Dodaj do ulubionych

osiedle bajkowe

19.01.06, 16:17
Planuję kupić mieszkanie na osiedlu Bajkowe II w Ząbkach i szukam opinii osób,
któr mieszkają na Bajkowym I albo kupiły mieskzanie na Bajkowym II. Chodzi mi
przede wszystkim o opinie na temat współpracy z developerem, czy nie było
żadnych problemów, jak się mieszka itd. Będę edzięczna za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • cnet Re: osiedle bajkowe 23.01.06, 14:20
      Zajrzyj tutaj (temat juz byl jakis czas temu walkowany):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=27263845
      Jezeli bedziesz miec nadal pytania - postaram sie odpowiedziec.

pozdr
      robert.
      • lucy110 Re: osiedle bajkowe 26.01.06, 09:23
        Dzięki za odzew! Niestety tam nie ma nic interesującego, poza tą hipoteką na
        grunt, która mnie zaniepokoiła, bo kupuje mieszkanie na kredyt. Gdybyś mógł
        napisać coś o swoich doświadczeniach z developerem, czy można mu zaufać, czy nie
        ma lub nie było żadnych problemów (lub jeśli były to jakie) to będę bardzo
        wdzięczna.
        • cnet Re: osiedle bajkowe 26.01.06, 20:37
          Lucy,
          ja wspolprace z developerem wspominam rewelacyjnie - nie moge powiedziec zlego slowa, ba - nawet otrzymalem pomoc w adaptacji mieszkana (mam 2 poziomy - bylo strasznie duzo przerobek). Poza tym - Pan Prezes jest osoba slowna i trzyma sie uzgodnien - tak bylo przynajmniej w moim przypadku i w przypadku kolegi, ktory rowniez kupowal mieszkanie. Reasumujac - same superlatywy. Dla wyjasnienia - kupowalem mieszkanie w kwietniu 2003 r. nie wiem, jak jest teraz.
          pozdr
          robert.
          • lucy110 Re: osiedle bajkowe 27.01.06, 09:41
            Dzięki Robert! Trochę mi pomogłeś w podjęciu decyzji. Mam nadzieję, że przez te
            3 lata nic się nie zmieniło. Pozdrawiam!
            • zebrowski.pawel Re: osiedle bajkowe 30.01.06, 12:19
              wiatam,

zastanawiam sie na d kupieniem mieszkania na os. bajkowe II, moze ktos bedzie
              potrafil odpowiedziec na moje pyt?

1.z forum na temat os. bajkowego dowiedziakam sie ze "w KW ta gruntow pod
              osiedle jest ustanowiona hipoteka na rzecz zabezpieczenia kredytu inwestycyjnego
              pod budowe" czy ja dobrze to zrozumiałam-deweloper jest wlascicielem gruntu, ale
              gdyby zabrakło pieniedzy na skonczenie budowy to wtedy bank moze wejsc na
              hipoteke a my-kupujacy mieszkanie na os.bajkowe II jestesmy ostatnimi
              wierzycielami?
              pyt nr 2 kiedy podpisywany jest akt notarialny, wiem ze w biurze powiedziano nam
              ze w terminie ukonczenia inwestycji, ale czy nie ma na to wpływu ta hipoteka?
              pozdrawiam
              Agnieszka
              • cnet Re: osiedle bajkowe 30.01.06, 16:50
                Witam,
                tak naprawde to powyzsze pytania powinniscie (powinnyscie) skierowac do banku:
                a/ ktory porecza
                b/ ktory kredytuje Wasz kredyt.....
              • gbryn Re: osiedle bajkowe 30.01.06, 18:01
                Witam,

Można uzyskać promesę banku, który kredytuje dewelopera, mówiącą iż w momencie
                zapłaty całej kwoty wyda nam lokal wraz z udziałem w gruncie bez obciążenia
                hipoteką dewelopera. (jeśli kupujesz mieszkanie na kredyt to twój bank bez
                takiej promesy nie wypłaci pierwszej transzy)
                Natomiast akt notarialny ma być podpisany w ciągu 30 dni od odbioru mieszkania
                i nie ma na to wpływu hipoteka.

Pozdrawiam
                gb
    • patka25 Re: osiedle bajkowe 01.02.06, 08:38
      W zeszłym roku zastanawiałam się nad kupnem mieszkania na tym osiedlu. ( w
      kredycie ). W expanderze powiedziano mi że firma która to buduje jest mało
      znana w związku z tym mogę mieć duże trudności z uzyskaniem kredytu. Dlatego
      nie zdecydowałam się na kupno i poszłam do konkurencji.
      Pozdrawiam
      • cnet Re: osiedle bajkowe 01.02.06, 09:48
        Czcze gadanie ludzi z Expandera :)
        Jak ja kupowalem, to developer byl malo znany - kupilem mieszkanie na Bajkowym
        1. Po prostu Ekspander (sam sie o tym przekonalem na wlasnej "skorze") ma
        uklady z kilkoma bankami - BTW - nie zawsze ich oferta jest dobra - mam 2
        kredydy hipoteczne, probowalem robic to przez Expandera, ale okazalo sie, ze
        bank (w moich przypadkach BPH) dal mi lepsze warunki niz Expander :))) Malo
        tego - mieszkanie na Bajkowym kupilem w 2003 roku, pod koniec 2005 poszedlem do
        Expandera (poniewaz do tej firmy mam najblizej - jest w tym samym biurowcu co
        moja), zeby zobaczyc, czy nie maja czegos korzystniejszego do zaoferowania -
        okazalo sie, ze nawet nie moga mi zaoferowac warunkow, ktore bylyby takie, jak
        BPH dal mi 2 lata wczesniej - come on, wg mnie sa inni posrednicy, ktorzy
        oferuja lepsze warunki - po prostu Expander jest najbardziej znany...

Tak wiec - ja osobiscie wole gadac z bankiem, bez posrednikow i nigdy nie
        mialem problemu typu "developer malo znany" tym bardziej, jak juz stoja mury...

pozdr
        robert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka