rembert 06.07.05, 09:22 kto z szacownych czytelników mieszka lub będzie mieszkał na tym osiedlu. Kupiłem mieszkanie w bloku A i może warto byłoby, przynajmiej internetowo zapoznać się z sąsiadami:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niuta_s Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:09 czy chodzi o inwestycję Anłuka!?!?!?!?!?! ja mam odebrać kluecze 10-go lipca :)))), Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:13 moje gratulacje. Ja jeszcze nie mam terminu. Które piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:28 parter oczywiście - po ostatniej "inspekcji" nie wierzę w te klucze 10-tego, ale juz bliżej niż dalej a Ty !?!? które piętro, a okna od strony Kasablanki czy na ulicę!?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 06.07.05, 10:42 o jakiej inspekcji piszesz. Nic nie wiem na ten temat. Ja 4 piętro. Okna na Legionów. Swego czasu robiłem wywiad co do funkcjonowania dyskoteki i ponoć latem zeszłego roku było tam głośno. Nawet były jakieś interwencje sąsiadów, ale ponoć się uspokoiło. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 06.07.05, 19:41 Inspekcja - przyjazd na miejsce i własna ocena postępów prac budowlanych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 07.07.05, 08:18 nie strasz, już myślałem, że mieli nalot jakiejś państwowej inspekcji:) U mnie dopiero tynkują ściany - brak jest wylewki na podłodze. Pocieszające jest to, że zawsze kręci się tam masa ludzi i odziwo robią coś konkretnego. No przynajmniej w trakcie mojej inspekcji:) A Ty od której strony masz mieszkanko? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 07.07.05, 14:36 od strony ulicy, ja mam już tynki, ostatnio widziałam położone ocieplenie podłogi i rurki do ogrzewania - czyli powinni jakoś na dniach zrobić wylewki Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 11.07.05, 16:58 nie, chociaż próbowali mnie dzisiaj przekonać, że w zasadzie mogłabym juz odebrać i wykańczać sobie powolutku- wolne żarty Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 08:36 a co konkretnie jest zrobione? Dlaczego odmówiłaś? NP. Jest prąd? Woda? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 12.07.05, 09:40 nie mam położonej terakoty na balkonie, barierki też, na taras wychodzi rura odprowadzająca wodę, nie ma wykończonej ściany przy ziemi i na poziomie parteru budynek jest niewykończony, nie wchodziłam na teren budowy więc nie wiem czy są już wylewki na podłodze, i wstawione drzwie zewnętrzne kolejna rzecz budynek jest jeszcze nie otynkowany z jednej strony. Odebranie mieszkanie dla mnie oznacza wykończenie mieszkania i wprowadzenie się do niego - w tej chwili jest to jeszcze plac budowy, na którym może mi się coś stać, niebezpieczne wejście do budynku wystające pręty, stojące rusztowanie jeżeli coś spadnie mi na głowę to kto za to odpowie!? mój ubezpieczyciel nawet by nie wypłacił odszkodowanie w pełnej kwocie moim uposażonym, bo weszłam na teren budowy na własną odpowiedzialność. czy jest woda i prąd - nie wiem. pozatym jest "bogatsza" o doświadczenie moich kolegów którzy niedawnym czasie odbierali swoje mieszkanka - byłabym głupia gdybym się teraz na to zgodziła. egzekwowanie czegokolwiek po odebraniu kluczy graniczy czasem niemal z cudem, wolę nie ryzykować, nie bardzo mam czas na to żeby później za kimś chodzić i coś się prosić, tym bardziej że nie kupiłam pudełka zapałek za 10 groszy Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 09:50 zatem kiedy zamierzasz odebrać? PS. To się chyba robi za protokołem? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 12.07.05, 10:14 wiesz protokól protokołem, a później trzeba egzekwować braki. U siebie w pracy mam zespół który zajmuje się wyceną na poczet firmy nieruchomości i oni przestrzegali mnie przed odniorem i wpisywaniem braków tudzież niedociągnięć w protokół umówiłam się już na aneks na połowe sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 12.07.05, 17:47 jeszcze jedno pytanie. Dlaczego na połowę sierpnia? Planujesz odebrać klucze w połowie sierpnia? Kierownik Ci coś mówił na temat zakończenia prac? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 13.07.05, 14:02 wydaje mi się że do tego momentu powinno to bardziej sensownie wyglądać z Kierownikiem będę rozmawiała początkiem sierpnia Odpowiedz Link Zgłoś
radek_i_renata Re: osiedle Legionów 13.07.05, 15:20 witam! my bedziemy mieszkac, kupilismy mieszkanko rowiez w bloku A, srodkowa klatka, Ip. Od dwoch tygodni staramy sie wejsc i zmierzyc np lazienke ale niestety akurat w tym mieszkanku zagniezdzili sie jacys kolesie ze swoim sprzetem i noszą klucz przy tylku. Mam nadzieje ze w najblizsza sobota wreszcie sie nam uda. Odbior, wg umowy wstepnej jest na koniec sierpnia, ale jak sie dowiedzialem jest mozliwosc juz nawet chyba teraz odebrac klucze od kierownika i zaczac cos majstrowac. Czy bezpieczne jest skorzystanie z tej mozliwosci, czy lepiej poczekac do oficjalnego odbioru? pozdrawiam Radek Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek1978 Re: osiedle Legionów 13.07.05, 19:15 Ja mam zamiar kupić tam mieszkanie. Doradzcie czy są jakies możl. negocjacji ceny??? Czy kupowaliscie za gotówkę czy na kredyt? jesli kredyt to gdzie najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 14.07.05, 08:25 ja nie próbowałam negocjować - tymbardziej że wtedy Anłuk miał niższe ceny brałam kredyt - w chwili obecnej ciekawą ofertę ma BOŚ, bardzo niskie oprocentowanie chf, z tymże kursy walut są bardzo niskie, osobiście nie wziełabym teraz kredytu w walucie tylko w złotówkach, niestety kosztem wyższego oprocentowania. Sama musisz wyważyc co Ci sie bardziej opłaca. polecam też BPH, PKO BP, kolejna rzecz okres oczekiwania na decyzję w tym momencie to koszmar i w każdym z tych banków trochę poczekasz na cokolwiek, mają tanie oferty i dużo chętnych którzy swoje muszą odczekać na decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 15.07.05, 08:42 polecam BPH lub Milenium. Ale promocje pojawiają się i znikają zatem lepiej sprawdzić jeszcze inne banki. No i bardzo ważne przeczytać, czy promocyjne oprocentowanie trwa przez cały okres umowy. Wiele oszustów nęci niskim oprocentowaniem, a potem wyczytujesz, że trwa ono np. tylko trzy lata a potem dorąbują Ci odpowiednio większe. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: osiedle Legionów 14.07.05, 08:16 chyba lepiej poczekać, mogą Wam później zarzucić - jeżeli coś będzie nie tak że to z Waszej winy Tak radzili mi koledzy z pracy - to specjaliści zajujący się wyceną - ja im ufam i czekam na oficjalny odbiór kluczy, w razie mankamentów mieszkania, wyegzekwowanie póóźniej czegokolwiek to walka z wiatrakami Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: osiedle Legionów 15.07.05, 08:44 mi bardzo zależało aby odebrać wcześniej, ale ostatnie upały i niemożność wzięcia urlopu trochę mnie wyhamowały. Odpowiedz Link Zgłoś
rembert materiały i wykończenie 15.07.05, 08:51 gdzie będziecie się zaopatrywać. Ja ostatnio jeżdżę po hipermarketach budowalanych. Podoba mi się, że w Obi dostarczają wszystko za darmo do domu. Oczywiście jeśli zakupy przewyższą 1tys.zł. Właściwie między OBI a Praktikerem nie ma różnicy. Chyba mają tych samych dostawców. Trochę inny asortyment jest w Castoramie. Co do cen - to już nie wiem. Chyba w OBi są najtańsze panele. Znowu w Castoramie jest najtańsza podłoga barliniecka po 40zł/m sosnowa. No coż ale wygląda tak, że chyba już wolę panele:) Acha no i gniazdka i pstryczki elektryczki najtańsze są w Castoramie. No cóż oferata marketów jest tak skonstruowana, że bez długopisa i własnych odwiedzin trudno jest cokolwiek porównać. Zresztą jak jedna rzecz jest w jednym tańsza to druga droższa:) Odpowiedz Link Zgłoś
radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 09:43 mysle ze tez skonczy sie na jakims obi albo tp., najpierw chcemy zrobic lazienke, jutro mam nadzieje ze wejdziemy do mieszkania by dokonac pomiarów.., szukam fachowca ktory zrobi tanio i dobrze łazienke. a AGD gdzie najtaniej? widzialem jakies promocje w Euro ostatnio. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 10:31 moja Żona znalazła ciekawy sklep z meblami do kuchni. Mieści się w pobliżu Praktikera. Po drugiej stronie ulicy. Ogromy napis Black, Red ..., w środku są też meble innych firm. W całkiem przystępnych cenach. Mają również promocje, np. komplet mebli z drewnianymi drzwiczkami a la Ikea kosztował ostatnio 1.500zł, a sa nawet ładne z płyty po 850zł. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 12:26 wow ceny tych mebli bardzi mi się podobają, ostatnio byłam w brw w ich sklepie przy Jerozolimskich do mojej mikroskopijnej kuchni wyliczyli za 4 szafki + jedną nadstawkę prawie 6000,00 pln i za meble z płyty- paranoja mam fachowca z polecenia za bardzo niskie stawki, niestety przyjeża z bardzo daleka i tylko na tydzień bierze ok. 20 pl za mkw położenia płytki/paneli podłogowych Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:17 no cóż jak ma się fantazje i chce kupować na Jerozolimskich to ja się nie dziwię:))) Co do fachowca to gratuluję, może da się namówić jeszcze na moją łazienkę? Odpowiedz Link Zgłoś
radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:21 hmm, 20pln to polowa tego ile musze dac za fachowca ktorego mi polecono, podobno bardzo dobrze zna sie na tych rzeczach ale 40pln to chyba sporo.. tez myslalem zeby sprowadzic kogos z mniejszego miasta, problem w tym ze musialbym go na te kilka dni gdzies przenocowac. Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:35 a nie może spać w nowym mieszkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 14:58 no właśnie mój będzie tak spał, facet pracował kiedys z moim Ojcem wiec na pewno nie zrobi fuszerki Odpowiedz Link Zgłoś
radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 15:15 ale przecież gdzies sie trzeba umyć, nie mowiąc o sprawach fizjologicznych... jakos sobie tego nie wyobrażam. a propos czy w bloku juz jest prąd i woda? jutro bede wiec sie zorientuje Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 15:29 to daj znać. Mi przez telefon mówiono, że woda już jest. Prąd jest budowalany. Nie sądzę, aby bez liczników pozwolono komukolwiek się podłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-i-tomek Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 20:13 Witamy, my też kupiliśmy tam mieszkanko, drugie piętro klatka od legiolów. Mamy termin na koniec sierpnia. U nas od początku były przepychanki, wpierw źle postawione ścianki działowe, a teraz grzejnik w łazience nie w tym miejscu. Oczywiscie mimo naszych interwencji wpierw wylali podłogi, a teraz aby przenieść grzejnik na właściwe miejsce będą kuć. Mamy pytanie odnośnie tynków, sprawdzaliście je? Nasze nie są zbyt dokładnie zrobione. Słyszeliśmy że tego typu tynków później nie można przycierać więc chyba będziemy nalegać na poprawę. A co Wy robicie? Pozdrawiamy Przyszłych Sąsiadów Kasia i Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 14:32 kurcze nic nie wiem na temat tynków. Nie znam się:( Co to znaczy, że nie są dokładnie zrobione? Są nierówne? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 21:51 o co chodzi z tymi tynkami - podpowiedzcie na co zwrócić uwagę, nie znamy się z mężem na tym kompletnie, a chyba lepiej załatwić to przed odbiorem kluczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-i-tomek Re: materiały i wykończenie 23.07.05, 10:30 Witam, sorki, że tak długo nie odpowiadaliśmy ale mieliśmy problemy z netem w naszym bloku. A co do tynków, to rozmawiałem z robotnikami na budowie i powiedzieli mi, że tych tynków nie można przycierać bo zaczną się sypać tak jak zwykłe tynki (jeśli się przyjżeć to widać że tam jest wklepany piasek). Z kolei jeśli chodzi o poprawki to można jedynie poprawiać je kolejną warstwą gipsu. Więc takie tynki jakie odbierzecie będą do malowania, chyba że ktoś chce na własną rękę gipsować całe mieszkanie. Co do jakości tych które są w naszym mieszkaniu to powinny być gładkie jak szkło (prawie), a jeśli się przeciągnie po całej ścianie to takie nie są. Nie wliczam już w to pojedyńczych grubych rys (ślady po zdejmowaniu rusztowań czy coś w tym stylu), które moim zdaniem łatwiej jest samemu poprawić ponieważ to będą pojedyńcze punkty. Pozdrawiamy. Kasia i Tomek. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 18.07.05, 08:39 hej! oglądalismy mieszkanko w sobote, troche nas zszokował grzejnik w kuchni zawieszony na wysokości twarzy na bocznej scianie, poprosilismy jakiegos kolesia o przeniesienie go pod okno, dluugo sie zastanawial ale powiedzial ok i dodal ze lokatorzy czesto go o to proszą... co do tynkow specjalnych zastrzezeń nie mam, ogolnie są gładkie, ale tez specjalnie sie nie przyglądałem, krzywa jest jedna scianka na przedpokoju, no i troche mała ta łazienka, za to wc stosunkowo duze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: materiały i wykończenie 18.07.05, 19:42 jakiej wielkości jest wasze mieszkanko!?!?! my zdecydowaliśmy się na 41,8 mkw. mała kuchnia i łazienka, u mnie kaloryfer też jest wysoko ale mi to raczej odpowiada, mój mąż się uparł że nie chce mieć żadnej wiszącej szafki w kuchni. Chyba mu się kiedyś coś urwało i potłukło :))) Odpowiedz Link Zgłoś
radek_i_renata Re: materiały i wykończenie 18.07.05, 20:35 61mkw, 3 pokoje, wc i łazienka czy termin oddania - koniec sierpnia - jest nadal aktualny? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 19.07.05, 08:11 54m, trzy pokoje w tym aneks kuchenny. Termin oddania 31.08. Acha oczywiście jeszcze łazienka z wC:) Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: materiały i wykończenie 16.07.05, 14:34 chyba tron można podłączyc prowizorycznie. A co do mycia to może czasowo posłużyc miska? Warunki polowe:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dandar2 Re: materiały i wykończenie 15.07.05, 21:06 Niedawno byłam na waszym miejscu od tego roku mieszkanka Ząbek. Polecam zakup sprzętu AGD przez internet www.planeta-agdrtv.pl Osobiście u nich kupowałam i moi znajomi. Poza ofetą na stronie w zasadzie można zamówić również inne modele. Kupowałam kuchenkę i okap, dowóz był gratis. Gwarancję podbijają na miejscu po wypakowaniu sprzętu i sprawdzeniu czy coś nie jest uszkodzone (fizycznie w transporcie) znacznie taniej niż w Euro. Płatnośc gotówką przy odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_ Re: osiedle Legionów 16.07.05, 11:27 Zapraszam do zakupu wszelkich rodzaju osłon okiennych -żaluzje , roletki materiałowe , plisy , wertikale , panel truck , maty , moskitiery itp. thyssen@interia.pl tel. 7816130 Odpowiedz Link Zgłoś