wierny_1 21.12.07, 12:57 Witam, Takie pytanie. Co dzieje się ze stroną www.e-zabki.pl Od kilku dni nic się tam nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty-226 Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 12:59 No i sam sobie odpowiedziałeś. Nic się nie dzieje :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 13:32 Powstanie tej strony było w mojej opinii rewelacyjnym pomysłem, i do tej pory nie mogę pojąć, czemu urząd nie jest w stanie dofinansować jej tworzenia. Co najważniejsze - była niezależna. Wystarczyło zapewnić warunki w celu rozbudowy serwisu i włączenia w działania innych ludzi i ośrodków, i mieli byśmy PROFESJONALNĄ lokalną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
pszab Re: Strona www.e-zabki.pl 25.12.07, 18:47 Jeżeli urząd ją dofinansuje to przestanie być niezależna. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 12:43 Jeśli urząd jej nie dofinansuje, to całkiem przestanie być. Żyjemy w podłym kapitalizmie, i jakiekolwiek działanie, nawet głęboki altruizm, musi mieć podbudowę finansową. Jeśli nie na zakup nowego mercedesa - to choćby na domenę, komputer i parę groszy na bieżące wydatki. Niezależność zależy wyłącznie od autora. To on stworzył stronę, i nad nią czuwa. Strona nie jest więc własnością urzędu, i urząd nie może nakazać zmiany właściciela. A bardzo mógłby ją wzbogacić doprowadzając do włączenia się w jej tworzenie innych instytucji jak choćby szkół (nowości i ogłoszenia), biblioteki miejskiej (nowe książki), a nawet kościoła. Pomoc władz miasta i radnych może okazać się bezcenna. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 13:42 Myśle że problemem nie są finase a czas jaki może poświęcić redatkor. e-zabki.pl miły jednosobową redakcję. Widać sytuacja życiowa lub zawodowa Rafała zmieniła się na tyle że nie może inwestować kilku godzin dziennie w jej redagowanie. Co do kosztów - autor strony nigdy nie zastrzegał, że pozostanie ona no-profit i z czasem zaczęły by się na nniej pojawiać płatne reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.murawski Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 15:37 Dobrze by było gdyby ta strona nadal istniała i się rozwijała, ale dofinansowanie z urzędu, jeśli w ogóle możliwe, wymagałoby przestrzegania odpowiednich procedur i złożenia odpowiednich wniosków. Za publiczne pieniądze nie można finansować ot tak sobie różnych komercyjnych przedsięwzięć. Domyślałbym się, że autor ma problem z czasem i pieniędzmi, a z reklam nie zarobi wiele bo oglądalność wbrew pozorom nie jest nadmiernie wysoka. Ilość pracy natomiast, której wymaga prowadzenie takiego serwisu jest bardzo duża. Rozwiązaniem byłaby raczej jego dalsza komercjalizacja i objęcie poza Ząbkami szrszego terenu. Być może autor mógłby stworzyć taki biznesplan i znaleźć inwestora finansowego. Przy szerszym obszarze działania wpływy z reklam mogłby prawdopodobnie utrzymać taki serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 19:52 Czyli współfinansowanie ze strony urzędu jest prawnie niemożliwe? Szkoda Przedsięwzięcie póki co raczej ma charakter społeczny, a nie komercyjny. Poza tym nie jest to takie tam sobie różne przedsięwzięcie, lecz nasza strona naszego miasta i to z prawdziwego zdarzenia. Biorąc pod uwagę, że do Ząbek napływa coraz więcej młodych ludzi - strona taka wypełnia pewną dość istotną lukę informacyjną i tworzy więzi wśród społeczności miasta. Dyskutujemy o 130 000 zł na maszynkę do głosowania, a tu otrzymujemy za realną kwotę wymierny efekt ludzkiej pracy. Czy na prawdę nic się nie da zrobić? Panie Krzysztofie. Może warto porozmawiać z odpowiednimi osobami. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.murawski Re: Strona www.e-zabki.pl 31.12.07, 14:39 Nie sądzę, że jest niemożliwe, ale jako żywo przypomina mi dyskusje sprzed bodaj 12 lat na temat Co Słychać. Mówiłem wtedy, że jeśli samorząd chce mieć w Ząbkach gazetę, to powinien zostawić jej samodzielność. Ale nie, stanęło na tym, żeby to była gazeta urzędu no i jest - dzisiaj widać jaka - rodzaj biuletynu wewnętrznego. Takie gazety mają zerową wiarygodność i będę się przeciwstawiał przejęciu portalu przez urząd miasta. Są bodaj 4 tytuły prasowe, które "obsługują" nasz teren i jeśli portal nie potrafi się utrzymać, to jego problem. Każdy może założyć portal. Sądzę, że właściciel się przeliczył co do oglądalności. Niewielka oglądalność nie daje szans na zyski z reklam, a nie jest wielka, bo małą w gruncie rzeczy osób czyta e-zabki. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 31.12.07, 14:46 krzysztof.murawski napisał: > Sądzę, że właściciel się przeliczył co do oglądalności. Niewielka > oglądalność nie daje szans na zyski z reklam, a nie jest wielka, > bo małą w gruncie rzeczy osób czyta e-zabki. Nie sądzę, żeby autor nastawiał się na działalność zarobkową dzięki portalowi. Samo kupno bazy danych do zastosowań komercyjnych jest kosztowne, a gdzie silnik portalu? Portal musiałby generować naprawdę spore zyski z reklam aby się to opłacało kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 02.01.08, 11:11 Ciekawe co o tym sądzi autor strony :) Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 02.01.08, 18:56 robert8882 napisał: > Ciekawe co o tym sądzi autor strony :) Od dłuższego czasu go nie ma. Mam nadzieję, że wkrótce się odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 31.12.07, 10:43 tomkrt napisał: > Myśle że problemem nie są finase a czas jaki może poświęcić > redatkor. Też tak myślę, najbardziej znaczący koszt jaki ponosi autor to czas na redagowanie. Pieniądze są raczej niewielkie, koszt domeny, prądu zużywanego przez komputer... Engine do portalu jest zaś chyba darmowy. Jednak skoro serwis się sprawdził i się nam podoba, co stoi na przeszkodzie aby dorzucić do tych kosztów? Kwoty rzędu 0,50-1,00 zł wpłacone przez kilkudziesięciu "prywatnych sponsorów" w całości pokryłyby techniczne koszty utrzymania serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 14:53 Podziwiam twórcę bo włożył w to mnóstwo pracy i zdaje się była to praca społeczna. Efekt był znakomity. Podziwiam takich aktywistów bo ja jestem za leniwy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 18:57 wierny_1 napisał: > Takie pytanie. Co dzieje się ze stroną www.e-zabki.pl Od kilku dni > nic się tam nie dzieje. Raczej od kilku tygodni. Podejrzewam, że chodzi o urlop, wyjazd autora, tego typu przyczyny. Mam nadzieję, że wkrótce portal znowu będzie publikował ciekawe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś