Dodaj do ulubionych

Domek-segment, byliby chetni?

01.02.06, 12:42
Witam,
Zaprzyjazniona firma bedzie budowac w Zabkach kilka segmentow, polozone beda
jakies 200m od Makro. Beda to budynki w technologii tradycyjnej, 3 poziomowe.
Poziom 1: garaz, kotlownia, pralnia-suszarnia, pomieszczenie gospodarcze,
hol; Poziom 2: salon (z miejscem na kominek), kuchnia, lazienka; Poziom 3: 3
sypialnie i lazienka. Calosc o powierzchni ok. 150 m.kw., kawalek dzialki z
przodu i z tylu, cena ok.340-360 tys.
Poczatek budowy w maju br., stan surowy zamkniety do konca sezonu. Oddanie I
kwartal 2007 w stanie developerskim (okna, tynki zewn i wewn, parapety,
instalacje (elektryczna, wod-kan, c.o. wraz z grzejnikami, gazowa, alarmowa,
kina domowego) wszystkie media, drzwi wejsciowe i brama garazowa, ogrodzenie
wraz z brama przesuwana).
Ciekaw jestem czy wsrod obecnych mieszkancow Zabek byliby chetni na taki
domek w spokojnym miejscu - bardzo cichym a jednoczesnie dogodnym
komunikacyjnie?
Obserwuj wątek
    • gooroo2 Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 14:07
      Pewnie by i byli tylko skąd tyle pieniędzy wziąść? Podejrzewam, ze mało kto z
      szanownych tu forumowiczów ma taką zdolnosci kredytową, poza tym sami siedzą
      już na kredytach. Piękna idea, bynajmniej nie na moją kieszeń :(
      • 25spider Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 14:52

majac taka kase wolalbym za to kupic dzialke i wybudowac dom i jeszcze pewnie
        na samochod by zostalo...

hehe

a tak wprowadzasz sie do segmentu i masz za jedna sciana sasiadow i za druga
        takze... (ew. tylko za jedna)

dla mnie strata pieniedzy....
        • perfex Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 15:05
          Dodam tylko ze np. w Zabkach ceny działek wahaja sie w granicach 200-300 zł za
          metr kwadratowy. Atrakcyjne dzialki (z dobrym polozeniem, dojazdem,
          sasiedztwem, mediami) kosztuja w okolicach tej gornej granicy :) Na dom
          potrzeba wg. mnie minimum 600m.kw. a lepiej tak kolo 800 (czywiscie im wiecej
          tym lepiej!:)).
          Takze sadze ze na samochod by nie zostalo :) A i na przyzwoity dom moglo by
          zabraknac...
          • 25spider Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 15:20

dzialka z domkiem do 120 m2 to koszt ok. 200.000-250.000 PLN...

oczywiscie mozna taki sam budynek postawic za 350.000 albo i nawet za 500.000,
            ale po co?... i za co?... ;)
            • yapkovitz do spider 01.02.06, 15:24
              Mam pytanie, gdzie kupisz dzialke i postawisz dom w cenie przez Ciebie podanej?
              • perfex Re: do spider 01.02.06, 15:28
                yapkovitz napisał:

> Mam pytanie, gdzie kupisz dzialke i postawisz dom w cenie przez Ciebie
                podanej?

Ja tez przylaczam sie do pytania :)
                • 25spider Re: do spider 01.02.06, 16:06

w okolicach warszawy mozna kupic dzialki do 1000 m2 (budowlane) w okolicach
                  30.000 - 50.000 PLN

w zabkach niedawno mozna bylo kupic dzialke ok. 600 M2 za 25.000-30.000 PLN
                  • perfex Re: do spider 01.02.06, 16:17
                    > w okolicach warszawy mozna kupic dzialki do 1000 m2 (budowlane) w okolicach
                    > 30.000 - 50.000 PLN
                    >
                    > w zabkach niedawno mozna bylo kupic dzialke ok. 600 M2 za 25.000-30.000 PLN

OK, to nie bede polemizowal bo widze ze autor postu nie ma bladego pojecia o
                    czym pisze:) (bez urazy)
                    • 25spider Re: do spider 02.02.06, 08:42

a pewnie jestes obeznany w rynku nieruchomosci jak nikt

dzialke 600 m2 za 25.000 PLN mial kupic moj ojciec w zabkach (ulica prostopadla
                      do Szwolezerow), ogladal ja juz ale zdecydowal sie na kupno wiekszej dzialki,
                      ale rekreacyjnej na mazurach (byla to inwestycja)

sam ogladalem ogloszenia w 2005 i znalazlem podobne ogloszenie

wiec moze jak sam nie wiesz, to nie pisz glupot
                      • perfex Ceny dzialek...:) 02.02.06, 09:54
                        Obeznany jak nikt nie jestem :) Ale jestem obeznany dobrze. Nie spotkalem w
                        ciagu ostatnich powiedzmy 6 mies. mozliwosci nabycia dzialki budowlanej w
                        Zabkach, polozonej przy jakies ulicy z jakimis mediami w cenie nizszej niz +/-
                        200 zł/metr. Jezeli Ty spotkales 600 m. za 30.000zl (czyli 50 zl za metr jak
                        dobrze licze?) to radze kupowac w ciemno, nawet bez ogladania chocby trzeba
                        bylo kredyt brac. Ja poprosze 10 sztuk, place gotowka w kazdej chwili :)
                        Za 50zl/metr mozna kupic dzialke ROLNA w Markach, powierzchnia minimalna 1000
                        lub 2000 tys. m.kw. bez ZADNYCH mediow, bez dojazdu, planu zagospodarowania
                        itd. Krotko mowiac - pole do sadzenia ziemniakow. Wiec nie mow mi o pisaniu
                        glupot...
                        • 25spider Re: Ceny dzialek...:) 02.02.06, 11:16
                          perfex napisał:

> Obeznany jak nikt nie jestem :) Ale jestem obeznany dobrze. Nie spotkalem w
                          > ciagu ostatnich powiedzmy 6 mies. mozliwosci nabycia dzialki budowlanej w
                          > Zabkach, polozonej przy jakies ulicy z jakimis mediami w cenie nizszej niz +/-

> 200 zł/metr.

jakbys byl na bierzaco (a nie raz na pol roku) to moze zauwazylbys co jakis
                          czas ogloszenia z tanszymi dzialkami...

zabki z miesiaca na miesiac sa drozsze (ziemia, niertuchomosci)

taniej jest (w okolicach warszawy) w zielonce, markach, kobylce, sulejowki,
                          halinowie, starej milosnej, wiazownie, zakrecie itp.

Jezeli Ty spotkales 600 m. za 30.000zl (czyli 50 zl za metr jak
                          > dobrze licze?) to radze kupowac w ciemno, nawet bez ogladania chocby trzeba
                          > bylo kredyt brac. Ja poprosze 10 sztuk, place gotowka w kazdej chwili :)
                          > Za 50zl/metr mozna kupic dzialke ROLNA w Markach, powierzchnia minimalna 1000
                          > lub 2000 tys. m.kw. bez ZADNYCH mediow, bez dojazdu, planu zagospodarowania
                          > itd. Krotko mowiac - pole do sadzenia ziemniakow. Wiec nie mow mi o pisaniu
                          > glupot...

mozna porownywac rozne przyklady (skrajne) i do niczego to nie zaprowadzi...

(jeden napisze, ze w Katowicach zginelo ponad 50 os. a drugi zaraz napisze, ze
                          to nic, bo w WTC zginelo ponad 2000...)

nie jest sztuka wydac kupe pieniedzy, bo taka jest srednia cena na tym
                          terenie...
                          sztuka jest niedrogo kupic, ponizej tej ceny...

(co z tego, ze srednia placa w kraju jest ponad 2000 PLN/miesiecznie, skoro
                          niewiele osob tyle zarabia?...)

niektorzy po prostu lubia narzekac... czasami z zawisci, ze ktos znalazl ziemie
                          po 50 PLM/m2 a oni (frajerzy) wydali 4x tyle...

jak tylko zauwaze jkaies ogloszenie o taniej ziemi, to dam wam znac
                          • perfex Re: Ceny dzialek...:) 02.02.06, 11:38

> jakbys byl na bierzaco (a nie raz na pol roku) to moze zauwazylbys co jakis
                            > czas ogloszenia z tanszymi dzialkami...

Jestem na bieżąco:) Jedna dzialke wlasnie kupilem. Nie mowie o cenach i
                            oferftach sprzed pol roku tylko z ostatnich 6 miesiecy ciagiem:)

> taniej jest (w okolicach warszawy) w zielonce, markach, kobylce, sulejowki,
                            > halinowie, starej milosnej, wiazownie, zakrecie itp.

No i co to wnosi do rozmowy?:) kazdy wie ze sa drozsze. Drozsze sa rowniez od
                            tysiecy innych miejsc w Polsce...

> mozna porownywac rozne przyklady (skrajne) i do niczego to nie zaprowadzi...

Jakie skrajne ? Nie mowie o zadnych skrajnosciach. Ogladalem w ostatnim
                            miesiacu np. 2 dzialki w rejonie ulicy Powstancow. Obie po ok. 1000 m.kw.
                            jedna - mniej atrakcyjnie polozona 200/metr, druga fajniej polozona 230/metr.

> jak tylko zauwaze jkaies ogloszenie o taniej ziemi, to dam wam znac

Bede zobowiazany. Odpalam Ci 10% wartosci transakcji.
                  • niuta_s Re: do spider 01.02.06, 21:14
                    ja bardzo chętnie kupię taką działkę, gdzie widziałeś takie ceny,
                    bo ja ostatnio poziom cen działek w tym przedziale widziałam
                    pod Radzyminem, media 320 metrów od działki dojazd tylko samochodem
                    30.000.00 pln w Ząbkach za działkę budowlaną zapłacę choćby dziś
                    • 25spider Re: do spider 02.02.06, 08:43

jak znajde, to podam Ci numer telefonu do wlasciciela

ale nie sadze, zeby ogloszenie bylo jeszcze aktualne...
                      • netgate Re: do spider 02.02.06, 09:58
                        Nie ma co dywagować, przecież fakty są na wyciągniecie ręki. Prawda jest taka,
                        że kupić w Ząbkach można działkę nadającą się do budowy jednorodzinnego domu od
                        100 tys. Oczywiście zawsze może się trafić super okazja, ale na to bym nie
                        liczył. Swoją drogą Twój ojciec nie popisał się jak nie wykorzystał takiej
                        szansy.
                        Druga sprawa - Twoje wyliczenia (200-250 tys) dotyczące kosztów działki i
                        budowy w Ząbkach są absurdalne. Chyba że dotyczą budowy domku na Mazurach.
                        Mówię to z praktyki, bo w zeszłym roku skończyłem budowę w Ząbkach.

Pytanie do perfexa: to będzie gdzieś w okolicy Zakopiańskiej/Budkiewicza, tam
                        gdzie tak szybko staneły segmenty?

Netgater
                        • 25spider Re: do spider 02.02.06, 11:07

niektorzy wola mieszkac na mazurach niz na wsi pod warszawa (za te sama cene
                          mozna kupic dzialke conajmniej 10 x wieksza...)

mozna kupic samochod za 250.000 PLN, ale mozna tez za 30.000 PLN...

oczywiscie, jak ktos chce kupic nowego mercedesa, to tyle wyda, jak ktos chce
                          kupic urzywany samochod, to wyda sporo mniej... to wszystko zalezy do
                          priorytetow i zasobnosci portfela...

dom o powierzchni ok. 120 m2 mozna wybudowac za 150.000 PLN, ale mozna tez za
                          350.000 PLN (tylko po co?)...
                          • netgate Re: do spider 02.02.06, 12:19
                            Można kupić jeżdżący samochód i taniej, nawet za 500 zł.
                            Ale zbudować samochód za mniej niż pewna kwota - się po prostu nie da. I z
                            domem jest tak samo.
                            Dziwi mnie Twoje pytanie "po co" płacić więcej. Ile razy masz zamiar budować
                            dom? Jeżeli jeden raz, to wszystko chcesz zrobić jak najlepiej, porządnie.
                            Dobrze ocieplić, kupić dobre okna, kocioł itd. Uważasz że da się to zrobić za
                            150 tys.? Zależy co rozumiesz przez postawienie domu. Gołe ściany, czy do
                            zamieszkania.

Mały kosztorysik do takiego domku jak Ty piszesz:
                            fundamenty - 15 tys.
                            ściany, stropy (robocizna) - 20 tys.
                            ściany, stropy (materiał) - 30 tys. (najtańsze materiały)
                            okna, drzwi zew i wew - 35 tys.
                            dach, rynny (blacha) - 25 tys.
                            ogrodzenie - 10 tys.
                            brama garażowa - 5 tys.
                            instalacja CO - 30 tys.
                            glazura, terakota - 10 tys.
                            instalacja w-k - 10 tys.
                            podłogi, ocieplenie poziome - 15 tys.
                            elektryka - 10 tys.
                            opłaty administracyjne, przyłącza - 10 tys.
                            sedesy, prysznice, krany - 5 tys.
                            itd.
                            Razem to już dało: 225 tys. A to tylko część kosztów.

Większość mocno zaniżyłem, żebyś nie mówił że wybrałem najdroższą wersję.
                            • 25spider Re: do spider 02.02.06, 13:01

proponuje zrobic tak:

ja wybuduje dom tanszy niz ty opisales, a Ty dasz mi roznice miedzy tym co
                              obliczyles a tym, co ja zaplacilem

ok.???

:)
                              • netgate Re: do spider 02.02.06, 13:28
                                Pod warunkiem, że Ty zapłacisz mi różnicę między tym co zapłaciłeś a tym czego
                                się spodziewałeś ;)

Netgater
                                • 25spider Re: do spider 02.02.06, 14:26
                                  ok.

wybuduje dom ok. 110-120 m2 za najwyzej 200.000 (na tyle kredyt biore) dzialke
                                  kupuje za gotowke
                                  • netgate Re: do spider 03.02.06, 00:08
                                    To zapraszam na grupę pl.misc.budowanie

Nie chcę się znęcać nad Tobą, sam zobaczysz jakie są koszty budowy. I zrób
                                    porządny kosztorys. Są programy do kosztorysowania, tam są wszystkie ceny.
                                    Najgorszy scenariusz przy budowie, to brak pieniędzy w połowie inwestycji, ale
                                    nie wszyscy myślą długoterminowo, i wierz mi, znam zbyt wiele przykładów
                                    początkowego optymizmu budowniczych, który później źle się kończył... Dom
                                    nieskończony, a kredyt już trzeba spłacać.

Powodzenia
                                    • 25spider Re: do spider 03.02.06, 08:10

jesli masz samochod i znasz mnie wiejcej jego wartosc, to sprawdz go np. w
                                      Audatex lub Eurotax...

i sie zdziwisz...

ceny rynkowe to jedno, a ceny zakupu to drugie (nie zawsze jak gdzies ktos
                                      napisze, ze tyle to kosztuje, to za tyle sie faktycznie kupi)

szwagier postawil dom (pomagalem mu razem z tesciem), 2 sasiadow mojego ojca,
                                      teraz stawia moj ojciec, wiec wiem jakie sa koszty...

wiem, ze mozna kupic jakis material za tyle, ale mozna ten sam taniej...

robocizna, to tez kwestia wzgledna...

domek ojca stawia sprawdzona ekipa "z polecenia" (górale)... postawili juz nie
                                      jeden dom, wszyscy sa zadowoleni i polecaja nastepnym...

maja zlecenia juz do konca roku...

do tego dochodzi odpowiedni wybor technologii - fundament, sciany, strop, dach,
                                      poktycie, itp.

to samo z wyborem ogrzewania, wykonczenia itp.

oczywiscie trzeba wiedziec gdzie mozna, a gdzie nie powinno sie oszczedzac...

nawet sam projekt u architekta - mozna zamowic projekt za 10.000-15.000 PLN a
                                      mozna i za 2.000 PLN... trzeba wiedziec po prostu gdzie...

:)

i na sam koniec napisze, ze mozna sporo oszczedzic robiac wiele prac samemu (o
                                      ile ktos sie na czyms zna i nie ma 2 lewych rak)...
                                      • rembert Re: do spider 03.02.06, 08:16
                                        to kiedy planujesz parapetówę?
                                        • 25spider Re: do spider 03.02.06, 09:01

jak skoncze, ale rembert - to nie bedzie w Zabkach...
                        • perfex Re: do spider 02.02.06, 11:41
                          > Pytanie do perfexa: to będzie gdzieś w okolicy Zakopiańskiej/Budkiewicza, tam
                          > gdzie tak szybko staneły segmenty?
                          >
                          > Netgater

To bedzie blizej blokow przy ul. Kosynierów. Nie bedzie to zadne osiedle
                          wielkie, kilka segmentow w sasiedztwie zabudowy jednorodzinnej.
          • yapkovitz Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 15:23
            To jest rozsadna propozycja, dzialka w dobrym miejscu, blisko centrum
            handlowego. Na Powstancow mozna kupic sobie szeregowke, okolo 200 m2 za jedyne
            500 tys zł, bez ogrodka. Wiec wolabym 150 m2 w cenie 340 tys zl.
    • tijufit Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 16:41
      > Ciekaw jestem czy wsrod obecnych mieszkancow Zabek byliby chetni na taki
      > domek w spokojnym miejscu - bardzo cichym a jednoczesnie dogodnym
      > komunikacyjnie?

Ja jestem chętny, ale za jakieś 10 lat :(
      Teraz spłacam kredyt na mieszkanie.
    • lwiontko0 Re: Domek-segment, byliby chetni? 01.02.06, 21:41
      Na ulicy Powstańców będą budowane segmenty 170 m2 w dużo niższej cenie, również
      z ogródkiem, garażem i całą resztą.
      pozdrawiam
      • netgate Re: Domek-segment, byliby chetni? 02.02.06, 10:21
        Tak sobie tylko na głos liczę: dom 170m2 w cenie dużo mniejszej niż 340 tys. zł
        czyli dajmy na to te 300 tys., to daje, uwaga: 1764 zł/m2. Na cholerę ludzie
        kupują mieszkania w bloku za 2-3 razy taką cenę?!

Wiesz co, jak już będą te segmenty sprzedawać, to daj cynk...
        Nie ma to jak korzystna, krótkoterminowa inwestycja ;)

Netgater
        • arek-zabki Re: Domek-segment, byliby chetni? 04.02.06, 01:16
          Za 350 tyś. można kupić dom z działeczką w pięknej okolicy z tamtej drugiej
          strony Warszawy np w Milanówku czy Brwinowie.
          Jak miałbym kupić segment w Ząbkach to jednak wolał bym dom w Milanówku.
          • perfex Re: Domek-segment, byliby chetni? 06.02.06, 09:41
            Mam znajomych co mieszkaja w Brwinowie. Czas dojazdu do centrum - 1 godzina. A
            czesto dluzej. Szkoda zycia...
    • pyszka15 Re: Domek-segment, byliby chetni? 06.02.06, 16:48
      myślę,że lepiej i taniej od Warszawy, ja chcę kupic na lokatę działki pod
      Modlinem przez ag. www.bbnieruchomosci.pl , pozdrawiam,
      • perfex Re: Domek-segment, byliby chetni? 07.02.06, 10:15
        Rozne sa preferencje. Dla mnie jest prosta miara odleglosci od Wawy w jakiej
        mozna mieszkac - cena taxi z centrum i czas dojazdu samochodem. Ale jezeli
        kogos te kryteria mniej interesuja to oczywiscie korzystniej kupowac dzialki
        kolo Modlina albo za Radzyminem - co kto lubi :)
        Zakladajac ze raz w tygodniu wracam taxi do domu w nocy to to juz sie robia
        niezle kwoty :)
        • parr Do Perfex 03.03.06, 11:34
          Perfex jestem wstepnie zainteresowany taka ofertą.Podaj wiecej szczegołow na:
          daru1978@interia.pl
    • pietrzj1 Re: Domek-segment, byliby chetni? 03.03.06, 11:39
      Niech budują - sprzedadzą to bez problemów. Sam zakupiłem tego typu segment na
      Szwoleżerów, cena podobna - było 8 i po wyjściu budowy z fazy robót ziemnych
      było spore zainteresowanie. Jedna różnica - segment ma 2 poziomy, reszta taka
      sama - dość bogato wyposażone jak na segmenty, nawet pomalowane na biało
      (wewnątrz).

Pzodrawiam
      Jacek P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka