Dodaj do ulubionych

Nowe oznakowanie ulic

31.12.13, 11:13
Co sądzicie o pomyśle p. Świątkiewicza na temat nowego oznakowania miasta? robertswiatkiewicz.pl/wp-content/uploads/2013/12/projekt-SIM-Z%C4%85bki.pdf
Obserwuj wątek
    • powstanie60 Re: Nowe oznakowanie ulic 31.12.13, 18:07
      Sam pomysł jest bardzo fajny, gdyż dzisiaj mamy w znakach wolną amerykankę. Jednak jeżeli za kilka lat mielibyśmy zostać włączeni do Warszawy to może warto zastanowić się nad wdrożeniem takich samych wzorów jak w Warszawie. Niezależnie od tego jakie będzie rozwiązanie docelowe, to podjęcie się przez radnego Świątkiewicza tego tematu oceniam pozytywnie. Warto zrobić porządek w oznakowaniu miasta.
    • zombijczyk Re: Nowe oznakowanie ulic 31.12.13, 18:26
      bardzo dobry pomysł! czekam na wdrożenie.
      • zambek Re: Nowe oznakowanie ulic 31.12.13, 20:09
        Interesujący pomysł wart wprowadzenia, były porządek w mieście. Podoba mi się kolorystyka. Ale te historyczne nazwy osiedli to chyba przesada. Tylko Drewnica jakoś funkcjonuje. Powstańców to podlasie ? Nawet najstarsi mieszkańcy Ząbek już o tym nie pamiętają. Ciekawe skąd Pan Świątkiewicz wyciągnął te nazwy ?
        • kalbud Re: Nowe oznakowanie ulic 01.01.14, 08:04

Rejon w okolicy Szwoleżerów, Kopernika i Powstańców zawsze był nazywany Podlasiem. Tak jak okolice w poblizu Warszawskiej, Łodygowej to Były nazywane Wołąsy.

zambek napisał:

> Interesujący pomysł wart wprowadzenia, były porządek w mieście. Podoba mi się k
          > olorystyka. Ale te historyczne nazwy osiedli to chyba przesada. Tylko Drewnica
          > jakoś funkcjonuje. Powstańców to podlasie ? Nawet najstarsi mieszkańcy Ząbek ju
          > ż o tym nie pamiętają. Ciekawe skąd Pan Świątkiewicz wyciągnął te nazwy ?
          • zambek Re: Nowe oznakowanie ulic 01.01.14, 17:31
            kalbud napisał:

>
            > Rejon w okolicy Szwoleżerów, Kopernika i Powstańców zawsze był nazywany Podl
            > asiem
            . Tak jak okolice w poblizu Warszawskiej, Łodygowej to Były nazywane [
            > b]Wołąsy[/b].

Powtórzę, że sam pomysł radnego Świątkiewicza jest dobry, nie raz moi znajomi zgubili się w Ząbkach, gdyż ulice były źle oznakowane. Ale dzisiaj nikt już nie pamięta i nie używa takich nazw jak Podlasie czy Wołąsy. Lepiej podpisać pod tabliczką zwyczajnie Ząbki.

• nazir_brooklyn Re: Nowe oznakowanie ulic 02.01.14, 08:08
              Oznakowanie by się przydało. We wniosku nie dopatrzyłem się jednak żadnych szacunków co do kosztów. Czy można gdzieś to znaleźć?
              Powstanie60 ma zdecydowanie rację pisząc o wzorach identycznych z warszawskimi.
              Straszne jednak rozdrobnienie nazw jest proponowane. Skoro na okolice Powstańców czy Szwoleżerów aktyalnie wszyscy mówią Ząbki Południowe, czy wprowadzanie nazw, które pamiętają nieliczni ma sens. Świat idzie do przodu, po co się cofać w nazewnictwie zamiast je dostosować do czasów obecnych?
              • powstanie60 Re: Nowe oznakowanie ulic 02.01.14, 11:12
                Znalazłem info, że system warszawski jest zastrzeżony. Nie można wykorzystać tych samych wzorów w Ząbkach.
                www.zdm.waw.pl/zarzad-drog-miejskich/zadania-zdm/miejski-system-informacji/o-systemie-msi/
                • nazir_brooklyn Re: Nowe oznakowanie ulic 03.01.14, 08:20
                  Czyli jeśli kiedyś dojdzie do stworzenia z Ząbek dzielnicy, to i tak trzeba będzie płacić za zmiany.
                  Wciąż jednak nie dopatrzyłem się ile nas, podatników to by kosztowało, jeśli zostałoby wdrożone.
                  Ja np. zdecydowanie wolałbym, żeby ulica powstańców została zbudowana od Dzikiej do Żołnierskiej, ze ścieżką rowerową i w miarę porządnym chodnikiem. Zapewne budżet na tabliczki niewielkim procentem byłby przy tej inwestycji, ale ziarnko do ziarnka...
                  Tymczasem z 20 mln przeznaczonych na Inwestycje w 2014 roku, 90% ma pochłonąć tunel i basen. :( :(
                • netgater Re: Nowe oznakowanie ulic 03.01.14, 09:50
                  Tak, system znakowania MSI jest zastrzeżony, ale w 2005 prezydent Kaczyński przekazał Łodzi te prawa nieodpłatnie. Ten sam system (nie znam stanu prawnego, pamiętam że był jakiś konflikt o nieuprawnione wykorzystanie) jest też we Wrocławiu.
                  Moim zdaniem warto byłoby najpierw spróbować uzyskać zgodę Warszawy na wykorzystanie ich systemu, niż tworzyć własny system. Zwłaszcza że w zasadzie wszyscy którzy wieszają numer domu na swoim budynku stosują tabliczki wg wzoru warszawskiego.

--------------------------------------------------------------
                  • kriis.borowski Re: Nowe oznakowanie ulic 03.01.14, 12:10
                    Popieram próbę uzyskania zgody od Warszawy,
                    dodatkowo dobór kolorów (np. czarne litery na czerwonym tle są strasznie męczące dla oczy i trudno czytelne) i czcionek nie jest najlepszy (za bardzo "zbite" czcionki, za mała czcionka z nazwą ulicy w stosunku do innych danych, wyrównanie nazwy ulicy do dołu :| > np. pierwsza tablica z nazwą "Jana Pawła II", herb miasta za wysoko i wg mnie za bardzo eksponowany (przytłaczający podstawową informację jaką jest nazwa ulicy i jej numer).
                    W tablicach ulicznych montowanych na słupku brakuje mi "strzałki" na zielonym tle z informacją w którą stronę rosną numery (podobnie jak w przypadku oznakowania warszawskiego).
                    Pkt. 4.2 - co jest nazwą ulicy? Żwirki czy Franciszka? Co w ogóle oznacza biały napis na zielonym tle "Franciszka"?
                    Tablica adresowa (5) - za mała nazwa ulicy w stosunku do numery a tym bardziej do nazwy obszaru, czyli źle ustalone proporcje pasów zielony:biały:czerwony - 1:3:1

Powyższe to subiektywne odczucie, możliwe że wzornik w pdf został wykonany niezgodnie z zaleceniami (na ostatniej stronie jest informacja o użytych czcionkach)
                    • ss-85 Re: Nowe oznakowanie ulic 06.01.14, 21:49
                      Mam nadzieję, że te rysunki w PDF-ie tylko z grubsza przedstawiają wygląd tablic i nie jest to końcowa propozycja załącznika do uchwały.
                      Bo faktycznie wszystko tam niedopasowane, niesymetryczne, a proporcje pogubione.

Ogólnie popieram pomysł użyczenia systemu od Warszawy - jest funkcjonalny i estetyczny. Wiele osób w Ząbkach wykonuje tabliczki na wzór warszawskich na własną rękę. Raz wygląda to lepiej, raz gorzej, a na Legionów widziałem jedną taką, która łudząco przypomina warszawski oryginał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka