Dodaj do ulubionych

Co się dzieje z bajkowym II

09.01.07, 20:36
Czytam te posty i widze ze nie dzieje się najlepiej na osiedlu

- tylko jeden blok zasiedlony, dwa pozotałem puste
Czy ktoś wie kiedy się ożywią ?
- aktów notarialnych nie ma - chyba że się mylę

- garaże nie są dostępne - dobrze że zima lekka

- windy od kilku miesięcy nie zdołano odpalić.

To burzy bajkowy obraz tego osiedla.
Czy są jeszcze jakieś inne mankamenty ?
kiedy sytuacja się znormalizuje ?

Obserwuj wątek
    • zygzak14 Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 08:43
      witam
      Windy mają ponoć ruszyć pod koniec miesiąca, wtedy też dostaniemy jeszcze po 2
      inne "bipki" do otwierania drzwi wejściowych od klatki.

akty notarialne zaczynaja się od 16tego stycznia (bieżącego roku..)

co do innych mankamentów to:
      - brak progów w drzwiach (!) - syf leci do mieszkania..
      - kostka na parkingu jest położona na "odwal się" i można się przewrócić.. to
      chyba przez te spychacze, które popylały tam przez jakieś 2 miesiące.

po aktach notarialnych trzeba będzie się zebrać i ustalić co jest do poprawy w
      naszej "wspólnej materii". ale fakt , jakoś bajkowość przygasła..
      • pospieszka1 Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 09:04
        pierwsze akty były jeszce w grudniu. Zgodnie z tym faktycznie określona została
        data oddania garaży na najpóźniej koniec stycznia (zapisana w akcie). Ten sam
        termin obowiązuje z windy. Z tego jak to wszystko wygląda obecnie jest
        nadzieja, że koniec stycznia to faktycznie realna data oddania garaży i
        uruchomienia wind. Z tłumaczeń Prezesa (chyba najwiarygodniejsza osoba)
        wynikało, że problem uruchomienia wind i garaży polega na "opóźnieniach" firmy
        kodującej nasze klucze, czyli opóźnienia w uruchomieniu systemu. Windy mają
        odbiór techniczny i de facto mogłyby już jeździć.

To tyle, ale sie napisałam

pozdrawiam

Co do pozostałych bloków ???? Dziwne, z tego co widać przez okna to B-4 jest
        wykańczane "pod klucz" ,a nie stan developerski, co do B-2 to też mi sie widzi,
        że jest wykończone pod klucz, ale nie jestem pewna. Zauważcie, że na tym forum
        sa osoby z B-3 i budowanego jeszcze w stanie surowym B-1??? CZy się mylę???
        • bajeczny81 Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 14:48
          W B2 i B4 mają być "koszary" ;) i faktycznie wykończone pod klucz.

I to dla sojuszników zza Atlantyku - zasłyszane (brak informacji ze źródeł
          oficjalnych).
          • pit1024 Re: Co się dzieje z bajkowym II 24.01.07, 14:40
            > I to dla sojuszników zza Atlantyku - zasłyszane (brak informacji ze źródeł
            > oficjalnych).

bujda (o ile można wierzyć informacjom z biura hehe). Mieli być polscy wojacy
            ale ostatnio Max&Art mówi że prawie na pewno będzie je sprzedawał osobom
            prowatnym (wojsko się rozmyśliło)
            • sdarp Re: Co się dzieje z bajkowym II 24.01.07, 23:32
              pit1024 napisał:

> > I to dla sojuszników zza Atlantyku - zasłyszane (brak informacji ze źróde
              > ł
              > > oficjalnych).
              >
              > bujda (o ile można wierzyć informacjom z biura hehe). Mieli być polscy wojacy
              > ale ostatnio Max&Art mówi że prawie na pewno będzie je sprzedawał osobom
              > prowatnym (wojsko się rozmyśliło)

Pewnie amertykanie wycofali sie z budowy tarczy antyrakietowej na poligonie w Zielonce ;)

ciekawe po lie beda sprzedawać te lux mieszkanka

• pit1024 Re: Co się dzieje z bajkowym II 30.01.07, 17:23
                > ciekawe po lie beda sprzedawać te lux mieszkanka

heheh lux heheheh To się roześmiałem. Na pewno najtańsze panele. Nie wiem czy
                widziałeś łazienki heheh. Ja widziałem i na pewno nie chciałbym takiego
                mieszkania bo to dodatkowy koszt rozwalać i od nowa (ładnie/porządnie) zrobić.
                Wiecej szkoda pisać hehe
        • sdarp Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 20:10
          pospieszka1 napisała:

> Z tłumaczeń Prezesa (chyba najwiarygodniejsza osoba)
          > wynikało, że problem uruchomienia wind i garaży polega na "opóźnieniach" firmy
          > kodującej nasze klucze, czyli opóźnienia w uruchomieniu systemu. Windy mają
          > odbiór techniczny i de facto mogłyby już jeździć.

Czyżby windy mogły być uruchamiane tylko kluczami kodowymi ??
          Ciekawe jak w praktyce będzie wygladało funkcjonowanie tego systemu.
          ciekawe jak będą się dostawać do bloków, goście, listonosze z poleconym czy dostawcy pizzy.

Czy powodem opóźnień w oddaniu garaży były tylko windy a właściwie brak kluczy elektronicznych do wind ??

> Co do pozostałych bloków ???? Dziwne, z tego co widać przez okna to B-4 jest
          > wykańczane "pod klucz" ,a nie stan developerski, co do B-2 to też mi sie widzi,
          >
          > że jest wykończone pod klucz, ale nie jestem pewna. Zauważcie, że na tym

>na forum
          > sa osoby z B-3 i budowanego jeszcze w stanie surowym B-1??? CZy się mylę???

Tak - nikogo z bloku B2 i B4.
          Chyba te pogłoski o skoszarowaniu na Bajkowy żołnierzy mogą być prawdą.
          Ciekawe czy to wyjdzie na dobre czy na złe Bajkowemu duo.

Brakuje progów- to jakaś głupia niedoróbka - jak to tłumaczą.
          Co do tej kostki brukowej - to może pośpiech w jej ukłądaniu się dotego przyczynił. Teroetycznie powinna mieć dobrą podbudowę - przecież po niej mają jeździć osóbówki i nawet śmieciarki.

Czy macie jakieśuwagi co do funkcjonowania instalacji w B3 ?
          Ogrzewanie, elektryka, TV tel ?
          Czy coś się już mówi o internecie ?
          • pit1024 Re: Co się dzieje z bajkowym II 24.01.07, 14:55
            > Czyżby windy mogły być uruchamiane tylko kluczami kodowymi ??
            > Ciekawe jak w praktyce będzie wygladało funkcjonowanie tego systemu.
            > ciekawe jak będą się dostawać do bloków, goście, listonosze z poleconym czy
            dos
            > tawcy pizzy.

wg mnie to z naszym typem domofonu to kompletna porażka.
            1. A co jeśli w domu jest nie dwoje tylko np. cztery osoby ? Dwie będą musiały
            nosić klucze żeby wejść do klatki, później wejść na parter i stamtąd wołać
            windę ?
            2. Co jeśli zgubi się jeden elektroniczny klucz otwierający drzwi ? Ten kto go
            znajdzie będzie mógł swobodnie wchodzić do klatki bo przecież nie bedą
            wymieniać mieszkańcom całej klatki bryloczków.

Tu gdzie teraz mieszkam mamy domofon gdzie każdy wprowadza swój kod (każde
            mieszkanie ma swój indywidualny kod). Nie trzeba nic nosić, nic się nie zgubi a
            kod może znać dowolna liczba mieszkańców. Jeśli jest taka potrzeba to
            ewentualnie przyjdzie monter i przeprogramuje w jednym mieszkaniu obecny kod na
            jakis inny i już. Czyż nie lepsze rozwiązanie ?

> Czy powodem opóźnień w oddaniu garaży były tylko windy a właściwie brak
            kluczy
            > elektronicznych do wind ??

a widzieliście miejsca garażowe w budynku "dłuższym wojakowym" ? ciekawe czemu
            nam nie zrobili betonu (tylko kostkę) i czemu nie wytynkowali (tam podobno tak
            właśnie jest)

> Czy macie jakieśuwagi co do funkcjonowania instalacji w B3 ?
            > Ogrzewanie, elektryka, TV tel ?

głąby, zamocowali mi puszki na różnym poziomie w mieszkaniu i skubańcy w puszce
            TV obcięli kabel telewizyjny przez co teraz nawet nie da się gniazdka
            podnieść !! Tu chętnie bym przeklnął ale się powstrzymam. Steropiany...
            • sdarp Re: Co się dzieje z bajkowym II 24.01.07, 23:31
              pit1024 napisał:

>
              > wg mnie to z naszym typem domofonu to kompletna porażka.

Raczej nie będzie aż tak źle
              takie systemy kontroli dostępu funkcjonują nie tylko na osiedlach meiszkaniowych ale i w o wiele lepiej chronionych budynkach

> 1. A co jeśli w domu jest nie dwoje tylko np. cztery osoby ? Dwie będą musiały
              > nosić klucze żeby wejść do klatki, później wejść na parter i stamtąd wołać
              > windę ?
              Myśle ze powinna być możliwośc dokupienia dodatkowych kluczy
              prawdopodobnie będą to karty albo pastylki dallas

> 2. Co jeśli zgubi się jeden elektroniczny klucz otwierający drzwi ? Ten kto go
              > znajdzie będzie mógł swobodnie wchodzić do klatki bo przecież nie bedą
              > wymieniać mieszkańcom całej klatki bryloczków.
              w takim przypadku wystarczy zgłosić się do administratora systemu, który ma listę zrejestrowanych pastylek z przypiseniem do właścicieli i przypisanym zakresem dostępu - po zidentyfikowaniu się można będzie usunąć z systemu konkretną - zgubioną pastylkę.
              I dokupić sobie nową.

>
              > Tu gdzie teraz mieszkam mamy domofon gdzie każdy wprowadza swój kod (każde
              > mieszkanie ma swój indywidualny kod). Nie trzeba nic nosić, nic się nie zgubi a
              >
              > kod może znać dowolna liczba mieszkańców. Jeśli jest taka potrzeba to
              > ewentualnie przyjdzie monter i przeprogramuje w jednym mieszkaniu obecny kod na

> a widzieliście miejsca garażowe w budynku "dłuższym wojakowym" ? ciekawe czemu
              > nam nie zrobili betonu (tylko kostkę) i czemu nie wytynkowali (tam podobno tak
              > właśnie jest)

Może w B3 też był beton - ale woda stała więc zrobili piłą nacięcia i jest kostka ;)

>
              > > Czy macie jakieśuwagi co do funkcjonowania instalacji w B3 ?
              > > Ogrzewanie, elektryka, TV tel ?
              >
              > głąby, zamocowali mi puszki na różnym poziomie w mieszkaniu i skubańcy w puszce
              >
              > TV obcięli kabel telewizyjny przez co teraz nawet nie da się gniazdka
              > podnieść !! Tu chętnie bym przeklnął ale się powstrzymam. Steropiany...

Taa, zostawianie za krótkich kabelków w puszkach - częsta przypadłość.

• pospieszka1 Re: Co się dzieje z bajkowym II 25.01.07, 09:05
                sdarp napisał:

> pit1024 napisał:

>
                > > 1. A co jeśli w domu jest nie dwoje tylko np. cztery osoby ? Dwie będą mu
                > siały
                > > nosić klucze żeby wejść do klatki, później wejść na parter i stamtąd woła
                > ć
                > > windę ?
                > Myśle ze powinna być możliwośc dokupienia dodatkowych kluczy
                > prawdopodobnie będą to karty albo pastylki dallas
                >

Z tego co wiem to beda co najmniej dwa klucze - pliot, przekazane bez
                dodatkowych opłat.
              • pit1024 Re: Co się dzieje z bajkowym II 30.01.07, 17:35
                > Raczej nie będzie aż tak źle
                > takie systemy kontroli dostępu funkcjonują nie tylko na osiedlach
                > mieszkaniowych ale i w o wiele lepiej chronionych budynkach

nie przekonałeś mnie. Uważam, że popełnili błąd z wyborem typu domofonu a
                opisany przeze mnie domofon jest dużo bardziej funkcjonalny.
                Twoja argumentacja jest dość kiepska - nie z jedną rzeczą się pomylili czy źle
                wykonali więc to, że ktoś też kiepsko robi nie jest dla mnie żadnym argumentem.

> w takim przypadku wystarczy zgłosić się do administratora systemu, który ma
                lis
                > tę zrejestrowanych pastylek z przypiseniem do właścicieli i przypisanym
                zakrese
                > m dostępu - po zidentyfikowaniu się można będzie usunąć z systemu konkretną -
                z
                > gubioną pastylkę.
                > I dokupić sobie nową.

mam nadzieję że tak jest tz że każdy z nas ma inny kod w bryloczku (mam
                nadzieję że wiesz co mówisz)

> Taa, zostawianie za krótkich kabelków w puszkach - częsta przypadłość.

to nie zostawianie za krótkich kabelków. Krótkie to one mogłby i sobie być, ale
                niech zrobiliby gniazdka w poziomie (tz w równych odległościach od posadzki)
      • sar82 Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 21:43
        Oj przygasła ta bajkowość, przygasła :-(((
        My od sierpnia nie odebraliśmy jeszcze mieszkania. Było taaaaaak dużo "różności" do poprawy, że nie mogliśmy się zgodzić na przyjęcie takiego lakalu. Do tej pory oprócz tynków nie zrobiono poprawek. Nie spieszyło nam sie z odbiorem, ale teraz zaczęło się nam spieszyć, bo podpisujemy akt 17.01.07, a nie można podpisać aktu jeśli nie odebrało się mieszkania.
        Wczoraj także nie mogliśmy odebrać mieszkania, bo po raz czwarty, "przez pomyłkę" wymieniono zamek w drzwiach i nie chcieli nam dać kluczy z tej wkładki (my będziemy mieli nową, wymienianą przez WITEX), bo robotnicy z Bajkowego nie mieli by się jak tam dostać i robić naszych poprawek. Jak powiedział Pan Zawisza " Wkładkę tą dostanie ktoś z innego bloku, kto jest mniej wymagający i nie będzie trzymał skarbów w domu".

Jeszcze jedną cenną myśl przekazała nam Zawisza "Za dużo wymagaćie, to nie jest mariot, ani mieszkania za 15 tyś za metr, tylko za 3,5 tyś więc nie wymagajcie tyle!!!"

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów też tak rozgoryczonych jak ja oraz tych zadowolonych.
        • aj7778 Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 23:26
          witam

na bajkowym codzieność .. nie ma progów ale i tak w sumie jest okey bo bardzo
          fajni sąsiedzi można liczyć na pomoc :)
          wiem że po koniec miesiąca (tak twierdzi moim zdaniem wiarygodnym Pan prezes z
          resztą nie ma co gadać) ma byc zebranie wspólnoty.. pogdadamy zobaczymy.
          najborsze że zamknęli "naszą bramę" i jak się wkurzy wspólnota bajkowe 1 to
          chyba będziemy ladować zrzutem spadochronowym.
          Wojaków ja nie ma tak chyba nie będzie chyba że zrobią TBS

pozdrawiam i dla niewiarków nie jest tak źle
          • sar82 Re: Co się dzieje z bajkowym II 10.01.07, 23:32
            A tak poza narzekaniem, to zazdroszczę sąsiadom z klatki (nasza klatka to A), że już mieszkają na Bajkowym. Potpatrzyłam w wtorek rano jak inni sąsiedzi wnoszą drewniane deski - chyba będzie niezła podłoga :)
            Fajne Fajne :)))
            • pospieszka1 Re: Co się dzieje z bajkowym II 11.01.07, 14:55
              OOO klatka A to będziemy sąsiadami z jednej kaltki sar82, a z ktorego piętra
              jeśli wolno spytać???
              • sar82 Re: Co się dzieje z bajkowym II 11.01.07, 22:35
                OOO :-)
                Witam pierwszą "poznaną" sąsiadkę z klatki. My mamy mieszkanko na piętrze I. Czyżby sąsiadka nad nami???
                • pospieszka1 Re: Co się dzieje z bajkowym II 12.01.07, 10:52
                  sar82 napisała:

> OOO :-)
                  > Witam pierwszą "poznaną" sąsiadkę z klatki. My mamy mieszkanko na piętrze I.
                  Cz
                  > yżby sąsiadka nad nami???
                  Niestety nie,
                  ja z IV pietra ( i sie juz nie moge doczekac wind, bo straaaasznie cieko na to
                  IV piechota chodzic)
                  • sar82 Re: Co się dzieje z bajkowym II 12.01.07, 12:09
                    Nie wiedziałm, że na IV piętrze też ktoś mieszka.
                    Mieszkanko już urządzone, czy jeszcze w trakcie? Ja już mam dosyć oglądania
                    płytek, paneli itp.... Jeszcze nic nawet nie kupiliśmy.
                    Może jutro uda się dokonać jakiegoś większego zakupu....

PS. Znacie może jakąś dobrą firmę robiącą meble kuchenne?
                    • sdarp Re: Co się dzieje z bajkowym II 12.01.07, 13:14
                      sar82 napisała:

>
                      > PS. Znacie może jakąś dobrą firmę robiącą meble kuchenne?

Ja mogę polecić firmę z Kobyłki
                      firmy.pkt.pl/firma/kusiak_zenon__stolarstwo__producent_mebli_kuchennych_na_zamowienie_d2F5MDdfNDE5MzdfTWVibGUgLSBrdWNoZW5uZV9fYmFzZQ==.html
                      To zakład zaraz przy wjeździe do kobyłki po prawej stronie przy głównej drodze - ma wystawe - widać z ulicy.
                      Robiłem u nich kuchnie pare lat temu i jestem zadowolony.
                      Bardzo ich pomęczyłem przy projekcie, są otwarci na wynalazki, nie ogranicza ich katalog gotowych szafek, zato mają potężne katalogi okuć - więc w zaprojektowaniu kuchni ogranicza Cię tylko wyobraźnia i zasobnosć portfela (np. można sobie zażyczyć skośne szuflady lub skośne cargo).

fronty - mdf, drewno, metal, szkło - co sobie wymarzysz.
                      Ceny mieściły się w średniej warszawskiej (chociaż w BRW lub w IKEIi kupisz taniej), jakość wykonania - dobra.
                      Zaletą jest ze większosć rzeczy robią na miejscu w Kobyłce więc nie ma problemu z czekaniem na jakąś listwe maskująca pare tygodni itp.
                      Okres oczekiwania był ok 1 miesiaca odp podpisania umowy
                      Jak robilem kuchnie swego czasu to mieli jakieś układy z wirllpoolem - kupiłem u nich m.in zmywarke 1000 pln taniej niż ta sama w Euro.
                      To tyle - informacje sprzed kilku lat.

• pospieszka1 Re: Co się dzieje z bajkowym II 14.01.07, 16:56
                      sar82 napisała:

> Nie wiedziałm, że na IV piętrze też ktoś mieszka.
                      > Mieszkanko już urządzone, czy jeszcze w trakcie?
                      Tak urządzone, mieszkamy od połowy listopada, teraz to juz tzw. duperele
                      dotyczace wystroju
                      Ja już mam dosyć oglądania
                      > płytek, paneli itp.... Jeszcze nic nawet nie kupiliśmy.

Wiem coś o tym też miałam dosyć. Tyle że my mieliśmy projekt wnętrza i tylko
                      jeździliśmy i zamawialiśmy konkretne produkty, ale też trzeba było się naszukać.

> Może jutro uda się dokonać jakiegoś większego zakupu....
                      >
                      > PS. Znacie może jakąś dobrą firmę robiącą meble kuchenne?
                      Co do firmy to owszem znamy, tą co na rozbiła meble do kuchni i nie tylko.
                      Przyzna, że perfekcyjna. Meble zrobili dokładnie wg projektu i... nawet wykazali
                      się myśleniem. Tyle, że nie są z Warszawy ani z najbliższych okolic, no mają
                      dłuugie terminy wykonawcze.

Pozdrawiam,
                      Asia
      • pit1024 Re: Co się dzieje z bajkowym II 24.01.07, 14:37
        > - kostka na parkingu jest położona na "odwal się" i można się przewrócić.. to
        > chyba przez te spychacze, które popylały tam przez jakieś 2 miesiące.

na drodze gdzie jeżdżą samochody powinni dobrze zrobić, ale pod chodnikami to
        widziałem (podczas budowy) że nie dawali żadnego !! cementu tylko sam piasek
        pod kostkę. A to oznacza że podłoże jest i będzie miękkie pod chodnikami...
        niestety...
        • sar82 Re: Co się dzieje z bajkowym II 24.01.07, 22:52
          > na drodze gdzie jeżdżą samochody powinni dobrze zrobić, ale pod chodnikami to
          > widziałem (podczas budowy) że nie dawali żadnego !! cementu tylko sam piasek
          > pod kostkę. A to oznacza że podłoże jest i będzie miękkie pod chodnikami...
          > niestety...

Obawaim sie, że jeszcze wiele nas zaskoczy - niestety nie pozytywnie :-(((
          Byłam z zaprzyjaźnionym kierownikiem budowy na osiedlu pod koniec lata i naprawdę pokazywał mi wiele rzeczy, które "mogły by i powinny być" być zrobione lepiej.
          Ja naprawdę staram się być optymistką i nie szukam dziury w całym, ale...
          No cóż...jak powiedział Pan Zawisza: "To nie Mariot i nie meszkania po 15 tyś. i nie trzeba niczego poprawiać!!!"
          • pit1024 Re: Co się dzieje z bajkowym II 30.01.07, 17:41
            > Ja naprawdę staram się być optymistką i nie szukam dziury w całym, ale...
            > No cóż...jak powiedział Pan Zawisza: "To nie Mariot i nie meszkania po 15
            tyś.
            > i nie trzeba niczego poprawiać!!!"

tak naprawdę to ceny mieszkań i tak są wysokie. 3,5 tys/m2 to sporo kasy
            (abstrahując od cen mieszkań tak w ogóle) więc niech nie opowiadają głupot.
    • bajeczny81 Re: Co się dzieje z bajkowym II 11.01.07, 16:16
      Żono moja KOCHAM CIĘ

sorki za prywatę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka