Dodaj do ulubionych

ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY

19.04.06, 09:15
Co trzeba zrobić aby powstał żłobek w Ząbkach?przybywa osiedli,dzieci
malutkich jest mnóstwo,w samą niedzielę Wielkanocną było aż 17 chrztów,jak
nigdy.Coraz więcej mam dopytuje się o żłobek w Ząbkach a miasto nic nie robi
aby taki ośrodek powstał.Jestem mamą 6 miesięcznego dziecka na dniach wracam
do pracy i jest problem żaden żłobek w Warszawie nie ma miejsc wolnych,a
nawet jak by były to pierszeństwo przyjęcia mają warszawiacy,znowu opiekunki
kosztują tu niewiarygodnie drogo,nie każdego stać aby oddawać 3/4 swoich
zarobków.Czy jest szansa na to że ten złobek w końcu tu powstanie?A może jest
ktoś chętny z przygotowaniem pedagogicznym kto chciałby otworzyć taką
placówkę,byłabym nią bardzo zainteresowana i myślę że nie tylko ja.
Obserwuj wątek
    • virfa Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 19.04.06, 13:24
      Wlasnie co trzeba zrobic.. poradzcie
    • gooroo2 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 19.04.06, 15:07
      Tybowo kobiece myślenie życzeniowo - roszczeniowe. Jeśli checie płacić po min
      500 zł za żłoebek to nie znam takiego desperata, który otworzyłby i utrzymywał
      taką instytucję przy 20 dzieciach co i tak jest abstrakcyje za 10 000
      miesięcznie. A gdzie opłaty (prąd, gaz, woda, ogrzewanie) infrastruktura,
      podatek 19 %, ZUS + koszty pracy kilku pracowników, obiady, profesjonalna
      opieka itp. Przecież do tego interesu trzeba by dopłacać. Przy tylu dzieciach
      nie może być jedna opiekunka, poza tym przy takich instytucjach wymagane są
      pewne normy, które taka placówka musi spełniać - same problemy w walce z
      urzędasami. Co trzeba zrobić - jak się urodziło dziecko zająć się jego
      wychowaniem, zeby wyrósł z niego normalny człowiek, a nie element, palący,
      ćpający smarujący po klatkach kredkami wyrostek z kluczami na szyji. Jak to
      dziecko moze mieć kontakt z matką kiedy najwazniejsze lata rozwoju spędza z
      obcymi. W szwecji rodzice dostają po 16 miesięcy macierzyńskiego urlopu na
      dziecko w tym 3 do wykorzystania ma ojciec.
    • asia1191 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 19.04.06, 17:43
      ja też chciałabym siedzieć z dzieckiem przez rok tak jak to mają w innych
      krajach unii.politycy obiecywali wydłużyć urlopy macierzyńskie,a jak do tej
      pory nic się nie zmieniło.w Warszawie jest kilka żłobków prywatnych i myślę że
      nikt do nich nie dokłada.szkoda że w Ząbkach nic w tym kierunku się nie
      robi,przecież radni tego miasta czytają posty na tym forum,więc wiedzą na czym
      zależy nam ząbkowiczom.ja osobiście jestem zainteresowana żłobkiem,szukam go
      dla swojej 5 miesięcznej córeczki,ale Warszawa jest dla nas zamknięta i radżmy
      sobie sami.
      • dandar2 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 20.04.06, 09:58
        Uraczono na becikowym..., tak jak juz pisałam osoba, która pracuje na te PLN
        1.000,
    • qba_zabki Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 20.04.06, 15:15
      Dobry żłobej (nr 41) jest przy ul. Potockich 7 na Marysinie. Ja miałbym po
      drodze do pracy, więc dla mnie to nawet lepsza lokalizacja niż gdyby był z
      drugiej strony Ząbek. Nie ma rejonizacji - moi znajomi z Sulejówka z nego
      korzystają. Koszt to około 200 zł, a gdy dziecko jest chore i nie przychodzi,
      to żłobek oddaje jakieś kwoty za niewykorzystane posiłki.

Niestety lista rezerwowa była już w marcu, więc teraz jest już za późno.
      Ja na szczęście znalazłem opiekunkę.

Na forum o tym żłobku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=646&w=37890134&a=39289905
      Pozdrawiam,
      Kuba
    • karina50 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 20.04.06, 15:32
      słyszałam że żłobek na ul.POTOCKICH 107 jest bardzo dobry.Dzwoniłam tam,wiem że
      nie ma miejsc i obowiązuje kolejka ale kierowniczka tego żłobka powiedziała że
      ze względu na dużą ilosc dzieci przyjmują tylko osoby z meldunkiem warszawskim
      i że nie mam szans dostać się do tego żłobka z Ząbek
    • gardenplaza Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 26.04.06, 18:09
      A gdyby był żłobek prywatny?
      Na Osiedlu Garden Plaza przy ul. Skrajnej (za Giełdą Praską) bedzie prywatne
      przedszkole całodobowe, prywatna szkola podstawowa, może więc warto zrobic tam
      mały żłobek... Warunki beda doskonałe. Bardzo duża działka 3000m2, nowoczesny
      budynek trzypietrowy, wszedzie kamery (dostep do internetu!). jest tam zaplecze
      aby powstał złobek ale nie wiemy czy bedzie zapotrzebowanie.
      • karina50 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 26.04.06, 20:31
        zapotrzebowanie to na pewno jest,ale jeśli chodzi o prywatną placówkę to
        uzależnione będzie od wysokości opłat miesięcznych.Możemy zrobić przykładową
        symulację-niech chętni wpisują się na listę.Byłaby to konkurencja dla
        tutejszych opiekunek ,których jest niewiele a poza tym liczą sobie niesamowite
        stawki za godzinę.Z tego co wyczytałam na tym forum to miasto nie ma zamiaru w
        najbliższym czasie organizować tego typu placówki.Tak więc tego typu placówka
        byłaby jedyna na tym terenie.
        • rafryb1 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 27.04.06, 13:02
          Witam,

Ja sie dolaczam jako zainteresowany szkola podstawowa oraz zlobkiem w
          najblizszych latach a pozniej i przedszkolem.

Pozdrawiam.
          • gardenplaza Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 27.04.06, 16:33
            Nie planowalismy żłobka ale na tym etapie jesteśmy w stanie włączyć go do tego
            przedsięwzięcia. Jesteśmy na etapie projektowania budynku i uzyskiwania
            pozwolenia na budowę osiedla Garden Plaza. Budynek przedszkolno-szkolny bedzie
            budowany pod koniec budowy II etapu osiedla. Jeżeli powstanie żłobek to bedzie
            to koszt z pewnością ok 600zł, jeżeli dzieci bedzie min 10. W przedszkolu
            bedzie organizowana tez opieka popołudniowa dla dzieci w każdym wieku czyli
            również tych najmniejszych. Niestety cała inwestycja ruszy za dwa lata ale
            bedzie konkurencją dla wszystkich przedszkoli w Ząbkach: duży ogród, duzy
            budynek budowany od podstaw wg najnowszych przepisów dot przedszkoli i szkoły,
            kamery, dzienniki internetowe, kącik fryzjerski, organizacja imprez typu:
            urodziny, kuligi, sylwestry...popoludniowe zajęcia adaptacyjne dla maluszków,
            calodobowa opieka, rózne kursy i zajecia dodatkowe.
            • tijufit Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 27.04.06, 17:20
              gardenplaza napisała:
              (...)
              > również tych najmniejszych. Niestety cała inwestycja ruszy za dwa lata ale
              > bedzie konkurencją dla wszystkich przedszkoli w Ząbkach: duży ogród, duzy
              (...)

Sądzę, że budowa szkoły w tym miejscu to strzał w dziesiątkę, zważywszy ile
              jest małych dzieci na osiedlach w tej części miasta (nawet biorąc pod uwagę
              fakt, że niedaleko powstanie publiczna szkoła podstawowa).

Czy deweloper będzie miał wkład w rozwój infrastruktury, na przykład
              modernizację ulicy Skrajnej, skrzyżowania z Piłsudskiego?
              • gardenplaza Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 29.04.06, 11:07
                Ulica Skrajna z pewnością zostanie poprawiona.
                • tijufit Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 02.05.06, 11:51
                  gardenplaza napisała:

> Ulica Skrajna z pewnością zostanie poprawiona.

To z pewnością, ale za czyje pieniądze? Dewelopera czy miasta?
                  • bioo Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 04.05.06, 00:22
                    my codziennie jeździmy kolejka na wileński, bo bliziutko carraefoura na
                    Białostockiej (Markowska) jest żłobek :)
                    jestesmy zadowoleni
    • gabi982 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 27.11.06, 11:33
      W lutym przyszłego roku będziemy z mężem podwójnymi rodzicami. Mam bardzo
      ciekawą pracę, z której nie chcę rezygnować, dlatego jestem bardzo
      zainteresowana żłobkiem w Ząbkach. Myślę, że w podobnej sytuacji jest wielu
      młodych rodziców. Obserwując tempo powstawania nowych osiedli, problem braku
      takiej instytucji w Ząbkach będzie się nawarstwiał.
      • pospieszka1 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 29.11.06, 08:47
        Ne wiem czy zdajecie sobie sprawę, że założenie żłobka to jest ciężka sprawa.
        Żłobki podlegają pod ministerstwo zdorwia. Trudniej założyć prywatny żłobek niż
        prywatne przedszkole. Ja bym zaczęła od dziennej placówki pobytu małych dzieci.
        Niestety od strony formalnej łatwiej będzie założyć coś takiego niż żłobek w
        pełnym tego słowa znaczeniu. Ale czegoś tu nie rozumiem. W Wawie chodzi moja
        córka do żłobka i wiem,że znajomuch też. Nie robili problemów z zapisaniem.
    • karina50 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 29.11.06, 18:00
      A czy mają meldunek w Ząbkach?Bo może są stale jeszcze zameldowani w Warszawie i
      nikt im nie robi problemów.Większość osób wprowadzających się do Ząbek nie
      zmienia swojego zameldowania.
      • tijufit Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 29.11.06, 18:25
        karina50 napisała:

(...)
        > Większość osób wprowadzających się do Ząbek nie
        > zmienia swojego zameldowania.

Skąd bierzesz te śmiałe tezy? Jakieś dowody na to?
        • netgater Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 29.11.06, 19:16
          Można to sobie dosyć łatwo oszacować. Przez ostatnie lata w Ząbkach, według
          spisu wyborców przybyło około 4 tysięcy osób. Na gołe oko wiadać że przybyło
          conajmniej 2x tyle. Znaczy się - reszta się nie zameldowała.

Wracając do kwestii żłobków - jest wolny rynek, skoro nie ma chętnych do
          otwierania prywatnych żłobków, znaczy się nie jest to opłacalne. Jeśli zaś
          chodzi o finansowanie przez gminę, to gmina płaci już za 3 szkoły podstawowe
          (wkrótce 4-ta), 3 gimnazja i kilka przedszkoli (conajmniej 7). Nie ma drugiej
          pozycji w budżecie tak dużej jak nakłady na edukcję. Wszyscy teraz czekamy na
          inwestycje transportowe, więc nie wróżę zbyt dobrze pomysłom, żeby pieniądze
          najpierw wydawać na budowę żłobka, a nasze drogi, autobusy ZTM - znowu niech
          poczekają.
          • tijufit Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 30.11.06, 10:35
            netgater napisał:

> Można to sobie dosyć łatwo oszacować. Przez ostatnie lata w Ząbkach, według
            > spisu wyborców przybyło około 4 tysięcy osób. Na gołe oko wiadać że przybyło
            > conajmniej 2x tyle. Znaczy się - reszta się nie zameldowała.

Dobre masz oko :)

Żeby przynajmniej zgrubnie to oszacować potrzeba byłoby znać przede wszystkim
            ile osób przybyło w ciągu ostatnich n lat i ile mieszkań zostało oddanych w
            ciągu tego okresu oraz średni metraż mieszkania.

Nie sądzę, żeby ilość osób niezameldowanych była bardzo duża, to wyświechtany
            slogan, a mówienie, że większość wprowadzających się osób nie melduje się, jest
            dużą przesadą i oczywistą nieprawdą.
            • greywolf Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 30.11.06, 13:07
              Ciekawe co pizesz.
              Własnie się przeprowadziłem do Ząbek. Mieszkam w 24-lokalowym bloku. Z
              obserwacji i roamów z sąsiadami widzę, że zameldowało się nas tylko z trzech
              lokali!!
              Czyli jaka to statystyka??
              • tijufit Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 30.11.06, 13:55
                greywolf napisał:

> Ciekawe co pizesz.
                > Własnie się przeprowadziłem do Ząbek. Mieszkam w 24-lokalowym bloku. Z
                > obserwacji i roamów z sąsiadami widzę, że zameldowało się nas tylko z trzech
                > lokali!!
                > Czyli jaka to statystyka??

A jakie to osiedle? Z wszystkimi 23 sąsiadami rozmawiałeś? A obserwacje to może
                tablice rejestracyjne samochodów?

Ja się zameldowałem dopiero jakieś pół roku - rok po sprowadzeniu, na początku
                jest wiele innych spraw na głowie, więc wiele ludzi melduje się nie od razu,
                ale po kilku miesiącach, po roku, itd. Z czasem jednak większość jest
                zameldowana. Na moim osiedlu na przykład większość osób jest zameldowana.
                • greywolf Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 01.12.06, 13:18
                  > A jakie to osiedle? Z wszystkimi 23 sąsiadami rozmawiałeś? A obserwacje to może
                  >
                  > tablice rejestracyjne samochodów?

Skor jest nas tylko 24 rodziny to przy spotkaniach po ponad pól roku można się z
                  wiekszością zgadać. A pozostałych to faktycznie można rozpoznać po "blachach".
                  A swoją drogą to jak się przemeldowałem to rozmawiałem z urzedniczką w UM. Sama
                  powiedziała, że średnio to się co piąty melduje z nowych Ząbkowian. Oczywiście w
                  ciągu max. 2-3 lat ci co zostają (np. nie sprzedają mieszkania) to się
                  zameldują. Więc nowych mieszkańców przybywa ale nieadekwatnie to faktycznej
                  liczby zamieszkujących Ząbki.
                  grey
                  • tijufit Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 01.12.06, 13:24
                    greywolf napisał:

> A pozostałych to faktycznie można rozpoznać po "blachach".

To o niczym nie świadczy. Sam mam auto na rejestracji "obcej", a jestem
                    zameldowany w Ząbkach i do tego znam wiele osób, które mają dokładnie tak samo.
                    Przyczyna jest prosta: dużo niższe składki ubezpieczeniowe.

> Oczywiście w
                    > ciągu max. 2-3 lat ci co zostają (np. nie sprzedają mieszkania) to się
                    > zameldują.

I to jest optymistyczne.
                • mieszkaniec326 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 01.12.06, 15:22
                  Ja zameldowałem się dwa miesiące po przeprowadzce do Zabek i co z tego mam. Tak
                  samo jak pozostali niezameldowani mieszkańcy chodzę w ciemnościach po
                  błocie
              • mala.gosia2 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 30.11.06, 15:04
                Skoro w Ząbkach jest tyle szkół i przedszkoli to wniosek z tego, że są dzieci,
                które do tych placówek uczęszczają. A skoro uczęszczają to prawdopodobnie
                kiedyś były małe, chyba, że ominął mnie jakiś etap ewolucji człowieka. Skoro
                gminę stać na prowadzenie szkól i przedszkoli to, dlaczego nie stać na
                uruchomienie jednego żłobka. Myślę, że byłby to rewelacyjny pomysł,
                przynajmniej dla mnie.
    • kamila.wa Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 30.11.06, 15:34
      Jestem bardzo za - nawet nie przeciw
    • gloria771 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 18.01.07, 20:00
      ale właśnie ma od marca ruszyc żłobek w Zabkach!!!
      • rafryb1 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 19.01.07, 10:15
        Witam,
        A czy mozna prosic o wiecej szczegolow??? Jestem zywo zainteresowany.
        Pozdrawiam.
        • monk77 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 22.01.07, 09:53
          Najlepszym rozwiązaniem jest żłobek publiczny. Stawiam to pod rozwagę władzom
          naszego miasta.
      • fatimap1974 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 19.01.07, 10:50
        Podpowiedz miprosze gdzie jest ten żłobek? jakies namiary?
        w kwietniu wracam do pracy i musze cos zrobic z dzidza.
        Fatima
        • gloria771 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 24.01.07, 16:20
          Planuję otwarcie w Ząbkach prywatnego żłobka - opieki nad dziećmi od 0 do 2-3
          lat. W związku z tym proszę o wypowiedzi - w jakich godzinach powinien być
          otwarty, jakie Państwa zdaniem zajęcia są niezbędne, jakie macie Państow
          wymagania wobec tego typu miejsca itp.
          Prosze również o zgłaszanie się chętnych rodziców - żłobek bedzie otwarty za
          ok. dwa lub trzy miesiące, ale już teraz spisuję listę chętnych - od tego
          zależy m.in. ile zatrudnię osób do opieki nad dziećmi.
          Prosze o kontakt mailowy dota121@gazeta.pl
          lub telefoniczny 0668 135 461
          Katarzyna Pacak
        • gloria771 Re: ŻŁOBEK - KONIECZNIE POTRZEBNY 24.01.07, 16:21
          Żłobek będzie sie mieścił przy ul. Piłsusdkiego 28, to jest niedaleko stacji
          PKP. Myślę, że będzie to po dodze tym, którzy dojeżdżają od ul Powstańców czy
          Szwoleżerów w kierunku Łodygowej i Radzymińskiej. Jest to domek jednorodzinny w
          którym będzie do dyspozycji jedna kondygnacja. Przy domku jest ogródek -
          również będzie do dyspozycji dzieci. Domek wymaga niewielkiego odświeżenia i
          przystosowania go do potrzeb maluchów - tak aby był on całkowicie bezpieczny.
          Gdy będzie już po wszekich pracach wtedy zapraszam zainteresowanych na
          obejrzenie - poinfornuję o tym również na forum.
          Cena na razie jest dość wysoka - wstępne obliczenia to 800 zł miesięcznie. Na
          razie staram sie aby ta cena jednak była niższa, właśnie dlatego staram sie o
          dotacje z gminy. Myślę że spojrzą przychylnie na taką inwestycję, przecież to
          będzie jedyne, jak na razie, miejsce opieki nad dziećmi do 2 roku życia.
          Do dyspozcji dzieci w domku będą dwie sale, więc przewiduję stworzenie dwóch
          grup - jedna do 12 miesięcy, druga powyżej.
          Kadra też będzie sprawdzona, na pewno to będą osoby z przygotowaniem do opieki
          nad dziećmi - pielęgniarki lub położne, ew. opiekunki dziecięce w młodszej
          grupie, w starszej planuję zatrudnic osoby z przygotowaniem pedagogicznym,
          najchętniej w zakresie przedszkolnym. Ja jestem pielęgniarką z wyższym
          wykształceniem i oczywiście będą również czuwać nad całością opieki, będe stale
          w żłobki podczas pobytu dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka