tygisek 06.07.12, 15:24 prosze o opinie o tym foteliku, (dziecko 2 i 9 msc, 11 kg) interesuje mnie bezpieczenstwo, jak i opinie uzytkownikow, dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygisek Re: Britax Evolva 09.07.12, 15:39 a czemu?? jak juz sie zdazylam zorientowac, nie ma tam jakiegos dramatu jesli idzie o montaz, pasy sa, siedzenie pelnowymiarowe, nie kazdy mini ma isofix, no ale to juz trudno, nie mam na to wiekszego wplywu, musi tez pasowac do citroena c5 z 2009 r. ten akurat ma isofix na kazdym miejscu pasazera Odpowiedz Link
e-ness Re: Britax Evolva 09.07.12, 22:50 Mamy dwa britaxy, dzieci jeszcze bardziej. Dużo miejsca, fajne zagłówki, opcja delikatnego pochylenia sprawiają ze dzieciaki bardzo lubia w nich jeżdzić. Dzieci 5 i 3 lata, młodszemupodczas spania trochę głowa leci, ale starsze nawet w śnie trzyma stabilnie głowę. Polecam Odpowiedz Link
tygisek Re: Britax Evolva 10.07.12, 11:21 no wlasnie tego sie troche boje, moj maly (blisko 3 lata) sypia podczas podrozy, a podrozujemy na dalekie trasy (500-1500 km) wiec przydaloby sie, zeby jednak ta glowa byla stabilnie oparta a cialko w pozycji pozwalajacej jako tako wypoczac... Odpowiedz Link
sabina_online Re: Britax Evolva 10.07.12, 11:54 Może jakiś fotelik z przedziału 9-25kg Britax?Jak ważne bezpieczeństwo to tyłem do kierunku jazdy? Odpowiedz Link
tygisek Re: Britax Evolva 12.07.12, 02:44 no wazne bezpieczenstwo, ale ja bede wozic dzieci w samochodzie mini cooper, na tylnej kanapie mieszcza sie dwa foteliki na styk (malo pola manewru) dodatkowo chodzi tez o to, ze dziecko samo sie nie zapnie (3 latek) a wkladanie go do tego fotelika bedzie przez przednie drzwi trasa glownie dom przedszkole, szkola, wiec jak to zwykle wszystkim zalezy na czasie, roznie bywa...a jak dziecko zasnie dodatkowo, to gimnastyka, zeby go wyjac z fotelika niczym sztuczka na trapezie w cyrku....no nie moze byc tylem montowany nijak, wiec szukam bezpiecznego ale montowanego przodem, nie moze byc inaczej... Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Britax Evolva 12.07.12, 19:33 Wybrałaś samochód co już wcześniej kwap pisał bardzo trudny w montażu na tylnej kanapie. Nie masz tam pełno wymiarowych siedzeń typowych więc jest z tym samochodem problem. Evolva potrzebuje pasy z systemem ALR, których w mini nie będzie. W citroenie np. będzie pasował recaro young sport i inne fotel ale w mini może być problem z montażem foteli. Może spytaj w salonie BMW czy mają jakieś foteliki, które są przewidzianego do konkretnego modelu Twojego samochodu i dadzą na to papier. Odpowiedz Link
tygisek Re: Britax Evolva 15.07.12, 08:20 alez w cooperze sa pelnowymiarowe tylne siedzenia, chyba nie siedziales w tym aucie, z calym szacunkiem, no i maja nawet isofixy obiejrzalam ostatnio sporo samochodow w tym przedziale wielkosciowym co mini i uwierz mi, w fiacie 500, a nawet w nowej pandzie, gdzie sa standardowo przewidziane isofixy (to chyba producenci tych aut zakladaja przewozenie dzieci w fotelikach, no i ostatecznie male auta miejskie nie sa przeznaczone tylko dla doroslych pasazerow) jest o wiele wiele mniejsza kanapa tylna!!!! a mini ma pelnowymiarowe siedzenie i z przodu i z tylu, owszem z tylu na dwie osoby, ale mi sie tam normalnie siedzi, a w pandzie siedzenie konczy tuz za pupa, tam to nie wiem czy jakikoliwek fotel sie zmiesci, na oko mam wrazenie ze te co mam to niekoniecznie sie nawet przez drzwi zmieszcza... Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Britax Evolva 18.07.12, 13:40 Ale my piszemy o foteliku a nie o dorosłym z tyłu. Isofix musi być jeżeli samochód jest po 2007 roku lub musi być możliwość jego domontowania bez względu na wielkość samochodu. Co do kanapy już w innym wątku napisałem, że prawdopodobnie ujęcie przy robieniu zdjęcia zrobił efekt buły przy dole pleców ale pisałem jak to sprawdzić w przypadku foteli. Co do konkretnie Evolvy ten fotel da się prawidłowo zamontować tylko tam gdzie są pasy ALR, które są rzadko spotykane. Wystarczy wyciągnąć pas do końca i jeżeli można tylko zwijać (nie da się wydłużyć) to ten system akurat jest, jeżeli się nie blokuje tak jak jest to w pasach z przodu to tego systemu nie ma i Evolva odpada. Odpowiedz Link
katharsica Re: Britax Evolva 28.12.12, 23:04 Mojemy 1,5 roczniakowi wogóle w tym foteliku główka nie opada, mimo że nie mamy rozłożonej wersji spoczynkowej (która jak w innych fotelikach w tym przedziale wagowym jest czysto symboliczna). Poza tym wybrałam ten fotelik własnie z powodu jego obszerności a co za tym idzie wygody (biorąc oczywiście pod uwagę testy bezpieczeństwa) Odpowiedz Link
katharsica Re: Britax Evolva 28.12.12, 23:00 Ja zdecydowałam się własnie na evolvę do Xsary. Mrukmaster odradzał i przekonywał do recaro ale ja do tych fotelików mam jakąś odrazę. Przymierzyłam krowią Evolvę, okazało się, że pasuje i mimo odradzania, że nie da się jej zamontować, siedzi baaardzo stabilnie. Dziecko jest super zadowolone i właściwie od zmiany fotelika nie mamy problemu z marudzeniem w samochodzie a siedzi sobie samo na tylnym siedzeniu. Co do tego systemu w pasach to pisałam specjalnie w tej sprawie do Britaxa i odpisali, ze zaden specjalny system nie jest potrzebny. Potrzebne są zwykłe bezwładnościowe pasy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mrukumaster Re: Britax Evolva 29.12.12, 10:10 Różnica polega na tym, że w razie wypadku fotel może mocno polecieć bo nic nie trzyma pasa piersiowego, jedynie blokada pasa po szarpnięciu, czego nie brakuje np. w Recaro. Britax ma homologację na używanie 3 punktowymi pasami więc co miał Ci britax odpisać Evolva jest fajniejsza od Recaro jak najbardziej ale musi być dopasowana do samochodu. Odpowiedz Link
jprzeczek Re: Britax Evolva podbijam temat 21.09.15, 10:19 Aktualnie mam romer king plus zamontowany w Fordzie Tourneo Custom. Dziecko nie ma jeszcze 3 lat, waży 16,5 kg, ma jakieś 98-99 cm wzrostu. Na chwilę obecną jeszcze mieści się w foteliku, choć nie mam już możliwości podniesienia górnej krawędzi pasów, które są już na linii ramion. Jak zimą dojdzie grubsze ubranie, to będzie znowu problem z zapięciem pasów. Dziecko jest przewożone na krótkie odległości, ale i tak nie przepada za obecnym fotelikiem, nie lubi zagłówka. Dlatego postanowiłam chyba go sprzedać, mimo, że do 18 kg jeszcze daleko. Jednak wiem, że zimą będzie problem z zapięciem w grubszych ubraniach i nie mam tu na myśli kurtki. Wiosną z pewnością otwory naramienne pasów będą poniżej linii ramion (dziecko ma długi tułów). Rozmyślam nad fotelikiem Evolva 1-2-3 plus i chciałabym wiedzieć czym on się różni od zwykłego Evolva 1-2-3 i czy linia pasów naramiennych nie będzie niska tak jak w romer king plus na najwyższym poziomie (logika podpowiada, że nie będzie, ale wolę zadać infantylne i retoryczne pytanie niż po zakupie obudzić się z ręką w nocniku). A może ktoś zaproponuje mi coś innego. Dziecko ma długi tułów. Już po poprzedniej zimie robiłam przymiarki do sprzedaży, ale nie miałam pomysłu na nic sensownego do zamiany, latem wiadomo - w podkoszulku nie ma problemu z zapięciem pasów. Najprościej byłoby kupić fotelik 15-36 kg, ale wiem, że to nie jest zbyt bezpieczny wybór, dlatego proszę o radę co kupić dla dużego dziecka, ale z fotelików typu evolva. Odpowiedz Link