Dodaj do ulubionych

Kiedy zebranie Wspólnoty

09.02.07, 15:48
Witam,
zastanawiałam się kiedy będzie zebranie wspólnoty. Właściwie wspólnota
istnieje od podpisania pierwszego aktu, czyli od 19 grudnia 2006 r.
Dzwoniąc do biura dowiedziałam się, że trwają wyliczenia kosztów mieszkania
(tzn windy, ochrona, wywóz śmieci, czynsz itp), dowiedziałam się też, że
windy ruszą dopiero jak się rozpocznie pobieranie czynszów (jak usłyszłam
developer nie chce ponosić kosztów eksploatacji wind, kolejna ściema).
Przyznam szczerze, że mam już tego całego bałaganu na bajkowym dosy i
chciałabym wreszcie nie musieć tachać córki na 4 piętro.

Drodzy sąsiedzi czy wiecie zatem coś na temat zebrania wspólnoty, a jeśli nie
to może zacznijmy "molestować" developera o takowe.

pozdrawiam,
asia
Obserwuj wątek
    • zygzak14 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 09.02.07, 16:48
      hej
      zebranie ma być ponoć w tym miesiącu.
      co do wind, to miesięczne utrzymanie jednej kosztuje 400 zł - to koszt do
      poniesienia dla mieszkańców jednej klatki.

od prezesa dowiedziałem się, że chodzi o mieszkańców parterów. nie chcą płacić
      za windy, bo będą niby schodami chodzić (z wózkiem i worem kartofli też...)
      Windy zostaną więc uruchomione dopiero jak wspólnota uradzi kto i ile płaci.

moim zdaniem wszyscy powinni płacić za windy, ponieważ nie będą one jeździć od
      parteru w górę, ale od poziomu -1. a to kto i ile będzie nimi jeździł nie jest
      ważne - opłata miesięczna jest za możliwość użytkowania w każdej chwili. a
      możliwość mają wszyscy taką samą.

jak będzie naprawdę, zobaczymy na zebraniu. oby jak najprędzej:)

• pospieszka1 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 09.02.07, 19:45
        o tak, zastanawiałam się, i zgadzam się z tobą zygzak14. Za windy powinni
        płacić wszyscy chociażby z uwagi na poziom -1. A pójdę dalej opłaty powinny być
        naliczane dzieląc rachunek ogólny za windy przez ilość mieszkań. Nie przez
        powierzchnię, czy ilość osób zamieszkujących dany lokal. Oczywiście umiem to
        uargumentować, ale pewnie jeszcze będziemy mieli okazję "pogaworzyć" sobie na
        zebraniu wspólnoty.

pozdrawiam
        • sar82 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 09.02.07, 20:48
          Trochę drogo wychodzi za te windy :-(
          No, ale za luksus się płaci ;-)
        • karthoon Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 11.02.07, 00:12
          A niby dlaczego mają płacić również ci, co nie będą korzystać z wind?
          Jak ktoś mieszka na parterze i NIE MA garażu podziemnego, to niby czemu ma płacić? Jakoś sobie nie wyobrażam sensu korzystania z windy w takim układzie (i akurat nie dlatego, że jest to nasz przypadek...)

A propozycja żeby płacić "od mieszkania" to już jakieś zupełne kuriozum.
          I też jestem to w stanie uzasadnić ;-)
          • pospieszka1 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 12.02.07, 20:43
            karthoon napisał:

> A niby dlaczego mają płacić również ci, co nie będą korzystać z wind?
            > Jak ktoś mieszka na parterze i NIE MA garażu podziemnego, to niby czemu ma płac

Oki, to moja propozycja jest taka, żeby nie miały takie osoby zakodowanego
            dostępu do wind w swoim pilocie kluczu czy takie tam. Przy tym systemie jest to
            możliwe. Wtedy nie będę się domagać żeby płacili wszyscy. A jeżeli takie
            rozwiązanie nie będzie pasować "parterowcom" to będę się upierać przy swoim i
            negocjacje na forum wspólnoty będa dość ciężkie.
            • karthoon Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 08:45
              > Oki, to moja propozycja jest taka, żeby nie miały takie osoby zakodowanego
              > dostępu do wind w swoim pilocie kluczu czy takie tam. Przy tym systemie jest > to możliwe.

Nie wiem, czy nie przeceniasz możliwości tego systemu :-)
              Przy windach chyba nie ma żadnego czujnika?
            • pit1024 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 11:27
              Myślę, że to kiepskie rozwiązanie bo ktoś (nawet mieszkając na 3 czy 4 piętrze)
              zaraz powie, że też nie chce płacić i korzystać z windy. Przy tym rozwiązaniu
              okaże się, że z windy będzie chciało korzystać 3 czy 4 mieszkania i to one same
              muszą za windę płacić.

PS.
              Ciekawe co generuje koszty w wysokości 400zł miesięcznie ? Jeśli będzie to
              kwota 400zł to chętnie się dowiem z czego ona wynika.
              • zygzak14 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 11:53
                Ciekawe co generuje koszty w wysokości 400zł miesięcznie ? Jeśli będzie to
                > kwota 400zł to chętnie się dowiem z czego ona wynika.

z tego co się dowiedziałem, będzie to opłata za konserwację - musi być firma z
                uprawnieniami i prowadzić jakąś tam książkę konserwacji, co by się nam nic nie
                zawaliło..
                • pit1024 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 16.02.07, 14:50
                  wszystko się zgadza tylko wydaje mi się, że trochę duża ta kwota. Jak już
                  będzie wiadomo na 100% to trzeba będzie zrobić rozeznanie wśród firm
                  konkurencyjnych (oczywiście jeśli to jakiś przekręt to developer wcześniej
                  podpisze już umowę na konserwację hehe. Pożyjemy, zobaczymy).
                • sdarp Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 16.02.07, 15:00
                  zygzak14 napisała:

> Ciekawe co generuje koszty w wysokości 400zł miesięcznie ? Jeśli będzie to
                  > > kwota 400zł to chętnie się dowiem z czego ona wynika.
                  >
                  > z tego co się dowiedziałem, będzie to opłata za konserwację - musi być firma z
                  > uprawnieniami i prowadzić jakąś tam książkę konserwacji, co by się nam nic nie
                  > zawaliło..

hym - okazuje się ze winda stanie się dosyć pokaźną pozycją w czynszu.
                  Ale patrząc realnie - winda na 12 mieszkań to rzeczywiście pewna ekstrawagancja.
                  Nie myślałem o tym w ten sposób decydując sie na mieszkanie na BII.
                  Na szczęscie B1 nie ma graży podziemmnych, a widać z tego sporo problemów się bieże. I ze stojącą wodą, i z wilgocią w garażu i z windami do garaży.
                  W B1 nie ma też mieszkań na parterze - więc nie będzie chyba takiej wojny o podział opłat za windę.

• zygzak14 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 08:43
      moi drodzy
      kupiliście mieszkanie z windą. od początku wiedzieliście że będzie tam winda, a
      konsekwencją tego będą opłaty za jej konsewację.
      nikt nie będzie pilnował mieszkańców parterowych mieszkań - czy jeżdżą czy nie
      jeżdżą. mają możliwość korzystania i za tę możliwość będą uiszczać co miesiąc
      opłaty.

a jeśli na zebraniu wspólnoty okaże się że nie będą, to ja postluję aby
      lokatorzy z wyższych pięter nie płacili za sprzątanie klatek. no bo przecież
      będą jeździli windą. BZDURA? - no pewnie że tak, bo za sprzątanie płacą
      wszyscy, tak jak za windę i wszystkie inne wspólne części budynku.

• karthoon Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 08:49
        > kupiliście mieszkanie z windą. od początku wiedzieliście że będzie tam winda, > a konsekwencją tego będą opłaty za jej konsewację.
        > nikt nie będzie pilnował mieszkańców parterowych mieszkań - czy jeżdżą czy
        > nie jeżdżą. mają możliwość korzystania i za tę możliwość będą uiszczać co
        > miesiąc opłaty.

to może jeszcze chcesz, zeby wszyscy płacili za utrzymanie garaży? Przecież też miały być, a że ktoś nie wykupił to i tak moze sobie pójść tam na spacer...

> a jeśli na zebraniu wspólnoty okaże się że nie będą, to ja postluję aby
        > lokatorzy z wyższych pięter nie płacili za sprzątanie klatek.

To raczej nie jest trafiony przykład.
        Ze sprzątanie swojego piętra klatki też nie będą płacić?
        • pit1024 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 11:18
          > > a jeśli na zebraniu wspólnoty okaże się że nie będą, to ja postluję aby
          > > lokatorzy z wyższych pięter nie płacili za sprzątanie klatek.
          >
          > To raczej nie jest trafiony przykład.
          > Ze sprzątanie swojego piętra klatki też nie będą płacić?

a ja myślę, że przykład jest dość ciekawy :-).

Widzę, że trudno będzie dojść do porozumienia w tej sprawie...
        • zygzak14 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 11:51
          > to może jeszcze chcesz, zeby wszyscy płacili za utrzymanie garaży? Przecież
          też
          > miały być, a że ktoś nie wykupił to i tak moze sobie pójść tam na spacer...

no tutaj sprawa jest troszeczkę prostsza - nie masz garażu, nie masz prawa (ani
          możliwości) do niego wchodzić. krótka piłka. jak wchodzisz to chyba po to żeby
          radio buchnąć, a to już kryminał..:)

owszem zdarza się że w niektórych wspólnotach mieszkania parterowe nie są
          obciążane opłatami za utrzymanie wind, ale to w przypadkach gdzie jeżdżą one od
          parteru w górę. w naszym przypadku tak nie jest.

> To raczej nie jest trafiony przykład.
          > Ze sprzątanie swojego piętra klatki też nie będą płacić?

no jasne że to nie jest trafiony przykład, ale jest tak samo sensowny jak
          postulat zwolnienia z opłat za windę mieszkańców parteru:)

zarzućmy już ten wątek. i tak nic nie ustalimy. musimy się zebrać i sami
          ustanowić za co i ile płacimy. ale to pewnie na zasadzie głosowania.
          • karthoon Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 13.02.07, 12:13
            > owszem zdarza się że w niektórych wspólnotach mieszkania parterowe nie są
            > obciążane opłatami za utrzymanie wind, ale to w przypadkach gdzie jeżdżą one > od parteru w górę. w naszym przypadku tak nie jest.

W większości i bez względu na to, czy jest garaż czy nie.
            Co jest zresztą oczywiste i logiczne.

Zobaczymy zresztą, co na początku wymyśli w sprawie opłat Max Art.
            • pospieszka1 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 15.02.07, 16:26
              Rozważamy kwestię opłat za windy, dobrze. Myślę, że się jakoś dogadamy, my
              mieszkańcy między sobą, ale widzę inny problem KIEDY????? BĘDZIE TO ZEBRANIE, i
              kiedy wreszcie będziemy mieć realną możliwość wpływu na losy naszego B-3.
              Jak do tej pory na formum są narzekania na developera, on jest z kolei
              opieszły.
              Może by tak zacząć domagać się swojego RAZEM czyli jako wspólnota, ale trzeba
              najpierw się spotkać, a nie tylko gadać na formu.
              Ja molestuje paniew biurze o zebranie conajmniej dwa razy w tygoniu, ale...
              bez rezultatów.
              Może tak wszyscy, no chyba ze wam nie zalezy.
              pozdrawiam,
              asia
              • pit1024 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 16.02.07, 14:56
                sory jeśli palnę głupotę, ale nie orientuję się (przynajmniej na razie) w tej
                materii.
                A w ogóle musimy prosić Max-Arta o zebranie ? Nie możemy sami tego zorganizować
                i tylko zaprosić Max-Arta na takowe ? :)
                • zebrowski.pawel Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 17.02.07, 13:36
                  oj tam windy...

Ja chcę antenę zbiorczą :D Niedługo liga mistrzów rusza...
    • sar82 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 26.02.07, 11:12
      Spotkanie ma się odbyć w budynku Agromy, ale czy ktoś może mi wyjaśnić gdzie to
      jest? Będę wdzięczna.....
      Do zobaczenia...
      • pit1024 Re: Kiedy zebranie Wspólnoty 27.02.07, 16:20
        podobno to tam, gdzie urzędują majstrowie (pan Łyś czy Zawisza). Jak się
        wejdzie do budynku to trzeba iść do końca korytarzem. Na końcu, po prawej
        podobno jest jakaś sala - to tam (tak słyszałem)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka