Dodaj do ulubionych

osiedle Legionów

06.07.05, 09:22
kto z szacownych czytelników mieszka lub będzie mieszkał na tym osiedlu.
Kupiłem mieszkanie w bloku A i może warto byłoby, przynajmiej internetowo
zapoznać się z sąsiadami:)
Obserwuj wątek
    • niuta_s Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:09
      czy chodzi o inwestycję Anłuka!?!?!?!?!?!

ja mam odebrać kluecze 10-go lipca :)))),
      • rembert Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:13
        moje gratulacje. Ja jeszcze nie mam terminu.
        Które piętro.
        • niuta_s Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:28
          parter
          oczywiście - po ostatniej "inspekcji" nie wierzę w te klucze 10-tego, ale juz
          bliżej niż dalej
          a Ty !?!? które piętro, a okna od strony Kasablanki czy na ulicę!?!?!?!
          • rembert Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:42
            o jakiej inspekcji piszesz. Nic nie wiem na ten temat.
            Ja 4 piętro. Okna na Legionów.
            Swego czasu robiłem wywiad co do funkcjonowania dyskoteki i ponoć latem
            zeszłego roku było tam głośno. Nawet były jakieś interwencje sąsiadów, ale
            ponoć się uspokoiło.
            • niuta_s Re: osiedle Legionów 06.07.05, 19:41
              Inspekcja - przyjazd na miejsce i własna ocena postępów prac budowlanych :))
              • rembert Re: osiedle Legionów 07.07.05, 08:18
                nie strasz, już myślałem, że mieli nalot jakiejś państwowej inspekcji:)
                U mnie dopiero tynkują ściany - brak jest wylewki na podłodze.
                Pocieszające jest to, że zawsze kręci się tam masa ludzi i odziwo robią coś
                konkretnego. No przynajmniej w trakcie mojej inspekcji:)
                A Ty od której strony masz mieszkanko?
                • niuta_s Re: osiedle Legionów 07.07.05, 14:36
                  od strony ulicy,
                  ja mam już tynki, ostatnio widziałam położone ocieplenie podłogi i rurki do
                  ogrzewania - czyli powinni jakoś na dniach zrobić wylewki
          • rembert Re: osiedle Legionów 11.07.05, 09:26
            ma Pani już klucze?
            • niuta_s Re: osiedle Legionów 11.07.05, 16:58
              nie,
              chociaż próbowali mnie dzisiaj przekonać, że w zasadzie mogłabym juz odebrać i
              wykańczać sobie powolutku- wolne żarty
              • rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 08:36
                a co konkretnie jest zrobione?
                Dlaczego odmówiłaś?

NP. Jest prąd? Woda?
                • niuta_s Re: osiedle Legionów 12.07.05, 09:40
                  nie mam położonej terakoty na balkonie, barierki też, na taras wychodzi rura
                  odprowadzająca wodę, nie ma wykończonej ściany przy ziemi i na poziomie parteru
                  budynek jest niewykończony, nie wchodziłam na teren budowy więc nie wiem czy są
                  już wylewki na podłodze, i wstawione drzwie zewnętrzne
                  kolejna rzecz budynek jest jeszcze nie otynkowany z jednej strony. Odebranie
                  mieszkanie dla mnie oznacza wykończenie mieszkania i wprowadzenie się do niego -
                  w tej chwili jest to jeszcze plac budowy, na którym może mi się coś stać,
                  niebezpieczne wejście do budynku wystające pręty, stojące rusztowanie jeżeli
                  coś spadnie mi na głowę to kto za to odpowie!? mój ubezpieczyciel nawet by nie
                  wypłacił odszkodowanie w pełnej kwocie moim uposażonym, bo weszłam na teren
                  budowy na własną odpowiedzialność.
                  czy jest woda i prąd - nie wiem.
                  pozatym jest "bogatsza" o doświadczenie moich kolegów którzy niedawnym czasie
                  odbierali swoje mieszkanka - byłabym głupia gdybym się teraz na to zgodziła.
                  egzekwowanie czegokolwiek po odebraniu kluczy graniczy czasem niemal z cudem,
                  wolę nie ryzykować, nie bardzo mam czas na to żeby później za kimś chodzić i
                  coś się prosić, tym bardziej że nie kupiłam pudełka zapałek za 10 groszy
                  • rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 09:50
                    zatem kiedy zamierzasz odebrać?

PS. To się chyba robi za protokołem?
                    • niuta_s Re: osiedle Legionów 12.07.05, 10:14
                      wiesz protokól protokołem, a później trzeba egzekwować braki.
                      U siebie w pracy mam zespół który zajmuje się wyceną na poczet firmy
                      nieruchomości i oni przestrzegali mnie przed odniorem i wpisywaniem braków
                      tudzież niedociągnięć w protokół

umówiłam się już na aneks na połowe sierpnia
                      • rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 14:09
                        aneks dotyczy terminu odbioru?
                        • niuta_s Re: osiedle Legionów 12.07.05, 16:18
                          tak termin odbioru
                          • rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 17:47
                            jeszcze jedno pytanie. Dlaczego na połowę sierpnia?
                            Planujesz odebrać klucze w połowie sierpnia? Kierownik Ci coś mówił na temat
                            zakończenia prac?
                            • niuta_s Re: osiedle Legionów 13.07.05, 14:02
                              wydaje mi się że do tego momentu powinno to bardziej sensownie wyglądać
                              z Kierownikiem będę rozmawiała początkiem sierpnia

• radek_i_renata Re: osiedle Legionów 13.07.05, 15:20
      witam!

my bedziemy mieszkac, kupilismy mieszkanko rowiez w bloku A, srodkowa klatka,
      Ip. Od dwoch tygodni staramy sie wejsc i zmierzyc np lazienke ale niestety
      akurat w tym mieszkanku zagniezdzili sie jacys kolesie ze swoim sprzetem i noszą
      klucz przy tylku. Mam nadzieje ze w najblizsza sobota wreszcie sie nam uda.

Odbior, wg umowy wstepnej jest na koniec sierpnia, ale jak sie dowiedzialem jest
      mozliwosc juz nawet chyba teraz odebrac klucze od kierownika i zaczac cos
      majstrowac. Czy bezpieczne jest skorzystanie z tej mozliwosci, czy lepiej
      poczekac do oficjalnego odbioru?

pozdrawiam
      Radek
      • gosiaczek1978 Re: osiedle Legionów 13.07.05, 19:15
        Ja mam zamiar kupić tam mieszkanie. Doradzcie czy są jakies możl. negocjacji
        ceny??? Czy kupowaliscie za gotówkę czy na kredyt? jesli kredyt to gdzie
        najlepiej?
        • niuta_s Re: osiedle Legionów 14.07.05, 08:25
          ja nie próbowałam negocjować - tymbardziej że wtedy Anłuk miał niższe ceny
          brałam kredyt - w chwili obecnej ciekawą ofertę ma BOŚ, bardzo niskie
          oprocentowanie chf, z tymże kursy walut są bardzo niskie, osobiście nie
          wziełabym teraz kredytu w walucie tylko w złotówkach, niestety kosztem wyższego
          oprocentowania. Sama musisz wyważyc co Ci sie bardziej opłaca.
          polecam też BPH, PKO BP,
          kolejna rzecz okres oczekiwania na decyzję w tym momencie to koszmar i w każdym
          z tych banków trochę poczekasz na cokolwiek, mają tanie oferty i dużo chętnych
          którzy swoje muszą odczekać na decyzję
        • rembert Re: osiedle Legionów 15.07.05, 08:42
          polecam BPH lub Milenium. Ale promocje pojawiają się i znikają zatem lepiej
          sprawdzić jeszcze inne banki.
          No i bardzo ważne przeczytać, czy promocyjne oprocentowanie trwa przez cały
          okres umowy. Wiele oszustów nęci niskim oprocentowaniem, a potem wyczytujesz,
          że trwa ono np. tylko trzy lata a potem dorąbują Ci odpowiednio większe.
      • niuta_s Re: osiedle Legionów 14.07.05, 08:16
        chyba lepiej poczekać, mogą Wam później zarzucić - jeżeli coś będzie nie tak że
        to z Waszej winy
        Tak radzili mi koledzy z pracy - to specjaliści zajujący się wyceną - ja im
        ufam i czekam na oficjalny odbiór kluczy, w razie mankamentów mieszkania,
        wyegzekwowanie póóźniej czegokolwiek to walka z wiatrakami
        • rembert Re: osiedle Legionów 15.07.05, 08:44
          mi bardzo zależało aby odebrać wcześniej, ale ostatnie upały i niemożność
          wzięcia urlopu trochę mnie wyhamowały.
          • rembert materiały i wykończenie 15.07.05, 08:51
            gdzie będziecie się zaopatrywać. Ja ostatnio jeżdżę po hipermarketach
            budowalanych. Podoba mi się, że w Obi dostarczają wszystko za darmo do domu.
            Oczywiście jeśli zakupy przewyższą 1tys.zł.
            Właściwie między OBI a Praktikerem nie ma różnicy. Chyba mają tych samych
            dostawców. Trochę inny asortyment jest w Castoramie.
            Co do cen - to już nie wiem. Chyba w OBi są najtańsze panele. Znowu w
            Castoramie jest najtańsza podłoga barliniecka po 40zł/m sosnowa. No coż ale
            wygląda tak, że chyba już wolę panele:)
            Acha no i gniazdka i pstryczki elektryczki najtańsze są w Castoramie.
            No cóż oferata marketów jest tak skonstruowana, że bez długopisa i własnych
            odwiedzin trudno jest cokolwiek porównać. Zresztą jak jedna rzecz jest w jednym
            tańsza to druga droższa:)
            • radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 09:43
              mysle ze tez skonczy sie na jakims obi albo tp., najpierw chcemy zrobic
              lazienke, jutro mam nadzieje ze wejdziemy do mieszkania by dokonac pomiarów..,
              szukam fachowca ktory zrobi tanio i dobrze łazienke.
              a AGD gdzie najtaniej? widzialem jakies promocje w Euro ostatnio.
              pozdr
              • rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 10:31
                moja Żona znalazła ciekawy sklep z meblami do kuchni. Mieści się w pobliżu
                Praktikera. Po drugiej stronie ulicy. Ogromy napis Black, Red ..., w środku są
                też meble innych firm. W całkiem przystępnych cenach. Mają również promocje,
                np. komplet mebli z drewnianymi drzwiczkami a la Ikea kosztował ostatnio
                1.500zł, a sa nawet ładne z płyty po 850zł.
                • niuta_s Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 12:26
                  wow ceny tych mebli bardzi mi się podobają,

ostatnio byłam w brw w ich sklepie przy Jerozolimskich
                  do mojej mikroskopijnej kuchni wyliczyli za 4 szafki + jedną nadstawkę
                  prawie 6000,00 pln i za meble z płyty- paranoja

mam fachowca z polecenia za bardzo niskie stawki, niestety przyjeża z bardzo
                  daleka i tylko na tydzień
                  bierze ok. 20 pl za mkw położenia płytki/paneli podłogowych
                  • rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:17
                    no cóż jak ma się fantazje i chce kupować na Jerozolimskich to ja się nie
                    dziwię:)))
                    Co do fachowca to gratuluję, może da się namówić jeszcze na moją łazienkę?
                  • radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:21
                    hmm, 20pln to polowa tego ile musze dac za fachowca ktorego mi polecono, podobno
                    bardzo dobrze zna sie na tych rzeczach ale 40pln to chyba sporo..
                    tez myslalem zeby sprowadzic kogos z mniejszego miasta, problem w tym ze
                    musialbym go na te kilka dni gdzies przenocowac.
                    • rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:35
                      a nie może spać w nowym mieszkaniu?
                      • niuta_s Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:58
                        no właśnie mój będzie tak spał, facet pracował kiedys z moim Ojcem wiec na
                        pewno nie zrobi fuszerki
                        • radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 15:15
                          ale przecież gdzies sie trzeba umyć, nie mowiąc o sprawach fizjologicznych...
                          jakos sobie tego nie wyobrażam.
                          a propos czy w bloku juz jest prąd i woda? jutro bede wiec sie zorientuje
                          • rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 15:29
                            to daj znać. Mi przez telefon mówiono, że woda już jest. Prąd jest budowalany.
                            Nie sądzę, aby bez liczników pozwolono komukolwiek się podłączyć.
                            • kasia-i-tomek Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 20:13
                              Witamy,
                              my też kupiliśmy tam mieszkanko, drugie piętro klatka od legiolów. Mamy termin
                              na koniec sierpnia. U nas od początku były przepychanki, wpierw źle postawione
                              ścianki działowe, a teraz grzejnik w łazience nie w tym miejscu. Oczywiscie
                              mimo naszych interwencji wpierw wylali podłogi, a teraz aby przenieść grzejnik
                              na właściwe miejsce będą kuć. Mamy pytanie odnośnie tynków, sprawdzaliście je?
                              Nasze nie są zbyt dokładnie zrobione. Słyszeliśmy że tego typu tynków później
                              nie można przycierać więc chyba będziemy nalegać na poprawę. A co Wy robicie?
                              Pozdrawiamy Przyszłych Sąsiadów
                              Kasia i Tomek
                              • rembert Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 14:32
                                kurcze nic nie wiem na temat tynków. Nie znam się:(
                                Co to znaczy, że nie są dokładnie zrobione? Są nierówne?
                              • niuta_s Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 21:51
                                o co chodzi z tymi tynkami - podpowiedzcie na co zwrócić uwagę,
                                nie znamy się z mężem na tym kompletnie, a chyba lepiej załatwić to przed
                                odbiorem kluczy.
                                • kasia-i-tomek Re: materiały i wykończenie 23.07.05, 10:30
                                  Witam,
                                  sorki, że tak długo nie odpowiadaliśmy ale mieliśmy problemy z netem w naszym
                                  bloku. A co do tynków, to rozmawiałem z robotnikami na budowie i powiedzieli
                                  mi, że tych tynków nie można przycierać bo zaczną się sypać tak jak zwykłe
                                  tynki (jeśli się przyjżeć to widać że tam jest wklepany piasek). Z kolei jeśli
                                  chodzi o poprawki to można jedynie poprawiać je kolejną warstwą gipsu. Więc
                                  takie tynki jakie odbierzecie będą do malowania, chyba że ktoś chce na własną
                                  rękę gipsować całe mieszkanie. Co do jakości tych które są w naszym mieszkaniu
                                  to powinny być gładkie jak szkło (prawie), a jeśli się przeciągnie po całej
                                  ścianie to takie nie są. Nie wliczam już w to pojedyńczych grubych rys (ślady
                                  po zdejmowaniu rusztowań czy coś w tym stylu), które moim zdaniem łatwiej jest
                                  samemu poprawić ponieważ to będą pojedyńcze punkty.

Pozdrawiamy.
                                  Kasia i Tomek.
                              • radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 18.07.05, 08:39
                                hej!
                                oglądalismy mieszkanko w sobote, troche nas zszokował grzejnik w kuchni
                                zawieszony na wysokości twarzy na bocznej scianie, poprosilismy jakiegos
                                kolesia o przeniesienie go pod okno, dluugo sie zastanawial ale powiedzial ok i
                                dodal ze lokatorzy czesto go o to proszą... co do tynkow specjalnych zastrzezeń
                                nie mam, ogolnie są gładkie, ale tez specjalnie sie nie przyglądałem, krzywa
                                jest jedna scianka na przedpokoju, no i troche mała ta łazienka, za to wc
                                stosunkowo duze.

pozdrawiam
                                • niuta_s Re: materiały i wykończenie 18.07.05, 19:42
                                  jakiej wielkości jest wasze mieszkanko!?!?! my zdecydowaliśmy się na 41,8 mkw.
                                  mała kuchnia i łazienka,
                                  u mnie kaloryfer też jest wysoko ale mi to raczej odpowiada, mój mąż się uparł
                                  że nie chce mieć żadnej wiszącej szafki w kuchni. Chyba mu się kiedyś coś
                                  urwało i potłukło :)))
                                  • radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 18.07.05, 20:35
                                    61mkw, 3 pokoje, wc i łazienka

czy termin oddania - koniec sierpnia - jest nadal aktualny?

pozdr
                                    • rembert Re: materiały i wykończenie 19.07.05, 08:11
                                      54m, trzy pokoje w tym aneks kuchenny. Termin oddania 31.08.
                                      Acha oczywiście jeszcze łazienka z wC:)
                          • rembert Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 14:34
                            chyba tron można podłączyc prowizorycznie. A co do mycia to może czasowo
                            posłużyc miska? Warunki polowe:))))
              • dandar2 Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 21:06
                Niedawno byłam na waszym miejscu od tego roku mieszkanka Ząbek. Polecam zakup
                sprzętu AGD przez internet www.planeta-agdrtv.pl Osobiście u nich
                kupowałam i moi znajomi. Poza ofetą na stronie w zasadzie można zamówić również
                inne modele. Kupowałam kuchenkę i okap, dowóz był gratis. Gwarancję podbijają
                na miejscu po wypakowaniu sprzętu i sprawdzeniu czy coś nie jest uszkodzone
                (fizycznie w transporcie) znacznie taniej niż w Euro. Płatnośc gotówką przy
                odbiorze.
                • rembert Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 14:34
                  dzięki za podpowiedź.
    • husky_ Re: osiedle Legionów 16.07.05, 11:27
      Zapraszam do zakupu wszelkich rodzaju osłon okiennych -żaluzje , roletki
      materiałowe , plisy , wertikale , panel truck , maty , moskitiery itp.
      thyssen@interia.pl tel. 7816130
      • sloggi Re: osiedle Legionów 16.07.05, 13:51
        Jest jakiś cennik w necie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka