yoma 12.11.10, 11:50 krokusy mi wylazły narzuciłam liści, dobrze czy źle, Droga Redakcjo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Wiosna idzie 12.11.10, 12:21 Żeby się jeszcze bardziej rozgrzały i zakwitły na Boże Narodzenie? Jakby co, to poprosimy o fotki... Odpowiedz Link
bakali Re: Wiosna idzie 12.11.10, 12:50 zazdroszcze, do mnie idzie tylko jakas pogodowa masakra, leloop miala racje :( Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wiosna idzie 12.11.10, 13:07 Myślę, że warto stwarzać roślinom warunki zbliżone do naturalnych. Na przykład byliny lasu liściastego lubią zimować pod opadłymi liśćmi, ale byliny z terenów otwartych już niekoniecznie. A krokusy są łąkowe, a nie leśne. Ale to tylko takie moje przemyślenia. Nie musi być to do końca słuszne. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wiosna idzie 12.11.10, 13:10 Aha, podobno w najbliższy "łykend" w Warszawie może być nawet 15 stopni. To raczej nie jest temperatura do okrywania... Odpowiedz Link
lellapolella Re: Wiosna idzie 12.11.10, 13:47 wczoraj, zanim jeszcze zaczęło wiać i lać, postanowiłam skorzystać z okazji, że zimowity już zanikły i pozbierać dokładnie liście róż, między którymi rzeczone kwiaty rosną. Patrzę, a tu już wyłażą kłęby liści zimowitów a najlepsze, że nie wiem, czy to normalne czy nie:)) Mam te cebule z siedem lat ale dopóki nie rosły pod różami, nie zwracałam na nie większej uwagi... Odpowiedz Link
yoma Re: Wiosna idzie 12.11.10, 14:04 Patrząc na ten front Leloop, co się nad nami przewala, podejrzewam, że wątpię :) Dla uściślenia: ja ich nie przykryłam wielką kupą liści wysoką na pół metra, tylko nagarnęłam, co obok leżało, z drzew opadłszy. Te krokusy mają miejscówkę dość szeroką i na połówkę napadało z drzew, a na połówkę nie, to pomyślałam, że niech mają po równo. Odpowiedz Link
leloop Re: Wiosna idzie 12.11.10, 14:20 jeszcze chwila i cyklon Leloop się z tego zrobi ;) jest szansa, ze liście zostaną zwiane ;) ale Horpyna ma racje, dajmy im szanse :) Odpowiedz Link
yoma Re: Wiosna idzie 12.11.10, 14:40 Horpyna zazwyczaj ma rację, więc ja się wcale nie zdziwię, jak one faktycznie zakwitną na święta :P Odpowiedz Link
yoma Re: Wiosna idzie 12.11.10, 15:10 14 w niedzielę moja prognoza pokazuje i full sunshine. Jutro jeszcze do du. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Wiosna idzie 12.11.10, 16:27 Wiosna mówicie?? Aaaa to dlatego tak mi się dzisiaj spaaaać chce. Nie - do- życia - jestem. Odpowiedz Link
yoma Re: Wiosna idzie 12.11.10, 16:53 Nie ty jedna. Meteopaci wszystkich krajów łączcie się :) Odpowiedz Link
yoma Re: Wiosna idzie 14.11.10, 17:43 Tulipany też i powiedzcie mi dobrzy ludzie, czy dobrze jest, żeby datura schowana na zimę wypuszczała liście. Bo na mój zdrowy chłopski rozum nie jest dobrze. Odpowiedz Link
bakali Re: Wiosna idzie 15.11.10, 09:52 Ha! Słuchajcie, wylazły mi szafirki, które miały wyleźć minionej wiosny, ale słuch po nich zaginął :) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Wiosna idzie 15.11.10, 10:04 Poczuły wiosnę?? :) Patrząc na pogodę, mają rację. Zmieniłam właśnie kozaczki na pantofle i znów wychodzę, szkoda tak ładnej pogody na siedzenie w domu. Miłego dnia ! Odpowiedz Link
leloop Re: Wiosna idzie 15.11.10, 12:09 miłego dnia zatem wam życzę, słyszałam, ze w pd Polszcze ma być ciepło :) u nas słonecznie ale zimno, tez dobrze :) Odpowiedz Link
leloop Re: Wiosna idzie 15.11.10, 12:08 Słuchajcie, wylazły mi szafirki, bo szafirki wychodzą teraz :) to u nich normalne Odpowiedz Link
bakali Re: Wiosna idzie 15.11.10, 12:16 leloop napisała: > Słuchajcie, wylazły mi szafirki, > bo szafirki wychodzą teraz :) to u nich normalne oooo, a ja myślałam, że moje są takie wyjątkowe :) ale i tak wylazły te, które już spisałam na starty, te planowane na razie siedza cicho. Odpowiedz Link
newill6 Re: Wiosna idzie 15.11.10, 19:55 dla rozruchu dziewczynki:))))) www.youtube.com/watch?v=x-53leNAh30&feature=related Odpowiedz Link
newill6 Re: Wiosna idzie 15.11.10, 20:08 www.youtube.com/watch?v=eCwQiIqWpRY&feature=related Odpowiedz Link
leloop Re: Wiosna idzie 15.11.10, 21:04 o tej porze roku wole to :) www.youtube.com/watch?v=MpItXkwKrcw&feature=related Odpowiedz Link
newill6 Re: Wiosna idzie 15.11.10, 21:11 www.youtube.com/watch?v=eCwQiIqWpRY&feature=related Odpowiedz Link
newill6 Re: Wiosna idzie 15.11.10, 21:23 www.youtube.com/watch?v=KHiiqAH6wKI&feature=related zdublowałem poprzedni utworek,sorry,,,,teraz powinno sie udać:) Odpowiedz Link
yoma Re: Wiosna idzie 16.11.10, 11:09 Donoszę, że wczoraj znalazłam w ogrodzie rydza byliny wyłażą, aż powietrze świszcze, a pączki na rododendronie to takie jak w kwietniu. To ja nie wiem. Odpowiedz Link
bakali Re: Wiosna idzie 16.11.10, 11:51 Ja nie chcę straszyc, ale rok temu było to samo, cieplutka połowa listopada, pamiętam, bo urlopowałam się wygrzewając na słońcu na balkonie w Krakowie. A potem, chyba już pod koniec listopada sypnął śnieg i leżał do marca :( Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wiosna idzie 16.11.10, 12:10 Ale jak nasypie śniegu, to roślinom nic nie będzie. U mnie właśnie tak przezimowały szafirki zeszłej zimy. Kilkunastocentymetrowy "szczypior" po stopnieniu śniegu okazał się świeżutki i śliczny. Gorzej, jeżeli rośliny mocno ruszą, a potem przyjdą silne mrozy bez śniegu. Odpowiedz Link
bakali Re: Wiosna idzie 16.11.10, 12:15 Tak, tak, to był skrót myślowy. Pisząc o sniegu miałam na myśli tę cała okropną zimną zimę ze skandalicznymi mrozami, bleeee. Odpowiedz Link