leloop 31.07.10, 22:58 jak to się robi z tymi nasionami pomidorów ? bo czas już myśleć o nasionach na rok przyszły :} Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Lella, przypomnij prosze 31.07.10, 23:20 wydłubujesz razem z miąższem, tzn. niekoniecznie całym ale nie pergoląc się z czyszczeniem:)Wrzucasz do kubka z wodą, zostawiasz na 2-3 dni, żeby podfermentowało. Płuczesz na sitku, teraz oczyszczasz nasiona, potem rozkładasz je na powierzchni, do której raczą się nie przykleić w czasie suszenia- dobry jest koszyczek wiklinowy, ew. mały talerzyk. I suszysz w zwykłej, pokojowej temperaturze. Mnie nurtuje co innego: jeśli mam kilka odmian, a mam i są naprawdę godne zachowania, to czy one się w foliaku zapylają między sobą? Czy nasiona, które zbiorę, będą czyste odmianowo czy z serii bógwico? Odpowiedz Link
leloop Re: Lella, przypomnij prosze 01.08.10, 00:28 hmmm..., a toś gwoździa wbiła :} poczytać trzeba a za podpowiedz dzięki :) Odpowiedz Link
leloop Re: Lella, przypomnij prosze 02.08.10, 09:50 tak sobie myslalam o Twoich pomidorach i tak wymyśliłam. moja teściowa dostała w zeszłym roku kosz pomidorów od swojego brata, to były tzw. czarne krymskie. zachowała trochę nasion i wysiała je tej wiosny, jako, ze miała duzo sadzonek, część dala mnie i te co rosną u mnie to są właśnie czarne krymskie. brat sadzi zawsze wiele odmian, jedne obok drugich wiec zapylają się wzdłuż i w poprzek oraz po przekątnej, wygląda na to, ze nie szkodzi to zachowaniu "czystości" odmiany. tyle moich obserwacji :) na zdjęciach wszystkie odmiany brata teściowej ;) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Lella, przypomnij prosze 02.08.10, 14:48 aaa, to trzymajmy się tej koncepcji. A nasion czarnych krymskich nie będziesz mieć aby w nadmiarze? Odpowiedz Link
leloop Re: Lella, przypomnij prosze 02.08.10, 22:54 lellapolella napisała: aaa, to trzymajmy się tej koncepcji. A nasion czarnych krymskich nie będziesz mieć aby w nadmiarze? Lella, mówisz, masz :) Odpowiedz Link
leloop Re: Lella, przypomnij prosze 03.08.10, 10:12 zadziałało :) już mam pięknie odcedzone, susza się :) dziękuję :) Odpowiedz Link