowski wraz z kolegami weźmie do ręki miotły i szufelki i posprzata ulice. Do tej pory wymigiwał się od pracy, ale obecnie ja mu płacę za to by było czysto w mieście. Tak wiem jeszcze 4 dni do nowego roku i zapewne burmistrz wypoczywa po trudach pracy dla dobra miasta w ciepłych krajach, jednak od 1 stycznia będę oczekiwać pełnego zaangażowania. Nie będzie żadnej litości w tym zakresie. Skoro miasto wzywa do zablokowania Warszawy za zabranie strefy biletowej, to ja wzywam mieszkańców do składania wniosków o ukaranie zarządcy dróg za bałagan na ulicach na miejski komisariat.
Obserwuj wątek
    • wkr7503 Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 14:40
      Sprzątanie psich kup powinno być takim samym odruchem jak poranne umycie zębów tak mówi prof. Janusz Greger . Dlaczego więc Pan Perkowski ma sprzątać po waszych psach?
      Może też wam zęby umyć.?
      • cocteau99 Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 14:44
        wkr7503 napisał(a):

> Sprzątanie psich kup powinno być takim samym odruchem jak poranne umycie zębów
        > tak mówi prof. Janusz Greger . Dlaczego więc Pan Perkowski ma sprzątać po waszy
        > ch psach?
        > Może też wam zęby umyć.?

Wystarczy, że umyje swoje - od razu atmosfera w Ząbkach się poprawi :)))
      • ignis-ka Re: "gó...any" interes miasta 31.12.12, 16:46
        Witam
        widzę ze tu zwolennik pana burmistrza..

pomijam psie kupy..

ale zastanawiam sie czy wybierzecie tego człowieka na trzecią kadencję? Człowieka który kompletnie nie dba o interesy Ząbek, a jedynie własny zysk! ten misz masz jeśli chodzi o zabudowę spowodowany sprzedażą każdego kawałka ziemi.. a chodników jak nie było tak nie ma. a te co są nie odśnieżone, dziurawe..
        ach, no i woda od pana burmistrza, drugie miejsce w Polsce mamy jeśli chodzi o cenę, 15 zł za metr zimnej, szok!!!

aż mi lepiej na Nowy Rok, jak sobie tak popisałam:)
    • netgater Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 15:42
      Podatek śmieciowy będzie obowiązywał dopiero od lipca. I wprowadził go sejm, miasto ustaliło tylko stawki (był wątek dotyczący cen, ja akurat zapłacę za śmieci mniej, więc nie zgadzam się że opłata jest piracka).
      Tyle, że to nie oznacza, że to miasto będzie sprzątać psie kupy - kupa to odchody a nie śmieci, więc od tego wprowadzony zostanie pewno za jakiś czas "podatek fekalny" ;)

--------------------------------------------------------------
      • cocteau99 Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 17:23
        netgater napisał:

> Tyle, że to nie oznacza, że to miasto będzie sprzątać psie kupy - kupa to odcho
        > dy a nie śmieci, więc od tego wprowadzony zostanie pewno za jakiś czas "podatek
        > fekalny" ;)

Nie. Będzie sprzątać psie kupy z publicznych chodników, bo jest to zas...ym obowiązkiem każdego miasta / gminy. Jeżeli jesteś miłośnikiem kup na chodnikach, to zrób tam jeszcze swoją. Nas to nie zdziwi.
        • netgater Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 22:17
          Podobno poczucie humoru jest wprost proporcjonalne do inteligencji. Wy (skoro piszecie "nas to nie zdziwi") poczucia humoru wiele nie macie.

• etam2.0 Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 15:44
      nowe śmieciowe zasady będą obowiązywać od 1 lipca

jestem za zdecydowanym karaniem za niesprzątnięte twarde psie dowody - bez tłumaczeń typu "przeca nie będę z psim gównem przez całe miasto chodził, co nie?"
      • lasic01 Re: "gó...any" interes miasta 27.12.12, 15:55
        Dlaczego bez tłumaczeń? Będą śmietniki, będziemy rozmawiać.
        • mateo.12345 Re: "gó...any" interes miasta 28.12.12, 09:10
          Sejm powinien wprowadzić kary za niesprzątanie po swoich zwierzakach od 5000 do 10000zł
          • tiptop72 Re: "gó...any" interes miasta 28.12.12, 13:28
            Sprawa jest banalnie prosta-wystarczy wprowadzić podatek za psa myślę że ze 200pln ( w porównaniu jakie podatki płacimy....) znalazły by się pieniądze na schroniska itd.. ponadto każdy psiak powinien mieć założony dowód szczepień. Rozumiem że ilość miłośników zwierząt po takim zabiegu zmalałaby drastycznie.
            Ale jak wiemy nasze władze nie wprowadzą takiej opłaty, jest to zbyt mało polityczno-wyborczy ruch, biorąc pod uwagę liczbę właścicieli piesków w naszej psiolandiii.....
    • bela113 Re: "gó...any" interes miasta 29.12.12, 15:10
      też bym chciała, by ulice były czyste, ale niestety jeśli o psie kupy chodzi, to jest to "gó...any" obowiązek ich właścicieli, a nie burmistrza. ten co najwyżej faktycznie może wprowadzić podatek (nie sam oczywiście, tylko przy pomocy radnych), co może nie byłoby takie głupie. żeby nadążać za psimi kupami, trzeba by chyba zatrudnić dodatkowe służby, a to kosztuje. ja osobiście wolę, by za moje podatki "burmistrz" robił ważniejsze rzeczy niż wyręczanie w sprzątaniu właścicieli czworonogów. jak pies narobi na moim podwórku, to też ma burmistrz mi posprzątać? płacę w końcu takie same podatki, jak ktoś kto wyprowadza psa na ulicę i tam zostawia kupę. nieposprzątanie po psie jest dla mnie tym samym, co wyrzucanie śmieci na ulicę.
      oczywiście, jak już napisano, burmistrz Ząbek nie ma aż takiej mocy, by wprowadzać ustawy o podatku śmieciowym, a wysokość podatku, według mnie, nie jest piracka - też będę od lipca płaciła mniej. a poza tym w tym mieście, jak w każdym, burmistrz nie robi niczego sam, większość decyzji podejmują jednak radni.
    • duze.piwo Re: "gó...any" interes miasta 29.12.12, 17:14
      Zaza4.4 czy możesz podać przykład miast które sprzątają g... z chodników ?

Raczej stosuje się kary za niesprzątnięcie - w krajach europy zachodniej to są stawki rzędu 500 a nawet 1000 euro dla właściciela psa który po nim nie sprzątnie.
      W pewnym okresie Paryż chciał zwolnić właścicieli psów z obowiązku sprzątania po pupilach, po chodnika szaleli ludzie na motorach z odkurzaczami ale chyba się z tego wycofał z powodu kosztów na rzez penaltyzacji właścicieli którzy nie sprzątają.

W europie raczej przyjmowana jest zasada twój pies, twoje g.... i twój psi obowiązek je sprzątnąć.

A jeśli w Warszawie ma być lepiej to polecam spacer po praskich uliczkach Jagiielońskiej, Wileńskiej, Kondratowicza - tam to dopiero trzeba uważać aby w coś nie wdepnąć po ostatnich roztopach.
      • zaza4.4 Re: "gó...any" interes miasta 29.12.12, 20:39
        Jak wynika z dyskusji większość uważa, że burmistrz nic nie może i nie potrafi. Jeśli tak, to po co nam taki zarządca miastem, który jedynie dba o zasobność swojego portfela.
        Co do opinii, abym dbała tak o stan swojej jamy ustnej jak i sprzątała odchody z ulicy, to pragnę poinformować, że punkt pierwszy jest wykonywany, natomiast nie zamierzam wykonywać obowiązków burmistrza do czego obliguje go prawo.
        Konkretnie chodzi o Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Ząbki, gdzie znajduje się punkt mówiący o uprzątania błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z części nieruchomości służących do użytku publicznego. Skoro burmistrz nie stosuje się do prawa, które sam tworzy (obecna rada miasta działa jak PO tylko w skali miasta, co szef karze to radny musi przegłosować), a straz miejska obawia się zająć zgłaszanymi przez mieszkańców nieprawidłowościami, to pozostaje nam policja państwowa.
    • kalbud Re: "gó...any" interes miasta 30.12.12, 09:00
      Dlaczego ktoś inny ma sprzątać po waszych psach ? Wszyscy narzekają na psie g... ale czy to nie Ty powinnaś posprzątać po "sobie" jak zrobiłaś to d.. swojego psa ?

zaza4.4 napisała:

> skoro miasto wzięło na siebie sprzątanie i wywóz nieczystości od wszystkich mie
      > szkańców w zamian za piracką opłatę, zwaną podatkiem śmieciowym, to niech się w
      > eźmie do roboty.
      > Przez święta śnieg stopniał i pojawiły się psie "gówna". Dlatego niech Perkowsk
      > i wraz z kolegami weźmie do ręki miotły i szufelki i posprzata ulice. Do tej po
      > ry wymigiwał się od pracy, ale obecnie ja mu płacę za to by było czysto w mieśc
      > ie. Tak wiem jeszcze 4 dni do nowego roku i zapewne burmistrz wypoczywa po trud
      > ach pracy dla dobra miasta w ciepłych krajach, jednak od 1 stycznia będę oczeki
      > wać pełnego zaangażowania. Nie będzie żadnej litości w tym zakresie. Skoro mias
      > to wzywa do zablokowania Warszawy za zabranie strefy biletowej, to ja wzywam mi
      > eszkańców do składania wniosków o ukaranie zarządcy dróg za bałagan na ulicach
      > na miejski komisariat.
    • netgater Socjalizm czy liberalizm? 30.12.12, 12:28
      Pytanie stawiam nieprzypadkowo.
      Socjaliści uważają, że Państwo powinno zapewnić im wszystko co jest potrzebne: w tym konkretnym przypadku nawet sprzątanie psich kup. Płacę podatki więc wymagam - to ich hasło. Ja mówię na nich "misie", od hasła "mi-sie należy". Bo w socjalizmie odpowiedzialność obywatela kończy się z chwilą zapłacenia podatku. Resztę ma gdzieś. Jeśli ktoś jest na tyle młody, że nie pamięta PRL, to powiem, że taki system prowadzi do kompletnej demoralizacji ludzi: braku szacunku dla tego co "wspólne", kombinatorstwo, brak postaw społecznych (chyba że wymuszonych tzw. czynami społecznymi). W państwie socjalistycznym wprowadza się tysiące przepisów, podatków, kar różnego typu. W dużej mierze dziedzictwo tej myśli przejęła III RP - dla przykładu wiecie, że od 1 stycznia 2013 kara za brak skrzynki pocztowej wyniesie 10 tys. zł?! Niewspółmierne do przewiny karanie to jedna z cech tego systemu.

Liberalizm głosi, że im mniej państwa tym lepiej. Że ludzie sami się zorganizują, że sami zadbają o swoje. Że to nie z obligatoryjnie płaconych podatków, ale z płaconych przeze mnie dobrowolnie opłat realizowane są jakieś rzeczy (nawet edukacja, służba zdrowia, a nawet kwestie komunalne). Problem w tym, że niestety nie można zakładać, że wszyscy się dostosują do powszechnych norm i zasad współżycia społecznego.

Jak widać każda z tych idei ma swoje wady. Dlatego nie jestem zwolennikiem żadnej ze skrajności. Gmina/państwo powinno nam zapewnić jakieś minimum, ale bez przesady z domaganiem się rzeczy o które przede wszystkim sami powinniśmy zadbać. A możemy zadbać o to sami - choćby ustawicznym zwracaniem uwagi delikwentom wyprowadzającym pieski. Bo jak się za to gmina weźmie, to na pewno będzie miało to odzwierciedlenie w podatkach, albo zaniechaniach na innych odcinkach (budżet nie jest z gumy).

Czy lepiej pomstować na władzę że kup nie sprząta, czy pomstować na ludzi, że swoje psy wypuszczają na trawkę? Dla mnie odpowiedź jest oczywista.

• cocteau99 Re: Socjalizm czy liberalizm? 30.12.12, 12:42
        Szkoda czasu na czytanie tych wypocin. Najpierw się doucz, że przeciwieństwem liberalizmu jest etatyzm. Socjalizm to inna bajka, którą głosi twój ulubiony PIS.
        • netgater Re: Socjalizm czy liberalizm? 30.12.12, 21:44
          Przenikliwa i błyskotliwa odpowiedź.
          Przenikliwa, bo dowiedziałem się że mimo liberalnych poglądów jestem zwolennikiem socjalistycznej partii i błyskotliwa, bo pisze o etatyzmie ktoś kto nawet nie sprawdził wcześniej co to słowo oznacza. Nie używaj słów których nie rozumiesz.
          Otóż etatyzm jest przeciwieństwem anarchizmu. Ale dla ciebie to pewno to samo co anachronizm...

• cocteau99 Re: Socjalizm czy liberalizm? 30.12.12, 23:39
            netgater napisał:

> Otóż etatyzm jest przeciwieństwem anarchizmu. Ale dla ciebie to pewno to samo c
            > o anachronizm...

I nawet wiem, skąd to zerżnąłeś - oczywiście z wikipedii. To dopiero nam się trafił gejzer intelektu, ho ho.
            Przykro mi, ale musisz się pogodzić z faktem, że inni przeczytali jednak więcej od ciebie.
            • netgater Re: Socjalizm czy liberalizm? 31.12.12, 09:26
              No widzisz, trzeba było jednak zajrzeć do wikipedii zanim się skompromitowałeś.

• cocteau99 Re: Socjalizm czy liberalizm? 31.12.12, 10:59
                netgater napisał:

> No widzisz, trzeba było jednak zajrzeć do wikipedii zanim się skompromitowałeś.

Wyobraź sobie, że mam głęboko, co sądzi o mnie jakiś prostak.
      • bela113 Re: Socjalizm czy liberalizm? 30.12.12, 21:48
        w pełni się zgadzam z natgaterem. nie lubię postawy "należy mi się". zastanawiałam się czy autorka wątku sama ma psa i nie chce jej się sprzątać po nim, czy też nie ma odwagi zwrócić uwagi sąsiadowi.
        • cocteau99 Re: Socjalizm czy liberalizm? 30.12.12, 23:41
          bela113 napisała:

> w pełni się zgadzam z natgaterem.

Wiemy, wiemy :)) Ile to już razy nicki wam się pomerdały... Żałośni obrońcy żałosnego dziurmistrza.
          • truskawka87 Re: Socjalizm czy liberalizm? 31.12.12, 09:41
            Ale Wy jesteście problemowi. Sami sobie stwarzacie problemy. Dlaczego miasto ma sprzątać kupy? Ja sama sprzątam po swoim psie i dla mnie jest to oczywiste. Skoro Wam się należy to może można od razu wyrzucać wszystkie śmieci na ulice? Bo przecież burmistrz za Was musi posprzątać. I dla jasności- nawet go nie lubię, nie bronie go ale Wasz problem jest wręcz śmieszny.
            • zaza4.4 Re: Socjalizm czy liberalizm? 31.12.12, 15:12
              dla jasności:
              - nie mam psa
              - nie będę sprzątać odchodów bo brudasie właścicielu zwierzęcia oraz brudasie burmistrzu, który nie potrafi zachować porządku w mieście
              - dla mnie nie jest oczywiste, że muszę myć kółka w wózku, bo "święci fanciszkowie" mogą posiadać zwierzęta, ale poza tym nie chcą wziąć odpowiedzialności za szkody przez nich wyrządzone. Gdyby pasją dla mnie byłaby robota w "gó...e", to zostałabym pracownikiem MPWiK, albo założyła własną firmę usługi asenizacyjne.
              - jeśli uważasz, że zwrócenie uwagi na„zasrane” jest stwarzaniem problemów. To proszę posprzątaj chodniki na Powstańców, tak na odcinku kilometra, to wtedy nie będę miała pretensji nawet do burmistrza. Jeśli jednak nie jesteś aż tak kryształowa w tym temacie, to pozwól że nadal będę wymagać od burmistrza (a nie miasta) do sprzątania psich odchodów?
            • etam2.0 Truskawko 31.12.12, 17:37
              Dziś już za późno, ale w środę 2 stycznia idę kupić kilogram truskawek. Pozdrowienia dla psa; gratuluję mu mądrej pani.
          • bela113 Re: Socjalizm czy liberalizm? 01.01.13, 01:50
            cocteau99 napisał: > Wiemy, wiemy :)) Ile to już razy nicki wam się pomerdały...
            ależ połechtałeś moja próżność! to znaczy, że mimo mojej niewielkiej w sumie aktywności na forum kojarzysz mój nick! i na dodatek znasz moje poglądy! czuję się normalnie jak celebrytka. serio.
            uwaga, za wikipedią: Celebryt albo celebryta, rodz. żeński celebrytka, l.mn. celebryci (ang. celebrity, z łac. celebrare) – termin odnoszący się do osoby często występującej w środkach masowego przekazu i wzbudzającej ich zainteresowanie

z tej radości nawet nie podejmę już tematu głównego. pozdrawiam tylko netgatera, skoro mamy jakąś wspólną misję (cóż, że podobno żałosną) i truskawkę, przez szacunek, że daje dobry przykład i sprząta po swoim psie (w czynie społecznym oczywiście :))
            a wszystkim życzę dobrego roku 2013.
            • cocteau99 Re: Socjalizm czy liberalizm? 01.01.13, 14:47
              bela113 napisała:

> czuję si
              > ę normalnie jak celebrytka. serio.

Ciesz się, ciesz, bo w innych "środkach masowego przekazu" raczej nie zaistniejesz! To szczyt twoich możliwości!
              Buhahaha :)))
              • bela113 Re: Socjalizm czy liberalizm? 01.01.13, 15:26
                jako bela113 na pewno nie :)
      • zaza4.4 Re: Socjalizm czy liberalizm? 31.12.12, 15:32
        Odpowiem chyba niegrzecznie, bo nie da się inaczej do tego podejść. Netgater co ty „pieprzysz” sylwestrowa zabawa dopiero przed nami, a ty na bani jesteś od wigilii

podajesz tu jak sam twierdzisz definicje ściągnięte z wikipedii, którą tworzą „geniusze”. Jak widzę idziesz w ślady kolejnego geniusza, bodajże Komorowski na konferencji prasowej miał ściągę z Wikipedii. To państwo musi zejść na dziady, jeśli źródłem wiedzy ma być ta strona internetowa. Po prostu spalmy wszystkie biblioteki bo są potrzebne „psu na budę”. To a propos tematu dyskusji
        Natomiast nawiązując do twojej wypowiedzi:
        „Socjaliści uważają, że Państwo powinno zapewnić im wszystko co jest potrzebne: w tym konkretnym przypadku nawet sprzątanie psich kup. Płacę podatki więc wymagam - to ich hasło.
        Liberalizm głosi, że im mniej państwa tym lepiej. Że ludzie sami się zorganizują, że sami zadbają o swoje. Że to nie z obligatoryjnie płaconych podatków, ale z płaconych przeze mnie dobrowolnie opłat realizowane są jakieś rzeczy”
        to odpowiadam, że chciałabym by panowały u nas zasady Liberalizmu, jednak dopóki mamy Socjalizm, dlatego stosujmy się do obowiązującego prawa.
        W innym wypadku będziemy mieli bowiem Anarchię.
        (Swoją drogą od kiedy ty jako zwolennik PiS uważasz, że jest ona partią liberalną). Dlatego dopóki władze będą ze mnie ściągać haracz, bo niby chcą mnie uwolnić od pewnych obowiązków, dopóty nie będę wykonywać tych obowiązków za które przecież zapłaciłam. Jaki bowiem sens mieć pracownika, któremu płacę pensję, jeśli muszę potem wykonywać za niego jeszcze robotę/.

• netgater Re: Socjalizm czy liberalizm? 01.01.13, 20:45
          Wolałbym rozmawiać o temacie podjętym w wątku, ale skoro uprawiasz wycieczki osobiste, to odpowiem:

1. "podajesz tu jak sam twierdzisz definicje ściągnięte z wikipedii"
          Nigdzie tak nie napisałem, ani nigdzie takich definicji z Wikipedii nie przytaczam. Jeden "oczytany" delikwent wdał się w polemikę co do etatyzmu i jak okazało się że nie ma racji, to jego argumentem było, że tak jak ja powiedziałem podaje też wikipedia... Ot ci kontrargument. Trochę więc wyszedł ci z tego "news z Radia Erewań".

2. "Swoją drogą od kiedy ty jako zwolennik PiS uważasz, że jest ona partią liberalną"
          Dwa kłamstwa. Nie jestem zwolennikiem PiSu, ani nie napisałem nigdzie że PiS jest partią liberalną. Przeczytaj ponownie to co napisałem wcześniej ale ze zrozumieniem, łatwiej się wtedy rozmawia.

Rozumiem, że użycie epitetu "zwolennik PiS" ma mnie dezawuować, bo jak wiadomo zwolennicy PiSu to ociężali umysłowo oszołomy, niegodni rozmowy z oświeconą częścią społeczeństwa która głosowała na PO...
          Jeśli kogoś interesują moje poglądy polityczne (a jak widać to owszem) to podam jak w swoim życiu głosowałem historycznie: na UPR, KLD, UW, AWS, PO. Teraz się tego wstydzę, bo czuję się oszukany zwłaszcza przez tą ostatnią partię, która nie spełniła większości obietnic wyborczych (że wspomnę tylko: likwidacja senatu, zniesienie immunitetu poselskiego, ograniczenie liczby posłów, okręgi jednomandatowe, ...) a mimo to wygrała kolejne wybory. Jeśli brak poparcia dla takiego oszukiwania swoich wyborców czyni mnie "zwolennikiem PiS", to ja chromolę taki wybór.

A co do meritum sprawy:
          - podatek śmieciowy dotyczy śmieci odbieranych z posesji, więc Twoja pretensja, że po wprowadzeniu tego podatku miasto powinno też zbierać psie kupy - jest niesłuszna. To jest zupełnie inna sprawa.
          - sprzątanie kup to jest obowiązek właściciela psa, nie miasta. Tak było i to się nie zmienia! Twierdzenie że władza ściąga haracz, żeby uwolnić cię od tego obowiązku - też jest więc absolutnie błędny.

Zgadzam się za to z tym, co piszesz miedzy wierszami, że państwo ma socjalistyczną tendencję do ściągania podatków, które bynajmniej nie ułatwiają życia swoim obywatelom. Bo przecież płacę podatek a i tak jak trzeba iść do lekarza, to się idzie prywatnie; niby edukacja za darmo, a dziecko się do "państwowego" przedszkola nie ma szans dostać, etc.

Na koniec prośba: dyskutujmy w temacie; jeśli się nie zgadzasz - to nie pisz że "pieprzę", jestem pisowcem i na bani. Oczywiście ja też tak potrafię, ale to nie będzie już dyskusja.

• cocteau99 Re: Socjalizm czy liberalizm? 01.01.13, 22:00
            netgater napisał:

> 1. "podajesz tu jak sam twierdzisz definicje ściągnięte z wikipedii"
            > Nigdzie tak nie napisałem, ani nigdzie takich definicji z Wikipedii nie przytac
            > zam. Jeden "oczytany" delikwent wdał się w polemikę co do etatyzmu i jak okazał
            > o się że nie ma racji, to jego argumentem było, że tak jak ja powiedziałem poda
            > je też wikipedia... Ot ci kontrargument. Trochę więc wyszedł ci z tego "news z
            > Radia Erewań".

napluj takiemu w gębę to powie, że deszcz pada :))))
            • mateo.12345 Re: Socjalizm czy liberalizm? 02.01.13, 09:06
              W Singapurze SDG dolar singapurski 1USD = ok 1,2SGD
              - mandat za rzucie gumy - 300-1000 SGD - jest to ciekawostka w skali światowej, kilka lat temu miasto wydało ogromne pieniądze na oczyszczenie ulic z gum do żucia i od wtedy obowiązuje zakaz rzucia gumy
              - mandat za plucie - 1000 SGD
              - mandat za sikanie w windzie - 500 SGD
              - mandat za nie posprzątanie po psie - 500 SGD
              - mandat za palenie w miejscu publicznym - 1000 SGD
              - mandat za przechodzenie na czerwonym świetle - 300 SGD
              - mandat za posiadanie płynów łatwopalnych - 5000 SGD
              - mandat za brak smyczy u psa - 500 SGD
              - mandat za podkarmianie zwierząt - 250-500 SGD
              - mandat za śmiecenie - 1000 SGD
              - mandat za jedzenie w komunikacji miejskiej - 500 SGD
              - mandat za bezpodstawne zatrzymanie metra - 5000 SGD
              - kara za upicie się w miejscu publicznym - chłosta
              - kara za posiadanie narkotyków - śmierć
              • jutrzenka1410 Re: Socjalizm czy liberalizm? 04.01.13, 22:39
                Kilka punktów przesadzonych ale w co poniektóre mandaty warto by wprowadzić na naszym podwórku
    • tiptop72 Re: "gó...any" interes miasta 05.01.13, 14:50
      Typowy problem z "psiarzami". Nie szanują ludzi a szanują zwierzęta kosztem nieposzanowania ludzi. Typowy psychiczny psiarz na jakąkolwiek uwagę dotycząca jego ukochanego pieska reaguje złością, agresją. Typowy psiarz nie przejmuje sie tym, ze pies jest bez kagańca, ze wali w trawnik, że skacze na ludzi, że nadmiernie patologicznie szczeka. Psiarze to psychopatyczne jednostki nie szanujace ludzi!-
      • kruq_1111 Re: "gó...any" interes miasta 05.01.13, 19:27
        Co do kwestii kto ma sprzątać po psach, czy właściciele czy gmina to pozwolę sobie zacytować fragment ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach:
        Rozdział 2: zadania gmin, art. 3, punkt 13:
        (gminy) określają wymagania wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe w zakresie bezpieczeństwa i czystości w miejscach publicznych.

Rozumieć należy to w ten sposób, że to gmina decyduje o tym, czy na jej obszarze właściciele muszą sami sprzątać po swoich pupilach czy też nie. Zatem warto zorientować się jaką uchwałę w tej sprawie podjęła rada naszej gminy, a jeżeli nie ma stosownej uchwały to właściciele nie mają obowiązku sprzątania tylko właśnie gmina.
        • etam2.0 Regulamin Utrzymania w Czystości i Porządku... 05.01.13, 20:58
          kruq_1111 jest taka uchwała i regulamin >> link.

§ 27
          1. Właściciele zwierząt domowych są obowiązani do bezzwłocznego usuwania odchodów tych
          zwierząt z terenów przeznaczonych do wspólnego użytku. Odchody należy umieszczać w
          oznakowanych pojemnikach, koszach ulicznych lub pojemnikach na niesegregowane
          odpady komunalne.
          • kruq_1111 Re: Regulamin Utrzymania w Czystości i Porządku.. 05.01.13, 21:43
            Zatem temat nie podlega dyskusji. To właściciele pupili mają obowiązek sprzątania po nich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka