freestella 29.06.13, 14:29 No więc mamy ... super pomysł, w końcu dbamy o ekologie... tylko ja się pytam gdzie w kuchni 8m2 mam postawić 5 koszy na śmieci...;) masakra jakaś!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raptor73 Re: segregacja śmieci... 29.06.13, 14:57 ja myślę o ustawieniu koszy na balkonie... bo nie wiem - będę przebierał śmiecie przy wyrzucaniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
freestella Re: segregacja śmieci... 29.06.13, 15:12 Jakiś pomysł z tym balkonem jest.... ale wkurza mnie bezmyślność ludzi rządzących!!! już widzę jak będzie przyjeżdżała oddzielna śmieciarka po każdy kubeł.....jak zwykle wszystko na jedną furę . Natomiast jak dowalać kary za niesegregowanie oczywiście mądrzy się znajdą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwina128 Re: segregacja śmieci... 29.06.13, 21:20 jak ktoś ma duży balkon to ok, ja mam ok 3,5 m więc nie zastawię balkonu koszami na śmieci. Mam pytanie: do którego kosza mam wyrzucać kości, mieso itp.?, bo do odpadów komunalnych mokrych nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrsson Re: segregacja śmieci... 29.06.13, 22:11 podejrzewam że chcą aby przejść na wegetarianizm:)) Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: segregacja śmieci... 29.06.13, 22:15 >do którego kosza mam wyrzucać kości, mieso chyba do odpadów zielonych jako "resztki jedzenia". Przynajmniej ja tak robię bo nie mam sama pojęcia gdzie. Waciki, chusteczki, ręczniki papierowe, torebki po herbacie itd wrzucam do niesegregowalnych (mieszanych). Całe szczęście że do "plastiku" można wrzucac metal, tworzywa sztuczne i folie (np. po wędlinie) bo wiem, że w innych miastach trzeba i to rozdzielać. Odpowiedz Link Zgłoś
gzbk Re: segregacja śmieci... 30.06.13, 23:23 Kości i resztki mięsa do zmieszanych komunalnych (jako inne nienadające się do segregacji). Według poniższej instrukcji do zielonych/biodegradowalnych raczej nie wolno. www.zabki.pl/data/2%283%29.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gzbk Re: segregacja śmieci... 30.06.13, 23:31 A jeśli chodzi o fusy to u nas nie ma wprost napisane gdzie je wyrzucać ale przeglądając instrukcje segregacji w innych miastach/gminach wszędzie "fusy po herbacie i kawie razem z papierowymi filtrami" należy wyrzucać do biodegradowalnych. Wychodzi więc na to, że robisz dokładnie na odwrót niż powinnaś. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 13:57 Dobrze robię bo wrzucam do odpadów ZIELONYCH "resztki jedzenia" (tak jak w instrukcji) a resztki jedzenia to ości, skórki, obierki, kości, no to co zostało np z obiadu. TU jest obrazek odpadów mokrych i suchych (w Zabkach też jest taki podział). Odpowiedz Link Zgłoś
gzbk Re: segregacja śmieci... 02.07.13, 00:12 Jednak się mylisz. Folii/woreczków po mięsie także nie wolno wrzucać do plastików. Przeczytaj dokładnie obowiązującą u nas instrukcję segregacji dostępną pod linkiem: www.zabki.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=247&menu_id=259&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
dzedlajga Re: segregacja śmieci... 02.07.13, 12:31 Ten załącznik jest nieco nieaktualny, bo z niego wynika między innymi, że opakowań po lekach nie wolno nigdzie wyrzucać ;) Do skrzynki dostałam już taki, gdzie wolno do zmieszanych Odpowiedz Link Zgłoś
dzedlajga Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 00:30 Z ulotki, którą dostałam wynika, że kości nie wolno do zielonych, więc zostają zmieszane O herbacie nic nie ma ale też bym dała do zielonych Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 14:02 No widze teraz, że jednak nie wolno kości ani mięsa wyrzucać. Tylko co z tym robić? I co to znaczy w takim razie "resztki jedzenia"? Bo kurczaka na obiad ma setki ludzi dziennie więc.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzedlajga Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 22:18 Moim zdaniem mięso i kości do zmieszanych. Pisałam w jakiejś sprawie do urzędu i powiedzieli mi, że czego się nie da posegregować, bo nigdzie nie wolno - to do zmieszanych. Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: segregacja śmieci... 30.06.13, 05:16 U nas postawili 6 pojemników. 3 są opisane do czego służą. Już drugiego dnia te z plastikiem były całkowicie zapełnione! Są tacy, co rozum zostawili w domu. Butelki 5 litrowe po wodzie wyrzucają zakręcone. Taka butelka nie da się zgnieść. Trudno zdjąć nakrętkę, zgnieść i zakręcić z powrotem. Do tego trzeba mieć inteligencję szympansa. Na to już znaleźli sposób! UM kopie rów odwadniający. Jeszcze na dobre nie zaczęli a już zrobił się z tego jeden wielki śmietnik. To samo będzie w lasach i wszędzie, gdzie tylko się da. raptor73 napisał: ja myślę o ustawieniu koszy na balkonie... bo nie wiem - będę przebierał śmieci e przy wyrzucaniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
mm-81 Re: segregacja śmieci... 30.06.13, 19:24 No więc właśnie. Chorych pomysłów rządzących ciąg dalszy. Powinni kazać segregować do 10 pojemników, a co. Odpowiedz Link Zgłoś
freestella Re: segregacja śmieci... 30.06.13, 20:11 W Holandii mają 2, w Anglii 3 , nasi muszą być lepsi..... Odpowiedz Link Zgłoś
mm-81 Re: segregacja śmieci... 30.06.13, 20:27 No i w tej "wstrętnej" Warszawie będą 3. Odpowiedz Link Zgłoś
karla1977 nie dosc ze zarabiaja na tych smieciach to jeszcze 04.07.13, 08:37 mamy to segregowac do kilku pojemnikow. jasne najlepiej bez kosztow to wywiezc i zutylizowac i czysty zysk! obled jakis. najlepiej jeszcze pewnie pomyc wszystko.... dlaczego nikt nie ustawi kontenerow? raz na 2 tygodnie worek odbiora. niedlugo wszedzie sie robactow zalegnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: nie dosc ze zarabiaja na tych smieciach to je 04.07.13, 11:17 Ze słoików trzeba zerwać etykiety, z butelek tak samo. Potem, zanim wyrzucisz, musisz to dokładnie umyć! Śmieci muszą być czyste i pachnące, aby dwa tygodnie w kontenerze nie śmierdziały! karla1977 napisała: > mamy to segregowac do kilku pojemnikow. jasne najlepiej bez kosztow to wywiezc > i zutylizowac i czysty zysk! obled jakis. najlepiej jeszcze pewnie pomyc wszyst > ko.... dlaczego nikt nie ustawi kontenerow? raz na 2 tygodnie worek odbiora. ni > edlugo wszedzie sie robactow zalegnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
malutka.k Re: nie dosc ze zarabiaja na tych smieciach to je 07.07.13, 11:09 Bzdura - nie trzeba zrywać etykiet ze słoików czy butelek i nie trzeba myć żadnych odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
hironomus Re: nie dosc ze zarabiaja na tych smieciach to je 10.07.13, 20:50 Jest sposób aby nie segregować śmieci :) Np butelki po oleju nie można wyrzucić do segregowanych, czy złotka po maśle - idą do niesortowanych. Aby nie musieć segregować śmieci kupujemy najtańszą margarynę i każdy śmieć musimy nią upaprać tym badziewiem. Wtedy wszystkie śmieci muszą trafić do worka niesortowanego :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzedlajga Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 00:33 Ja będę segregować tak jak teraz tylko zrobię oddzielne na zielone i zmieszane Pozostałe (papier, plastik, szkło) od dawna wrzucam do oddzielnego, dużego kosza i albo będę segregować przy wyrzucaniu, albo to sobie daruję, jeśli będzie jeden samochód podjeżdżał Odpowiedz Link Zgłoś
freestella Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 09:28 Ja do tej pory też segregowałam do 2. Na osiedlu stały dwa kosze, przyjeżdżały 2 śmieciary, zmieszane i papier, szkło i plastik. Teraz stoi 5 , na kartkach i dookoła trąbią że za nie segregowanie będą kary. Także ja osobiście przejdę się na pierwsze wybieranie śmieci segregowanych i zobaczę jak są zabierane;) Czy faktycznie odbierane również będą posegregowane...czy na jedną śmieciarę i jazda do Steny gdzie na taśmie będzie segregacja. Odpowiedz Link Zgłoś
dudus86 Re: segregacja śmieci... 01.07.13, 20:40 Witam, u mnie w bloku na powstańców są tylko 3 kontenery : - czerwony na odpadki komunalne - żółty na plastik i papier - pomarańczowy na szkło I teraz jak segregować te śmieci ? Na ulotkach informacyjnych naszego miasta jest napisane co i jak wyrzucać a ja zastanawiam się gdzie mam wyrzucać np. fusy po herbacie, obierki, zabrudzony papier, tacki styropianowe, butelki po oleju i chemii oraz skoszoną trawę ( mam mały ogródek) skoro mam tylko wyżej wymienione trzy kontenery? Odpowiedz Link Zgłoś
freestella Re: segregacja śmieci... 02.07.13, 10:11 U mnie jest kosz na odpadki "zielone" tzn. obierki, trawa, ogryzki, warzywa, skorupki po jajkach itp. Co do zabrudzonych opakowań po jedzeniu typu folie po mięsie , serach itp. podobno wrzucamy do odpadów zmieszanych, u nas to zielony ciemny pojemnik. Odpowiedz Link Zgłoś
drugidundy Re: segregacja śmieci... 02.07.13, 09:48 No a gdzie ja mam zmieścić te kosze w kuchni 5m2? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: segregacja śmieci... 02.07.13, 11:18 Ci którzy mają ogródki mają łatwiej:D Do zielonych wrzuca się to, co da się przerobić na kompost, czyli: skorupki po jajkach tak, papier "szary" (z opakowań po jajkach, rolek od papieru toaletowego, ręczników kuchennych) tak, ale już np.: z gazet kolorowych nie; zużyte torebki od herbaty tak, ale mięso, kości, resztki potraw gotowanych już nie (w nich tylko robaki się lęgną); obierki, skórki od naszych owoców tak, ale już np skórki od cytrusów nie, bo są spryskane chemią powstrzymującą rozkład. Trudne tylko na początku:D Ilość koszy ograniczam w ten sposób, że plastik, metal i papier wrzucam do jednego kosza i dopiero jak wynoszę do kontenerów to segreguję. Tym sposobem zostają mi jeszcze tylko kosz kompostowy i "ogólny" Ja na razie jestem zadowolona z reformy, bo jest szansa, że wreszcie pozbędziemy się różnych pozostałości poremontowych, trocin pozostałych z cięcia drzewa do kominka, igieł opadłych z drzew itp. Do tej pory trzeba było prosić o dodatkowy wywóz, teraz zabierają wszystko jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
dolorespromesas Re: segregacja śmieci... 02.07.13, 15:04 a ja wyjebię wszystko na środek ulicy wybaczta! poniosło mnie z lekka zobaczyłam wczoraj mój śmietnik, jesli do dziś nie posprzątali to zrobię fotkę i wrzucę,wszystko wpieprzone w jeden kontener pod sam sufit + dookoła pełno syfu, a smród niemiłosierny (tylko sierściuch sie cieszył, bo lubi smrodki) Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka mi dziś śmieci nie odebrali... 03.07.13, 14:07 Czy dlatego, że miałam tylko pół worka? Sąsiadom zabrali, mieli pełne...czy to jest jakieś kryterium? Odpowiedz Link Zgłoś
gzbk Re: mi dziś śmieci nie odebrali... 03.07.13, 22:45 Heh... mnie spotkało to samo. Pani na infolinii MZO Wołomin zaproponowała żebym sam przywiózł do nich te śmieci ;-) albo żebym poczekał 2 tyg. do kolejnego terminu. Ma kobieta poczucie humoru, w taką pogodę to już za tydzień nie bedzie można podejść do tego worka bez maski p.gaz. Jutro rano ma się ze mną skontaktować dyspozytor załogi i jakoś się umówić. Trzeba ich będzie męczyć do skutku bo to jakieś jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: segregacja śmieci... 06.07.13, 20:08 Przez przypadek trafiłem na interesujące fakty: - od wyniku przetargu odwołała się firma Lekaro bip.zabki.pl/zalacznik/11105 - wczoraj odbyła się rozprawa w KIO - uzp.gov.pl/cmsws/page/publish.aspx?F;364 W poniedziałek zniknie, więc cytuję: WOKANDA na dzień: Piątek, 05.07.2013 godz. 10:45 Sygn. akt: KIO/1526/13 Strony: Odwołujący: P.P.H.U. Lekaro Jolanta Zagórska Zamawiający: Miasto Ząbki - zgodnie z Prawem Zamówień Publicznych umowa nie może zostać zawarta przed zakończeniem postępowania odwoławczego. Pytanie - na jakiej podstawie śmieci odbiera MZO Wołomin? Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: segregacja śmieci... 07.07.13, 07:17 Nie słyszałeś o "kolesiostwie"? Popatrz na Dyrektorów szkół i innych dobrze płatnych posad! awawawaw napisał: Pytanie - na jakiej podstawie śmieci odbiera MZO Wołomin? Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: segregacja śmieci... 10.07.13, 22:23 no właśnie że nikt śmieci nie odbiera, więc nie ma problemu z podstawą prawną Odpowiedz Link Zgłoś
anasz Re: segregacja śmieci... 06.07.13, 20:42 I myć wszystko przed wyrzuceniem, a co!!! Wszak wodę mamy za pół darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
malutka.k Re: segregacja śmieci... 07.07.13, 11:12 zadnych śmieci nie trzeba myć przed wyrzuceniem, po co bzdury piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.anto Re: segregacja śmieci... 10.07.13, 13:44 Gdzie wyrzucacie folię aluminiową, a gdzie aluminiowe wieczka po jogurtach? Odpowiedz Link Zgłoś
platforma_zabki Pismo radnego Kalaty 25.07.13, 12:04 W związku z tym, iż firma Stena, która wygrała przetarg na odpady posegregowane w Ząbkach w dniu 24 lipca 2013 r. nie odebrała plastików i papieru (szkło zabrano) w rejonie IV (południowe Ząbki), Pan Radny Tomasz Kalata wystosował w tej sprawie pismo do Burmistrza z prośbą o wyjaśnienia. tomaszkalata.blog.onet.pl/ www.facebook.com/#!/kalata.tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: Pismo radnego Kalaty 25.07.13, 15:39 To co ta cała STENA wyprawia to jakiś koszmar. Wcześniej Lekaro odbierało śmieci segregowane na bieżąco i nie było problemu. Ci zostawiają pełen kontener śmieci segregowanych bo wypatrzyli jeden śmieć innej kategorii, robią dokumentacje fotograficzna i na pusto odjeżdżają, MZO tego nie odbiera bo to śmieci segregowane i tak w koło a kupa śmieci rośnie. Tu mam pytanie do aktywnych na forum radnych za co płacimy kilkakrotnie więcej niż wcześniej??? Odpowiedz Link Zgłoś
ftw_2dor Re: Pismo radnego Kalaty 25.07.13, 16:08 Przyłączam się do pytania. Do ch*ja pana, za co płacimy więcej ? Za co ? Skoro przyczyniamy się do poprawy środowiska to chyba powinniśmy płacić MNIEJ,a nie WIĘCEJ. Dlaczego w innych miastach, za niesegregowane płaci się mniej lub tyle samo co u nas za segregowane ? Za mało Wam ZŁODZIEJE ? Woda, śmieci.. może niedługo każecie nam płacić więcej o połowę za prąd i gaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
freestella Re: Pismo radnego Kalaty 25.07.13, 16:43 ftw_2dor napisał: > Przyłączam się do pytania. > > Do ch*ja pana, za co płacimy więcej ? > Za co ? Skoro przyczyniamy się do poprawy środowiska to chyba powinniśmy płacić > MNIEJ,a nie WIĘCEJ. Dlaczego w innych miastach, za niesegregowane płaci się mn > iej lub tyle samo co u nas za segregowane ? Za mało Wam ZŁODZIEJE ? Woda, śmiec > i.. może niedługo każecie nam płacić więcej o połowę za prąd i gaz ? > gdyby była opcja "lubię to" to bym kliknęła....;) masz ŚWIĘTĄ RACJĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: Pismo radnego Kalaty 25.07.13, 17:39 Bo nasze kochane władze kur.a ich mać realizują swoje PRowskie pomysły za nasze pieniądze. Woda 50% zysku na czysto więc będzie na kilka stołków w PGK dla znajomych a teraz śmieci kolejny przykład. Mieszkam w bloku i moja wspólnota płaciła ok 3 tyś za wywóz śmieci na miesiąc i śmieci były wywożone praktycznie co 2 dni. Teraz płacimy ok 12 tyś i śmieci zalegają po kilka dni więc się pytam gdzie te prawie 10 tyś różnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
platforma_zabki Pismo radnego Kalaty - odpowiedź burmistrza 21.08.13, 14:53 Na blogu wiceprzewodniczącego rady miasta Ząbki, Pana radnego Tomasza Kalaty opublikowana została odpowiedź Pana burmistrza na pismo w sprawie nieterminowego odbierania odpadów przez firmę STENA. tomaszkalata.blog.onet.pl/ www.facebook.com/#!/kalata.tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
nowakowskaalbina Re: segregacja śmieci... 22.08.13, 21:43 Bywam w Ząbkach czasami ale mierzi mnie niechlujstwo obywateli Od dawna przynoszono obok koszy na śmiecie na przystankach torby ze śmieciami i je tam zostawiano.Teraz teoretycznie wszyscy mają śmieci odbierane ale jakieś Czyściochy dalej taszczą te brudy na przystanki. Najwięcej przy Szwoleżerów . Odpowiedz Link Zgłoś