Dodaj do ulubionych

SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknięcia

07.10.12, 12:57
Witam.
Mam wątpliwości z jaką siłą naciągać pasy dziecka. Wczoraj odbyliśmy pierwszą podróż, naciągałem pasy praktycznie z całej siły i nie słyszałem kliknięcia. Fakt że dziecko było w sweterku który trochę amortyzował ucisk pasa i może dałoby się go jeszcze dociągnąć ale było to już naprawdę mocno.
Jak to jest z tym klikaniem(słynne click & safe), działa to czy nie? Jak mocno trzeba ciągnąć?
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 09:24
      bo w safefixie nie ma click & safe. pasy naciagnij tak mocno jak tylko sie da. tyle zeby zmiescic jednego palca miedzy dzieckiem a pasem
      • lukaszko1982 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 11:17
        W instrukcji(polskiej) jest click & safe:
        "4.4 Napinanie pasów
        Wyciągamy końcówkę pasa
        36 aż z suwaka
        regulacyjnego 35 dobiegnie
        wyraźny odgłos kliknięcia.
        Wskazówka! Koniec pasa należy w
        miarę możliwości wyciągać w
        pozycji poziomej."

Ale wygląda na to że faktycznie to nie działa.
        • kwap666 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 11:46
          bo tego tam nie ma wink gdyby bylo to na szarym plastiku z ktorego wychodzi pas, ktorym regulujesz naciag byloby napisane click&safe
          • lukaszko1982 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 13:14
            A już myślałem że mam za mało siły.
            To jak można określić że pasy są już napięte z wystarczającą siłą?
            • kwap666 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 13:20
              wybierz jedna z czterech metod i bedzie dobrze:
              1. naciagnij tak aby miedzy dziecko a pas dalo wlozyc sie dwa palce
              2. naciagnij tak aby miedzy dziecko a pas dalo wlozyc sie jeden palec
              3. naciagnij tak aby dalo sie zlapac pas poznokciami i pstryknac nim (jesli nie wiesz o co mi chodzi, nie przejmuj sie - ciezko to wyjasnic)
              4. naciagij pas najmocniej jak sie da, bo za mocno w zasadzie sie nie da wink
              • lukaszko1982 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 14:10
                To ja użyłem metody 4wink a metody 1 i 2 tak jakby się wykluczały.
                Swoją drogą dziwne że w foteliku za tyle kasy który niedawno był topowy nie ma tego systemu.
                • kwap666 Re: SAFEFIX plus - naciąganie pasów, brak kliknię 08.10.12, 15:04
                  metody 1 i 2 to proponowane przez (o ile sie nie myle) besafe i maxi cosi, wiec co kraj to obyczaj - ale w gruncie rzeczy chodzi o to samo. nie przejmuj sie brakiem click safe bo niestety jest on o kant dupy. klika w momencie w ktorym mozna wsadzic cala dlon. zawsze mowie klientom ze dopiero po trzecim kliknieciu powinno byc ok, ale warto jeszcze sprawdzic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka