Dodaj do ulubionych

C5 combi 2010 fotelik 15-36

12.09.10, 20:02
Samochód ma isofix,
dzieciak dość chudy - na razie jezdzi w tobim MC ale przy zmianie samochodu obawiam się ze nie będzie stabilny na tylnej kanapie oraz jak przyjdzie sezon zimowy że w kombinezonie będzie mu za ciasno.
Chciałabym aby była regulacja do spania.
nie podoba mi się np. MC Rodi bo jest taki "goły" myślałam o transformer ale nie wiem czy jest wart swojej ceny i czy będzie stabilny na tylnej kanapie.

jaki jeszcze warto brac pod uwagę?
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 13.09.10, 14:38
      a coś o dziecku ile ma lat waży wzrost
      • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 13.09.10, 15:07
        3,5 roku, waga niecałe 16kg - wzrost?? trudno zmierzyć ale ubrania na 104cm smile
        • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 13.09.10, 15:58
          czyli wszystko OK bez żadnych sensacji
          praktycznie każdy zwłaszcza isofixowy, jest bardzo dużo 4*, przy tych fotelikach można powybrzydzać, czy warto wydawać 1000 na Transformera? jest sporo zadowolonych użytkowników, w testach też wypadł bardzo dobrze, osobiście wolałbym dwa inne
          • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 13.09.10, 21:10
            jakie? smile
            britax wygląda też interesująco.
            czy tylko MC maja te frotowe pokrowce??
            • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 13.09.10, 21:17
              Britax to Romer, są po prostu identyczne, do Niemiec produkuje się Romery, a dla Sasów Bxitax,
              pokrowce są do większości fotelików, jednak trzeba go traktować jako ochronę tapicerki, a nie antypotną, naprawdę jest mnóstwo fotelików 15-36 może napisz co ma robić bo bezpieczne będą wszystkie
              • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 08:31
                a co może robić fotelik oprócz tego że ma byc bezpieczny?? smile
                Młody jeździ głównie na krótkich trasach ale jeśli jedziemy gdzieś po południu to lubi sobie uciąć krótką drzemke więc chciałabym aby fotelik miał regulacje do spania
                • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 10:54
                  łatwo rozkłada się do spania, dobra wentylacja, tapicerka łatwa do utrzymania w czystości, lekki i łatwy montaż,
                  • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 12:09
                    no to wszystko co napisałeś prawie big_grin
                    nie musi być lekki i łatwy jakoś szczególnie w montażu bo to będzie fotelik tylko do tego samochodu i demontowany będzie tylko np. w razie awarii związanej z praniem tapicerki wink /choroba lokomocyjna np. /
                    • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 17:08
                      nie ma takiego fotelika
                      poczekam na propozycje innych
                      na pewno będzie Protector Solution X Kid i Monza
                      • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 18:27
                        a ten:
                        allegro.pl/sunshine-kids-monterey-sport-isofix-lodz-ibdi-i1224442813.html
                        najbardziej mi zależy chyba na tym rozkładaniu do spania - chociaż trochę, zdaję sobie sprawę że 15-36 nie są w tym temacie tak elastyczne jak 9-18 smile
                        podsumowując:
                        - rozkładanie do spania
                        - dobry, niepotliwy materiał

nie musi miec:
                        - małej wagi i łatwości przekładania między samochodami.
                        - trzymadełka na kubek itd bo w podłokietniku z tyłu jest to wszystko smile
                        • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 18:35
                          bardzo fajny fotelik, hit tego roku, wady kiepsko rozwiązany isofix, mało przewiewny, jednak w Twoim przypadku to bez znaczenia, bo na pewno masz klimatyzację i można się od czasu do czasu pomęczyć z tym isofixem
                          • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 18:58
                            mam 2 strefową więc nie taki problem i czytałam o tych matach dodatkowych o których pisałeś.
                            nawet w sklepie we wrocku widziałam ten model więc mogłabym przymierzyć na spokojnie smile

a jaka jest jeszcze inna propozycja? coś bardziej przewiewnego z funkcją spania? smile
                            • ilhenny Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 19:12
                              z taką tapicerką i lepszą wentylacją jest Recaro Monza, często z matą gratis, zdecydowanie lepiej wykonany i troszeczkę droższy, bo wyprodukowany w Niemczech, a nie Chinach, jednak w testach dostał 3* żeby zmusić Recaro do pracy nad nowym fotelikiem
                          • bitabob Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 19:08
                            Mój siostrzeniec od pół roku jeździ w foteliku 15-36 kg Sunshine Kids Monterey (wersja tapicerki Classic Line). Materiał jest na tyle przewiewny że nawet latem w aucie bez klimy nie był zgrzany bardziej niż zwykle smile Jest też łatwy w utrzymaniu czystości. Fotel niestety nie ma pozycji spoczynkowej. Można go odchylać, ale jedynie wraz z oparciem kanapy lub fotela samochodu. Po prostu nie ma wypory ani żadnego klina który by wypełnił i ustabilizował oparcie względem kanapy jak to bywa w innych fotelikach. Isofastu nie używałem bo nie posiadam auta wyposażonego w isofix. Jednak podgumowana podstawa sprawia że fotelik trzyma się świetnie. Ostatnio przymierzałem Kiddy komfort i tam śliska postawa i wywinięta na nią tapicerka sprawiały że fotel łatwo się przemieszczał po kanapie przez co po chwili luzował się pas i fotel stawał się niestabilny. Kiddy to może inna kategoria ale tez montowany na pas 3 punkty.
                            • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 14.09.10, 20:24
                              czyli wracamy do monzy
                              nie mam mozliwosci regulacji oparcia kanapy - sunshine najwyzej bedzie do drugiego auta gdzie młody jezdzi na tak krotkich trasach ze nie sypia smile
                              pojade do askota i przymierze oba foteliki smile
                              • mrukumaster Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 15.09.10, 14:00
                                Monza seatfix ma w teście 2,6 punkta a do 2,5 są 4 gwazdki i szczerze wolałbym 3* monze niż 4* Rodi Xr czy chociażby protectora (ale ja po prostu lubię ten fotelik) no i romer kidfix jest świetny.
                                • opium74 Re: C5 combi 2010 fotelik 15-36 16.09.10, 08:48
                                  Rodi mi się nie podoba - za mało go jest big_grin
                                  jak odbierzemy auto to od razu pojedziemy do sklepów na przymiarki, może uda się z młodym żeby sobie kolor wybrał suspicious bo on juz w tym wieku że potrafi strzelić focha big_grin
                                  w sumie to będziemy potrzebować dwa foteliki i jako drugi chyba wybiorę Sunshine bo on będzie do samochodów bez isofixu i bedzie przekładany czasem (jak np. babcia zabiera młodego na weekend wink )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka