Dodaj do ulubionych

Nowy wizerunek Ząbek

30.10.15, 08:54
Przechodziłem ulicą Szpitalną. Trwa tam remont drogi.
Po likwidacji betonowego obrzydliwego muru nagle okazało się, że Ząbki maję piękny park.
Z chodników widać zabytkowe budynki szpitala oraz piękny stary drzewostan.
Mam nadzieję, że po zakończeniu budowy nie odtworzą muru.
Jeśli uda się wykonać ładne ażurowe ogrodzenie, to ulica stanie się wręcz aleją spacerową.
Następny krok - to pozyskanie funduszy unijnych na odnowienie zabytkowych budynków, oraz przywrócenie terenów parkowych.
Szanowni Państwo. W Ząbkach możemy mieć prawdziwy zabytkowy park spacerowy z 100-letnimi dębami i zabytkowymi budynkami. Warto zmieniać wizerunek miasta.
Obserwuj wątek
    • lalilulelo24 Re: Nowy wizerunek Ząbek 30.10.15, 18:54
      Tęsknie za takimi Ząbkami. Pamiętam jak dużo było kiedyś w Ząbkach drzew. Pięknych, majestatycznych i ogromnych - a nie jakichś krzaków.. W parku rosły drzewa tak duże, ze trzeba było kilku osób żeby je objąć. Dookoła Dolcanu rosły wysokie topole. Jak one pachniały! Kolo przychodni na orlej rosła wielka topola z wielka dziupla w pniu u podstawy, która tworzyła swoisty tunel. Mozna było tam się schować przed deszczem. A teraz ten - psia krew - beton wszędzie. Niby czuć , ze się Ząbki rozwijają. Mamy basen, tunel pięknie wkomponowany w otoczenie, ale brak mi u nas zieleni.
      Co do muru, to uroku dodała mu jakaś roślina pnąca, jaka winorośl co by go okryła zielenią w całej jego rozciągłości.
    • bela113 Re: Nowy wizerunek Ząbek 02.11.15, 20:30
      Nie widziałam zmian, ale bardzo liczę na likwidację muru - wyjątkowo szpeci tę okolicę. Tyle, że kasę z Unii na odrestaurowanie budynków musiałby wziąć marszałek - bo to chyba jego, a nie miasta. Ale skoro budują szpital, to może cały teren doprowadzą do porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka