zabki.re 01.09.07, 19:01 Witam, Czy jesteście zadowoleni z administracji osiedlem, firmy Atrium21? Szczególnie jeśli chodzi o jakość obsługi, stosunek do spraw mieszkańców, opłaty za administrowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cnjry Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 02.09.07, 22:14 Totalne zdzierstwo i brak profesjonalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.re Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 06.09.07, 21:30 cnjry napisał: > Totalne zdzierstwo i brak profesjonalizmu Dlaczego tak uważasz? Przecież firma administruje wieloma osiedlami w Ząbkach, czy tam też ma taką kiepską opinię? A jeśli nie Atrium21 to jaką mamy alternatywę - profesjonalną i nie za drogą firmę administrującą? Odpowiedz Link Zgłoś
cnjry Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 08.09.07, 19:11 atrium miało być jedna z lepszych firm, moja subiektywna ocena jest jw. Problemy są nadal nie roztrzygniete po fospolu, na każdym kroku pojawiaja sie nowe pozycje w kosztach administrowania osiedlem, ktore nie wystepuja na osiedlach zarzadzanych przez inne firmy, niektore pozycje nawet nie wystepuja w znienawidzonych Spóldzieniach mieszkaniowych na duzych blokowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
miesz-kamtu Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 09.09.07, 15:35 również jestem tego zdania, ba mogę nawet powiedzieć że czynsz w atrium jest niemalże 2-krotnie wyższy niż przy zarządzaniu przez nieszczęsny fospol (tamten czynsz obejmował nawet opłatę za ogrzewanie)a teraz?nie wiem za co my tyle płacimy. Orientowałam się w biurze rachunkowym jaki koszt rozliczenia takiej wspólnoty- to ok.400-500 zl miesięcznie, czyli rocznie ok.6 000 pln a my płacimy prawie 17 000 pln tylko za samą księgowość i niejakie administrowanie (światła na klatce nie ma czasem przez 2,3 m-ce). Nie wspomne już o ostatnim rozliczeniu za c.o. przy zerowym zużyciu i uregulowaniu zaliczki NIEDOPŁATA,za co? dobre, co. Atrium znalazło w nas dojną krowę Odpowiedz Link Zgłoś
marzi7373 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 10.09.07, 10:27 miesz-kamtu napisała: > również jestem tego zdania, ba mogę nawet powiedzieć że czynsz w > atrium jest niemalże 2-krotnie wyższy niż przy zarządzaniu przez > nieszczęsny fospol (tamten czynsz obejmował nawet opłatę za > ogrzewanie)a teraz?nie wiem za co my tyle płacimy. Orientowałam się > w biurze rachunkowym jaki koszt rozliczenia takiej wspólnoty- to > ok.400-500 zl miesięcznie, czyli rocznie ok.6 000 pln a my płacimy > prawie 17 000 pln tylko za samą księgowość i niejakie > administrowanie (światła na klatce nie ma czasem przez 2,3 m-ce). > Nie wspomne już o ostatnim rozliczeniu za c.o. przy zerowym zużyciu > i uregulowaniu zaliczki NIEDOPŁATA,za co? dobre, co. Atrium > znalazło w nas dojną krowę Chcesz powiedziec, ze pieniadze rozliczane z tytulu c.o. trafiaja do Atrium? - bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik67 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 11.09.07, 02:40 Odpowiadając na post <miesz-kamtu> chciałbym również uświadomić z czym wiąże się owe zarządzanie... Oczywiście, zgodzę się, że można wziąć dobrą księgowość i obniżyć koszty opłat z tytułu zarządzania. Wszystko ok. Proszę tylko zadać sobie pytanie, kto będzie wykonywał takie prace jak wysyłanie korespondencji, spisywanie liczników, kontrola konserwatorów, wyszukiwanie oferentów na prace remontowe... itd... itp. Ktoś może powiedzieć: od czego mamy zarząd wspólnoty. Proszę jednak zwrócić uwagę, iż osoby wchodzące w skład poszczególnych zarządów mają też obowiązki bieżące (rodzina, praca), a także prawo do własnego wypoczynku. Dlatego płacimy nie tylko za księgowość, administrowanie ale również za zarządzanie. Czy kwota, którą płacimy jest duża, czy mała...- nie wiem. Myślę, że nawet gdybyśmy płacili zero zł. na pewno znajdzie się ktoś, kto będzie z tego niezadowolony. Co do opłat za czasów FosPol'u... Pytanie na pytanie... Zarządzanie FosPolowi wypowiedzieliśmy w 2005 roku. Proszę porównać sobie cenę dowolnego produktu lub usługi z 2005 roku do ceny obecnej. Niestety gaz wzrósł. Koszty energii wzrosły. I mam niestety przykrą wiadomość... od lipca br odprowadzanie ścieków również (z 3,46 ZŁnetto na 3,93 ZŁnetto +7%VAT). Do kogo więc należy mieć pretensje o wzrost zaliczek na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej, funduszu remontowego czy zaliczek na media??? Może do Atrium21, może do zarządów...??? Pozdrawiam Paweł (Czł.Zarządu R29C) Odpowiedz Link Zgłoś
jakolako29a Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 12.09.07, 21:41 Proszę Państwa - mamy wysokie koszty utrzymania nieruchomości. Należy to jak najszybciej zmienić ! Moim zdaniem niesprawiedliwe są opłaty kosztów stałych za CO i CW. Powinna być zmiana na lokal -licznik, który posiada właściciel lokalu. Rozliczenie na m2 kosztów stałych ma negatywny wpływ na cenę GJ. Woda do ogrzewania i mycia krąży w rurach tzw. pionach i nie ma nic wspólnego z powierzchnią mieszkania. Właściciel 54 m2 zużywając 5 GJ CO + koszty stałe z m2 nie daje tej samej ceny GJ w przypadku mieszkania 40 m2 5 GJ + koszty stałe z m2 – chyba mam rację ?! Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik67 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 13.09.07, 10:22 Witam :-) Widzę, że wiele emocji budzi rozliczanie gazu... Postaram się przygotować w ciągu dwóch dni post na temat obecnego sposobu rozliczania gazu na CO i podgrzanie wody. Oczywiście zarządy wspólnot są otwarte na nowe pomysły. Być może przedstawimy je pod głosowanie wspólnot jako regulaminy rozliczeń mediów. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik67 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 13.09.07, 11:44 jakolako29a napisał: > Proszę Państwa - mamy wysokie koszty utrzymania nieruchomości. > Należy to jak najszybciej zmienić ! Koszty utrzymania nieruchomości wspólnej wynikają z cen jakie oferują nam usługodawcy (m.in. Firma sprzątająca, konserwatorzy KOT, SUW, wodn-kanal+gaz., firma zarządzająca). Oczywiście można próbować znaleźć firmy, które ww usługi wykonają taniej. Pytanie tylko czy lepiej... Myslę, że to jest tak, że nawet jeśli zmienimy wszystkich usługodawców, ktoś zawsze zarzuci zbyt wysokie koszty ich usług lub złą ich jakość... > Moim zdaniem niesprawiedliwe są opłaty kosztów stałych za CO i CW. > Powinna być zmiana na lokal -licznik, który posiada właściciel > lokalu. > Rozliczenie na m2 kosztów stałych ma negatywny wpływ na cenę GJ. > Woda do ogrzewania i mycia krąży w rurach tzw. pionach i nie ma nic wspólnego z powierzchnią mieszkania. Trudno dyskutować nad sprawiedliwością jakiegokolwiek systemu rozliczeń... Przyjęto zasadę, że wszystkie koszty cz.wsp. (w myśl przepisów Ust. o Wł.Lok.) dzielimy na udziały, które w bezpośredni sposób wynikają z m2. Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc:"Rozliczenie na m2 kosztów stałych ma negatywny wpływ na cenę GJ" ??? Pierwszy element wynika z gotowości kotłowni na dostarczenie ciepła lub ciepłej wody, drugi zaś jest wynikiem indywidualnego zużycia... Nie bardzo widzę zależność - zwłaszcza negatywną. > Właściciel 54 m2 zużywając 5 GJ CO + koszty stałe z m2 nie daje tej samej ceny GJ w przypadku mieszkania 40 m2 5 GJ + koszty stałe z m2 – chyba mam rację ?! W myśl tej teori..., koszty gazu należałoby podzielić po równo na lokal (bez względu ile kto zużył GJ) - wówczas każdy zapłaci po równo. Odwołując się do przytaczanej wcześniej sprawiedliwości, odbijam piłeczkę z pytaniem... :-) Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
jakolako29a Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 16.09.07, 13:28 Podzielić koszty stałe na lokal - licznik GJ który posiada każdy właściel lokalu (uwzględnić oczywiście podzielniki), a koszty zużycia na ogólną liczbę zużytych GJ i wyjdzie cena 1 GJ wtedy przemnożyć przez zużycie każdego lokalu i wyjdzie albo dopłata albo zwrot. Co do kosztów utrzymania nieruchomości to może trzeba poszukać tańszych zamienników - co może okazać sie tańsze i lepszej jakości bo może gorzej nie będzie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik67 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 17.09.07, 12:04 Witam Nawiązując do rozliczenia kosztów stałych CO i podgrzania wody polecam lekturę "Ustawa- Prawo Energetyczne" art45a ze wskazaniem na ust8. Sądzę, że rozliczanie kosztów stałych na lokal jest sprzeczne z prawem. Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.re Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 17.09.07, 19:20 jakolako29a napisał: > Podzielić koszty stałe na lokal - licznik GJ który posiada każdy > właściel lokalu (uwzględnić oczywiście podzielniki), a koszty > zużycia na ogólną liczbę zużytych GJ i wyjdzie cena 1 GJ wtedy > przemnożyć przez zużycie każdego lokalu i wyjdzie albo dopłata albo > zwrot. Proponujesz koszty stałe dzielić na lokal a nie na powierzchnię mieszkania? Natomiast koszty zmienne proponujesz rozliczać tak jak obecnie? Dobrze byłoby wspólnie wypracować jak najbardziej sprawiedliwy algorytm. Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.re Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 11.09.07, 21:13 miesz-kamtu napisała: > również jestem tego zdania, ba mogę nawet powiedzieć że czynsz w > atrium jest niemalże 2-krotnie wyższy niż przy zarządzaniu przez > nieszczęsny fospol Administrowanie przez Fospol? Nie żartuj sobie, wtedy byliśmy dojną krową dla tej firmy. A swoją drogą co się dzieje teraz z tą firmą? Istnieją jeszcze jako Selbud? Mają jeszcze biuro w jednym z naszych bloków? > Nie wspomne już o ostatnim rozliczeniu za c.o. przy zerowym zużyciu > i uregulowaniu zaliczki NIEDOPŁATA,za co? dobre, co. Po prostu wyjaśnij to (na górze masz e-mail i telefon do administracji). Albo nastąpiła jakaś pomyłka, albo kwestia wyjaśnienia naszych zasad rozliczeń (koszty stałe, koszty zmienne, itd). Ewentualnie podaj szczegóły tego rozliczenia na forum, chętnie wyjaśnimy wszelkie zawiłości :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jakolako29a Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 12.09.07, 21:50 Co do światła to niestety prawda! Ostatnio na klatce przez 5 tygodni była przepalona żarówka i gdyby nie interwencja u admina to do dziś chyba nikt by jej nie wymienił. Teraz w wiatrołapie jest spalona 1,5 tygodnia – poczekam aż wymienią – czekam z niecierpliwością! Na szczycie budynku jest otwarty reflektor halogenowy – pewnie po wymianie żarnika – ale tak już jest przez dwa miesiące. Może zastanowić się nad zmianą konserwatora !? Odpowiedz Link Zgłoś
marzi7373 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 13.09.07, 11:00 Pytanie: jak wyglada umowa z konserwatorem? Czy jego zadaniem jest reagowanie na interwencje Mieszkancow, czy tez zobowiazany jest do samodzielnego obchodu budynkow i sprawdzania co dziala, a co nie. Swoja droga - gratuluje cierpliwosci - 5 tygodni, no, no... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik67 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 15.09.07, 08:40 marzi7373 napisała: Witam :-) > Pytanie: jak wyglada umowa z konserwatorem? Trudno mi tutaj cytować umowę z firmą zajmującą się konserwacją instalacji elektrycznej. Umowa jest możliwa do wglądu u adm. lub zarządów. > Czy jego zadaniem jest reagowanie na interwencje Mieszkancow, czy > tez zobowiazany jest do samodzielnego obchodu budynkow i sprawdzania > co dziala, a co nie. Zdecydowanie TAK... Jeśli dzwonicie Państwo do jednego z konserwatorów ze zgłoszeniem awarii, konserwator powinien przyjąć zgłoszenie i wykonać określone czynności w celu usunięcia usterki. Do obowiązków firmy SANRO (konserw.kotłowni i elektryki) należy również wymiana żarówek na osiedlu. Oczywiście można to zgłosić do Pana Marka. Przy kontaktowaniu z konserwatorami, proszę bardzo o przedstawianie się z imienia i nazwiska oraz wskazanie miejsca usterki. Dziękuję. Pozdrawiam :-) Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik67 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 11.09.07, 02:10 Proszę wymienić te koszty, które ma Pan/Pani na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
katina05 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 17.09.07, 22:02 zabki.re napisał: > Witam, > > Czy jesteście zadowoleni z administracji osiedlem, firmy Atrium21? > Szczególnie jeśli chodzi o jakość obsługi, stosunek do spraw > mieszkańców, opłaty za administrowanie? Witam po raz pierwszy na tym forum. Tak jak zapewne wielu mieszkańców mam wiele zastrzeżeń jeśli chodzi o administrowanie naszym osiedlem. Jednak moim zdaniem problem nie leży jedynie po stronie firmy Atrium21 lecz także w ludziach tutaj mieszkających. Nie bronię administratora, bo jak wcześniej napisałam wiele spraw mi się nie podoba, ale też ze strony lokatorów nie wpłynął żden konstruktywny wniosek lub pomysł jak to zmienic. Na wszystkich zebraniach wspólnot tematem przewodnim są samochody: mają stac, czy może nie? I co to zmieniło? NIC! Jak stały tak stoją. Niedługo zaczną parkowac na klatkach, a my jesteśmy bezsilni. Druga sprawa to zarząd. Gdzie jest zarząd Reymonta 29A? Czy jego brak to też wina Atrium2? Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale trochę mnie irytuje , że staramy się załatwic wszelkie sprawy przy pomocy buzi, a nie czynów. > Odpowiedz Link Zgłoś
aniaka2 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 20.09.07, 10:29 katina05 napisała: Gdzie jest zarząd Reymonta 29A? Czy jego brak to też wina Atrium2? > Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale trochę mnie irytuje , że staramy się > załatwic wszelkie sprawy przy pomocy buzi, a nie czynów. Zgadzam się, ludzie nie kwapią się żeby popracować w zarządzie. Pokrzyczeć umie każdy, ale jak trzeba poświęcić trochę swojego czasu to okazuje się, że nie ma chętnych. Nawet za 100 zł miesiecznie :-). Z tego co wiem to już zgłosiły się osoby chętne do zarządu 29a (w tym przypadku Atrium nie można nic zarzucić, dzielne szukało kandydatów). Teraz trzeba przeprowadzić głosowanie w ramach indywidualnego zbierania głosów. Pozdrawiam A.K. Członek Zarządu Wspólnoty Reymonta 29B Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.re Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 24.09.07, 21:32 aniaka2 napisała: > Z tego co wiem to już zgłosiły się osoby chętne do zarządu 29a (w > tym przypadku Atrium nie można nic zarzucić, dzielne szukało > kandydatów). Teraz trzeba przeprowadzić głosowanie w ramach > indywidualnego zbierania głosów. Głosowanie się odbyło, jest nowy zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.re Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 24.09.07, 21:25 katina05 napisała: > Tak jak zapewne wielu mieszkańców mam wiele zastrzeżeń jeśli chodzi o > administrowanie naszym osiedlem. Jednak moim zdaniem problem nie leży jedynie po > stronie firmy Atrium21 lecz także w ludziach tutaj mieszkających. Zgadzam się. Mnie najbardziej denerwuje stosunek niektórych ludzi do rzeczy wspólnych, które są traktowane jak niczyje. > Nie bronię administratora, bo jak wcześniej napisałam wiele spraw mi się nie > podoba, ale też ze strony lokatorów nie wpłynął żden konstruktywny wniosek lub > pomysł jak to zmienic. Na wszystkich zebraniach wspólnot tematem przewodnim są > samochody: mają stac, czy może nie? I co to zmieniło? NIC! Jak stały tak stoją. Na corocznym zebraniu wspólnot nie ma szans, żeby wpłynął jakiś konstruktywny wniosek czy pomysł - co poniektórzy muszą się wtedy trochę poawanturować :) A co do samochodów - jest to jakiś problem. Miejsc parkingowych jest mało - jednak trzeba kiedyś uporządkować tę sprawę, chociażby to nieszczęsne parkowanie na chodniku przy bloku. Ale jak? Odpowiedz Link Zgłoś
vanos Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 07.03.09, 12:52 Uważajcie na nich i to bardzo. Przejęli zarządzanie budynkiem przy Chodkiewicza po BreLocum. Mój czynsz wzrósł o 40% ale czynsz mojego kolegi prawie o 60%!!!! Skandal Odpowiedz Link Zgłoś
zabki.re Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 27.03.09, 22:47 Oni już nie zarządzają naszym osiedlem. Odpowiedz Link Zgłoś
atrium_21 Re: administrowanie osiedlem przez Atrium21 17.08.09, 19:54 Bardzo prosimy użytkownika Vanos o nie spamowanie i nie rozpowszechnianie poprzez wszystkie możliwe fora niepełnych informacji oraz nieobiektywnych i niesprawiedliwych ocen dotyczących działania naszej firmy za co z góry dziękujemy:) Odpowiedz Link Zgłoś