Dodaj do ulubionych

baza do fotelika maxicosi

10.03.11, 17:55
dziewczynki, podpowiedzcie!
Chce kupic fotelik maxicosi dla noworodka, przeczytalam, ze można go przypinac za pomoca pasow bezpieczenstwa lub przy użyciu bazy easyfix. ale by użyc bazy easyfix trzeba miec w samochodzie system isofix. Niestety w moim aucie tego nie ma sad
doczytalam sie, ze gdy w aucie nie ma systemu isofix mozna kupic baze easybase2 , ktorą montuje sie w samochodach nie posiadajacych isofixu.
moje pytanie jest takie: czy warto kupowac baze easybase 2 ? czy ona niestety nie jest tak dobra jak te mocowane do isofixu? Czy faktycznie na tej bazie fotelik jest bezpieczniejszy niz bezposrednio przypiety pasami bezpieczenstwa?
Jeżeli ktoras z Was ma doswiadczenia z tym zwiazane to bardzo prosze o rade, najwazniejsze jest bezpieczeństwo malenstwa ale też nie chcialabym wydawac niepotrzebnie pieniążkow na bezuzyteczna baze.
z gory dziekuje za podpowiedź
A.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: baza do fotelika maxicosi 10.03.11, 18:33
      jeśli pytasz dziewczynek to ja nic nie napiszę
      • agaro28 Re: ihenny 10.03.11, 19:40
        wybacz mi smile
        tak z rozpędu mi sie napisało...
        oczywiscie moje pytanie kieruje do wszystkich ktorzy chcieliby sie podzielic swoimi doswiadczeniami niezaleznie od plci wink
        • ilhenny Re: ihenny 10.03.11, 21:14
          dyskryminujecie nas facetów i tylko przypominacie sobie 8 marca no ale cóż chciałyście same równo uprawnienia
          co do samej bazy ja nie byłem zwolennikiem baz na pasy bo to kosztowało 500 za rok użytkowania, jednak mierzyłem to swoją miarą i jak zobaczyłem co rodzice wyprawiają montując na pasy jestem jak najbardziej za kupnem takowej bazy, test są źle ocenione i baz nawet na pasy powinna dostać wyższą notę bo 80% fotelików na pasy jest źle montowanych a jak wiesz nawet najlepszy fotelik na świecie źle zamontowany nie pomoże
          • agaro28 Re: ihenny 11.03.11, 12:19
            dziekuje za odpowiedź, jeszcze chcialam dopytac:
            - co masz na mysli mowiac, ze kosztowalo Cie to 500 za rok użytkowania?
            - czyli taka baza na pasy jest mimo wszystko bardziej bezpieczna ?
            - a czy taka bazę bedzie rowniez można uzywac do fotelikow dla starszego dziecka? czy nie bedzie za slaba? w sensie, czy utrzyma rownie dobrze starsze (cieższe) dziecko?
            ps
            jeszcze raz przepraszam za ten zwrot "do dziewczynek" ja poprostu jak do tej pory pisalam tylko na forum gdzie sa same baby, broń Boże to nie byla dyskryminacja!
            My uwielbiamy Was facetow! smile a rownouprawnienie nie jest zle... wink
            pozdrawiam
            A.
            • mrukumaster Re: ihenny 11.03.11, 14:56
              W przypadku foteli 0-13kg tylko wersje bazy na isofix a dokładniej w przypadku maxi-cosi baza family fix pasuje potem do fotelika 9-18 jest jeszcze kilka tego typu rozwiązań ale zawsze isofix musi być.
              Co do bazy na pas. 500zł to koszt bazy i jest to koszt na coś co będziesz używać tylko rok i o to Ihenemu chodziło. Biorąc pod uwagę że grom ludzi nie potrafi prawidłowo zapiąć fotelika 0-13kg to baza ułatwia i ogranicza do minimum błąd montażu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka