Dodaj do ulubionych

Bieganie z pilotami

28.10.13, 14:56
Nie irytuje Was fakt biegania średnio co miesiąc z pilotami do zaprogramowania?
Może skończmy tę zabawę. Mam inne zajęcia a nie ciągle nosić pilot do ochrony.
Obserwuj wątek
    • lubljana Re: Bieganie z pilotami 28.10.13, 16:06
      Skoro trzeba, to się biega...
      I nie traktowałabym tego w kategoriach zabawy :-)
      • smile53 Re: Bieganie z pilotami 28.10.13, 16:20
        tak właśnie..., ale mi problem...

• 7andrzej223 Re: Bieganie z pilotami 28.10.13, 16:21
      o co chodzi z tymi pilotami ? Coś się zepsuło ?
    • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 28.10.13, 16:34
      Tak się rodzą plotki, jaki to zamordyzm panuje na VP ;)
      Ostatnie przeprogramowanie pilotów miało miejsce za poprzedniego zarządcy i było spowodowane, o ile dobrze pamiętam, awarią mechanizmu sterowania szlabanem (elektronika do wymiany). Od momentu zamieszkania na Vitalu (2012) to był jedyny przypadek, kiedy konieczne było oddanie pilota do przeprogramowania. Dzisiaj mamy 2 raz....
      • kruq_1 Re: Bieganie z pilotami 28.10.13, 20:52
        Nie bagatelizowałbym tak tej sprawy, przecież to jest PROBLEM tej samej rangi co i znaczna większość innych :-)
        • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 28.10.13, 21:10
          To ja mam podwójny problem. Czy posiadając 2 piloty do przekodowania dam rade sam przejsc przez ten problem czy nie obejdzie się bez psychoanalityka?
          Może ktoś ma namiary.
          • gach13 Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 10:04
            Coś Pani vp ordung się pomyliło. Z tego co pamiętam to już będzie 4 raz kiedy muszę zanosić pilota.
            Jeśli myślicie że wyeliminujecie osoby parkujące na krzywy ryj w garażu to jesteście naiwni i ponowne kodowanie pilotów nie mam najmniejszego sensu.
            • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 10:50
              gach13 napisał(a):

> Coś Pani vp ordung się pomyliło. Z tego co pamiętam to już będzie 4 raz kiedy m
              > uszę zanosić pilota.
              > Jeśli myślicie że wyeliminujecie osoby parkujące na krzywy ryj w garażu to jest
              > eście naiwni i ponowne kodowanie pilotów nie mam najmniejszego sensu.

Proszę napisać na maila zarządowego kiedy i z jakiego powodu zanosił Pan do programowania swój pilot, zweryfikujemy to z konserwatorem. Wczoraj na spotkaniu zarządu rozmawialiśmy z 4 mieszkańcami i wszyscy mają podobne zdanie: to jest drugi przypadek kiedy wszyscy mieszkańcy muszą oddać piloty do przeprogramowania. Może to chodzi o problem z konkretnie Pana urządzeniem?
              • gach13 Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 14:41
                Nie nie było problemu z moim pilotem. Nie będę się z Panią spierał. Chyba że Pani bierze pod uwagę okres od przejęcia Zarządu przed nową firmę wówczas może to 2 raz. Nie mam natomiast zamiaru kolejny raz zanosić pilota do zakodowania jeśli wszystko jest sprawne tylko dlatego że znów ktoś wymyślił weryfikację rozdanych urządzeń. I tak znajdą się cwaniacy więc dajmy spokój z tą zabawą.
                • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 16:23
                  gach13 napisał(a):

> Nie nie było problemu z moim pilotem. Nie będę się z Panią spierał. Chyba że Pa
                  > ni bierze pod uwagę okres od przejęcia Zarządu przed nową firmę wówczas może to
                  > 2 raz. Nie mam natomiast zamiaru kolejny raz zanosić pilota do zakodowania jeś
                  > li wszystko jest sprawne tylko dlatego że znów ktoś wymyślił weryfikację rozdan
                  > ych urządzeń. I tak znajdą się cwaniacy więc dajmy spokój z tą zabawą.

To jest pierwszy i jedyny przypadek kiedy przeprogramowanie pilotów odbywa się nie z powodu awarii, więcej taka operacja nie powinna być potrzebna (za działania poprzedniego zarządcy nie odpowiadamy). Oczywiście na poważniejsze awarie nic nie poradzimy, może się zdarzyć konieczność przeprogramowywania, choć zdaniem serwisu nie powinna.
                  Za bałagan z pilotami odpowiedzialny jest zarządca powierzony, kiedyś trzeba z tym było zrobić porządek. Na ile to się powiodło, to się okaże za jakiś czas...
                  Jak zwykle większość właścicieli nie miała żadnego problemu z całą operacją programowania, zdarzali się też tacy którym nie podobał się pomysł odebrania nadmiarowych pilotów albo też zaspali z oddaniem pilota i teraz trzeba będzie czekać na programowanie (człowiek i sprzęt do operacji był umówiony na poniedziałek).
                  Jeden z mieszkańców zagroził administracji blokowaniem wyjazdu z garażu swoim autem, jeśli nie dostanie pilota ekstra ;)
                  • ulazabki Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 16:53
                    ordnung a przeprogramowanie kosztuje czy jest wliczone w serwis?
                    • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 17:11
                      ulazabki napisała:

> ordnung a przeprogramowanie kosztuje czy jest wliczone w serwis?

W ramach umowy na konserwację, bez żadnych dodatkowych kosztów.
                      • ulazabki Re: Bieganie z pilotami 29.10.13, 17:15
                        vp_ordnung_muss_sein napisał(a):

>
                        > W ramach umowy na konserwację, bez żadnych dodatkowych kosztów.

no to jestem w stanie "przełknąć" to "przeprogramowywanie" :)
                  • gach13 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 09:41
                    I stanowczo popieram osobę która chciała blokować wjazd do garażu poniewaz takiego bałaganu to jeszcze nie widziałem. Co jeśli tak jak w moim przypadku nie było mnie od 2 tygodni a państwo wyznaczyli tylko jeden dzien kodowania pilotów. A jak poszedl we wtorek to sie dowiedziałem ze dopiero w czwartek. I chyba takich osób jak jest wiecej sadzać pokolenie jaka sie utworzyła do szlabanu. Wynika z tego ze żadna z osób stojących nie zakodowana pilota. I co vp ordung na to. Może pzynaniej lepiej by to zorganizować.
                    • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 10:25
                      gach13 napisał(a):

> I stanowczo popieram osobę która chciała blokować wjazd do garażu poniewaz taki
                      > ego bałaganu to jeszcze nie widziałem. Co jeśli tak jak w moim przypadku nie by
                      > ło mnie od 2 tygodni a państwo wyznaczyli tylko jeden dzien kodowania pilotów.
                      > A jak poszedl we wtorek to sie dowiedziałem ze dopiero w czwartek. I chyba tak
                      > ich osób jak jest wiecej sadzać pokolenie jaka sie utworzyła do szlabanu. Wynik
                      > a z tego ze żadna z osób stojących nie zakodowana pilota. I co vp ordung na to.
                      > Może pzynaniej lepiej by to zorganizować.

O jaki bałagan Panu chodzi? Nie można przyznać racji tam, gdzie jej nie ma :)
                      1) Pierwsza informacja o przekodowaniu pilotów była w uchwale o wprowadzeniu strefy ruchu, jakiś miesiąc temu.
                      2) W zeszłym tygodniu pojawiło się odpowiednie ogłoszenie na klatkach.
                      3) W tym samym czasie poszły informacje mailem do mieszkańców.
                      4) W weekend poprzedzający wrzucony został do skrzynek biuletyn Wspólnoty, z infomacją m.in. o programowaniu pilotów w poniedziałek.
                      5) W poniedziałek rano wysłane zostało przypomnienie SMS.
                      Coż jeszcze można było zrobić? Pański przypadek związany z długą nieobecnością na osiedlu, to jedynie wyjątek potwierdzający regułę. Zdecydowana większość właścicieli sobie poradziła i odebrała w poniedziałek wieczorem zaprogramowane piloty.
                      Mało tego, aby nie powodować zamieszania przeprogramowanie pilotów zostało podzielone na 2 etapy: w poniedziałek kodowany był tylko szlaban. Wszystkie piloty te przeprogramowane i te stare wciąż działają na bramy garażowe. Dopiero po zakodowaniu wszystkich pilotów na odbiorniku szlabanu odbędzie się druga część operacji, czyli kodowanie odbiorników przy garażach (BEZ udziału mieszkańców).
                      Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zaangażować się w prace zarządu (mamy wakat) i pokazać wszystkim właścicielom jakim się jest dobrym organizatorem. Zapraszamy :)
    • tralalavital Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 10:00
      O jej Gach i Tobie coś nie pasuje?? Taki life... Chcieliście walki z cwaniakami to macie... A Ty zdaje się byłeś jednym z pierwszym sprawiedliwych.... :-)
      • kruq_1 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 13:06
        Taka to już "problemowa" mentalność :-)
        • gach13 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 14:23
          Mam gdzies wasze parkowanie
          Pani vp ordung nie zgadzam sie z Panią ze nikt nie ma problemu. Powtarzam Pani ze dzisiaj utworzyła sie kolejka przy szlabanie obu stron poniewaz żadna z osób nie miała zakodowanego pilota. Wkoncu ktoś zadzwonił po ciecia i po 10 min. otworzył wrota.
      • gach13 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 14:25
        Nie ja nie śledzę kto ile parkuje i gdzie ale należy uporządkować ten burdel.
        • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 14:38
          Dlatego na tym osiedlu potrzeba 2 ochroniarzy. Na tyle mieszkań to nie jest duży koszt. Zwiekszy sie i wygoda i bezpieczeństwo. Wtedy będzie można wymagać od ochrony aby była na swoim miejscu. Jeden sie nie rozerwie.
          • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 14:45
            nowywzabkach napisał(a):

> Dlatego na tym osiedlu potrzeba 2 ochroniarzy. Na tyle mieszkań to nie jest duż
            > y koszt. Zwiekszy sie i wygoda i bezpieczeństwo. Wtedy będzie można wymagać od
            > ochrony aby była na swoim miejscu. Jeden sie nie rozerwie.

Mam podobne odczucia, dlatego też nowa budka strażnicza ma 2 miejsca, na wypadek gdyby kiedyś jednak mieszkańcy zdecydowali się na 2 ochroniarzy na zmianie. Uczciwie trzeba też dodać, że dodatkowy ochroniarz to podowojenie kosztów ochrony, czyli circa about 30zł do czynszu, przy lokalu 50m i 1 miejscu garażowym...
            • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 14:50
              W sumie dużo i niedużo. W obecnej sytuacji wolałbym płacic o tyle wiecej na fundusz remontowy. Myślę, że dodatkowy ochroniarz nie powinien podwoić stawki. W tej opłacie, która jest teraz nie zawiera sie tylko pensja pracownika i zysk firmy ochroniarskiej. Mogę sie mylić.
              • ulazabki Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 14:57
                to przy dwóch miejscach garazowych i mieszkaniu 70m wyszło by koło 50zl. No to duzo
                • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:04
                  O ile tyle by to wyniosło to rzeczywiście dużo. Ale mam mieszkania w Warszawie i na jednym i drugim jest po 2 na zmianie i nie kosztuje to tak duzo. Muszę sprawdzić w tamtych rozliczeniach. Może firma ochroniarska jest za droga.
                • kruq_1 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:05
                  Licząc nawet po 30 zł od lokalu to jest koszt ok 6000zł a mówimy tylko o wynagrodzeniu dodatkowego pracownika, bo żadnych innych kosztów z tego tytułu firma ochroniarska raczej nie poniesie.
              • kruq_1 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:03
                Trąbię od dawna o potrzebie 2 ochroniarzy i ten temat mało kto podejmuje ale za to cały czas pojawiają sie narzekania, że ktoś czekał pod szlabanem a to goście nie mogli wjechać albo wyjechać itp...

A tak na marginesie ludzie, którzy siedzą w tej budce to są ochroniarze (pracownicy ochrony ewentualnie stróże), którzy uczciwie i ciężko pracują więc zasługują na szacunek a nie nazywanie ich cieciami. Kultury trochę.
                • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:08
                  kruq_1 napisał:

> Trąbię od dawna o potrzebie 2 ochroniarzy i ten temat mało kto podejmuje ale za
                  > to cały czas pojawiają sie narzekania, że ktoś czekał pod szlabanem a to gości
                  > e nie mogli wjechać albo wyjechać itp...
                  >
                  > A tak na marginesie ludzie, którzy siedzą w tej budce to są ochroniarze (pracow
                  > nicy ochrony ewentualnie stróże), którzy uczciwie i ciężko pracują więc zasługu
                  > ją na szacunek a nie nazywanie ich cieciami. Kultury trochę.

Dokładnie tak. Tym bardziej, że jak czekałem na ochroniarza pod budką to jak przyszedł to przepraszał, tłumaczył, że zmiana akurat była. Chyba musiał nawysłuchiwać od kogoś. Dopiero przestał się stresować jak powiedziałem, że rozumiem, że jest tylko jeden i to nie jego wina a poza tym nie mam żadnych pretensji.
              • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:08
                nowywzabkach napisał(a):

> W sumie dużo i niedużo. W obecnej sytuacji wolałbym płacic o tyle wiecej na fun
                > dusz remontowy. Myślę, że dodatkowy ochroniarz nie powinien podwoić stawki. W t
                > ej opłacie, która jest teraz nie zawiera sie tylko pensja pracownika i zysk fir
                > my ochroniarskiej. Mogę sie mylić.

Przed wakacjami miał miejsce przegląd umów podpisanych przez poprzedników z firmami działającymi na Wspólnocie, w tym z ochroną. U firmy ochraniającej udało się wynegocjować naprawdę niskie stawki, jak sądzę zysk firmy po odliczeniu kosztów pracownika jest minimalny. W tej branży stosuje się rozliczenie godzinowe, tzn. ilość godzin w miesiącu * stawka. Płacimy ok. 7tys/msc, można sobie policzyć ile wychodzi za godzinę pracy....
                Pracownikom ochrony należałaby się odrobina szacunku, że chce im się za takie pieniądze pracować na naszym osiedlu.... Drugi ochroniarz to jednak podwojenie kosztów, no chyba że znajdziemy firmę, która płaci pracownikom 5zł/h.
                Co do funduszu remontowego, to plan jest taki, żeby wszystkie wypracowane oszczędności przeznaczyć na FR. Stawka za utrzymanie nieruchomości wspólnej spadnie, o tyle ile uda się zaoszczędzić, zaproponujemy podniesienie stawki FR. Inna kwestia, czy taka suma uzyskiwana z FR będzie wystarczająca na pokrycie kosztów wszystkich napraw. Najpilniejsze są dachy, ale niestety nie najbardziej kosztowne. Naprawy garaży (może odwodnienia/uszczelnienia fundamentów?) trudno na dzień dzisiejszy oszacować, ale koszty mogą iść w 100-200tys. zł.
                • dlinci Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:16
                  Drugi ochroniarz na osiedlu, oznacza dla firmy ochroniarskiej zatrudnienie dwóch, a najpewniej trzech nowych pracowników, przecież teraz obowiązki naszego jednego ochoniarza pełnią trzy osoby :-)

pozdrawiam,
                  • gach13 Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:29
                    Jak dla mnie nazwa ochroniarz odnosi sie do człowieka który rzeczywiście czegoś lub kogoś chroni a otwieracz bram tylko i wyłącznie kojarzy mi si z cięciem w szkole. Lub jak Państwa boli może być odzwiernym lub stróżem. Nie dla drugiego odzwiernego.
                    • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:34
                      gach13 napisał(a):

> Jak dla mnie nazwa ochroniarz odnosi sie do człowieka który rzeczywiście czegoś
                      > lub kogoś chroni a otwieracz bram tylko i wyłącznie kojarzy mi si z cięciem w
                      > szkole. Lub jak Państwa boli może być odzwiernym lub stróżem. Nie dla drugiego
                      > odzwiernego.

Jak do tej pory była jedna kradzież na osiedlu (przynajmniej o tym mi wiadomo), roweru z garażu. Dzięki pracownikowi ochrony złodziej został ujęty. Chyba niezły wynik, przyzna Pan? :)
                  • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:32
                    To fakt ale są jakieś stałe koszty które nie podwoją się przy takim rozwiązaniu. Myślę, że nie trzeba gdybać tylko złożyc zapytanie. To nic nie kosztuje.
                    • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:51
                      nowywzabkach napisał(a):

> To fakt ale są jakieś stałe koszty które nie podwoją się przy takim rozwiązaniu
                      > . Myślę, że nie trzeba gdybać tylko złożyc zapytanie. To nic nie kosztuje.

Umowa z firmą ochroniarską przewiduje opłatę za godzinę świadczonych usług, a nie stawkę miesięczną (norma w tej branży). Dołożenie dodatkowego ochroniarza na zmianie, podwoi liczbę godzin miesięcznie i w związku z tym, podwoi koszty Wspólnoty w tym zakresie.
                      W konkursie ofert dostaliśmy kilka propozycji niższych niż te wynegocjowane przez poprzedników, w wyniku negocjacji najniższą zaproponowała obecna firma ochroniarska (plus kilka innych bonusów, m.in. nową budkę strażniczą oraz rozbudowę systemu monitoringu wizyjnego).
                      W praktyce to wyjdzie ok. 40+ groszy/m do czynszu. Prywatnie uważam, że warto, ale decyzję musi podjąć większość właścicieli.
                      • nowywzabkach Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 16:27
                        W którymś z poprzednich postów czytałem, że zwiększenie funduszu remontowego może być z poczynionych w innym miejscu oszczędności. W takim wypadku byłbym również na poniesieniem kosztu dodatkowego pracownika ochrony.
    • vp_ordnung_muss_sein Re: Bieganie z pilotami 30.10.13, 15:30
      Podana suma to oczywiście kwota brutto, od tego trzeba jeszcze zapłacić VAT oraz podatek. Z reszty opłacić pracowników i już można się dzielić ze wspólnikami "zyskiem". 2 pracowników na zmianie, to oczywiście konieczność zatrudnienia 3 nowych osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka