lidia2 17.03.05, 11:17 Mam pytanko, czy w Ząbkach dostaje się jakieś pieniądze za urodzenie dziecka?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:29 lidia2 napisała: > Mam pytanko, czy w Ząbkach dostaje się jakieś pieniądze za urodzenie > dziecka?????? O ile dobrze się orientuję to Ząbki mają wysoki (dodatki) bilans przyrostu mieszkańców oraz odsetek urodzin. Budżet miasta jest śmiesznie niski - zatem z czego to becikowe miałoby być płacone? Odpowiedz Link Zgłoś
lidia2 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:36 np. z oszczędności jakie poczynił burmistrz Ząbek nie odśnieżając ulic i chodników Odpowiedz Link Zgłoś
paladyn7 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:44 Nie wypłaca. O ile wiem, to żadna gmina nie wypłaca "becikowego". "Becikowe" było inicjatywą grupy samorządowców warszawskich (głównie LPR), do której przyłączyło się jeszcze kilka gmin. Jednak organ nadrzędny wypowiedział się, że jest to niezgodne z prawem, wobec czego nawet przegłosowane w tej sprawie uchwały są nieważne. BTW: "...lidia2 napisała: > np. z oszczędności jakie poczynił burmistrz Ząbek nie odśnieżając ulic i > chodników..." hehe... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:47 lidia2 napisała: > np. z oszczędności jakie poczynił burmistrz Ząbek nie odśnieżając ulic i > chodników Chyba nie jesteś zorientowana w znaczących pozycjach budżetu Ząbek - są to pobory włodarzy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
lidia2 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:51 nie jestem zorientowana to fakt, ale nie odśnieżając ulic napewno dużo oszczędził nasz "kochany burmistrz" Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:59 lidia2 napisała: > nie jestem zorientowana to fakt, ale nie odśnieżając ulic napewno dużo > oszczędził nasz "kochany burmistrz" Tu akurat polemizowałbym, bo miasteczka wielkości Ząbek mają małe środki na odśnieżanie (chyba zaliczyłaś glebę, że jesteś taka na ten śnieg cięta). Miasto oszczędza na nierealizowaniu w normalnym tempie inwestycji ogólnomiejskich np. kanalizacja, nawierzchnie dróg lokalnych. Nie zapomniajmy, że ulice Piłsudskiego, Skorupki i Warszawska/Łodygowa to drogi wojewódzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidia2 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 13:04 nie zaliczyłam na szczęscie ale tylko dlatego , że jeżdżę samochodem do pracy. Jestem w 7 m-cu ciąży więc oblodzone chodniki są dla mnie problemem - dlatego też nawet do sklepu samochodem jeżdżę Ale bardzo współczuję innym osobom a najbardziej kobietom w ciąży i z małymi dziećmi w wózkach Odpowiedz Link Zgłoś
lidia2 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 13:06 a jeszcze fajniej jest jechać przepełnionym autobusem rano do pracy - nawet palca nie mozna wcisnąć - no ale po co zwiekszyć ilośc autobusów? przecież burmistrz i reszta autobusami nie jeździ Odpowiedz Link Zgłoś
paladyn7 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 13:15 Dzięki za współczucie (oczywiście nie zaliczam się do kobiet w ciąży czy z małymi dziećmi...:))). Codziennie mam kurs od osiedla Kopernika do CHełmżyńskiej ("z buta"), ponieważ należę do rzadkiej kasty facetów, którzy oddają samochód małżonkom, aby wygodniej miały do pracy (pracujemy w przeciwnych kierunkach od Ząbek, więc tak musiało się stać...:(). Ostatnio, kiedy tak dużo nasypało śniegu, idąc do pracy po kostki w śniegu ok. 9.30, spotkałem "chłopaków" z Ząbkowskiego MZK. Odśnieżali chodnik dopiero na wysokości sklepu "baszta". O 9.30 ! BTW: Psiakrew ! Znowu zrobiłem O.T.... dobrze że tu niema "modka" ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
paladyn7 Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 12:53 Sorki sloggi, że wpadnę Ci w słowo. Niestety, albo na szczęście mylisz się. Pobory włodarzy miasta to szczątkowa , możnaby rzec, pozycja w budżecie(jeśli chodzi Ci o samorządowców i burmistrza). Dużo więcej kasy idzie na utrzymanie Urzędu Gminy (urzędnicy). Przy czym i tak są to pozycje niewielkie w porównaniu do kasy jaką marnuje taki na przykład MZK (miejski zakład komunalny). :( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 13:01 Komunalka w Z. to takie lokalne PKP, ile dasz tyle zmarnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cfaniakmiodowy Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 13:45 Nawet jeśli dają nie bierzcie - zapiszą was w notesie, upomną się o to i będa chcieli jeszcze zwrotu z odsetkami hahahah :) Odpowiedz Link Zgłoś
cfaniakmiodowy Re: Becikowe w Ząbkach???? 17.03.05, 18:31 A czy ta nowina Lidio jest na 100 % że przybędzie nam sąsiada nowego :)? Odpowiedz Link Zgłoś
panbert Re: Becikowe w Ząbkach???? 18.03.05, 11:48 W zeszłym roku Zabki płaciły bodajrze 400 czy 500 zł za urodzonego mieszkańca, ale warunek jest taki że trzeba być zameldowanym w Ząbkach przed porodem, a i chyba jakiś czas przed. Zadzwoń do UM to napewno dostaniesz taka informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
paladyn7 Sprostowanie 18.03.05, 12:20 Nie jest to "becikowe" w rozumieniu i wysokości, samorządowców Rady Warszawy, ale zawsze... Ząbki przyjęły uchwałę w sprawie jednorazowej pomocy finansowej w przypadku urodzenia dziecka – na podstawie art. 7 ust. 1 pkt 6 ustawy z 8 marca 1990 r. o samorządzie terytorialnym (uchwała była podjęta już w 1992 r.), Obecnie w przypadku urodzenia pierwszego dziecka, miasto wypłaca jednorazowe świadczenie w wyskości 300PLN, drugiego dziecka 400PLN, trzeciego i ew. kolejnych (:)) 500 PLN. Warunki to: 1: matka musi być zameldowana nie krócej niż 9 miesięcy przed porodem, 2: ubiegać się może do 6 miesięcy od porodu. Należy się zgłosić do Urzędu z dowodem osobistem i aktem urodzenia. Sorki za niedokładne info w moim poprzednim komentarzu. pzdr szczęśliwe matki i ojców... :) Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: Sprostowanie 18.03.05, 15:13 dziękuje bardzo za odpowiedź pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś