Dodaj do ulubionych

Budowa 10cio-pietrowca

03.04.13, 21:50
Witam,
Nie wiem czy wiecie ale za moment możemy mieć w Ząbkach postawiony 10 piętrowy blokowiec.
I jest to niestety realne, sprawa jest bardzo zaawansowana.
Nasz burmistrz zaakceptowal plany. Nie wiem kto co komu tam obiecał ale projekt tego "klocka" został złożony do urzędu.
Sprawa sie dzieje na działce starego zbożowca przy Batorego 2 na przeciwko szkoły.
To będzie jedyny taki budynek w promieniu kilku kilometrów.
Jak to przeczytałem to aż nie mogołem w to uwierzyć ze ktoś wpadł ta taki pomysł - Polska

Pozdrawiam,
Arhex

Obserwuj wątek
    • dolorespromesas Re: Budowa 10cio-pietrowca 03.04.13, 22:56
      za odpowiednie pieniądze osiągniesz... prawie wszystko..no zdrowia nie kupisz..
    • etam2.0 Re: Budowa 10cio-pietrowca 03.04.13, 23:48
      Dlaczego ten 10-piętrowiec jest czymś złym w tym miejscu? Nie pytam z powodu, że jestem jednoznacznie "za", ale jestem ciekaw, dlaczego ty jesteś przeciw.
      • dolorespromesas Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 00:06
        myślenie nie boli...
      • michal0510 Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 08:21
        Powód jest taki jak zawsze

pl.wikipedia.org/wiki/NIMBY
    • husky_ Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 07:54
      A co z naszym "Miastem Ogrodem"?
      Jedni nie mogą przebudować parterowego budynku a inni stawiają bloki o 10 piętrach...
      • mateo.12345 Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 09:16
        To tragedia. Kury przestaną znosić jajka, dzieci przestaną się rodzić, żaby przestaną składać skrzek itp ;-)
      • arhex Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 13:20
        Dobrze piszesz - miasta ogrody..... kiedyś podejście było zupełnie inne.

Teraz wykorzystanie placu/działki jest 110% zalewane jest betonem
        tak aby z każdego metra2 wycisnąć max'a. Bloki buduje się tak ze sąsiad zagląda w okna sąsiadowi. Rozumiem kwestje ceny gruntów - ale litości to jest centrum naszego miasta.

Natomiast problem tego budynku bezpośrednio mnie nie dotyczy.
        ale to co się ostatnio wyprawia z ładem przestrzennym w miastach woła o pomstę do nieba.

Ząbki centrum - niska zabudowa, parę bloków bloki max 5 pieter, dookoła dom, ogródki, a tu nagle taka armata. Wszytko powinno tworzyć jakaś całość, posiadać minimum estetyki.

Tymczasem urzędnicy jak architekci nie maja oporów fundować w miastu takiego potworka.

Arhex

• etam2.0 Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 19:44
          Miasto ogród? To nigdy nie weszło w życie. Hasło.

Wystarczy stanąć w okolicy zbożowca i rozejrzeć się wokół. Czy głównym problemem tego miejsca będzie 10 piętrowy budynek (mieszkania? biura? usługi? co to ma być?)? No dobra, może będzie jakiś problem z dodatkowym ruchem samochodowym i parkowaniem - ale czy aż tak duży? A że będzie wystawał ponad obecną zabudowę... kwestia gustu. Projekt tak samo (jest znany?).
          • arhex Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 21:17
            Rozumiem ze wszech obecny chaos, stawianie budynków na "pałe" Ci nie przeszkadza, tak samo pewnie jak tysiące reklam bannerów, wlepiek ktore zawalają/szpecą stolice rozejrzyj się. Ale to jest kwestia estetyki.

Co do Miast ogrodów to proponuje uzupełnić wiedzę, dużo dzielnic w warszawie była projektowana właśnie z tym założeniem, może tez dlatego gdzie gdzieniegdzie człowiek czuje się porostu dobrze.
            Nowe zamknięte osiedla gdzie blok stawia się co 10M z huśtawka dla dzieci gdzieś po środku mi nie odpowiadają.
            Tymczasem odsyłam na stronę naszego miasta "ogrodu"
            www.zabki.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=51

Pozdrawiam
            Arhex
            • etam2.0 Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 21:36
              Ja tego nie neguję, że coś takiego miało być w Ząbkach, że takie coś gdzieś jest. U nas tego nie ma i nie będzie. Zupełnie inny rodzaj miasta. U nas pozostało tylko hasło i plany z początku XX w.. Na potrzeby dyskusji to hasło czasem wypływa, ale w rzeczywistości to "dawno i nieprawda".

Kilka bloków niższych, kilka 5 piętrowych i jeden nowy 10 piętrowy - to nie musi źle wyglądać.
              • husky_ Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 21:52
                etam2.0 napisał: U nas tego nie ma i nie będzie. Zupełnie inny rodzaj miasta. U nas pozostało
                > tylko hasło i plany z początku XX w.. Na potrzeby dyskusji to hasło czasem wyp
                > ływa, ale w rzeczywistości to "dawno i nieprawda".

Powiedz to konserwatorowi zabytków.
              • husky_ Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 21:58
                Miasto Ogród istnieje.
              • arhex Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 22:01
                tak patrząc na linie horyzontu wieża kościoła, BLOK który wystaje od czapy, tu się powinien wypowiedzieć jakiś architek jak bardzo zostały tu sponiewierane zasady urbanistyki.

Z miasta ogrodu wbrew pozorom zostało u nas dużo, układ ulic i dużo zieleni. Ale jak to człowiek na co dzień ma to niestety tego nie dostrzega.

Arhex

• hugo43 Re: Budowa 10cio-pietrowca 04.04.13, 23:13
                  bedziemy mieli wlasne intraco:)
    • zawiedziony1980 Re: Budowa 10cio-pietrowca 05.04.13, 07:12
      1. Fakt budowy tak wysokiego bloku jest znany okolicznym mieszkańcom od momentu przetargu - były protesty.
      2. Nikt nie kupiłby tego za 8mln zł gdyby nie zmiana planu zagospodarowania i zgoda na blok do 12 pięter.
      3. Skoro miasto potrzebuje pieniędzy na inwestycje to chyba dobrze, że je zdobywa sprzedając bardzo drogo działkę tylko za cenę zgody na wysoki blok.
      4. Inwestor też kupując za taką kasę musiał mieć zgodę na taką wysokość.

Wszystko razem do kupy - KASA MIASTA MUSI SIĘ NAPEŁNIAĆ (i w pozytywnym i w negatywnym znaczeniu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka