Dodaj do ulubionych

Gw: Powiesił psa w lesie

19.05.08, 00:45
Powiesił psa w lesie
Katarzyna Wójtowicz
2008-05-19, ostatnia aktualizacja 2008-05-18 20:47
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,5224451.html
Mieszkaniec Ząbek znalazł w lesie powieszonego owczarka niemieckiego. - Wygląda na to, że jego oprawca patrzył na konające zwierzę - opowiada wstrząśnięty
Dominik wybrał się na spacer do lasu ze swoją dziewczyną. Zawędrowali aż koło elektrociepłowni Kawęczyn. - Doszliśmy leśną dróżką do końca i nagle dziewczyna rzuciła mi się z płaczem w ramiona. Spojrzałem na koniec ścieżki i zobaczyłem wiszącego na drzewie psa - opowiada Dominik.

Duży owczarek niemiecki dotykał tylnymi łapami ziemi. - Straszne jest to, że sznur, na którym wisiał, był przerzucony przez konar sąsiedniego drzewa. Oznacza to, że ten, kto zabił psa, musiał pociągać za sznur i patrzeć na jego śmierć - mówi mężczyzna.

Niezwłocznie zadzwonił pod numer 997, ale ten był stale zajęty. Powiadomił więc komisariat w Ząbkach. - Gdy zreferowałem dyżurnemu, co znalazłem w lesie, powiedział tylko: "No i co?". Potem dodał, że może kogoś wyślą - relacjonuje Dominik.

Jednak gdy poszedł do lasu następnego dnia, pies nadal wisiał na drzewie. Powiadomił o tym sąsiadkę, która zaalarmowała straż miejską. Najpierw usłyszała, że strażnicy nie mogą interweniować poza granicami Warszawy. W końcu jednak na miejsce przyjechała i straż, i policja. Psa odcięto. - Zrobiliśmy zdjęcia. Są przerażające - mówi Agnieszka Kubicka, rzeczniczka straży miejskiej.

Na razie nie wiadomo, kto zabił wilczura. Śledztwo prowadzi policja w Rembertowie.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Obserwuj wątek
    • drugidundy Re: Gw: Powiesił psa w lesie 19.05.08, 07:38
      >Najpierw usłyszała, że strażnicy nie mogą interweniować poza
      >granicami Warszawy.

Ten las jest w Warszawie, nie w Ząbkach.
    • tajemniczy.anonim Re: Gw: Powiesił psa w lesie 19.05.08, 10:59
      Przecież mamy z Ząbkach Straż Miejską, więc łaski nie robią.
      A tak na marginesie. Telefony na Policję są nagrywane, ciekawe czy ze zgłoszenia powstała notatka służbowa i czy ktoś poniesie konsekwencje z powodu nie podjęcia interwencji. O ile mi wiadomo zabicie zwierzęcia ( ze szczególnym okrucieństwem ) jest przestępstwem ściganym z urzędu. Nie podjęcie czynności przez policję jest poważnym naruszeniem ich ustawowych obowiązków.
      • joening Re: Gw: Powiesił psa w lesie 19.05.08, 15:46
        Tego pieska zabrano i zakopano, prawda??? Bo wczoraj biegając po lesie,
        znalazłam ciało dużego owczarka. Nie wiem czy to ten sam piesek, ale w każdym
        bądź razie ludzki egoizm nie zna granic...
        • macdalena Re: Gw: Powiesił psa w lesie 20.05.08, 09:42
          ludzkie okrucienstwo nie ma granic:( jak mozna?? ze tez takie bestie
          zyja wsrod nas. chyba mnie juz nic nie zdziwi, przeciez pelno jest
          topikow typu "PSY", "sranie psami pod oknami" gdzie cala nienawisc
          za glupie postepowanie ludzi przelewana jest na zwierzeta. A potem
          dochodzi do takich rzeczy. Plakac sie chce jak pomysle jak tamten
          piesek musial byc przerazony. Owczarki duzo rozumieja, to naprawde
          bardzo madra rasa, chyba najmadrzejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka