Dodaj do ulubionych

jak zrobić murek,

23.11.10, 10:23
w który potem można wtykać różne kwiatki :)
z mojego ulubionego programu
www.france5.fr/silence-ca-pousse/silence-ca-pousse-video-semaine.php?id_rubrique=351&id_article=3331
szybkie tłumaczenie:
wykopać rowek 20 cm głęboki 25 szeroki, na dno zaprawę 1 cześć wapna na 4 części piasku plus trochę wody (najlepiej dodać wilgotny piasek) zaprawa nie może być zbyt luźna. układać kamienie tak jak cegły, na przemian, zeby murek się trzymał. pierwsza warstwę zespoić zaprawa a potem już tylko ziemia. gdy wszystko osiądzie po paru tygodniach w szczeliny można wsadzać różne skalniaczki :)
ja tak robię sobie murki, bo kamienia mam do obrzygania, marzą mi się cegły ;)
UWAGA
unikajmy w ogrodzie i w życiu (jeżeli mamy możliwość) cementu, wapienna zaprawa trzyma równie dobrze a jest naturalna. cement to chemiczne gówno, bardzo niezdrowe :/
Obserwuj wątek
    • yoma Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:13
      A dzięki, odhaczam sobie :)
    • se_nka0 Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:14
      Bez cementu! Nie wiedziałam, że tak można. Dzięki! Piach ostatnio woziliśmy, he, he w bagażniku:) Od bramy działki, gdzie jest odpowiedni dół, na działkę. W wiadrach, żeby nie było, że luzem :)Jako podsypka na ścieżkę był potrzebny. Byłam pewna, że do każdego spoiwa cement potrzebny, ale fachman ze mnie :):)
      • yoma Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:24
        > żeby nie było, że luzem

E, a nie prościej właśnie wyłożyć bagażnik jaką folią i luzem?
      • leloop Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:29
        Senko,
        cement przemysłowy (określenia cement stosuje się tez do innych spoiw) to wymysł końca 19 wieku, wcześniej robiono zaprawy wapienne, najwyżej dodawano kazeiny (twaróg, mleko) i zobacz ile trzymają, czasem cegła się wykruszy a zaprawa wapienna zostaje w formie ażuru. cement jest niezdrowy, nieekologiczny i brzydki.
        mój mąż w swojej pracy używa wyłącznie wapna, piachu i żwiru, klienci się nie skarżą ;)
        również beton robi się bez cementu, wystarczy wymieszać w odp. proporcjach piach, wapno i żwir (wodę oczywiscie tez).
        • yoma Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:37
          I kurze białko :)
          • leloop Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:40
            I kurze białko :)
            jak najbardziej ofkors
        • se_nka0 Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:38
          Krótka droga jazdy tego piachu. Wolałabym jednak nie luzem :)

Leloop - i to są wiadomości, które mogą się przydać.
          • leloop Re: jak zrobić murek, 23.11.10, 11:42
            Leloop - i to są wiadomości, które mogą się przydać.
            bardzo chętnie się dziele zdobyta wiedza, jak by były pytania w temacie to wal śmiało :)
            • newill6 Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 12:44
              Po co ,jeśli to taki drobiazg ,bawić się w zaprawę wapienną,,,,,,,,czemu ma ona służyć,skoro murowana jest tylko część podziemna a resztę ziemia,to co w ziemi i tak sie nie przesunie bo będzie obsypane nie? ułożyć w ziemi na piasku i cześć. I tak mróz będzie podnosił to do góry,czy tak zrobimy,czy tak...
              • se_nka0 Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 14:01
                >>I tak mróz będzie podnosił to do góry,czy tak zrobimy,czy tak...<<

newill, CO mróz będzie podnosił do góry? Wytłumacz proszę laikowi.
                • leloop Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 14:56
                  Senko,
                  mróz wypycha kamienie na powierzchnie ziemi, dlatego w kamienistych regionach rolnicy wyciągają każdej wiosny z oranej ziemi tony nowych kamulców. kiedyś z nich układano miedze, które zatrzymywały wodę, nie było erozji gleby. teraz nikt się w to nie bawi :/
              • leloop Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 14:54
                Newill, chodzi o to, zeby na początku kamienie miały stabilne podłoże, zeby część się nie zapadła, piasek może nie wystarczyc. potem to już wszystko razem będzie pracować, korzenie roślin ustabilizują cały murek. robię u siebie takie murki, wiem co mowie :)
                • newill6 Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 15:11
                  ja też wiem co mówię,oczywiście może być tylko ziemia :)
                  • effi007 Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 19:16
                    świetny pomysł na murek i tak naprawdę pokazuje, że łatwo go zrobić i to jest super :)
                    • newill6 Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 21:43
                      se zapomniałem powiedzieć, że każdą zaprawę powinno się układać na warstwę ubitego piasku 7-10cm a nie na gołą ziemię,a wapno czego nie dopowiedziano powinno być zalasowane,im dłużej tym lepsze.
                      • leloop Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 22:11
                        Newill, co kraj to obyczaj.
                        otóż niekoniecznie zarówno jedno, jak i drugie :)
                        lasowane wapno robi się metodą przemysłową i kupuje w worku.
                        • newill6 Re: jak zrobić murek, 24.11.10, 22:48
                          jeśli njie koniecznie to robi sie wbrew sztuce budowlanej,,,,,po prostu fucha......
                          • leloop Re: jak zrobić murek, 25.11.10, 08:55
                            niekoniecznie to nie zawsze i nie wszędzie, wszystko zależy od potrzeb i okoliczności przyrody. sam zresztą przed chwila namawiałeś do okładania kamieni bezpośrednio na ziemi. na temat technik budowlanych proponuje podyskutować z moim mężem (mistrz z prawie 30letnim stażem, specjalizacja - tradycyjne techniki budowlane, kalendarz zapełniony dwa lata do przodu) tu nie forum budownicze.
                            wstawiłam ten filmik, zeby pokazać iż zrobienie czegoś takiego samemu wcale nie jest trudne i pozostańmy przy tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka