Dodaj do ulubionych

Developer na os. Legionow

25.11.05, 14:04
Dzien doberek

Poszukuje informacji o developerze budujacym os.Legionow, czyli o Anłuku.
Szczegolnie bede wdzieczny za opinie obecnych badz tez przyszlych mieszkancow
osiedla.
Interesują mnie takie kwestie jak: opóznienia w budowie, czy raty zwiazane z
kupnem musialy byc uiszczane bez wzgledu na postep prac na budowie, czy mozna
bylo zmieniac zapisy w umowie przedwstepnej, na jakie zapisy uwazac...
Ogolnie to napiszcie jakie macie zdanie
z gory dziekuje za wszelkie info
Obserwuj wątek
    • jaga115 Re: Developer na os. Legionow 23.12.05, 09:11
      kupiliśmy mieszkanie w pierwszym bloku, opóźnienie w oddaniu lokali to 6
      miesięcy ( planowane oddanie 30 czerwiec 2004 ), ale ostateczne oddanie budnyku
      do uzytkowanie opóźnienie 9 miesięcy, teren wokół budynku nie zagospodarowany
      do końca do tej pory.... plac zabaw dla dzieci brak, zieleń wokół budnynku
      brak, teren orgodzony tylko częściowo więc osiedle które miało być osiedlem
      zamknietym stoi otworem dla całej okolicy. Wykonanie lokali .... zalezy która
      ekipa trafiła do mieszkania. Jesli zaś chodzi o samą właścicielkę firmy Anłuk
      to szczyt chamstwa i beszczelności,w drugim budynku - mieszkancy nie mogą się
      doprosić podpisania aktów notarialnych z niewiadomych względów firma Anłuk
      przeciaga sprawę do przyszłego roku. W drugim budynku ( planowane zakończenie
      to byl 30grudzien 2004 potem przesuniety na 30 czerwiec 2005 ) w zwiazku z
      brakiem odpowiednich odbiorów budynku mieszkańcy maja dostęp do lokali ale
      wjazd do wykupionych garaży niemozliwy - więc plac wokół obu budynków to
      obecnie jeden wielki parking . Ponadto firma Anłuk ma w zwyczaju obciążanie
      lokator różnymi dziwnymi kosztami np. usługi konsultingowe na rzecz firmy Anłuk
      próbowano przerzucić na wspólnote pierwszego budnynku, koszty prądu kiedy
      jeszcze wykonawca pracował na budynku, ... itp. Tak wiec odbiór i wprowadzenie
      sie do własnego mieszkania przypomina trochę droge przez mękę ...
      • arkm2 Re: Developer na os. Legionow 29.12.05, 19:38
        jak ktoś zna pewną fraszkę "wiódł ślepy kulawego" to odpowie sobie na to tylko
        kurcze kto tu jest ślepy lub kulawy. jak masz pieniądze to poszukaj gdzie
        indziej. powiem tylko tyle iż jest to iste koło fortuny jak nie okradną nam
        piwnic, to złupi nas firma Zarządzająca, i na końcu nasz ulubiony Developer.
    • caleb666 Re: Developer na os. Legionow 02.01.06, 21:20
      Helloł kolego,

Widzę, że też szukasz opinii nA TEMAT Anłuku. Właśnie jestem przed podjęciem
      decyzji czy wchodzić w ich nową inwestycję os. Legionów II. Jestem ciekaw czy
      mimo średniej opinii koleżanki o developerze podjąłeś decyzję o kupnie u nich
      mieszkania. Jeśli możesz daj znać
      • jolcia291 Re: Developer na os. Legionow 03.03.06, 00:52
        witam. Po przeczytaniu ,,dobrych rad" o developerze, jestem zdruzgotana.
        Właśnie zamierzam kupić u Anłuka mieszkanie i tu pojawia się pytanie: czy
        warto? Przy takich opóźnieniach, niedoróbkach itp.... Czy faktycznie jest aż
        tak tragicznie? Proszę o radę już zamieszkałych na Osiedlu Legionów.
        ....chociaż opinie o innych developerach też nie są zbyt pochlebne....

• monic18 Re: Developer na os. Legionow 03.03.06, 11:10
          Jolciu. W poniedziałek o 19 00 w pomieszczeniu wodomierza (piwnica) jest
          zebranie wspólnoty Legionów 10B, możesz przyjść wszystkiego się dowiesz. O
          terminie dla Orla II zapomnij. Jeszcze nie wbili nawet łopaty.

Budynek Legionów 10A zaczęli budować w lipcu 2004 r. skończyli w listopadzie
          2006.
          • jolcia291 Re: Developer na os. Legionow 04.03.06, 14:13
            Dzięki Monic18 za zaproszenie na spotkanie. rozumiem, że będzie to w
            poniedziałek 06.03 . niestety nie będę mogła przyjść bo będę w pracy, ale będę
            wdzięczna za jakiekolwiek wiadomości w tej sprawie.
            pozdrawiam
            • aka115 Re: Developer na os. Legionow 04.03.06, 19:58
              Witam, ja własnie zdecydowałam się na zakup mieszkania. Tak czytam co
              wipisujecie ale nigdzie nie jest tak jak być powinno, troche się naszukałam
              mieszkań i naczytałam na takie tematy.
              Poczekamy zobaczymy.
    • legionist Re: Developer na os. Legionow 06.01.06, 09:09
      Jestem mieszkańcem 2 bloku Legionów.
      Przedstawiam kilka wrażeń odnośnie firmy Anłuk:

1.Do terminu zakończenia budowy podowanego przez Anłuk dodaj rok.
      2.Do każdego terminu realizacji usunięcia usterek przez Anłuk dodaj miesiąc lub
      licz się z tym że oleją sprawę.
      3.Nie wierz w żadne daty podawane przez firmę i kierownictwo budowy to fikacja.
      4.Jeśli lubisz się kłócić i chcesz zakosztować chamstwa polecam p. Prezes.
      5.Jeśli chcesz mieszkać w nie wykończonym osiedlu polecam Anłuk.
      6.Jeśli chcesz drogi przez mękę i braku radości z nowej chaty wybierz Anłuk.
      7.Jeśli nie wierzysz w powyższe wrażenia zapytaj innego mieszkańca...(90%
      potwierdzi oprócz znajomków).
      • rembert Re: Developer na os. Legionow 06.01.06, 12:46
        Moja rada to porównaj sobie powyższe opinie z opiniami o innych developerach,
        którzy budują za tą samą cenę.
        Sądzę, że nie można ulegać emocjom.
        Ad. 1 termin uległ przesunięciu to prawda, ale sam tego nie odczułem bo późno
        kupowałem mieszkanie,
        Ad. 2 U mnie usuwanie usterek następowało dość szybko. Oczywiście rozwiązaniem
        najbardziej pożądanym byłoby aby ich wogóle nie było.
        Ad. 3. Do dat to może mają podejście reklamowe, ale nie odbiegały one od tych,
        które były w mojej umowie.
        Ad. 4. Nie spotkałem się z chamstwem ze strony Pani Prezes. Kontakty oceniam na
        plus.
        Ad. 5. Tak osiedle nie jest jeszcze ogrodzone.
        Ad. 6. Nie wiem dlaczego nie masz radości z nowej chaty. Ja mam.
        Ad. 7. No cóż może jestem w tych 10%, napewno nie jestem żadnym znajomkiem. A
        może jestem niepoprawnym optymistą.
        • marand3 Re: Developer na os. Legionow 06.01.06, 14:54
          wez pod uwage opoznienia przy ewentualnym kredycie, bo potem bank sciga o
          aneksy do umow. Na plus dodam ze moglem negocjowac tresc umowy przedwstepnej.
          • niuta_s Re: Developer na os. Legionow 24.02.06, 19:50
            kiepsko się starałeś - w moim przypadku owszem były aneksy - jak najbardziej płatne, ale płacił za nie Anłuk
    • zabki-legionow10b Re: Developer na os. Legionow 24.02.06, 08:54
      Firma jest nieprofesjonalna. Tak to jest jak fryzjerska i przekupka z bazaru
      zajmie się budową mieszkań. Arogancja prawa i kreatywna księgowość to dewiza
      developera. O terminach proszę zapomnieć lub doliczyć od 9 do 12 miesięcy. Za
      to chamstwo jest na porzadku dziennym. Jak nic od niej nie chcesz to jest
      bardzo miła, lecz spróbuj wyegzekwować swoje prawa - zobaczysz prawdziwą twarz.
      Oto przykład ilustrujacy sposób jej myślenia:
      Wspólnikami firmy "A" są matka i syn.
      Spółka sprzedaje wspólnikowi (synowi) lokal w bud. B nr 14.
      Wspólnik "wynajmuje" spółce lokal mieszkalny celem prowadzenia działalności
      gospodarczej.
      Coś tu śmierdzi na odległość.
      • iza9930 Re: Developer na os. Legionow 07.03.06, 21:50
        CZy możesz mi powiedzieć coś bliżej na temat tego mieszkania? (nr 14) Jest
        teraz do kupienia i jestem nim zainteresowana. Pilne! Dziękuję za wszelkie
        informacje.
        • monic18 Re: Developer na os. Legionow 08.03.06, 09:15
          do iza 9930

Mieszkanie ma ok.74-75 m2 trzy pokoje z kuchnią, łazienka, ubikacja i chyba
          wnęka na dużą szafę. Mieszkanie jest użytkowane (nielegalnie) jako lokal
          użytkowy przez firmę Anłuk (developer). Podobno w kwietniu firma się
          przeprowadza na plac budowy przy Orlej. Lokal cześciwo wykończony, pomalowane
          ściany, terrakota na podłodze, spory taras. Do tego dochodzi podziemne miejsce
          parkingowe w hali garażowej. Minusem jest parter i bliskość ogrodzenia. Zresztą
          połowy ogrodzenia na razie nie ma i jest swobodny dostęp do bloków A i B. Na
          przełomie 2004/2005 mieszkania były sprzedawane po 2800 zł(parter) i 2850 zł
          (piętra) / m2. miejsca garażowe po 12-15 tyś za szt. Część mieszkańców jednak
          (jak mówili) skutecznie negocjowało tą kwotę.
          Podobno lokal jest zadłużony na spore pieniądze. Jeśli Anłuk nie nie zapłacił
          to może to być nawet 5000 zł. Pamiętaj, że jeśli kupisz lokal zadłużenie
          przejdzie na ciebie. Co do szczegółów można się dowiadywać od zarządcy - tel.
          na klatkach schodowych.
          • iza9930 Re: Developer na os. Legionow 08.03.06, 15:28
            Ogromnie dziękuję monic18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka